soudianos
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Βερακρούζ
Το ταξίδι μου στο Μαρόκο.
Την τελευταία δεκαετία του 1970 πιάσαμε... Καζαμπλάνκα όπου μείναμε πέντε μέρες. Βγήκα την πρώτη μέρα για περίπατο στην πόλη παντού άκουγα γαλλικά, δεν ξαναβγήκα. Αρχές της δεκαετίας του 80, στο δεύτερο ταξίδι μου στο Παρίσι με διαμονή ένα μήνα όπως τα άλλα τέσσερα, τότε που τα πληρώναμε σε δραχμές κι όταν κρατούσε ένα μήνα υπήρχε μια εκπτωσούλα… στα αεροπορικά, μου έκανε πρόταση να πεταχτούμε για πέντε μέρες στο Μαρόκο με ένα γραφείο που είχε προσφορές. Έχοντας την εμπειρία της Καζαμπλάνκας αρνήθηκα, κι αργότερα το μετάνιωσα όταν αντιλήφθηκα ότι το Μαρόκο δεν είναι μόνο η Καζαμπλάνκα. Το τι έκανα ολόκληρους μήνες στην πόλη του φωτός είναι μια άλλη ιστορία… Θα σας την πω όταν θα βάλετε το κατάλληλο θέμα…
Μετά που διάβασα το βιβλίο του Κανέτι το έβαλα στο πρόγραμμα αλλά πριν τέσσερα χρόνια προτίμησα το Ιράν επειδή για να πετύχεις φτηνό εισιτήριο για το Μαρόκο χρειαζόταν αλλαγές πτήσεων και πιθανώς διανυκτερεύσεις.
Κι όταν πέρυσι ήρθε το απ ευθείας της Ryanair, παρόλο που δεν είχα ταξιδέψει μαζί της μέχρι τότε, δε χρειάστηκα πολύ σκέψη.
Πριν δέκα μήνες στο ταξίδι μου στο Άγιο Όρος, είχα μαζί μου ένα πρωτάρη που μόνος του δεν θα πήγαινε ποτέ. Ευχαριστήθηκε τόσο πολύ, ιδίως όταν το έστειλα και εξομολογήθηκε για πρώτη του φορά στον μέγα εξομολογητή π. Παύλο της Ι.Μ. Διονυσίου, που έκτοτε ήθελε να με ακολουθεί σε κάθε μου εξόρμηση.
Νάμαστε λοιπόν τέσσερα άτομα με δύο πρώτη φορά μοναχικούς ταξιδιώτες δηλαδή χωρίς ταξιδιωτικό γραφείο με μένα διοργανωτή σε όλα από ημερομηνίες, εισιτήρια, ξενοδοχεία, δρομολόγια κλπ. Ήταν η τρίτη περίπτωση σε λιγότερο από 12 μήνες.
Αλλά όπως λέει ο ποιητής:
«ALLONS! Whoever you are come travel with me
Travelling with me you find what never tires” Whitman
(Πάμε. όποιος κι αν είσαι έλα τα ταξιδέψεις μαζί μου
ταξιδεύοντας μαζί μου Θα βρεις αυτό που δεν κουράζει ποτέ)