Triplover
Member
Αν δεν σας ξέρουν και πάτε πρώτη φορά, είναι δύσκολο να γίνει αυτό που επιθυμείτε. Απευθυνθείτε στον πνευματικό σας, μπας και μπορεί να κάνει κάτι. Αν πάλι δεν έχετε πνευματικό, τότε όχι.
Ναι, τις τελευταίες 2 φορές έμεινα από πέντε βράδια χωρίς πρόβλημα σε διαφορετικές μονές. Καμία διαδικασία απλά κάνε κράτηση στη μονή δεν χρειάζεται να αναφέρεις πότε λήγει το διαμονητήριο. Για περισσότερες μέρες στο ίδιο μόνο σε σκήτη όταν είναι μεγάλη π.χ. του Αγ. Ανδρέου για τις μονές θέλει γνωριμίες στις περισσότερεςΚαλημέρα σε όλους. Πρόσφατα ένιωσα μια τεράστια ανάγκη να πάω στο Άγιον Όρος. Έχω ήδη διαβάσει αρκετά και έχω παρακολουθήσει αρκετά βίντεο για το Όρος. Μερικές απορίες που έχω είναι: Υπάρχει τρόπος να μείνω στο Όρος για πάνω από 4 ημέρες; Αν ναι, ποια είναι η διαδικασία; Υπάρχει περίπτωση κάποιο μοναστήρι, σκήτη ή οτιδήποτε να δεχτεί να με φιλοξενήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Θέλω να πιστεύω πως με την βοήθεια του Θεού θα βρώ αυτό που ψάχνω, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο.Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εδώ είμαστε ταξιδιωτικό φόρουμ και ως εκ τούτου οι πληροφορίες που θα λάβεις είναι περισσότερο χρηστικές και αφορούν τη διαδικασία έκδοσης διαμονητηρίου, την μετάβαση, τη διαμονή στις μονές και τη μετακίνηση μέσα στο Όρος. Για τα μικρότερα κελιά δεν έχουμε ευλογία από τους γέροντες να γράψουμε λεπτομέρειες και να κάνουμε δημόσια προτάσεις, καθώς οι ίδιοι δεν το θέλουνε.. Κάποιοι μάλιστα δυσφορούν έντονα όταν βλέπουν τα ονόματά τους ή των κελιών τους στο ίντερνετ καθώς θεωρούν ότι το πνευματικό έργο που παράγουν δεν πρέπει επ'ουδενί να 'διαφημίζεται' σαν τουριστικός προορισμός...
Αυτό που θα σου πρότεινα πάντως είναι να μην πτοηθείς, δες πότε θέλεις/μπορείς να πας και κανόνισε άμεσα για διαμονητήριο. Κλείσε σε κάποια κεντρική μονή την πρώτη μέρα και εκεί εφόσον το θέλεις, τα βήματά σου θα σε οδηγήσουν στους κατάλληλους ανθρώπους. Μίλα με τους πατέρες εκεί που θα μείνεις για συστάσεις, μίλα και με άλλους προσκυνητές και ακολούθα τα πόδια σου... Μη διστάσεις να χτυπάς τις πόρτες κελιών και να ζητάς να μιλήσεις με τους γέροντες.
Κάθε μοναστήρι έχει τη χάρη του. Έχω πάει σε 18 απ τα 20 μοναστήρια, σε πολλές σκήτες και κελιά. Μόνο ευχαρίστηση νιώθω όταν φεύγω απο αυτό τον Άγιο Τόπο. Πάνε σε οποιο μοναστήρι σε δεχτούν και σιγά σιγά θα πραγματοποιείσεις αυτά που θέλεις.Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Θέλω να πιστεύω πως με την βοήθεια του Θεού θα βρώ αυτό που ψάχνω, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο.