• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Όλοι είμαστε δότες οργάνων μετά θάνατον

gone

Member
Κεφαλαιώδες ζήτημα. Μακάρι οι ιθύνοντες να παίρνουν τέτοιες ρηξικέλευθες αποφάσεις και ας ανοίγεται συζήτηση με τα υπέρ (που είναι πολλά) και με τα κατά (που είναι λιγότερα).
Πάντως το κρίσιμο σημείο είναι αυτό που πολύ σωστά έθεσε η ΕΡΣΗ.
Πότε επέρχεται ο θάνατος. Εδώ υπάρχει η ιατρική αλλά και η νομική προσέγγιση. Είναι πολύ λεπτό θέμα. Μακάρι μέσα στο χαμό και στο βομβαρδισμό αρνητικών ειδήσεων να γίνει μία εποικοδομητική συζήτηση, αν και πολύ το αμφιβάλλω.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
θεωρεί εκθέσεις τύπου ''Bodies'' ανήθικες κ.λπ. Ένα μεγάλο ποσοστό απαντούσε θετικά. Θα τρελαθούμε εντελώς, μου φαίνεται.
Σε ενόχλησε που μεγάλο ποσοστό το θεώρησε ανήθικο;
Αν δεν κατάλαβα σωστά αγνόησε το παρακάτω,αλλιώς....

Υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με το από που προέρχονται τα "εκθέματα" του Bodies.Υπάρχουν σοβαρότατες υπόνοιες ότι κάποια από αυτά είναι από εκτελεσθέντες κινεζικών φυλακών όπως επίσης από άτομα των οποίων τα πτώματα δεν αναζητήθηκαν ποτέ,χωρίς όμως οι ίδιοι εν ζωή να είχαν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.Όλα αυτά κι άλλα πολλά μαζί δημιουργούν ένα ηθικό δίλημμα στο οποίο κάποιοι παίρνουν την παραπάνω θέση.

_antonis_

Member
Για εμενα ενα ειναι το κρισιμο θεμα στη δωρεα οργανων: ποτε επερχεται ο θανατος και ποιου ειδους θανατος (καρδιακος-εγκεφαλικος-κλινικος) λαμβανεται υποψη προκειμενου να αφαιρεθουν τα ζωτικα οργανα.
Αλλιως πολυ φοβαμαι οτι καποιοι στα τελευταια τους θα βαφτιζονται "νεκροι" προκειμενου να αφαιρεθει το σηκωτι που πρεπει να ειναι ολοφρεσκο για να εχει σοβαρες ελπιδες για μεταμοσχευση.
Καθώς δεν είμαι γιατρός, δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες, αλλά ο εγκεφαλικός θάνατος -το λέει και η φράση- είναι θάνατος, έτσι δεν είναι; Δεν είναι κώμα. Όταν κάποιος βρίσκεται σε κώμα σαφώς κανείς δε μπορει να του αφαιρέσει τη ζωή, αλλά όταν μιλάμε για εγκεφαλικό θάνατο, δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα; Είναι πολλά βέβαια, που δε γνωρίζω, απλά λέω...
Επίσης, πιστεύω ότι δε θα υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη στο να βαφτίζονται κάποιοι ''νεκροί'' αν υπάρχει επάρκεια δωρητών - που λογικά μ' αυτή τη νομοθεσία θα υπάρξει.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Δε θελω σε καμια περιπτωση να καταφερθω εναντιον της δωρεας οργανων. Το θεωρω πολυ σπουδαια "δωρεα" γιατι χαριζεις μετα θανατον τη ζωη σε καποιον που ειναι σε πολυ ασχημη κατασταση υγειας και πιθανοτατα θα χασει και αυτος τη ζωη του αν δεν του χαριστει αυτη η δυνατοτητα.
Για το θεμα του θανατου δεν ξερω και τοσα πολλα πραγματα -δεν ειμαι γιατρος αλλωστε-πολυ καλυτερα θα μπορουσαν να το διευκρινησουν οι γιατροι του travelstories.
Εφοσον δεν κανω λαθος, κλινικα νεκρος ειναι αυτος που η καρδια του δεν λειτουργει και πλεον οι λειτουργιες της καρδιας μπορει να γινονται μεσω των μηχανηματων με τα οποια ειναι συνδεδεμενος.
Ο εγκεφαλικος θανατος επερχεται οταν παψουν ο εγκεφαλος να λειτουργει.
Υπαρχουν δυο οργανα που η παυση της λειτουργιας τους επιφερουν αμεσο θανατο: η καρδια και ο εγκεφαλος. Πρεπει λοιπον και τα δυο να ειναι νεκρα γιατι αλλιως ειναι κανεις "μισοζωντανος", αλλα εν πασει περιπτωσει οχι νεκρος.
Υποθετω οτι θα πρεπει να εχουν επελθει και τα δυο ειδη θανατου προκειμενου να αφαιρεθουν τα οργανα. Και αναρωτιεμαι ποιος (η ποια ομαδα ιατρων) ειναι αρμοδιος να βεβαιωσει οτι κατι τετοιο οντως εχει συμβει. Και καλα η καρδια ειναι αρκετα εμφανες το γεγονος της λειτουργιας της η του σταματηματος. Με τον εγκεφαλο πως ξερουμε οτι σταματησε να λειτουργει; Μπορουμε να εχουμε απεικονιση αυτης της παυσης της λειτουργιας του εγκεφαλου και κατα ποσον ειναι αξιοπιστη;
Πως δηλαδη συμβαινει η ολη διαδικασια;
Εμενα κανεις δε μου το εχει εξηγησει ακριβως αυτο το σκελος. Ολοι λενε τι καλο και το σωστο που ειναι να δωριζει κανεις τα οργανα του μετα θανατον φυσικα, και δε διαφωνω σε αυτο, αλλα να ειμαστε σιγουροι οτι ειναι μετα θανατον, ετσι;:D

_antonis_

Member
Ολοι λενε τι καλο και το σωστο που ειναι να δωριζει κανεις τα οργανα του μετα θανατον φυσικα, και δε διαφωνω σε αυτο, αλλα να ειμαστε σιγουροι οτι ειναι μετα θανατον, ετσι;:D
Ναι, όπως είπα στο προηγούμενο μήνυμα ούτε εγώ είμαι γνώστης...
Αλλά και πάλι αναρωτιέμαι... γιατί να χρειάζεται να βαφτιστούν κάποιοι νεκροί αν δεν υπάρχει πρόβλημα δωρεάς; Ρωτάω, επειδή μπορεί να υπάρχει κάποιος λόγος που δεν μπορώ να τον σκεφτώ (ή είμαι τόσο υπέρ, που δεν αφήνομαι στο να τον σκεφτώ).

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Γιατι υπαρχουν οργανα παρα πολυ ευπαθη τα οποια αλλοιωνοται πολυ γρηγορα στον θανατο...

maιra1

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Για εμενα ενα ειναι το κρισιμο θεμα στη δωρεα οργανων: ποτε επερχεται ο θανατος και ποιου ειδους θανατος (καρδιακος-εγκεφαλικος-κλινικος) λαμβανεται υποψη προκειμενου να αφαιρεθουν τα ζωτικα οργανα.
Αλλιως πολυ φοβαμαι οτι καποιοι στα τελευταια τους θα βαφτιζονται "νεκροι" προκειμενου να αφαιρεθει το σηκωτι που πρεπει να ειναι ολοφρεσκο για να εχει σοβαρες ελπιδες για μεταμοσχευση. Ειναι λιγο τραβηγμενο, αλλα καπως ετσι ειναι ο εφιαλτης μου: [URL="
- Organ Donor[/URL]
Από τις σημαντικότερες παραμέτρους του θέματος!!!
Η άλλη ίσως να είναι το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα του αυτεξούσιου της βούλησης πρωτα να επιλέγει κάποιος-με ότι κια αν αυτό συνεπάγεται-την ΠΡΟΣΦΟΡΑ ή μη και στη συνέχεια την...δήλωση άρνησης στην επιλογή που κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για την διάθεση του ανθρώπινου σώματος.

Last edited by a moderator:

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Η άλλη ίσως να είναι το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα του αυτεξούσιου της βούλησης πρωτα να επιλέγει κάποιος-με ότι κια αν αυτό συνεπάγεται-την ΠΡΟΣΦΟΡΑ ή μη και στη συνέχεια την...δήλωση άρνησης στην επιλογή που κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για την διάθεση του ανθρώπινου σώματος.
Ενταξει υπαρχει και η σιωπηρη αποδοχη, δεν χρειαζεται παντα να υπαρχει εμφανης δηλωση βουλησης. Πολυ συχνα γινεται κατι τετοιο.
Προσωπικα εγω δεν εχω κανενα προβλημα να κανουν οτι θελουν με το σωμα μου αρκει να ειναι εντελως μετα το θανατο μου. Οχι στο παρα πεντε. Στο και πεντε παρακαλω. Η μεταθανατια βουληση μου στο κατω κατω της γραφης ας περιοριστει στη διαθεση της οποιας περιουσιας μου. Προτιμω αντι να με φαει το σκουλικι, τουλαχιστον ενα μερος των οργανων μου να βοηθησουν καποιους αλλους-εφοσον φυσικα μου ειναι πλεον αχρειαστα.

Sokratis

Member
Επόμενο Ταξίδι
Puerto Rafti
Ερση συμφωνω μαζι σου. Νομιζω πως η διαφορα μεταξυ βιολογικου και εγκεφαλικου θανατου αγνοειται σε πολλες περιπτωσεις.
Κουβεντα που ανοιγουμε νυχτιατικα (μπρρρρ....)

maιra1

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Ενταξει υπαρχει και η σιωπηρη αποδοχη, δεν χρειαζεται παντα να υπαρχει εμφανης δηλωση βουλησης. Πολυ συχνα γινεται κατι τετοιο.
Προσωπικα εγω δεν εχω κανενα προβλημα να κανουν οτι θελουν με το σωμα μου αρκει να ειναι εντελως μετα το θανατο μου. Οχι στο παρα πεντε. Στο και πεντε παρακαλω. Η μεταθανατια βουληση μου στο κατω κατω της γραφης ας περιοριστει στη διαθεση της οποιας περιουσιας μου. Προτιμω αντι να με φαει το σκουλικι, τουλαχιστον ενα μερος των οργανων μου να βοηθησουν καποιους αλλους-εφοσον φυσικα μου ειναι πλεον αχρειαστα.
Μα ναι!!! Εμφανής ή αφανής δήλωση βούλησης είναι αδιάφορο. Ο σεβασμός σ'αυτήν είναι -προσωπικά τουλάχιστον- αδιαπραγμάτευτος. Ο καθένας έχει δικαίωμα αφ'εαυτου του να ορίσει αν θα γίνει λίπασμα, στάχτη η θα κάνει την ύστατη ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Προσωπικά θα προτιμούσα ο νομοθέτης πρώτα -πρώτα να φροντίσει για την έγκαιρη παιδεία και ενημέρωση παρά για τη "σώνει και καλά" ευαισθησία. Γιατί αυτός που δεν..... δεν.... και δε πάει να λέει ο νόμος.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ο καθένας έχει δικαίωμα αφ'εαυτου του να ορίσει αν θα γίνει λίπασμα, στάχτη η θα κάνει την ύστατη ΠΡΟΣΦΟΡΑ.
Αυτο το δικαιωμα το εχει ο Ανθιμος και κατ' επεκταση η εκκλησια.

maιra1

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Αυτο το δικαιωμα το εχει ο Ανθιμος και κατ' επεκταση η εκκλησια.
Και στην περίπτωση-λέμε τώρα-που ο Ανθιμος διαλέξει την προσφορά-δεν το βλέπω-και ξαναλέμε τώρα-την χρειαστείς, να υποθέσω ότι θα προτιμήσεις ηρωϊκή έξοδο!!:haha: :clap: (σιδερένιος ΠΑΝΤΑ)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom