• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Όλοι είμαστε δότες οργάνων μετά θάνατον

chrisbd

Member
Τα… χνάρια των Ισπανών σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων πρόκειται να ακολουθήσουν λίαν συντόμως και οι Ελληνες. Σύμφωνα με προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, όλοι θεωρούνται δότες οργάνων μετά θάνατον, εκτός εάν έχουν ρητώς δηλώσει εν ζωή το αντίθετο στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Με την εφαρμογή του λεγόμενου ισπανικού μοντέλου στη δωρεά οργάνων το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί ότι θα εξασφαλιστεί ικανός αριθμός μοσχευμάτων, καθώς η εικόνα σήμερα στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τα πολύτιμα αυτά όργανα είναι δραματική. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 6,3 δότες οργάνων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών σε μοσχεύματα θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 25 δότες ανά εκατομμύριο!
«Εικαζόμενη συναίνεση»

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 παρ. 2 του προσχεδίου νόμου «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις» που κοινοποιήθηκε χθες, «η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Πρόκειται για ‘‘εικαζόμενη συναίνεση’’».

Πρόκειται για ρύθμιση που ανατρέπει πλήρως ό,τι ισχύει τον τομέα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, καθώς σήμερα δωρητές οργάνων θεωρούνται όσοι έχουν εκφράσει γραπτώς την επιθυμία τους στον ΕΟΜ. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων είναι πενιχρά: μόλις το 0,9% των Ελλήνων πολιτών έχει δηλωθεί ως δωρητές οργάνων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τηρείται αρχείο όπου καταχωρούνται οι δηλώσεις των πολιτών περί αντίθεσής τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατον. Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να αποστέλλει στον ΕΟΜ σχετική δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

Πλήρες άρθρο Πρώτο Θέμα

ikarialover

Member
Νομίζω ότι πρόκειται για πολύ σημαντική κίνηση και μακάρι να αποδώσει τα μέγιστα προκειμένου να σωθούν συνάνθρωποί μας..

ANNA-PANOS

Member
Επόμενο Ταξίδι
........................
Ταξίδι-Όνειρο
Τώρα, απλά ένα ταξίδι...
To μονο που εχουμε να κανουμε ειναι να πεθανουμε υγειεις για να μπορουν να χρησιμοποιησουν τα οργανα μας.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ε ρε μιζες που εχουν να βγαλουν απο την πωληση οργανων τα λαμογια...

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
τι θεματαρα παλι και αυτή!!!!!!!!
μη μου το θυμίζετε μη μου το θυμίζετε.......

ikarialover

Member
Η πώληση οργάνων είναι ένα τεράστιο θέμα και κάλλιστα μπορεί να γίνει είτε είσαι δότης είτε όχι!!

Επομένως, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να αναμεταδίδουμε απόψεις, που σε μεγάλο βαθμό είναι αναληθείς και τρομοκρατούν τον κόσμο.. Ανά πάσα στιγμή ένας άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί μόσχευμα στη ζωή του ( έχω οικογενειακό γνωστό που του έτυχε) και επομένως το να γίνει κάποιος δότης είναι από τις πιο σημαντικές κινήσεις..

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
ikarialover δε διαφωνω σε αυτα που λες...
Αλλο πραγμα ειπα εγω.

Sokratis

Member
Επόμενο Ταξίδι
Puerto Rafti
Θα αρχισω να σκεφτομαι ποιο οργανο να δωρισω πρωτα

ikarialover

Member
Χαίρομαι! :D
Απλά λέω κι εγώ με τη σειρά μου ότι αν αυξηθούν οι εν δυνάμει δότες τότε θα υπάρχουν και επαρκή μοσχεύματα και άρα δεν θα υπάρχει η ανάγκη να γίνεται και η αισχρή αγοραπωλησία οργάνων!

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Μόνο μην αρχίσουμε να βλέπουμε δολοφονίες ανθρώπων που εντελώς συμπτωματικά είναι οι σπάνιοι συμβατοί δότες για κάποιο ισχυρό....

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Μπα ειμαστε ικανοι να κανουμε εξαγωγες στο εξωτερικο (με το αζημειωτο φυσικα). Αυτο πανω κατω ηθελα να πω πριν...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom