• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Έλληνες σε σχέση με άλλους λαούς

DimiBiri

Member
Επόμενο Ταξίδι
Pending...
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Στην δικιά μου εποχή και στην δική μου χαμηλή κοινωνική τάξη το να μην μείνεις μόνος ήταν κυρίως θέμα οικονομικό, με δεδομένο ότι δεν είχες βοήθεια από πουθενά, παρά μόνο τον μισθό από την δουλειά σου.
Οι δουλειές δεν ήταν εύκολες, έπρεπε κλασσικά να έχεις γνωστό, συγγενή κλπ για να ελπίζεις σε μιά δουλειά με αξιοπρεπή μισθό ως νέος εργαζόμενος.
Όσοι γνωστοί και φίλοι είχαν εγκαταλείψει την οικογενειακή στέγη για διάφορους λόγους θέλοντας και μη ,πέρασαν πολύ δύσκολα τα πρώτα χρόνια, στα όρια της επιβίωσης, μέχρι να βρεθεί μία καλύτερη δουλειά η να ανεβεί ο μισθός.
Αναμφίβολα, αλλά αυτό που με εχει προβληματισει (χρονια τωρα) είναι εαν ο ελληνας γονιός "σπρώχνει" το παιδι του να φυγει από τη "φωλιά" ακόμη κι αν τα βρεί σκούρα στην αρχή?
Έχοντας γνωστους και συγγενεις σε άλλες χωρες (Αγγλία, Καναδά κ Γερμανία) η αντίληψη που μου έχουν μεταδώσει είναι "στα 18 το παιδί ή φεύγει από το σπίτι ή μενει και αναλάμβανει κάποια έξοδα". Πράγμα που με ξενίζει μεν αλλά πιστεύω οτι χτίζει την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

D

Delmem38110

Guest
Στην δικιά μου εποχή και στην δική μου χαμηλή κοινωνική τάξη το να μην μείνεις μόνος ήταν κυρίως θέμα οικονομικό, με δεδομένο ότι δεν είχες βοήθεια από πουθενά, παρά μόνο τον μισθό από την δουλειά σου.
Οι δουλειές δεν ήταν εύκολες, έπρεπε κλασσικά να έχεις γνωστό, συγγενή κλπ για να ελπίζεις σε μιά δουλειά με αξιοπρεπή μισθό ως νέος εργαζόμενος.
Όσοι γνωστοί και φίλοι είχαν εγκαταλείψει την οικογενειακή στέγη για διάφορους λόγους θέλοντας και μη ,πέρασαν πολύ δύσκολα τα πρώτα χρόνια, στα όρια της επιβίωσης, μέχρι να βρεθεί μία καλύτερη δουλειά η να ανεβεί ο μισθός.
η τάξη κυρίως των εκπαιδευτικών των στρατιωτικών και των αστυνομικών στην αρχή της καριέρας τους γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. και φυσικά των επαρχιωτών που αναγκαστήκαν να μετακομίσουν στις μεγαλοπόλεις όπου οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλότεροι.

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Βλέποντας την κατάταξη και από όσο γνωρίζω από τις χώρες που είναι χαμηλά, ιδιαίτερα για Γαλλία και Ολλανδία, πέρα απ'το ότι οι γονείς είναι πολύ πιο σκληροί με τα παιδιά τους σε σχέση με τους Έλληνες, αν από μια ηλικία και μετά δεν φύγεις από το σπίτι σου στιγματιζεσαι κοινωνικά. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει στα Βαλκάνια, στην Ιταλία ή την Ισπανία. Νομίζω ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που υπάρχει αυτή η διαφορά.

Υγ: 1000000000 φορές να μένεις με συγκατοικους παρά με γονείς. Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις να φροντίζεις τον εαυτό σου από μικρή ηλικία και να μην περιμένεις από άλλους.

STKF

Member
Αναμφίβολα, αλλά αυτό που με εχει προβληματισει (χρονια τωρα) είναι εαν ο ελληνας γονιός "σπρώχνει" το παιδι του να φυγει από τη "φωλιά" ακόμη κι αν τα βρεί σκούρα στην αρχή?
Έχοντας γνωστους και συγγενεις σε άλλες χωρες (Αγγλία, Καναδά κ Γερμανία) η αντίληψη που μου έχουν μεταδώσει είναι "στα 18 το παιδί ή φεύγει από το σπίτι ή μενει και αναλάμβανει κάποια έξοδα". Πράγμα που με ξενίζει μεν αλλά πιστεύω οτι χτίζει την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση του παιδιού.
Οι δικοί μου γονείς με έσπρωχναν διακριτικά, του τύπου <<δεν θα παντρευτείς?>> κλπ.
Το ίδιο και τους φίλους μου. Άλλωστε και οι δικοί μου γονείς ανήκουν σε αυτό που λέει ο φίλος πιο πάνω, την κατηγορία των επαρχιωτών. Πέρασαν πολύ δύσκολα και αναγκάστηκαν για οικονομικούς λόγους να φύγουν από το χωριό.
Την απορία λοιπόν-πως φεύγουν οι βορειοευρωπαίοι από το σπίτι στα 18?- την είχα και εγώ και την έλυσα στο πρώτο μου ταξίδι στην Ευρώπη, το οποίο ήταν στην Ολλανδία το 2007. Η απάντηση είχε ως εξής.
Αξιοπρεπής πρώτος μισθός ακόμη και στις πιο απλές δουλειές. Πολύ καλή αγορά εργασίας. Πολύ πιο φθηνό τουλάχιστον τότε super market. Το είχα υπολογίσει περίπου 30% φθηνότερο στα βασικά αγαθά. Επιδόματα και χαμηλότοκα δάνεια για τους φοιτητές. Τα πολύ υψηλά ενοίκια τα αντιμετώπιζαν με την συγκατοίκηση. Το ότι έφευγαν από το σπίτι στα 18 ως φοιτητές δεν σημαίνει ότι έμεναν μόνοι τους. Είχα υπολογίσει ότι με όλες τις βοήθειες που είχε ο φοιτητής αν οι γονείς του, του έδιναν και 200 ευρώ το μήνα, έκανε ζωάρα. :)
Σε βοηθούσε δηλαδή και το κοινωνικό σύστημα να φύγεις. Όχι μόνο οι γονείς.
η τάξη κυρίως των εκπαιδευτικών των στρατιωτικών και των αστυνομικών στην αρχή της καριέρας τους γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. και φυσικά των επαρχιωτών που αναγκαστήκαν να μετακομίσουν στις μεγαλοπόλεις όπου οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλότεροι.
Όταν έγραφα την προηγούμενη ανάρτηση ο νους μου πήγε σε έναν φίλο- καλή του ώρα- που είχε αναγκαστεί να φύγει από το σπίτι λόγω οικογενειακών προβλημάτων. Τον πρώτο καιρό έμενε σε καταλήψεις και σπίτια φίλων. Γενικά ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ μέχρι να βρει κάποια στιγμή μιά αξιοπρεπή δουλειά.

8avos

Member
Βλέποντας την κατάταξη και από όσο γνωρίζω από τις χώρες που είναι χαμηλά, ιδιαίτερα για Γαλλία και Ολλανδία, πέρα απ'το ότι οι γονείς είναι πολύ πιο σκληροί με τα παιδιά τους σε σχέση με τους Έλληνες, αν από μια ηλικία και μετά δεν φύγεις από το σπίτι σου στιγματιζεσαι κοινωνικά. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει στα Βαλκάνια, στην Ιταλία ή την Ισπανία. Νομίζω ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που υπάρχει αυτή η διαφορά.

Υγ: 1000000000 φορές να μένεις με συγκατοικους παρά με γονείς. Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις να φροντίζεις τον εαυτό σου από μικρή ηλικία και να μην περιμένεις από άλλους.
Υπαρχει μηπως περιπτωση να συγκρίνουμε την Ελλαδα με Βουλγαρία κ το πολυ καμμια Ρουμανία;Γιατι παραδείγματα Γάλλων και Ολλανδών μπορουν να χουν σχεση με Δανούς,Βέλγους κλπ.

Οσο πιο γρηγορα το καταλαβει κανεις πως δεν εχουμε την παραμικρη σχεση μ αυτες τις χωρες,γι αυτο γραφω βορειοευρωπαίους ,τοσο θα ξερει τι του γινεται.

Σ αυτες τις χωρες λοιπον το συστημα ειναι τετοιο π αν θελεις να κανεις τα «ανθρώπινα» και να ενταχθείς σ αυτο,δεν θα σε ξεβράσει οπως της ελλαδας!Μεχρι οχι πολλα χρονια πριν,στην Ελλαδα σε ρώταγανε στην τραπεζα ποιος ο σκοπος που θες να ανοιξεις λογαριασμο (θα μ πειτε ειχαμε καπιταλ) εκει,στην Γερμανια ακομη και σημερα,υπαρχουν τραπεζικά ιδρύματα που σου δινουν μπονους απο 50-150€ επειδη επέλεξες εκείνους για την εξυπηρέτηση σου.

Στην Ελλαδα το συστημα βασίζεται γυρω απ ‘την «τιμωρια» του πολιτη,φορολογικά κλπ
Χαώδης διαφορες

Borealis

Member
στην Γερμανια ακομη και σημερα,υπαρχουν τραπεζικά ιδρύματα που σου δινουν μπονους απο 50-150€ επειδη επέλεξες εκείνους για την εξυπηρέτηση σου.
Δε νομίζω, οι λογαριασμοί στην Γερμανία είναι δύσκολο να ανοιχτούν και πληρώνεις για να τους συντηρείς

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Στην Ελλαδα το συστημα βασίζεται γυρω απ ‘την «τιμωρια» του πολιτη,φορολογικά κλπ
Που να δεις τι φορολογικό σκισιμο τρώνε οι Γάλλοι. Για κάποιες νοοτροπιες μας δεν νομίζω ότι φταίει το κράτος ή ο καλός μας ο καιρός.

8avos

Member
Δε νομίζω, οι λογαριασμοί στην Γερμανία είναι δύσκολο να ανοιχτούν και πληρώνεις για να τους συντηρείς
Εσυ δεν «νομιζεις» ,εγω μιλαω σιγουρα απο προσωπικη εμπειρια.Στην Γερμανια υπαρχουν κάμποσες τραπεζες κολοσσοί και θυγατρικές ιντερνετικές αυτων.Πολυς κοσμος προτιμά να βγαλει στον κολοσσό,οπου σε κρατα προμήθεια καθε μενα (της τάξης των 15€) ομως εχεις μια καρτα που δεν σε κρατα καμμια εξτρα προμήθεια ,οπως οι ελληνικες,αυτα ειναι αστεια πραγματα γι αυτο ολοι οι ελληνες ταξιδιαρηδες εχουν ρεβολουτ.

Μολις κοιταξα και η Κομερτσμπανκ σου δινει 50€ μπονους με το ανοιγμα του λογαριασμού και αν εχει κανεις εισερχόμενα στο λογαριασμο του πανω απο 700€/μηνα,πχ την μισθοδοσία εννοούν,στον τριτο μηνα σ δινουν εξτρα 100€,οτι εγραψα δλδ
3BCF3F90-F47F-434B-9C66-D8DF04FAA939.jpeg

Last edited by a moderator:

panpan

Member
Επέτρεψε μου να διαφωνήσω. Είναι πανεύκολο, έχει προμήθεια 50 ευρώ τον χρόνο και αν έχεις
λογαριασμό μισθοδοσίας, είναι δωρεάν. Μάλιστα σου δίνουν κίνητρα για να μην φύγεις.
Αναφέρθηκαν κάποια προηγουμένως.
Που να δεις τι φορολογικό σκισιμο τρώνε οι Γάλλοι.
Και τι επιδόματα παίρνουν.

STKF

Member
Για κάποιες νοοτροπιες μας δεν νομίζω ότι φταίει το κράτος ή ο καλός μας ο καιρός.
Οι νοοτροπίες προέκυψαν από την ανάγκη. Μπορεί οι γονείς μου να είχαν φύγει από το σπίτι τους ως εσωτερικοί μετανάστες περίπου στα 18, οι γονείς τους όμως δεν είχαν φύγει επί της ουσίας. Αφού και όταν παντρεύτηκαν και άνοιξαν σπίτι έμειναν 100 μέτρα παραπάνω , στο ίδιο χωριό.

Borealis

Member
Επέτρεψε μου να διαφωνήσω. Είναι πανεύκολο, έχει προμήθεια 50 ευρώ τον χρόνο και αν έχεις
λογαριασμό μισθοδοσίας, είναι δωρεάν. Μάλιστα σου δίνουν κίνητρα για να μην φύγεις.
Αναφέρθηκαν κάποια προηγουμένως.
Δεν έχω μισθοδοσία στην Γερμανία (θα ήθελα) αλλά χρειάστηκε για ιατρικούς λόγους δικού μου προσώπου να έχω λογαριασμό, ο οποίος με χρεώνει λίγο περισσότερο από αυτό που ανέφερες

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Και τι επιδόματα παίρνουν.
Μα αυτό είναι το κονσεπτ. Πληρώνουν όλοι παραπάνω φόρους για να έχουν επιδόματα και δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία υψηλού επιπέδου.

Αφού και όταν παντρεύτηκαν και άνοιξαν σπίτι έμειναν 100 μέτρα παραπάνω , στο ίδιο χωριό.
Εννοείς ότι και οι περισσότεροι που μετακομισαν Αθήνα έφεραν τη χωριάτικη νοοτροπία; Αυτό ίσως να έχει βάση. Η αλήθεια είναι ότι Αθηναίους με καταγωγή από Αθήνα στα βάθη των χρόνων δεν γνωρίζω και δεν ξέρω αν έχουν άλλη νοοτροπία.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.638
Μέλη
39.377
Νεότερο μέλος
Vrankovic

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom