«Ημέρα οργής» στην Αίγυπτο

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Στα χνάρια της Τυνησίας και η Αίγυπτος

Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οργανώνουν μέσω του Facebook μια από τις μεγαλύτερες και σπάνιες για την Αίγυπτο διαδηλώσεις εμπνευσμένοι από την λαϊκή εξέγερση της Τυνησίας. Πολύ αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας με χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Καΐρου.
as.enet.gr_resources_2011_01_egypt_7_thumb_medium.jpg
Φωτογραφία αρχείου, αιγύπτιοι διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία της Τυνησίας

Οι οργανωτές καλούν τη σημερινή ημέρα "ημέρα εξέγερσης ενάντια στα βασανιστήρια, τη φτώχεια, τη διαφθορά και την ανεργία" και ζητούν από τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά.

Ωστόσο η κυβέρνηση απειλεί με συλλήψεις και καλεί τους υποστηριχτές της σε αντιδιαδήλωση.

"Η σημερινή διαδήλωση είναι η αρχή του τέλους. Το τέλος της παθητικής σιωπής και της υποταγής σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Είναι η αρχή μιας νέας σελίδας στην ιστορία της Αιγύπτου" δήλωσε ένας από τους οργανωτές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο όπως μεταδίδει το BBC.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις σχετίζονται άμεσα με τις εξελίξεις στην Τυνησία και έχουν οργανωθεί μέσω του διαδικτύου.

η συνέχεια του άρθρου "Ημέρα οργής" στην Αίγυπτο | Διεθνή | Ελευθεροτυπία
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.546
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.820
Likes
7.717
Άντε να παίρνουμε σειρά, ερώτηση: Ο πρόεδρος της διεθνούς από ποιον διαγράφεται?
 

GTS

Member
Μηνύματα
7.103
Likes
20.775
Ο Μουμπαρακ ειναι αραγε και αυτος στη Σοσιαλιστικη Διεθνη οπως ο "συναδελφος" του Μπεν Αλι; Σοσιαλιστική Διεθνής Διαγραφή Μπεν Αλί με απόφαση Γ. Παπανδρέου - TO BHMA
Α, τώρα τον διέγραψε? Πριν δηλαδή εγκαταλείψει την εξουσία ήταν σοσιαλίζων? Εδώ πρόεδρος της Διεθνούς είναι ο ΓΑΠ του ΔΝΤ, τι να λέμε, ο ΓΑΠ που σταυροκοπιέται και φιλά εικόνες όντας άθεος. Ούτε το θάρρος της (μη) πίστης του δεν έχει...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.546
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
6. Στην Αφρική, μέλη της Σ.Δ. ηγούνται κυβερνήσεων σε χώρες όπως για παράδειγμα η Νότια Αφρική, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Αγκόλα, η Ναμίμπια και το Πράσινο Ακρωτήρι.
Αυτο εμενα μου κανει πολυ αοριστο.
 
Last edited by a moderator:

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.546
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Αχα! Ολα τα καλα παιδια! Να τα χαιρομαστε!
ΥΓ. Αν τυχει και χασει την εξουσια και ο Μουμπαρακ, θα διαγραφει και αυτος απο τη σοσιαλιστικη διεθνη; (ναι ξερω ρωταω τα αυτονοητα...)
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.205
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Να μας πει κανείς με δυο λόγια τι παίζει με τον Μουμπαρακ στην Αίγυπτο? Βλέπω ότι κι αυτός κυβερνάει κοντά 30 χρόνια και πήρε την εξουσία μετά την δολοφονία του προηγούμενου προέδρου. Είναι η ίδια κατάσταση με Τυνησία? Ρωτάω γιατί παραδοσιακά είχα την εντύπωση ότι η Αίγυπτος στιρίζεται περισσότερο στις δικές της δυνάμεις και όχι τόσο στους αμερικανούς φίλους (όπως πχ. ο Μπεν Αλί). Άραγε γίνονται δημοκρατικές εκλογές στην χώρα, και τι γίνεται με την ελευθρία λόγου?
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αποσπάσματα από την Καθημερινή στις 20/7/10 :

Από το πολιτικό όραμα, στην κοινωνική απογοήτευση

Οι πολιτικές συζητήσεις στην Αίγυπτο περιείχαν πάντοτε μία δόση κυνισμού, αλλά τώρα τελευταία εμπεριέχουν και μία δόση πικρίας. Αυτή η αλλαγή δεν προέκυψε από «ψηλά», καθώς λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στα πολιτικά πράγματα της Αιγύπτου, από τη μέρα που ο νυν πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ανέλαβε την ηγεσία της χώρας πριν από 29 χρόνια. Η πικρή διάθεση προκύπτει από τις αντιθέσεις μεταξύ των αυξανόμενων προσδοκιών και τη συνέχιση της σκληρής γραμμής. Από την αποξένωση των πολιτών από το κράτος και τη δύσκολη, αλλά αντιληπτή πραγματικότητα ότι έρχεται το τέλος μίας περιόδου πισογυρισμών.

Δεν είναι περίεργο ότι οι περισσότεροι Αιγύπτιοι αισθάνονται ότι κινούνται πάνω στο Νείλο προς ολοταχώς προς τους καταρράκτες. Η σημερινός φαραώ είναι 82 χρονών, που είναι ασθενής και δεν έχει ορίσει κάποιος ως διάδοχό του. Οι περισσότεροι συμπατριώτες του δεν έχουν γνωρίσει κάποιον άλλο ηγέτη. Η πλειοψηφία των πολιτών έχει μεγαλώσει εμπεδώνοντας ότι ο λόγος τους δεν μετράει στην εξέλιξη των γεγονότων, γι' αυτό το λόγο απλά επιπλέουν στην καθημερινότητά τους, αντί να προσπαθούν να κολυμπήσουν.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο αυτής της χρονιάς και οι προεδρικές για τον Σεπτέμβριο του 2011. Όπως συνήθως, ένας πολύ μικρός αριθμός Αιγυπτίων αναμένεται να πάει να ψηφίσει. Θα παρακολουθήσουν από μακριά την εκλογική διαδικασία και θα σχολιάσουν με χιούμορ το αποτέλεσμα.

Τα σημάδια της «Αλλαγής»

Παρόλα αυτά, η αλλαγή είναι αισθητή στον αέρα και έρχεται στη χώρα σαν σεισμικό κύμα και όχι μόνο λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του Χ. Μουμπάρακ. Μπορεί οι Αιγύπτιοι να είναι γνωστοί για την πολιτική τους απάθεια, ωστόσο η νέα γενιά είναι τελείως διαφορετική. Είναι περισσότερο και καλύτερα μορφωμένη, είναι αστική, περισσότερο εκτεθειμένη στις επιρροές από το εξωτερικό και λιγότερο υπομονετική.

Όσο περνάει ο καιρός τρίζουν τα θεμέλια του αιγυπτιακού κράτους, που βασίζεται στην εξουσία ενός ανθρώπου, του προέδρου, το υποτυπώδες σύνταγμα και τις αναξιόπιστες και βίαιες δυνάμεις ασφαλείας, ενώ από την άλλη η πολιτεία απέτυχε να προσφέρει κοινωνικά αγαθά όπως αξιοπρεπή σχολεία, δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή πολιτικά δικαιώματα.

Τρεις δρόμοι για το μέλλον

Έξι δεκαετίες και τέσσερις προέδρους αργότερα, το επαναστατικό καθεστώς μεταμορφώθηκε και πλέον ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και επιτρέπει έναν περιορισμένο πλουραλισμό. Ωστόσο, πολλοί Αιγύπτιοι βλέπουν το καθεστώς σαν την 45η δυναστεία των Φαραώ στη χώρα.

Η χώρα είναι έτοιμη να αλλάξει, αλλά δεν ξέρει ακόμη πως και αναζητά τον τρόπο. Το καθεστώς προσφέρει στον εαυτό τους εκλογές και θα τις πραγματοποιήσει. Ωστόσο, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες. Τρεις δρόμοι ανοίγονται για τη χώρα. Ο πρώτος δρόμος είναι το παράδειγμα της Ρωσίας, που διοικείται από έναν ισχυρό άντρα, που προέρχεται μέσα από το σύστημα. Ίσως ακολουθήσει το δρόμο του Ιράν, που όμως δεν θα αντέξει πολύ κάτω από τις συνθήκες της Αιγύπτου. Τέλος, ίσως ακολουθήσει το δρόμο της Τουρκίας, που θα εξελιχθεί σε κάτι λιγότερο εύθραυστο και περισσότερο χαρούμενο για όσους συμμετέχουν σε αυτό.

ολόκληρο το άρθρο kathimerini.gr | ʼνεμος «Αλλαγής» στην Αίγυπτο
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.804
Μηνύματα
913.572
Μέλη
39.535
Νεότερο μέλος
Vardou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom