• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

The Official OffTopic v7

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δεν το λέω για να κρίνω κάποιον αλλά έτσι και διαβάσω άλλη μια φορά (σε φόρουμ ή σε ομάδα στο fb) "ήταν μια ενδιαφέρον ταινία" ή "μια ενδιαφέρον" σειρά, θα πάθω εγκεφαλικό. Καλά αυτός που το γράφει δεν αισθάνεται ότι κάτι πάει λάθος;
Είναι και πολλοί ξένοι που δεν έχουν τα ελληνικά ως πρώτη γλώσσα.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Είναι επίσης νέα γλωσσική μόδα να κόβεται το τελικό ν εκεί που χρειάζεται στον προφορικό; Πχ πάμε στη πόλη, να κάτσουμε στη κουζίνα. Ακούγεται συχνά και από παρουσιαστές στην τηλεόραση που έχουν τα ελληνικά ως πρώτη γλώσσα.

ludovica

Member
Κι εγώ θα ήθελα να παρηγορηθώ πως αυτός που γράφει για την "ενδιαφέρον ταινία", είναι ένας αλλοδαπός που ήρθε πριν τρεις μήνες στην Ελλάδα και κάνει κάθε μέρα ηρωίνη φοβάμαι όμως πως δεν ισχύει. Άσε που όταν διδάσκεσαι μια γλώσσα ως δεύτερη συνήθως είσαι πιο σχολαστικός στους κανόνες που αυτός που την έχει μητρική παίρνει πιο επιπόλαια.
North κάτι άλλο που μου την σπάει είναι ότι επειδή πολλοί βλέπουν αμερικάνικα βίντεο στο youtube μεταφέρουν φράσεις/ιδιωματισμούς αυτολεξεί στα ελληνικά με αποτέλεσμα να ακούς ελληνικά σα να διαβάζεις google μετάφραση. Τι σημαίνει ρε παιδιά, δουλεύουν ή όχι τα μέτρα; Πες έχουν αποτέλεσμα, έστω λειτουργούν.
Ή άλλη εξυπνάδα "μπαίνω στα παπούτσια του άλλου". Να μπεις στην θέση του δε σου κάνει; Ή "δε μ' ενδιαφέρει η εξωτερική εμφάνιση". Προφανώς, γιατί σ' ενδιαφέρει η εσωτερική εμφάνιση.
Ρε παιδιά δείξτε λίγη συμπόνια στην μειονότητα των ψυχαναγκαστικών, θα μας πεθάνετε.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Άσε που όταν διδάσκεσαι μια γλώσσα ως δεύτερη συνήθως είσαι πιο σχολαστικός στους κανόνες που αυτός που την έχει μητρική παίρνει πιο επιπόλαια.
Oι περισσότεροι αλλοδαποί στη χώρα "δε διδάσκονται" τη γλώσσα εκτός κι αν είναι ανήλικοι, στο δρόμο τη μαθαίνουν, πολλές φορές όντως ακούγοντας ανθρώπους που δεν τη χρησιμοποιούν πάντα σωστά.

North κάτι άλλο που μου την σπάει είναι ότι επειδή πολλοί βλέπουν αμερικάνικα βίντεο στο youtube μεταφέρουν φράσεις/ιδιωματισμούς αυτολεξεί στα ελληνικά με αποτέλεσμα να ακούς ελληνικά σα να διαβάζεις google μετάφραση.
Πάντα συνέβαινε, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, εδώ και χιλιετίες, από γλωσσικά δάνεια μέχρι γλωσσική ιδιοποίηση, στην αρχαία Ελλάδα συνέβαινε κατά κόρον. Με τον καιρό οι ξενόφερτοι ιδιωματισμοί γίνονται μέρος της γλώσσας και τούμπαλιν, βουστροφηδόν κι αντίστροφα.

Ή άλλη εξυπνάδα "μπαίνω στα παπούτσια του άλλου".
Τόσο μέρος που έχουμε δράσεις που τιτλοφορούνται κάπως έτσι από εκπαιδευτικούς:
«Μπαίνω στα παπούτσια του Άλλου»… - Magnesia News

Το φυσικό είναι μια γλώσσα να μεταλλάσσεται, να υιοθετεί και να δανείζει στοιχεία σε άλλες, το αντίθετο είναι μουμιοποίηση της γλώσσας.

ludovica

Member
Δε λέω όχι, κατά καιρούς πήραμε ή προσαρμόσαμε ξένες φράσεις στην γλώσσα μας αλλά ειλικρινά τα συγκεκριμένα παραδείγματα δε σου φαίνονται πολύ χοντρά; Εμένα μου κάνει πως υιοθετούμε οποιαδήποτε "εξυπνάδα" χωρίς να το σκεφτόμαστε καν. Χωρίς να σκεφτόμαστε γενικότερα.
Και στο κάτω κάτω εκεί που είναι λειτουργική μια ελληνική έκφραση γιατί να χρησιμοποιούμε μια ξένη που δεν αποδίδει το νόημα το ίδιο σωστά;
Και άλλο είναι να υιοθετείται κάτι ξένο λόγω χρόνιας συμβίωσης με κάποιον άλλον λαό και άλλο επειδή κάποιος λέει κάτι και υιοθετείται αμέσως από τους 352.800 φαν του (συγνώμη, πήρα φόρα).

Last edited:

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δε λέω όχι, κατά καιρούς πήραμε ή προσαρμόσαμε ξένες φράσεις στην γλώσσα μας αλλά ειλικρινά τα συγκεκριμένα παραδείγματα δε σου φαίνονται πολύ χοντρά;
Όχι. Θυμάμαι σε γλωσσολογικό φόρουμ προ 2-3 ετών τσακωμό ισπανόφωνων γιατί χρησιμοποιούσαν το "kolotoympa". Είμαι σίγουρος ότι και στην αρχαία Ελλάδα κάπου στην Αγορά κάποιος φιλόσοφος διαμαρτυρόταν για τη διαφθορά της αττικής διαλέκτου, πάντα συνέβαινε είναι η φύση της γλώσσας να μεταλλάσσεται και κάποιοι να το βλέπουν "χοντρό". Ε το χοντρό μετά από μερικούς αιώνες αναγνωρίζεται ως "φυσική εξέλιξη".

Εμένα μου κάνει πως υιοθετούμε οποιαδήποτε "εξυπνάδα" χωρίς να το σκεφτόμαστε καν. Χωρίς να σκεφτόμαστε γενικότερα.
Μια έκφραση είναι, δε γίνεται να σκέφτεσαι την προέλευση κάθε φράσης, κάθε λέξης, κάθε ιδιωματισμού πριν μιλήσεις, αλλιώς θα μιλούσαμε ανά δύο ώρες. Πόσο μάλλον όταν είναι μια έκφραση που είναι άμεσα κατανοητή, δεν είναι σαν το "εξ απαλών ονύχων".

Και στο κάτω κάτω εκεί που είναι λειτουργική μια ελληνική έκφραση γιατί να χρησιμοποιούμε μια ξένη που δεν αποδίδει το νόημα το ίδιο σωστά;
Επειδή είναι πιο εύκολη. Επειδή δεν είμαστε γλωσσικοί ναζί. Πρέπει τώρα και οι Γερμανοί να πάνε να σβήνουν όλες τις ελληνικές φράσεις και λέξεις που χρησιμοποιούν επειδή υπάρχουν αντίστοιχες γερμανικές; Να ψάξουμε τα γλωσσικά δάνεια των λατινικών από τα ελληνικά;

Και άλλο είναι να υιοθετείται κάτι ξένο λόγω χρόνιας συμβίωσης με κάποιον άλλον λαό και άλλο επειδή κάποιος λέει κάτι και υιοθετείται αμέσως από τους 352.800 φαν του (συγνώμη, πήρα φόρα).
Δεν υπήρχαν followers μέχρι πριν λίγα χρόνια και τα γλωσσικά αυτά φαινόμενα συμβαίνουν επί χιλιετίες, δεν έχουν κάποια σχέση οι folowers. Όταν κάτι είναι εύχρηστο, κατανοητό, "πιάνει". Το "Ρε μπρο, αυτός ο δάσκαλος μπήκε στα παπούτσια μου" πάντα θα είναι πάντα πιο εύχρηστο ανάμεσα σε δυο δεκαεξάχρονους από το "Συνάδελφε, ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός επέδειξε ενσυναίσθηση".

ludovica

Member
Δεν έχω πρόβλημα με το bro και την slang που χρησιμοποιούν τα πιτσιρίκια. Κάποιες φορές μπορεί να την βρίσκω και χαριτωμένη.
Αλλά "μπαίνω στα παπούτσια του άλλου", γιατί ρε φίλε; Έχεις ακούσει 1 εκ. φορές το μπαίνω στην θέση του άλλου, και υιοθέτησες τα παπούτσια που άκουσες μία ή δέκα φορές; Και σοβαρά τα παπούτσια δίνουν καλύτερη περιγραφή και χρησιμοποιούνται ευκολότερα από την θέση στα ελληνικά; Άλλο τα αγγλικά, εκεί η φράση μπορεί να έχει μια ιστορία πίσω της.
Καλά ας αρχίσουμε να κόβουμε ν, να λέμε για την εξωτερική εμφάνιση, να μιλάμε γενικά όπως οι παρουσιαστές και οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης και αν το αντέξεις μιλάμε μετά για ναζισμό.

edit: φυσικά και δεν υποστήριξα ποτέ να αφαιρέσουμε από την γλώσσα μας ξένες λέξεις ή φράσεις, αλλά κάποια πράγματα απλώς μου ακούγονται πολύ ηλίθια.

ludovica

Member
Και dick pic και σεξτινγκ, δεν έχω θέμα (o.k. το έγραψες για να σπάσεις την διαμάχη και το σιχαίνομαι που απαντάω σοβαρά στο χιούμορ κάνω αυτό που μισώ στους άλλους, αλλά ώρες ώρες συγχύζομαι σοβαρά 😛 ).

paefstra

Member
Και dick pic και σεξτινγκ, δεν έχω θέμα (o.k. το έγραψες για να σπάσεις την διαμάχη και το σιχαίνομαι που απαντάω σοβαρά στο χιούμορ κάνω αυτό που μισώ στους άλλους, αλλά ώρες ώρες συγχύζομαι σοβαρά 😛 ).
Μη συγχυζεσαι (και ειδικα σοβαρα). Στα φορουμ και τα σοσιαλ μιντια δεν γραφουν οι ανθρωποι ως επαγγελματιες του λογου, κοινως δεν πληρωνονται για να γραφουν σωστα. Εχουν δικαιωμα να γραφουν οι δυσλεκτικοι, οι δυσορθογραφοι, οσοι δεν τελειωσαν το σχολειο, οσοι εκαναν κοπανες στη γλωσσα, οσοι ηταν καλοι κυριως στα μαθηματικα (και δεν θα σου την πουν επειδη δεν ξερεις τριγωνομετρια) , οι ξενοι η οσοι μεγαλωσαν σε διγλωσσο η τριγλωσσο περιβαλλον και εχουν μια συγχυση με τους κανονες.
Αλιμονο, εδω βλεπουμε συγγραφεις που γραφουν ασυντακτα. Αυτο εμενα με ενοχλει ακομη πιο πολυ, πχ μου γυριζει το ματι με τη λανθασμενη χρηση του κομματος και του καταληκτικου ν, αλλα μονο σε επαγγελματιες του λογου.

ludovica

Member
Ναι εντάξει. Και σιγά την μόρφωση που έχω κι εγώ... Κάποιες ομάδες δικαιολογούνται. Αλλά και σε επίσημες ομιλίες ή επίσημα έγγραφα βλέπεις τέρατα κάποιες φορές.

paefstra

Member
Ναι εντάξει. Και σιγά την μόρφωση που έχω κι εγώ... Κάποιες ομάδες δικαιολογούνται. Αλλά και σε επίσημες ομιλίες ή επίσημα έγγραφα βλέπεις τέρατα κάποιες φορές.
Εκει επρεπε να υπαρχει επιμελητης κειμενου και να πληρωνεται γι αυτο. Ειναι καθαρη τσιγκουνια. Και σε εφημεριδες, εκδοτικους οικους κλπ.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.652
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος