• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Άγονη και απομονωμένη...

rezi

Member
Επόμενο Ταξίδι
Cuba?Brazil?South afrika?
Ταξίδι-Όνειρο
Διαστημικη Βολτα
οπου ακους κυριο μακη ,σημαινει και ενα 5αρι σε καλη περιοχη στην αθηνα

positiva

Member
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο...
Ταξίδι-Όνειρο
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ...
συμφωνώ κι εγώ με σύνδεση των μικρών νησιών με νησιά κόμβους. Δυστυχώς ό,τι και να λέμε εμείς άλλοι αποφασίζουν. Πάντως προσωπικά έχω αναρωτηθεί κάποιες φορές πως θα ήταν η ζωή μου και της οικογένειας μου εάν έμενα μόνιμα πχ στη Μήλο, στην Ικαρία. Όλα όμως σταματάνε σε βασικότατα προβλήματα. Νοσοκομείο και σύνδεση με πρωτεύουσα έστω μέσω κομβικού σημείου. Φανταστείτε πως πέρυσι το καλοκαίρι Αύγουστο μήνα Ικαρία (μεσαχτή για όσους γνωρίζουν) μου έτυχε ένας παρολίγο πνιγμός ενός τύπου περίπου στα 40 του. Μην τα πολυλογώ τον βγάλαμε στην ακτή και καλέσαμε αρχικά το 166 το οποίο σε συνδέει αυτόματα ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεσαι. και ενώ εξηγούσαμε την κατάσταση τηλεφωνικά και ζητούσαμε ασθενοφόρο μας ενημερώνει η κοπέλα με την οποία μιλούσαμε πως το κέντρο Υγείας Ευδήλου δεν απαντούσε και πρόώθησαν την κλήση μας στη Σάμο!!! Δεν μιλάω για χειμώνα καιρό αλλά για 15άυγουστο. Βέβαια ασθενοφόρο δεν ήρθε ποτέ. Ευτυχώς ο άνθρωπος χάρη σε επέμβαση μιας κοπέλας γιατρό η οποία απλά έτυχε να βρίσκεται στη συγκεριμένη παραλία εκείνη τη στιγμή σώθηκε... Παρότι Πειραιώτης ήτοι πρωτευουσιάνος πιστεύω πως πολλοί(πολιτικοί, επιχειρηματίες με συμφέροντα, κλπ λπ..) θεωρούν Ελλάδα μόνο την Αθήνα. Κραυγαλέο παράδειγμα ο κος(...δύναμη της συνήθειας...) Παυλίδης, το σπίτι της κορούλας του και η εταιρεία SAOS...χαρακτηριστικά απόσπασμα άρθρου στα ΝΕΑ...ΦΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ εφοπλιστής, ιδιοκτήτης της εταιρείας Saos: «Ο κατηγορούμενος (σ.σ.: αναφέρεται στον διευθυντή του γραφείου του Αρ. Παυλίδη, Π. Ζαχαρίου) μού είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια για να εξασφαλιστούν εκείνος και ο πρώην υπουργός για τα γεράματά τους. Ήθελε να αντιμετωπίσει ο πρώην υπουργός τα αυξημένα έξοδα αγοράς ακινήτου της θυγατέρας του και να εξοφλήσει ο Π. Ζαχαρίου παλαιά του χρέη».
άντε μετά εσύ κασιώτη καλυμνιώτη, καστελοριζώτη κλέισε τα λιμάνια σου παρακάλα για ένα τρίλεπτο τσόντα σε κάποιο δελτίο ειδήσεων.

manolism

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Καθως ζουσα στην Κω για 3,5 χρονια ξερω πολυ καλα τι πικρα ειναι τα καραβια και τα δρομολογια...και βεβαια για τα νησια που ειναι απομακρυσμενα οπως Καστελοριζο και αλλα εκει τα πραγματα ειναι απελπισια τελειος! Ολοι αυτοι οι ανθρωποι που ζουνε σε αυτα τα νησια ειναι ηρωες και οτι και να πω ειναι λιγο...το θεμα ειναι το κρατος τι κανει για αυτο;;; Που ειναι η συμπαρασταση και το ενδιαφερον για αυτους τους ανθρωπους;;; Και καλα κανουν και πανε στην Τουρκια αφου οι δικοι μας ειναι ανικανοι να διασφαλισουν την ασφαλεια και την υγεια ελληνων πολιτων...δεν μου αρεσει βεβαια που πανε Τουρκια καθως οι τουρκοι βλεπουν το πραγμα με αλλη προοπτικη αλλα απο την στιγμη που το ιδιο το κρατος αδιαφορει δυστηχως δεν τους αφηνουν περιθωρια....κριμα και ντροπη μας.

gmavro75

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
Πρώτον, γιατί ντε και καλά είναι ξεφτύλα να ψωνίζουν φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης από την πολλή κοντινή Τουρκία οι κάτοικοι του Καστελόριζου π.χ? Αν είμαι άρρωστος και νοσοκομείο υπάρχει μισή ώρα μακριά γιατί πρέπει να περιμένω το αεροπλάνο ή τον σκυλοπνίχτη για να φτάσω στην Ρόδο? Θα θιχτεί η εθνική μου υπερηφάνεια ή θα γίνει ρεζίλη η χώρα μου που δεν υπάρχει νοσοκομείο σε ένα μικρό ακριτικό νησί? Δεν την καταλαβαίνω αυτή την νοοτροπία... Δεν νομίζω σε καμμιά περίπτωση να θίγετε η Ελληνικότητα των νησιών μας αν ο τρόπος πρόσβασης γίνετε πιό εύκολα από την γείτονα χώρα... που είναι το μεμπτό... το Καστελόριζο είναι μισή ώρα από την Τουρκία και 4-5 ώρες από την Ρόδο... τι προτείνετε να γίνει δηλαδή?...
H προσωπική μου άποψη είναι πως η χώρα μου πρέπει να φροντίζει για την δωρεάν Νοσηλεία και την δωρεάν Παιδεία (και τη δωρεάν ασφάλεια και άλλα πολλά) επειδή πληρώνω αδρά την εφορία και τους φόρους γενικά, για αυτόν το λόγο. Δεν είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας (δεν νοιώθω καμία υπερηφάνεια για τη χώρα μου, και αυτό απευθύνεται στις εξουσίες της και όχι στους ανθρώπους της) αντιθέτως γνωρίζω καλά πως είναι και θα είναι απούσα όποτε τη χρειαστεί ο πολίτης της. Νοιώθω την ίδια αηδία (και όχι ντροπή) για τις περιπτώσεις που πρέπει να πάει κάποιος για εγχείρηση στην Αμερική ή αναγκάζεται να πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο επειδή στο Ελλάντα για παθήσεις πέρα από το συνάχι δεν υπάρχει εξοπλισμός που να δουλεύει, κρεβάτι ή αξιοπρεπής αντιμετώπιση του ασθενή. Αν στο Καστελόριζο (από ότι κατάλαβα για αυτό πρόκειται) είναι υπερβολικό να υπάρχει Νοσοκομείο σίγουρα θα μπορούσε να υπάρχει ένα ανεπτυγμένο κέντρο υγείας και εναέρια μεταφορά ή με ελικόπτερο του κέντρου ή σε συνεργασία με το στρατό για τις επείγουσες περιπτώσεις στη Ρόδο π.χ. Ή μήπως αφού είναι πολύ πινέζα χάρτη να μην υπάρχει και στρατός? Και τελικά πάνω από πόσα χιλιόμετρα από αστικά κέντρα (ή από ποιό πληθισμό και κάτω) είναι παράλογο να υπάρχει ιατρική βοήθεια?
Συμφωνώ πως αν είμαι άρρωστος θα πάρω την πιο κοντινή και άμεση βοήθεια, αλλά όσο έχω την υγεία μου οφείλω να διεκδικώ τουλάχιστον τα αυτονόητα.
Τέλος το μεμπτό στο να πάω Καστελόριζο μέσω Τουρκίας είναι ότι χρειάζομαι διαβατήριο για να μετακινηθώ στην Ελλάδα...
Και πάλι αυτές είναι οι προσωπικές μου σκέψεις πάνω στο θέμα...

Last edited by a moderator:

Traveller

Member
Ενδιαφέρουσες οι απόψεις σου gmavro75 αλλά...

1. Η χώρα σου φροντίζει για την δωρεάν υγεία και παιδεία των κατοίκων της... το επίπεδο της υγείας και της παιδείας σίγουρα δεν είναι ζηλευτό αλλά υπάρχει... κάνε μια βόλτα κατά Αγγλία μεριά να δεις τι προβλήματα έχουν τα δημόσια νοσοκομεία εκεί και πες μου..
2. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι άριστα στελεχωμένα και προσφέρουν υπηρεσίες επιπέδου σε σχέση με τα ιδιωτικά ξενοδοχεία... Σε πληροφορώ ότι όλες οι δύσκολες περιπτώσεις μεταφέρονται από τα ιδιωτικά ξενοδοχεία στα δημόσια νοσοκομεία γιατί απλά οι ιδιωτικοί στα δύσκολα σηκώνουν τα χέρια ψηλά... κάνε μια βόλτα από το Παίδων π.χ να δεις τι γίνετετε... αν νομίζεις ότι το παν είναι τα καινούργια δωμάτια και οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες είσαι γελασμένος... σαφώς και η υγεία μας νοσεί και σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών είναι πάρα πολύ πίσω αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα...
3. Στο Καστελόριζο υπάρχει κέντρο υγείας και το κράτος όντως φροντίζει να στείλει ελικόπτερα για την έκτακτη διακομιδή ασθενών... απλά όμως είναι αδύνατον να χτιστεί νοσοκομείο στο Καστελόριζο από άποψη κόστους... Η Ρόδος έχει ωραιότατο νοσοκομείο...
4. Για να πας από την Ελλάδα στην Τουρκία δεν χρειάζεσαι διαβατήριο που το βρήκες αυτό... το θέμα όμως δεν είναι το διαβατήριο... και να χρειαζόσουν διαβατήριο πάλι σε μια έκτακτη κατάσταση στην Τουρκία θα πήγαινες γιατί έτσι είναι η γεωγραφία του χώρου... είπαμε αν κινδυνεύει η ζωή σου η Τουρκία είναι 20 λεπτά και η Ρόδος 4-5 ώρες τι να λέμε τώρα...

Είμαι ο τελευταίος που υποστηρίζει ότι όλα στην Ελλάδα πάνε ρολόι... η χώρα μας σε επίπεδο υγείας και παιδείας όντως είναι πολύ πίσω αλλά δεν είμαστε και η τριτοκοσμική χώρα που κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν... Καταλαβαίνω ότι είναι απόλυτα σωστό και δίκαιο όλα τα νησιά μας χειμώνα καλοκαίρι να έχουν καθημερινή σύνδεση με τα μεγάλα νησιά και επίσης ότι ένα εξελιγμένο κέντρο υγείας είναι επίσης απαραίτητο σε κάθε Ελληνικό νησί αλλά μην ζητάμε και παράλογα πράγματα... είναι δυνατόν σε κάθε πινέζα του χάρτη να χτιστεί και ένα πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο την στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων... απλά πράγματα...

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
στο ακριτικό νησί γαύδος το νοτιότερο άκρο της ελλάδας,λειτουργεί τώρα και λίγα χρόνια η τηλειατρική! μεγάλο βήμα για τους λίγους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί..
γιά έκτακτες περιπτώσεις εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο των χανίων.επίσης με ελικόπτερο ήρθε έγκυος και γέννησε μιά χαρά στην πόλη μας ..απο την κάρπαθο!!
πραγματικά και μένα μου φαίνεται απίθανο να κτιστεί ολοκληρωμένη υποδομή περίθαλψης σε κάθε πινέζα!!
σίγουρα όλοι μας σε μιά εμπειρία ασθένειας νιώθομε ευάλωτοι,και θα θέλαμε το καλύτερο και ευκολότερο για την διαικπεραίωση αυτής και όσο γίνεται σε καλύτερες συνθήκες ....
στα χρόνια που δουλεύω στην υγεία,μπορώ να πώ οτι γίνονται άλματα απο χρόνο σε χρόνο,και η διαφορά ειναι ορατή.το τέλειο είναι άπιαστο όπως και σε όλους τους τομείς ...

gmavro75

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
traveller και renata, διαβάζω με ενδιαφέρον και σέβομαι τις απόψεις σας αλλά δεν πιστεύω πως ισχύει το ότι η Ελλάδα φροντίζει (η έστω ότι αν πούμε ότι φροντίζει, ότι τα καταφέρνει) για δωρεάν υγεία (και πολύ περισσότερο για δωρεάν παιδεία)τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση που αγοράζω φάρμακα από άλλη χώρα ή που πρέπει να έχω ένα φουσκωτό για να μετακινηθώ και έναν παππά πρόχειρο για κάθε περίπτωση (στο περιστατικό που αναφέρει η rosa)... Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στο ιατρικό προσωπικό ή στους εκπαιδευτικούς άλλα στο σύστημα μέσα στο οποίο αυτοί εργάζονται και μόνο στο σύστημα το οποίο περιορίζει και καθορίζει τη δημιουργικότητα του προσωπικού. Το αν στην Αγγλία ή στην Ουγκάντα είναι χειρότερα, δεν με απασχολεί (σχετικό και αυτό). Εδώ γεννήθηκα και ζω.
Το θέμα είναι ότι αν σε μια περιοχή δεν υπάρχει περίθαλψη και σχολείο η περιοχή αυτή θα ερημώσει αφού δεν μπορεί να κρατήσει ούτε τους νέους ενεργούς ούτε τους γέρους ζωντανούς. Τέλος ας διεκδικούμε (όποτε και με όποιο τρόπο μας δίνεται η ευκαιρία) Νοσοκομείο ώστε να φτιαχτεί ένα Κέντρο Υγείας και ας διεκδικούμε ένα Πανεπιστήμιο για να φτιαχτεί ένα εξατάξιο δημοτικό. Ναι, στην πινέζα, πολύ περισσότερο από ότι στην υδροκέφαλη πρωτεύουσα. Aξίζει να είμαστε παράλογοι και γκρινιάρηδες για τέτοιους λόγους...
Άσχετο, από πότε δεν χρειάζεται διαβατήριο για να μπεις Τουρκία? Είχαμε επιχειρήσει να πάμε Κωνσ/πολη μια παρέα το 2002 (γυρίζαμε γενικά βόρειο Ελλάδα και μας έβγαλε ο δρόμος) και μας έκοψαν γιατί κανά δυο δεν τα είχαν μαζί τους. Interesting...

Last edited by a moderator:

Traveller

Member
To ότι η χώρα μας είναι πίσω από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής είναι το πρώτο που επισήμανα αγαπητέ gmavro75... Σαφέστατα και το σύστημα παιδείας μας και το σύστημα υγείας μας έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα και απόλυτα συμφωνώ μαζί σου οτι χωρίς αγώνες τίποτε δεν χαρίζεται...

Η δική μου η ένσταση είναι οτι δεν μπορεί να κατεδαφίζουμε τα πάντα και να μηδενίζουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει... Ναι συμφωνώ ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αν αρρωστήσει κάποιος σε ένα μικρό απομονωμένο νησί αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι σε κάθε νησί υπάρχει ένα κέντρο υγείας με γιατρό, ένα ελικοδρόμιο και ότι αγοράστηκαν καινούργια ελικόπτερα παντός καιρού... θα μου πεις δεν είναι αρκετά , συμφωνώ, αλλά κάτι είναι... πριν χρόνια δεν υπήρχε τίποτε... είναι άδικο να λέμε δεν έχει γίνει τίποτε... δεν έχουν γίνει πολλά αλλά κάτι έχει γίνει...
Το θέμα της ερήμωσης των νησιών δεν είναι θέμα Ελλάδος μόνο... με την σημερινή μορφή που έχει πάρει η κοινωνία μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσει κάποιος νέος σε ένα απομονωμένο νησί και φοβάμαι οτι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη... παντού στον κόσμο τα απομονωμένα νησιά ερημώνουν γιατί πρώτα απόλα δεν υπάρχουν ευκαιρίες δουλειάς... ο σημερινός νέος τι θα κάτσει να κάνει στο Καστελόριζο , στο Λίπαρι ή στο εγώ δεν ξέρω ποιό άλλο απομονωμένο νησί του κόσμου... Λογικό λοιπόν μου φαίνεται το κάθε κράτος να σκέφτετει να ρίξει λεφτά σε ένα τέτοιο μέρος... είναι σκληρό ίσως και άδικο αλλά ρεαλιστικό και πιστέψτε με δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα...

Για την Τουρκία και το διαβατήριο... έχω ταξιδέψει στην Τουρκία με την ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ Ελληνική ταυτότητα 3 φορές οπότε θεώρησε αυτό που σου γράφω δεδομένο... δεν θυμάμαι να σου πω από πότε αλλά σίγουρα το 2004 δεν χρειαζόσουν πλέον διαβατήριο...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom