• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Αναλυτές διαβλέπουν ταραχές στην Αίγυπτο εξαιτίας της "κρίσης του ψωμιού"

katerina

Member
Μηνύματα
53
Likes
3
Ο Άμπντελ Νάμπι Σαλίμ περιμένει στην ουρά για ψωμί. Είναι η σχεδόν αποκλειστική του ασχολία.

Ο γκριζομάλλης 65χρονος συνταξιούχος στέκεται κάτω από τον καυτό ήλιο της Αιγύπτου καθημερινά επί ώρες, περιμένοντας στωικά σε μια ουρά που εκτείνεται ελικοειδώς ως το δρόμο, για να αγοράσει από το μισοδιαλυμένο παράθυρο ενός φούρνου περίπου 20 αραβικές πίτες, που πωλούνται σε προσιτό κόστος χάρη σε κυβερνητική επιδότηση: τιμώνται περίπου μια Αιγυπτιακή λίρα (ή 12 ευρωλεπτά).
Οι αρχές της Αιγύπτου επί δεκαετίες επιδοτούν την διάθεση ψωμιού σε προσιτή τιμή στους πολίτες, στο πλαίσιο μιας θεωρούμενης ως δαπανηρής αλλά απαραίτητης πτυχής της οικονομικής της πολιτικής: με αυτόν τον τρόπο επιζούν εκατομμύρια φτωχοί πολίτες κι αποτρέπεται η πολιτική αναταραχή.

Οι ουρές για το ψωμί έχουν μεγεθυνθεί πολύ τους τελευταίους μήνες. Το κόστος για τα υπόλοιπα, μη επιδοτούμενα, βασικά διατροφικά αγαθά στην Αίγυπτο έχει αυξηθεί αλματωδώς. Συνεπεία αυτού, ακόμη περισσότεροι εξαρτώνται άμεσα από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, που βασίζονται στις ακριβές εισαγωγές αλεύρων. Την κατάσταση επιδεινώνει η έξαρση της μαύρης αγοράς.

Πλέον ο Σαλίμ είναι αναγκασμένος να αγοράζει μια πρώτη ποσότητα και μετά να επιστρέφει στο τέλος της ουράς για να περιμένει ξανά, ώστε να αγοράσει άλλες 10 αραβικές πίτες. Η εκτεταμένη οικογένειά του πρέπει να έχει κάτι να τραφεί.

"Το σύστημα είναι σάπιο", λέει ο 65χρονος μετά από μισή ώρα στην ουρά, όπου συνήθως περιμένει όρθιος επί ώρες. "Έρχομαι εδώ κάθε μέρα. Δεν έχω άλλη απασχόληση. Αυτή είναι η δουλειά μου. Περιμένω να πάρω ψωμί".

Πολλές χώρες διεθνώς εξετάζουν μέτρα για να απαλύνουν τα δεινά των φτωχότερων πολιτών τους, που πλήττονται περισσότερο από τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές των τροφίμων.

Οι τεράστιες ουρές ωθούν αρκετά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για "κρίση του ψωμιού" στην πολυπληθέστερη Αραβική χώρα, όπου η κατάργηση της επιδότησης είχε προκαλέσει βίαιες ταραχές το 1977 στις οποίες δεκάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και μετά τις οποίες η κυβέρνηση υπαναχώρησε.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει δαπάνη 2,5 δις δολαρίων στον εφετινό προϋπολογισμό για την επιδότηση του ψωμιού, ωστόσο εκτιμά ότι το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο, λόγω της αυξανόμενης τιμής των αλεύρων.

Παρατηρητές προειδοποιούν ότι οι ταραχές του 1977 ίσως επαναληφθούν. "Μπορεί να είναι κάτι πολύ πιο εκτεταμένο και πολύ πιο βίαιο, φοβούμαι, διότι ο κόσμος νοιώθει όλο και περισσότερο ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο", δηλώνει ο Γκουντά Άμπντελ Χάλεκ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Καΐρου.

Ήδη, 11 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο περιμένοντας στις ουρές από τις αρχές Φεβρουαρίου. Ένας άνδρας υπέστη καρδιακή προσβολή. Μια γυναίκα χτυπήθηκε αυτοκίνητο ενώ περίμενε στην ουρά στο δρόμο. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πυρά ενόπλου και τρεις τραυματίσθηκαν μετά από καυγά που ξέσπασε σε μια ουρά για ψωμί σε προάστιο του Καΐρου. Ο καυγάς δυο αγοριών για τη σειρά προκάλεσε τους σοβαρούς τραυματισμούς τεσσάρων ανθρώπων.

Ανώτατοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υπόσχονται να παρέμβουν για να αποκαταστήσουν την διαθεσιμότητα του επιδοτούμενου ψωμιού, που αποτελεί τη βάση της διατροφής περίπου 50 εκατ. Αιγύπτιων -- ή των δύο τρίτων του πληθυσμού, σύμφωνα με στατιστικές του ΟΗΕ. "Οι Αιγύπτιοι πρέπει να έχουν ψωμί. . . το φαινόμενο των ουρών πρέπει να εξαφανισθεί", δήλωνε τον Μάρτιο ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Αιγύπτου, Σουλεϊμάν Αουάντ.

Ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε το στρατό να συμβάλλει στην διάθεση ψωμιού στον πληθυσμό· ένας υπουργός υποστήριξε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούσαν να διαθέτουν 2 εκατ. αραβικές πίτες επιπλέον στον πληθυσμό καθημερινά και ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει την ποσότητα του αλευριού που παραδίδεται στους αρτοποιούς.

Ο Μάγκντυ Λαμπίμπ, αρτοποιός στο Κάιρο, λέει ότι αυτό μπορεί να μην αρκεί.

Μιλώντας καθώς οι εργάτες του φτυάριζαν ταψιά με ψωμί και ένα τεράστιο πλήθος συνωθούνταν έξω από το κατάστημά του, είπε ότι οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του λαδιού, του ρυζιού, της ζάχαρης και των ζυμαρικών έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. "Το αλεύρι δε φτάνει για όλο αυτό το πλήθος έξω".

Οι ουρές αποτελούν εν μέρει συνέπεια του πληθωρισμού, που επισήμως ήταν 12,1% το 12μηνο που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο. Οι τιμές για τα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν 12,1%, για τα λαχανικά 15%, και για τα μαγειρικά έλαια 40%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Αιγύπτου. Για να αντεπεξέλθει, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι καταργεί τους δασμούς στο εισαγόμενο ρύζι, τα εισαγόμενα γαλακτοκομικά, τα έλαια και ορισμένους τύπους τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών. Ο υπουργός Εμπορίου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό διότι η τρέχουσα κρίση θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

"Ο κόσμος λέει ‘δεν έχουμε αρκετό φαγητό’. . . κι αυτό ίσως διαγράψει όλο το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Αιγύπτου. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό", δήλωσε ο Ρασίντ στην εφημερίδα Financial Times.

Το πρόγραμμα φιλελεύθερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει το Κάιρο, και συμπεριλαμβάνει μείωση των δασμών και ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, έκανε τη χώρα ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έφθασε το 7,1% το 2007 -- όμως οι περισσότεροι Αιγύπτιοι πολίτες εξακολουθούν να ζουν στη φτώχεια.

Η κυβέρνηση διατηρεί σταθερή την τιμή του επιδοτούμενου ψωμιού, παρότι το κόστος του στην ελεύθερη αγορά και το κόστος του σιτάλευρου έχει αυξηθεί τουλάχιστον 26,5%. Οι ουρές αναγκάζουν τους αρτοποιούς να περιορίζουν την ποσότητα που μπορεί να αγοράσει ο κάθε πελάτης στις 20 αραβικές πίτες, ποσότητα που συχνά δεν επαρκεί για αυτούς που πρέπει να θρέψουν μεγάλες, εκτεταμένες οικογένειες. Κατά μέσον όρο, η ατομική κατανάλωση φθάνει τις 3,2 πίτες την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι δράττονται της ευκαιρίας της έλλειψης ψωμιού: ορισμένοι αρτοποιοί πωλούν επιδοτούμενο αλεύρι στην μαύρη αγορά, πρακτική την οποία πολλοί κυβερνητικοί επιθεωρητές συχνά ανέχονται με το αζημίωτο.

Εκατοντάδες αρτοποιοί παραπέμφθηκαν σε δίκη τον Μάρτιο μετά από έρευνα στην οποία αποκαλύφθηκε ότι πωλούσαν επιδοτούμενο αλεύρι στην μαύρη αγορά και κατασχέθηκε ποσότητα 700 τόνων αλευριού. Διαπιστώθηκαν επίσης χιλιάδες παραβιάσεις, από την πώληση σε τιμή υψηλότερη από την καθορισμένη έως την παραγωγή ακατάλληλου προς βρώση ψωμιού.

πηγη απε
 

tsolias1979

Member
Μηνύματα
419
Likes
190
Επόμενο Ταξίδι
Φιλανδία-Εσθονια-Πολωνια
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΕΚΙΝΟ
Tι τραβαει ο κοσμος!Αρε ελλαδιτσα μια χαρα ειμαστε!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.169
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom