Sassenach77
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γη του Πυρός
Και σε όλα αυτά ποια είναι η λύση; Να πάμε να μείνουμε όλοι στο κέντρο των πόλεων; Εγώ νόμισα οτι είναι η αύξηση των επενδύσεων και της ποιότητας ζωής στην επαρχία. Όταν η κοινωνία ευημερεί, κάποιος που ζει στην επαρχία δεν έχει πρόβλημα να σπουδάσει τα παιδιά του. Η αύξηση της αστυφιλίας χωρίς την στοιχειώδη οργάνωση μόνο προβλήματα φέρνει. Μάλλον λάθος μαθηματικά έμαθα....Δεν εχεις γνωρισει και στη Θεσσαλονικη αλλα και Αθηναιους που ξαναδινουν πανελλαδικες για να περασουν σε σχολη της πολης τους, αν περασαν σε αλλη πολη? Εγω ναι.
Αν υπολογισεις πως ο φοιτητης της επαρχιας θελει τουλαχιστον 500 τον μηνα 5000 τον χρονο για ενοικια, λογαριασμους, μετακινησεις κλπ η αλλιως 20 000 για 4 χρονια σπουδων επιπλεον απο το χαρτζιλικι του μενοντας στην πολη του, καταλαβαινω οτι δεν ειναι αυτονοητο οτι τα εχουν ολοι για ενα, δυο, τρια παιδια.
Αυτα ειναι τα δυσκολα της επαρχιας. Μπορει η ζωη να ειναι φθηνοτερη αλλα οταν ερχεται η ωρα για σπουδες, η επενδυση κοστιζει πααααααρα πολυ και πολυ συχνα οι οικογενειες αδυνατουν ειτε κανουν πλανο απο παρα πολυ νωρις.
Το πιο δυσκολο ειναι για μεγαλυτερης ηλικιας σπουδαστες, οπως υπηρξα κι εγω. Γνωριζω ατομο απο Καλαματα που πηγαινοερχοταν Λαμια 2 φορες την εβδομαδα για μεταπτυχιακο. Ηταν ηρωας αν και δεν ειχε φροντιδα μικρων παιδιων. Συναδελφισσα που πηγαινοερχοταν καθε σαββατοκυριακο Φλωρινα Αθηνα για τον ιδιο λογο. Ο μεσος ενηλικας με οικογενεια νιωθει αποκλεισμενος.
Παρεμπιπτόντως, οι περισσότεροι που ξέρω (και Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς) που θέλησαν να σπουδάσουν στο τόπο τους το έκαναν για δύο λόγος: ο πρώτος και κυριότερος είναι οτι ξεβολεύτηκαν, γιατί μπορεί κάποιος να σου πληρώνει το νοίκι και τους λογαριασμούς, αλλά το να διαχειριστείς ένα νοικοκυριό δεν είναι τόσο απλό! Και ο δεύτερος είναι οτι θέλησαν να σπουδάσουν σε καλές σχολές...το να ανοίγουν εκπαιδευτικά ιδρύματα σε μια επαρχιακή πόλη χωρίς σωστή μελέτη και υποδομές δεν αποτελεί εύκολη πρόσβαση στην παιδεία, ούτε επένδυση στην επαρχία!!!