• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.543
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Στο φως νέα στοιχεία για τους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους των Κυκλάδων

Βρέθηκε αρχαίο ναυάγιο
aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1099326_b.jpg

ΥΠΠΟ​
Αμφορείς που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι


Αθήνα


Νέα στοιχεία για τους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους κατά την Κλασική εποχή, αλλά και για τη διακίνηση εμπορευμάτων στις Κυκλάδες, προκύπτουν από την έρευνα που έγινε στον θαλάσσιο χώρο της νήσου Πολυαίγου, κοντά στην Κίμωλο.
Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2009 κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων εντόπισε ναυάγιο, το οποίο είχε υποδειχθεί από το 2004 στην Εφορεία, σε βάθος 25-49 μέτρα. Το αρχαίο πλοίο, που χρονολογείται από τα τέλη του 5ου ώς και το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., ήταν κατάφορτο από αμφορείς.
Από το πλήθος των αμφορέων, ανέλκυσαν τέσσερις οξυπύθμενους που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά υγρών προϊόντων (λάδι ή κρασί) και είχαν διασωθεί ακέραιοι, καθώς και δύο επιτραπέζιους αμφορίσκους. Εκτός του φορτίου των αμφορέων όμως εντοπίστηκαν και τμήματα από τις άγκυρες του πλοίου.
Από τη μελέτη που ακολούθησε αναγνωρίστηκαν τουλάχιστον τρεις τύποι αμφορέων, ο ένας εκ των οποίων προερχόταν από την Πεπάρηθο (Σκόπελος). Οι άλλοι εμφανίζουν στενή συγγένεια με γνωστούς τύπους, που κατασκευάζονταν σε εργαστήρια της Κλασικής εποχής στο Βόρειο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ναυάγιο της Πολυαίγου ρίχνει νέο φως στη μελέτη των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων της κλασσικής περιόδου και στη διακίνηση των εμπορευμάτων στη νοτιοδυτική περιφέρεια των Κυκλάδων.
Το ναυάγιο τεκμηριώθηκε λεπτομερώς φωτογραφικά με την εκπόνηση ενός φωτομωσαϊκού υψηλής ευκρίνειας, κινηματογραφήθηκε, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες ενέργειες για την κήρυξη της θαλάσσιας περιοχής ως ενάλιου αρχαιολογικού χώρου.


Newsroom ΔΟΛ
27/01/10 10:19
 
Last edited by a moderator:

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.543
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Βυζαντινό κελάρι διχάζει την Ιερουσαλήμ

Βυζαντινό κελάρι διχάζει την Ιερουσαλήμ


asup.kathimerini.gr_kathimerini_news_civ_coptes34.jpg


Αραβοϊσραηλινός καταστηματάρχης έχει εμπλακεί σε διένεξη με την Κοπτική εκκλησία γύρω από αρχαίο κελάρι της Ιερουσαλήμ, σε υπόθεση που εμπλέκει τον ιερότερο τόπο της Χριστιανοσύνης και μουσουλμάνο στρατηγό του 12ου αιώνα. Δικηγόροι των δύο πλευρών αναμένουν από ημέρα σε ημέρα την απόφαση των αρχών για το εάν το διαφιλονικούμενο κελάρι, που συνορεύει με τον Πανάγιο Τάφο, είναι ιερός τόπος ή όχι και εάν οι Αιγύπτιοι Κόπτες Χριστιανοί ή οι Ισραηλινοί μουσουλμάνοι μπορούν να διεκδικήσουν την κυριότητά του. Η δικαστική μάχη γύρω από το λαξευτό κελάρι διαρκεί τώρα 14 χρόνια, ενώ η εξέλιξή της θυμίζει την ιστορία της ίδιας της Ιερής Πόλης, με αναρίθμητες εκπλήξεις και μεταστροφές.
Ο γενικός γραμματέας του Κοπτικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ Αντώνιος αλ Ορσαλέμε, επιμένει ότι το κελάρι αποτελεί ιερό τόπο, καθώς ανήκε κάποτε στο Ναό του Παναγίου Τάφου. Το μεγάλο κελάρι, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ιερέα, ήταν κάποτε χώρος λατρείας, αν και ουδείς γνωρίζει πότε χρησιμοποιήθηκε ως τέτοιος για τελευταία φορά. Ο Ναός χτίσθηκε τον 4ο αιώνα, ενώ η καταστροφή της τον 11ο αιώνα στάθηκε αφορμή για την Πρώτη Σταυροφορία. Ο Ναός ανακατασκευάσθηκε το 1048, ύστερα από συμφωνία μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των μουσουλμάνων κατακτητών των Αγίων Τόπων. Με τις εκτιμήσεις του πατέρα Αντωνίου διαφωνεί, όμως, ο συνήγορος του μουσουλμάνου καταστηματάρχη. «Για 800 χρόνια, το κελάρι αυτό χρησιμοποιήθηκε ως τόπος συλλογής απορριμάτων», λέει ο Ρόιβεν Γεχοσουά, που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη του καταστήματος Χαζάμ Χιρμπαουί. Ο κ. Γεχοσουά επισημαίνει επίσημο έγγραφο του 1921, που περιγράφει το κελάρι ως «αηδιαστικό» και γεμάτο σκουπίδια. «Αυτό ονομάζουν ιερό τόπο;» αναρωτιέται ο κ. Γεχοσουά.
Ο ιστοριοδίφης Ισραηλινός δικηγόρος βασίζει τα επιχειρήματά του σε πληθώρα αρχαίων εγγράφων, όπως ένα που δείχνει ότι ο Σαλαντίν, ο στρατηγός του 12ου αιώνα που νίκησε τους Σταυροφόρους, εξέδωσε γραπτή διαταγή,που έδινε τον έλεγχο της περιοχής όπου βρίσκεται το κελάρι σε μουσουλμάνους. Σε αυτό, ο πατέρας Αντώνιος αντιτείνει: «Όλη η περιοχή ανήκε στον Πανάγιο Τάφο. Ο Σαλαντίν διέταξε τη συρρίκνωση του Ναού και τον περικύκλωσε με μουσουλμανικές ιδιοκτησίες, σε μία προσπάθεια να περιορίσει για πάντα την αίγλη του». Η διένεξη ξέσπασε το 1996, όταν ο Χαζάμ Χιρμπαουί πήγε στο κελάρι για να μαζέψει πέτρες. Εκεί, βρήκε δέκα Κόπτες ιερείς που καθάριζαν το χώρο. «Τους πέταξα έξω με τις κλωτσιές», λέει ο κ. Χιρμπαουί. Οι διαμαρτυρίες του Χιρμπαουί προκάλεσαν τη σύλληψή του από τις παλαιστινιακές αρχές και την απελευθέρωσή του από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι παρέπεμψαν το ζήτημα στα δικαστήρια της χώρας.
kathimerini.gr με στοιχεία από AFP Hμερομηνία : 25-01-10
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.543
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Η Ελεύθερνα στο τοπ τεν

Μέσα στις δέκα εντυπωσιακότερες αρχαιολογικές ανασκαφές του κόσμου, σύμφωνα με το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Αrchaeology», εντάσσεται και η έρευνα που διεξάγεται στην Κρήτη από τον καθηγητή κ. Νίκο Σταμπολίδη και την ομάδα του

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ | Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010 Εφημεριδα ΤΟ ΒΗΜΑ


Μια ελληνική ανασκαφή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εκπλήξει τον αρχαιολογικό κόσμο για τα ευρήματά της, αυτή στην αρχαία Ελεύθερνα της Κρήτης, η οποία διεξάγεται από τον καθηγητή κ. Νίκο Σταμπολίδη, περιλαμβάνεται ανάμεσα στις δέκα εντυπωσιακότερες του κόσμου για τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Αrchaeology». Στο τεύχος Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί, το περιοδικό (υπάρχει και αντίστοιχος δικτυακός τόπος) παραθέτει τη λίστα αυτών των δέκα σημαντικών αρχαιολογικών γεγονότων, τα οποία, όπως θα διαβάσει στη συνέχεια ο αναγνώστης, δεν είναι απαραίτητα μόνον ανακαλύψεις αλλά είναι και αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, τα οποία πάντως εμπλουτίζουν τη γνώση των σημερινών ανθρώπων για το παρελθόν.

Κατά πόσον όμως οι δέκα αυτές περιπτώσεις είναι ισότιμες μεταξύ τους είναι θέμα συζήτησης. Αυτό το ωραίο θραύσμα αγγείου με στίχους του Ομάρ Καγιάμ, ας πούμε, που βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ, δεν αποτελεί και την ανακάλυψη της... πυρίτιδας! Ή τα θύματα του... χημικού πολέμου στη Συρία της ρωμαϊκής εποχής. Επιπλέον θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι η μανία των Αμερικανών με το αρχαίο παρελθόν της ηπείρου τους συνεχίζεται αδιάλειπτα...

Από την άλλη βεβαίως, έχουν επιλεγεί ορισμένες πραγματικά σοβαρές αρχαιολογικές έρευνες, όπως αυτή που ταύτισε το παλάτι του Μιθριδάτη, βασιλιά του Πόντου στην αρχαία ελληνική αποικία της Φαναγορίας στη Μαύρη Θάλασσα, και βεβαίως η μεγάλη ανασκαφική ανακάλυψη στην αρχαία Ελεύθερνα, η οποία από μόνη της θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο γεγονός.

Περού Τα μυστικά των Μότσε

aasset_tovima_gr_assetservice_Image_ashx_2b1f37293170c741aa1eb77cf6067478._.jpg Ο άρχοντας του Ούκουπε από το Περού όπως αποκαλείται η προσωπίδα (450 μ.Χ.) που ήρθε στο φως στην περιοχή των Μότσα

Είναι περισσότερο γνωστοί σήμερα για τις πολύτιμες προσωπίδες που συνόδευαν τις ταφές τους, όμως οι Μότσε (100-800 μ.Χ.) στο Βόρειο Περού έχουν ακόμη πολλά κρυμμένα μυστικά. Ενα από αυτά, το είδος και η έκταση της κεντρικής τους διοίκησης συγκεκριμένα, φαίνεται ότι αποκαλύφθηκε το 2009 από τους αρχαιολόγους, οι οποίοι έφεραν στο φως ευρήματα όμοια με άλλα που είχαν εντοπιστεί το 1987 σε απόσταση ως και 25 μιλίων από την περιοχή των Μότσε. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σύνολο από επιχρυσωμένες χάλκινες μάσκες, ασπίδες και διαδήματα, που βρέθηκαν στον τάφο ενός τοπικού άρχοντα στο χωριό Ουκούπε και μοιάζουν καταπληκτικά με τα ευρήματα των πρώτων ασύλητων τάφων περιώνυμων προσώπων των Μότσε στο Σιπάν. Κατόπιν αυτού οι αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι υπήρχε μια ενιαία κεντρική διοίκηση σε όλη την κοιλάδα της επικράτειάς τους.

Κρήτη
Οι μυστηριώδεις γυναίκες της Ελεύθερνας
Βρέθηκαν θαμμένες σε ένα μνημειακό οικοδόμημα, η μία δίπλα στην άλλη, παρ΄ ότι οι ηλικίες τους δεν ήταν όμοιες, αφού η μικρότερη ήταν επτά χρόνων και η μεγαλύτερη 65-70, ενώ δύο ακόμη ήταν 16-17 χρόνων. Τα κτερίσματα που συνόδευαν την ταφή αυτών των τεσσάρων γυναικών όμως του 8ου αιώνα π.Χ. προκαλούν δέος για την ποικιλία, την ομορφιά και την αξία τους αλλά και για το απρόσμενο του χαρακτήρα τους.

Ποια η θέση δηλαδή ενός βωμού σε γυναικεία ταφή, ενός χάλκινου πριονιού (σε μικρογραφία φυσικά), μιας ζυγαριάς, ενός πολύ μικρού κουταλιού για τη μέτρηση δόσεων και κυρίως αυτού του χάλκινου ταύρου που συνήθως επιστέφει ένα σκήπτρο και βρισκόταν δίπλα στα λείψανα της σεβάσμιας γυναίκας; Γιάτρισσες, μάντισσες, φαρμακολύτριες ή ιέρειες ήταν αυτές οι γυναίκες;

Τα ερωτήματα μπορεί να μην έχουν απαντηθεί ακόμη- άλλωστε η ανασκαφή θα συνεχίζεται για χρόνια-, όμως αυτό το σπουδαίο εύρημα στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας στην Ελεύθερνα τον περασμένο Ιούλιο από τον καθηγητή κ. Νίκο Σταμπολίδη αποτελεί πέρα από όλα τα άλλα μια μεγάλη απόδειξη για τη θέση που μπορούσε να κατέχει η γυναίκα στην Κρήτη κατά τους λεγόμενους «Σκοτεινούς αιώνες». Θέση αξιοσέβαστη το δίχως άλλο, όπως μαρτυρούν επιπλέον τα μοναδικά χρυσά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από σπάνια υλικά, όπως αμέθυστος, φαγεντιανή, κορνεόλη, κεχριμπάρι, ελεφαντόδοντο, ορεία κρύσταλλος, ήλεκτρον, αιγυπτιακό μπλε. Πόσο μάλλον που όλα αυτά είναι εισαγόμενα από τη Μικρά Ασία, την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Μία αχαιμενιδική γυάλινη φιάλη (είδος αγγείου) μάλιστα, με γαλακτώδες χρώμα και ομφαλό, η οποία βρέθηκε ακέραια, αποτελεί κατ΄ εξοχήν σπονδικό αντικείμενο, όπως έχει επισημάνει ο κ. Σακελλαράκης. Κατά τον συνεργάτη του ανθρωπολόγο, καθηγητή του Αdelphi University κ. Αναγνώστη Αγελαράκη μάλιστα, αποτελεί ένα πριγκιπικό δώρο από τη Μεσοποταμία! Ο ίδιος πάντως είναι εκείνος που αναλύοντας τα οστά των γυναικών θα αποφασίσει και για τη συγγενική σχέση μεταξύ τους, καθώς έχει εντοπιστεί ένα κοινό χαρακτηριστικό στις οδοντοστοιχίες τους.

Αριζόνα
Πρόωροι αρδευτές
Πώς καλλιεργούσαν καλαμπόκι οι αρχαίοι αγρότες στη γεμάτη κάκτους έρημο της Σονόρα; Οι αρχαιολόγοι βασανίζονταν επί χρόνια με τον γρίφο αλλά μόλις το 2009 βρήκαν τα αποδεικτικά στοιχεία του αρδευτικού συστήματος που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 2000 π.Χ. Τα έργα, συγκεκριμένα ένα τεράστιο δίκτυο από κανάλια, εντοπίστηκαν στην κοιλάδα Τούσον και χρονολογούνται από το 1200 π.Χ., κατέχοντας έτσι τη θέση του αρχαιότερου τεκμηριωμένου συστήματος άρδευσης στη Βόρεια Αμερική. Και για να ολοκληρωθεί η ανακάλυψη, εντοπίστηκε και η αρχαία ροή του νερού από τον κοντινό ποταμό της Σάντα Κρουζ με μία σειρά από τουλάχιστον οκτώ κανάλια που σχηματίζουν ένα θαυμαστό δίκτυο άρδευσης!

Γουατεμάλα
Η «Μόνα Λίζα των Μάγιας»
aasset_tovima_gr_assetservice_Image_ashx_ae048cbb24be090c21744dc8478fc42d._.jpg Χρυσό επιστήθιο τελετουργικό αντικείμενο με κοκκίδωση στην περιφέρεια και δύο κρανοφόρους πολεμιστές στο κέντρο με θέση για ένθετο λίθο (8ος π.Χ. αιώνας)

Μόνον οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να παρομοιάσουν ένα έργο των Μάγιας που βρέθηκε σε αρδευτικό κανάλι με τη μορφή της Μόνα Λίζα, έγινε όμως κι αυτό στη Γουατεμάλα. Εκεί όπου ομάδα αρχαιολόγων έφερε στο φως έναν ανάγλυφο γύψινο πίνακα με μία από τις πρωιμότερες παραστάσεις των Μάγιας. Ο πίνακας χρονολογείται περίπου από το 200 π.Χ. και απεικονίζει τους μυθικούς δίδυμους ήρωες Ξουναπού και Χμπαλάνκε να κολυμπούν στον Κάτω Κόσμο για να ανακτήσουν το κεφάλι του πατέρα τους, που είχε αποκεφαλιστεί. Το γλυπτό κοσμεί τον τοίχο του καναλιού που είχε σκοπό να διοχετεύσει τα όμβρια ύδατα σε όλη την πόλη. Θεωρείται μάλιστα ότι η ικανότητα των Μάγιας στη συλλογή νερού υπήρξε το πλεονέκτημα για την εγκαθίδρυση της εξουσίας τους.

Συρία
Χημικός πόλεμος!
Λίγο υπερβολικό και λίγο αυθαίρετο να μιλάει κανείς για χημικό πόλεμο το 256 μ.Χ., η σήραγγα όμως που βρέθηκε κάτω από το φρούριο της αρχαίας πόλης Ντούρα στην έρημο της Συρίας έκρυβε όντως κάποιο μυστικό. Εκεί, στα μέσα του 3ου αιώνα, 20 ρωμαίοι στρατιώτες υπερασπιζόμενοι την πόλη τους από τους επιτιθέμενους Σασσανίδες συνάντησαν την τύχη τους. Οι αρχαιολόγοι που τους είχαν εντοπίσει στη δεκαετία του 1930 πίστεψαν ότι πέθαναν από την κατάρρευση της σήραγγας, όμως τώρα αποκαλύφθηκε ότι βρήκαν έναν πιο ασυνήθιστο θάνατο. Υπήρξαν θύματα «χημικού πολέμου».

Επρόκειτο για τη θανάσιμη έκπληξη που είχαν ετοιμάσει για τους αμυνόμενους οι Πέρσες, οι οποίοι αφού τους εγκλώβισαν στη σήραγγα, στη συνέχεια τους εξολόθρευσαν καίγοντας πίσσα. Οι αναθυμιάσεις από το διοξείδιο του θείου που παρήχθηκε τους οδήγησαν στον θάνατο.

Κουμπάν
Το παλάτι του Μιθριδάτη
aasset_tovima_gr_assetservice_Image_ashx_e14e0bdd82e121d829e82e09d8b4f49a._.jpg Ο καθηγητής κ.Νίκος Σταμπολίδης μπροστά στον ασύλητο κτιστό τάφο της Ελεύθερνας όπου ήρθαν στο φως τα λείψανα των γυναικών του 8ου π.Χ. αιώνα

Περί τα 300 νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απεικονίζουν τον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, τον γνωστό ως μεγαλύτερο εχθρό της Ρώμης, υπήρξαν εύρημα καθοριστικό για τους αρχαιολόγους προκειμένου να ταυτίσουν τα ερείπια ενός τεράστιου οικοδομήματος με το παλάτι του. Οι έρευνες γίνονται επί 40 χρόνια στη Φαναγορία, ελληνική πόλη της Μαύρης Θάλασσας όπου έζησε ο Μιθριδάτης από το 119 ως το 63 π.Χ., αλλά ως τώρα τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για να προσδιοριστεί ο ρόλος αυτού του δημόσιου κτιρίου, παρ΄ ότι οι ιστορικές πηγές μιλούν σαφώς για την πυρπόληση ενός τεράστιου συγκροτήματος κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης, όπως ακριβώς δηλαδή το βρήκαν οι ανασκαφείς.

Ιερουσαλήμ
Τα Ρουμπαγιάτ των ερωτευμένων
Δεν είναι καν ολόκληρο αγγείο, αλλά ένα όστρακό του μόνον. Φέρει όμως μια λαμπερή τυρκουάζ εφυάλωση με μαύρα σχέδια λουλουδιών και κυρίως τη χάραξη κάποιου κειμένου. Αυτό το κεραμικό όμως, το οποίο ήρθε στο φως σε μια περιοχή ανέγερσης κατοικιών στην εβραϊκή συνοικία της Ιερουσαλήμ, αποκαλύφθηκε ότι έφερε χαραγμένο έναν στίχο από τα Ρουμπαγιάτ, τα περίφημα ποιήματα του φημισμένου ποιητή, μαθηματικού και αστρονόμου Ομάρ Καγιάμ (1048-1131 μ.Χ.). Και είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο αγγείο προορισμένο για την αποθήκευση ελαίου (ή απλώς διακοσμητικό) εντοπίζεται στο Ισραήλ, παρ΄ ότι φυσικά είχε κατασκευαστεί στην Περσία. Είχε εισαχθεί λοιπόν από εμπόρους για να πουληθεί στο παζάρι ή ήταν ένα δώρο προς κάποια όμορφη; Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει αν η ιστορία του ταξιδιού του υπήρξε τόσο λυρική όσο οι στίχοι του.

Καζακστάν
Εξημερωμένα άλογα
aasset_tovima_gr_assetservice_Image_ashx_448f2cb83d4e26ec0ff9e3970438dbad._.jpg Περί τα 5.500 χρόνια πριν,οι άνθρωποι της Κεντρικής Ασίας εξημέρωναν άλογα και χρησιμοποιούσαν και το γάλα τους!

Περί τα 5.500 χρόνια πριν, οι άνθρωποι της Κεντρικής Ασίας εξημέρωναν άλογα και όχι μόνον αυτό, αλλά χρησιμοποιούσαν και το γάλα τους! Οι αναλύσεις που έγιναν σε οστά, δόντια καθώς και κεραμικά τα οποία είχαν βρεθεί στο χωριό Μποτάι απέδειξαν ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του σημερινού Βόρειου Καζακστάν, το οποίο είχαν καταλάβει μεταξύ του 3700 και 3100 π.Χ., εξέτρεφαν ίππους. Οι ερευνητές (ΗΠΑ, Βρετανία, Καζακστάν) κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό διαπιστώνοντας ότι τα οστά των κάτω άκρων των αλόγων του Μποτάι ήταν πιο ισχυρά από εκείνα των άγριων αλόγων, γεγονός που σημαίνει ότι σήκωναν βάρος, ενώ τα δόντια τους ήταν διαμορφωμένα κατά τρόπο που υποδηλώνει ότι φορούσαν χαλινάρια. Πέραν αυτού οι αναλύσεις σε όστρακα κεραμικής έδειξαν κατάλοιπα γάλακτος αλόγου. Ποιος όμως θα μπορούσε να πάρει γάλα από μια άγρια φοράδα;

Βρετανία
Ο θησαυρός του βασιλιά
aasset_tovima_gr_assetservice_Image_ashx_e2636100a520946308a725564c0a2c8f._.jpg Χρυσό αντικείμενο με αρπακτικά πουλιά,μέρος του αγγλοσαξονικού θησαυρού που βρέθηκε στο Σταφορντσάιρ

Χρυσάφι σε χωράφι του Σταφορντσάιαρ εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2009 από ανιχνευτή μετάλλων και οι αρχαιολόγοι που επενέβησαν έφεραν στο φως έναν μοναδικό θησαυρό αποτελούμενο από περισσότερα των 1.500 χρυσών και ασημένιων αντικειμένων, όλα χρονολογούμενα από τον 7ο αιώνα. Το εύρημα, μακράν το μεγαλύτερο από όποιον άλλο σημαντικό αγγλοσαξονικό θησαυρό, σχετίζεται με πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς πρόκειται κυρίως για όπλα. Ανάμεσά τους άλλωστε περιλαμβάνονται θραύσματα από κράνη και περίτεχνες χρυσές λαβές από ξίφη με ένθετες γρανάδες. Το συμπέρασμα ως εκ τούτου είναι ότι πρόκειται για λεία πολέμου, ίσως από τα στρατεύματα του αγγλοσάξονα βασιλιά της εποχής, ο οποίος με την απώλεια αυτών των πολύτιμων αντικειμένων θα είχε χάσει το κύρος και την εξουσία του...

Αίγυπτος
Ο πρώτος ζωολογικός κήπος
aasset_tovima_gr_assetservice_Image_ashx_01d20941d900db3a87713a9191b68a86._.jpg Χρυσό κόσμημα από τον τάφο των γυναικών της Ελεύθερνας στο οποίο απεικονίζεται δαιδαλική μορφή με φενάκη, περίτεχνο διάδημα και δυσερμήνευτα σχήματα στο στήθος (8ος π.Χ.αιώνας)

Είναι δυνατόν να μιλάμε για ζωολογικό κήπο το 3500 π.Χ.; Κι όμως, οι παράξενες ταφές ζώων που βρέθηκαν στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα, την Ιερακόπολη, νοτίως του Λούξορ, είναι αποκαλυπτικές.

Πρόκειται για ένα εξωτικό θηριοτροφείο της προδυναστικής περιόδου, όπως το χαρακτηρίζουν οι αρχαιολόγοι που έφεραν στο φως τα λείψανα 112 ζώων, μεταξύ των οποίων δύο ελέφαντες, τρεις ιπποπόταμοι, 11 μπαμπουίνοι, έξι αγριόγατες, 10 σκύλοι, μία αντιλόπη της Αφρικής, μία αγελάδα και ένα μοσχάρι. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν πως οι άρχοντες της πόλης διατηρούσαν τα ζώα αυτά σε αιχμαλωσία, όπως σχεδόν σε ζωολογικό κήπο. Ως εκ τούτου δέχθηκαν και ειδική μεταχείριση μετά θάνατον, αφού κάποιο είχε ταφεί με ανθρώπινο τρόπο συνοδευμένο με ένα ειδώλιο, ενώ ένας ελέφαντας είχε καλυφθεί με λινό ύφασμα. Οι αρχαιολόγοι πάντως πιστεύουν ότι το θηριοτροφείο ήταν επίδειξη δύναμης και ότι τα ζώα πιθανώς θυσιάστηκαν με τον θάνατο του άρχοντα.
 
Last edited by a moderator:

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Οι βροχοπτώσεις στη Λάρισα έφεραν στο φως τάφους της ελληνιστικής περιόδου

aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1102630_b.jpg
Λάρισα


http://www.in.gr/news/mail.asp?lngEntityID=1102630&lngDtrID=253http://www.in.gr/news/print.asp?lngEntityID=1102630&lngDtrID=253Οκτώ τάφοι ελληνιστικής περιόδου ήλθαν στο φως στους Γόνους Λάρισας, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Τα ορμητικά νερά παρέσυραν αγροτικό χωματόδρομο φέρνοντας στην επιφάνεια ευρήματα, που οδήγησαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία να διερευνήσει το θέμα.
Προχώρησε σε ανασκαφή και τελικά αποκάλυψε τους τάφους που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χρονολογούνται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου π.Χ.αιώνα

Από τους 8 τάφους μόνο ένας περισώζεται ενώ οι άλλοι είναι κατεστραμμένοι.


Newsroom ΔΟΛ
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Καταρρίπτονται τέσσερις μύθοι
Ξαναγράφεται η ιστορία για τη σχέση της Σαντορίνης με τη μινωική Κρήτη
aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1102976_b.jpg

Αγγεία συγκεντρωμένα στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου

Αθήνα
http://www.in.gr/news/mail.asp?lngEntityID=1102976&lngDtrID=253http://www.in.gr/news/print.asp?lngEntityID=1102976&lngDtrID=253Χρειάστηκε μόνο λίγη ώρα για να καταρριφθούν τέσσερις μύθοι για το προϊστορικό Αιγαίο: Ο μινωικός πολιτισμός στην Κρήτη δεν καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ανάκτορα αντίστοιχα με της Κρήτης δεν υπήρχαν στη Θήρα, οι Κυκλάδες δεν ήταν μινωικές αποικίες υπό την ηγεμονία της Κρήτης και κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού δεν είχαν περιπέσει σε παρακμή.
Όπως αποκάλυψε σε ομιλία του στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία ο Χρίστος Ντούμας, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής της ανασκαφής στο Ακρωτήρι της Θήρας από το 1974, οι ανασκαφικές έρευνες στο χώρο δίνουν πλέον ξεκάθαρες απαντήσεις για τη σχέση της Σαντορίνης με τη μινωική Κρήτη.
Ο πρώτος, και σημαντικότερος μύθος που καταρρίπτεται, είναι αυτός που ήθελε τον μινωικό πολιτισμό στην Κρήτη να καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Τη θεωρία αυτή υποστήριζε ο Σπ.Μαρινάτος και για να την επιβεβαιώσει ξεκίνησε τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι.
Σύμφωνα με τον κ. Ντούμα, «οι τεράστιες ποσότητες τέφρας που εκτινάχτηκαν από το ηφαίστειο κινήθηκαν προς τα ανατολικά, αφήνοντας την Κρήτη σχεδόν έξω από την ακτίνα διασποράς τους». Αυτό επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικές μαρτυρίες στη Ρόδο, στην Κω και στη Μικρά Ασία. Επίσης, οι καταστροφές στην Κρήτη χρονολογούνται με βάση τον ραδιενεργό άνθρακα, σε περίοδο πολύ μεταγενέστερη της ηφαιστειακής έκρηξης.

Μύθος δεύτερος: Ο Σπ.Μαρινάτος έψαχνε στο Ακρωτήρι ένα ανάκτορο αντίστοιχο με αυτά της Κρήτης. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει, αφού όπως εξήγησε ο κ. Ντούμας «τα λεγόμενα ανάκτορα στην Κρήτη λειτουργούσαν ως κέντρα συγκέντρωσης και διαχείρισης του αγροτικού πλεονάσματος. Τα μικρά νησιά, μη έχοντας τέτοιες δυνατότητες πλούτου, δεν βρέθηκαν ποτέ στην ανάγκη να αναπτύξουν τέτοιους μηχανισμούς και να δημιουργήσουν ανάκτορα».

Μύθος τρίτος: Οι Κυκλάδες ήταν μινωικές αποικίες υπό την ηγεμονία της Κρήτης. «Αυτός ο μύθος ανατράπηκε στο Ακρωτήρι. Οι Κυκλάδες διατήρησαν την πολιτισμική αυτονομία τους, γιατί ο πλούτος τους ήταν προϊόν ναυτικών δραστηριοτήτων, τις οποίες είχαν ανάγκη ακόμη και οι αυτάρκεις στεριανοί» ξεκαθάρισε ο κ. Ντούμας.

Μύθος τέταρτος: Οι Κυκλάδες κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού είχαν περιπέσει σε παρακμή. Σύμφωνα με τον καθηγητή, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Όπως εξήγησε, οι πόλεις αυτής της εποχής διέθεταν διώροφα κτίρια με επιμελημένη κατασκευή, ενώ οι Θηραίοι αγγειογράφοι εισάγοντας την πολυχρωμία στην τέχνη τους έγιναν οι πρωτοπόροι της εικονιστικής ζωγραφικής σε ολόκληρο το Αιγαίο -περιλαμβανομένης και της Κρήτης- προετοιμάζοντας το έδαφος για μεγάλη τέχνη της τοιχογραφίας.


Newsroom ΔΟΛ
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Τα Μακρά Τείχη του Πειραιά έκρυβε η γραμμή «Καλλιθέα-Φάληρο» του ΗΣΑΠ

aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1104274_b.jpg

Τμήμα των τειχών που αποκαλύφθηκε στο Μοσχάτο

Αθήνα
http://www.in.gr/news/mail.asp?lngEntityID=1104274&lngDtrID=253http://www.in.gr/news/print.asp?lngEntityID=1104274&lngDtrID=253Δύο τμήματα από τα Μακρά Τείχη του Πειραιά έφεραν στο φως, πριν από λίγες ημέρες, οι εργασίες βελτίωσης της σιδηροδρομικής γραμμής Καλλιθέα - Φάληρο και ήδη οι αρχαιολόγοι της ΚΣτ' ΕΠΚΑ έπιασαν δουλειά...
Σύμφωνα με το Βήμα, κάτω από τις γραμμές του τρένου, σε βάθος το πολύ δύο μέτρων, ήρθαν στο φως δύο τμήματα των τειχών, μήκους περίπου 40 μέτρων το καθένα.
Οι αρχαιολόγοι της αρμόδιας Εφορείας έχουν ξεκινήσει τις ανασκαφές, καθώς ο χρόνος πιέζει για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής και την παράδοσή της στο κοινό.
Στο πρώτο και καλύτερα διατηρημένο τμήμα, μεταξύ Καλλιθέας - Μοσχάτου, το τείχος σώζεται σε ύψος 1,80 μέτρων και είναι κατασκευασμένο από άριστα πελεκημένους δόμους με πλάτος περί τα 0,80 εκατοστά ο καθένας. Ενδιαφέρον εύρημα είναι η κλίμακα με τρία σκαλοπάτια και το κεφαλόσκαλο.

Δίπλα της αποκαλύφθηκε ένα άνοιγμα στο τείχος, πιθανότατα πυλίδα για την είσοδο και την έξοδο των ανθρώπων. Τέτοιες μικρές πύλες εξάλλου υπήρχαν ανά τακτά διαστήματα σε όλο το μήκος των τειχών.

Το πλάτος των Μακρών Τειχών σε αυτό το σημείο έχει αποκαλυφθεί σε πλάτος 3,5- 4 μέτρων, αλλά η ανασκαφή εκτιμάται πως θα σταματήσει εκεί, καθώς η συνέχεια της οχύρωσης «βγαίνει» εκτός των γραμμών του τρένου και βρίσκεται κάτω από το πεζοδρόμιο.

Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων και στο ύψος της γέφυρας Θεσσαλονίκης έχει εντοπιστεί το δεύτερο τμήμα, το οποίο τέμνει ελαφρώς διαγώνια της γραμμές του τρένου.

Το τείχος εδώ έχει διαφορετική κατασκευή, αφού ανάμεσα στους δόμους υπάρχει «γέμισμα» από μικρές πέτρες. Ένα μικρό κτίριο ήρθε εξάλλου στο φως δίπλα του, καθώς και ένας εγχυτρισμός (ταφή βρέφους σε πίθο). Τέλος, στο ίδιο σημείο αποκαλύφθηκε και ένας αρχαίος μεν, αλλά μεταγενέστερος του τείχους δρόμος, ενώ έχει εντοπιστεί και ένα στρώμα καταστροφής.
Το μέλλον των τειχών θα κριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με πιθανότερη εκδοχή να αποφασιστεί η κατάχωσή του.

Newsroom ΔΟΛ
 

GTS

Member
Μηνύματα
7.086
Likes
20.583
Κατάχωση? Αίσχος.....ένα σημαντικότατο κομμάτι της κλασσικής Αθήνας αγνοείται.....από τα μακρά τείχη έβλεπαν οι Αθηναίοι τους Λακεδαίμονες του Άγι να λεηλατούν τα σπαρτά τους το 431 π.Χ. και τα επόμενα καλοκαίρια, στα τείχη στιβάζονταν κατά χιλιάδες οι άρρωστοι του τυφοειδή πυρετού που αφάνισε μεγάλο κομμάτι του πλυθησμού, τα μεγάλα τείχη που έφταναν στον Πειραιά....έχουν μεγάλη σημασία για όσους αγαπάνε το κομμάτι αυτό της ιστορίας, καταχώστε τα κι αυτά να τελειώνουμε....
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Καύσιμο 500.000 ευρώ "πέφτει" στην Κλεψύδρα

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Ξεχειλίζει καθαρό πόσιμο νεράκι από την αρχαιότητα η πηγή που βρίσκεται στα βόρεια της Ακρόπολης και διαμορφώθηκε επί Κίμωνα (5ος αι. π.Χ.) σε κρήνη. Πρόκειται για τη γνωστή σ' εμάς Κλεψύδρα, που ονομάστηκε έτσι γιατί οι Αθηναίοι πότε έβλεπαν τα νερά της να ξεχειλίζουν και πότε να χάνονται.
as.enet.gr_resources_2010_02_24_9_thumb_medium.jpg
Το πλακόστρωτο δάπεδο της κλασικής εποχής της Κλεψύδρας θα καταχωθεί για να προστατευθεί. Θα φαίνεται το υπόλοιπο μνημείο της κρήνης-πηγής που αναβλύζει 5.500 χρόνια

«Σήμερα, με τα νερά της Κλεψύδρας ποτίζουμε τα φυτά γύρω από το μνημείο, ενώ έχει παρατηρηθεί πως κατακλύζεται από αυτά και η Αρχαία Αγορά», μας έλεγαν προχθές οι αρχαιολόγοι της Α' Εφορείας Ακρόπολης που παρουσίασαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες (1/7/2009) τη μελέτη συντήρησης και κατάχωσης του πλακόστρωτου της αυλής της Κλεψύδρας. Ο λόγος; Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ έχασαν τον σχετικό φάκελο. Και χωρίς φάκελο, πώς να εντάξουν το έργο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ;

η συνέχεια του άρθρου Καύσιμο 500.000 ευρώ «πέφτει» στην Κλεψύδρα | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αρκάδες και δώρα φέροντες

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Μια συλλογή δέκα αρχαιοτήτων παρέδωσαν τελευταία στο κράτος πολίτες της Αρκαδίας, καλωσορίζοντας έτσι τη νεοσύστατη Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΛΘ'ΕΠΚΑ) Τρίπολης.

Οι προσφορές τους, απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι ευκαταφρόνητες. Ενα χάλκινο ειδώλιο Γεωμετρικών χρόνων, ένας κορμός αγάλματος, αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες, αγγεία, όπλα κ.λπ. περιλαμβάνονται στα αρχαία που παραδόθηκαν στον έφορο Μιχάλη Πετρόπουλο. Εντελώς πρόσφατα του παραδόθηκε και το σημαντικότερο ίσως από όλα τα ευρήματα, όπως μας είπε ο ίδιος. Πρόκειται για ένα ψήφισμα, που παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον για την ιστορία της Αρκαδίας. Σώζεται, όμως, αποσπασματικά και γίνεται προσπάθεια να αναγνωσθεί το κείμενό του που αναφέρεται σε κάποια συμμαχία πόλης. Τα παραδοθέντα αρχαία προέρχονται από διάφορες περιοχές του νομού, όπως από τη Χρούσα, τη Σκυρίτιδα, τη Μεγαλόπολη, το Αστρος Κυνουρίας και άλλες.

Οι Αρκάδες φαίνεται πως φύλαγαν χρόνια τα αρχαία στα σπίτια τους, γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν ήταν στην περιοχή τους, ούτε καν στον ίδιο νομό. Ηταν στη Σπάρτη (Ν. Λακωνίας), πράγμα που γι' αυτούς σήμαινε ότι θα πλούτιζαν το Αρχαιολογικό Μουσείο ενός άλλου νομού, εν προκειμένω της Σπάρτης (που μένει εδώ και πολλά χρόνια κλειστό, χωρίς να κτίζεται και το νέο). Τώρα ξέρουν πως κάποτε θα τα καμαρώσουν στις προθήκες του Μουσείου της Τρίπολης.

η συνέχεια του άρθρου Αρκάδες και δώρα φέροντες | Έντυπη Έκδοση | Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπίας
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Στο φως κυκλικός ναός των Αζτέκων

Ναός των Αζτέκων κτισμένος σε κυκλική βάση ανακαλύφθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Μεξικού.

as.enet.gr_resources_2010_02_mountain_temple_thumb_medium.jpg

Ο Μοντεζούμα, ένας από τους πλέον διακεκριμένους αρχαιολόγους του Μεξικού και επικεφαλής των ανασκαφών από το 1978 για τον εντοπισμό των ερειπίων της αρχαίας πρωτεύουσας των Αζτέκων, ανακοίνωσε ότι ο ναός βρέθηκε πίσω από το Καθεδρικό Μητροπολιτικό ναό της Πόλης του Μεξικού.

η συνέχεια του άρθρου Στο φως κυκλικός ναός των Αζτέκων | Τεχνολογία | Ελευθεροτυπία
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Στην Κνωσό βρέθηκε η αρχαιότερη αγροτική κατοικία

Αθήνα
http://www.in.gr/news/mail.asp?lngEntityID=1110021&lngDtrID=253http://www.in.gr/news/print.asp?lngEntityID=1110021&lngDtrID=253Ευρήματα από την αρχαιότερη αγροτική κατοικία στην Ελλάδα, και ίσως στην Ευρώπη, η οποία χρονολογείται μεταξύ 7000 και 6400 π.Χ., έφεραν στο φως οι γεωφυσικές έρευνες στο λόφο της Κεφάλας στην Κνωσό, από τη Βρετανική Σχολή στην Αθήνα.
Τη σημαντική αυτή ανακάλυψη παρουσίασε την Τρίτη η διευθύντρια της Σχολής και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κάθριν Μόργκαν στην ετήσια ανοιχτή συνάντηση στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας ραντάρ και σε συνεργασία με Ολλανδούς επιστήμονες σε έρευνες που διεξάγονταν από τον Μάιο του 2009 για την χαρτογράφηση και οπτικοποίηση αρχαιολογικών και γεωλογικών ιζημάτων στην περιοχή της Κνωσού.

Στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού της Βρετανικής Σχολής, η οποία δραστηριοποιείται στην χώρα μας από το 1900, η κ. Μόργκαν παρουσίασε ακόμα την πορεία αντίστοιχων ερευνών στην νησίδα Κέρος των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στον οικισμό Δασκαλιό, ο οποίος ήταν σημαντικός οικισμός κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού, στον Κάβο της Κέρκυρας, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση της κ. Μόργκαν ότι βάσει των αρχαιολογικών ερευνών της σχολής στην Αίγινα, λόγω των φυσικών πόρων και των εμπορικών δυνατοτήτων του νησιού, άνθιζε η κατασκευή πήλινων αγγείων από την εποχή του χαλκού μέχρι και την δεκαετία του 1960, ενώ σήμερα μόνο μία οικογένεια εξακολουθεί να διατηρεί αυτή την παράδοση των πέντε χιλιετιών.

Επίσημος προσκεκλημένος της συνάντησης της Βρετανικής Σχολής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ρόμπιν Κόρμακ, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιρροή του Βυζαντίου στην κληρονομιά της βρετανικής αυτοκρατορίας μέσα από το έργο σημαντικών Βρετανών αρχιτεκτόνων.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον Γουόλτερ Σάικς, ο οποίος εργάστηκε από το 1906 έως το 1911 για την Βρετανική Σχολή στην Αθήνα και συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές και συντηρήσεις αρχαίων και βυζαντινών μνημείων στη χώρα μας.

Ο Σάικς ήταν ένας από τους σχεδιαστές της πόλης του Νέου Δελχί και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την βυζαντινή αρχιτεκτονική και από την εμπειρία του στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κόρμακ στους Ρόμπερτ Βάις Σούλτς και τον συμφοιτητή και μετέπειτα συνεργάτη του Σιντνεϊ Μπάρνσλεϊ, οι οποίοι ήρθαν με υποτροφία στην Ελλάδα για Βυζαντινές σπουδές. Ο Σούλτς, βαθύτατα επηρεασμένος από τις σπουδές του στην Ελλάδα, έχτισε τον Καθεδρικό Ναό του Χαρτούμ στο Σουδάν, στα πρότυπα του Αγ. Δημητρίου της Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΔΟΛ
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.748
Μηνύματα
911.004
Μέλη
39.487
Νεότερο μέλος
EiriniDra

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom