• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

ΗΠΑ San Francisco

mpiftex

Member
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
San Francisco...
Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να ρωτήσω αλλά μιας και σε 2 μέρες θα πάω για μια σύντομη επίσκεψη είπα να ανοίξω το θέμα μπας και πάρω καμιά συμβουλή της τελευταίας στιγμής.

Έχω ήδη διαβάσει τα παρακάτω topics:
Αμερικάνικες ιστορίες αγάπης...
S.F.-L.A.-L.V.-N.Y. Η.Π.Α.
Los Angeles & San Fransisco
15 μέρες στην Καλιφόρνια
ενώ διαβάζω σιγά σιγά και κάποιες από τις χιλιάδες συμβουλές στο virtualtourist.com και τα άρθρα στο wikitravel.

Τα βασικά: Golden Gate bridge, Alcatraz, Fisherman's Wharf και Pier 39, Chinatown, Lombard street, Coit Tower για τη θέα.

Ερωτήσεις: Αξίζει να αφιερώσουμε 1 μέρα (από τις 3-4) στο Oakland ή το Berkley; Το Yosemite National Park μάλλον είναι εκτός λόγω απόστασης. Κάποιο (πιο κοντινό) day trip;

Markos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ταϊλάνδη
Ταξίδι-Όνειρο
Τανζανία - Ζανζιβάρη
Πόσες ημέρες θα έχεις στο Frisco?

Γιατί ακόμη και για τα βασικά που έχεις βάλεις στο Post σου για να δεις θέλεις 2 ημέρες (ώστε να τα απολαύσεις... με φαγητό και καφεδάκι... και όχι στο τρέξιμο...).

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Φίλε mpiftex, το Oakland είναι πολύ αξιόλογο για όποιον ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Μπορείς να κάνεις ένα πολύ ιδιαίτερο tour με θέμα τους Μαύρους Πάνθηρες και την επανάστασή τους, σε περιοχές που είναι λίγο... hardcore για να πάει κανείς μόνος του. Μετά, άμα περάσεις από Κούβα πλευρά, μπορείς να γνωρίσεις και μερικούς από τους επικεφαλής τους (στην Κούβα μένουν πολλοί από αυτούς για ευνόητους λόγους), η εκδοχή τους για το τι έγινε εκεί είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του επίσημου αμερικάνικου κράτους. Γενικώς το Oakland θέλει προσοχή (η μάνα της κοπέλας μου μόλις έμαθε ότι θα πηγαίναμε μας πήρε τα κλειδιά του pick-up truck και τα έκρυψε!) και η αντι-νέγρικη υστερία δεν είναι τελείως αδικαιολόγητη (έχει συμμορίες, σε κοιτάνε περίεργα ως λευκό κλπ), αλλά νομίζω πως είναι ένα πολύ καλό δείγμα πραγματικής αμερικάνικης κοινωνίας (σε αντίθεση με το Golden Gate, το Alcatraz, το Fisherman's Wharf και Pier 39 και τις λοιπές τουριστικούρες. Εγώ θα πήγαινα οπωσδήποτε, αλλά πάντα είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων.

Το Yosemite μου άρεσε αρκετά, πήγα χειμώνα κι είχε χιόνι μέχρι το γόνατο, επίσης πήγαμε να δούμε το Sequoia Nαtional Park με τα μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο (νομίζω, δεν το έψαξα, αλλά για να το λένε...) και το βρήκα πολύ εντυπωσιακό.

Το Berkley ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟ, βλέπεις και μια άλλη όψη της αμερικάνικης κοινωνίας και του φοιτητικού τρόπου ζωής: τζάνκηδες, χίπηδες, spiritual μαγαζιά, αφίσες υπέρ των Παλαιστινίων, οργανώσεις που στρατολογούν εθελοντές για τους Ζαπατίστας, τρελο-ρόκερ, manic street preachers, όλα αυτά σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον, όπου φοιτητές σε ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο σοκάρουν με το πόσο ανοιχτοί -αλλά και ανίδεοι- είναι.

Το Αlcatraz το βρήκα έτσι κι έτσι. Πολύ χολυγουνιτανο-τουριστικο-αμερικανο-κιτς, ωραίο για αυτούς που γουστάρουν αμερικάνικο κινηματογράφο, τουριστικούς "μύθους" κλπ. Τα ίδια και για Fisherman's Wharf & Piers... δε βρήκα τίποτε το ενδιαφέρον, πλαστικατζούρα και τουριστικούρα στο τετράγωνο, ποπ κορν μπορείς να βρεις και στο ΑΑΒΟΡΑ και πάπιες έχει και στον Εθνικό κήπο.

Μου άρεσε το San Fran ως πόλη, ειδικά για αμερικάνικη είναι πολύ όμορφο, καλή ρυμοτομία, όμορφη αρχιτεκτονική αν και πιο πολύ το θυμάμαι τα παιδιά που μας φιλοξένησαν, το διαχωρισμό καλών και "κακών" γειτονιών, το φαγητό (ναι, υπάρχει τρελή μαγειρική κουλτούρα στην πόλη) και τους λόφους (πολύ λαχάνιασμα φίλε, πάρε το τραμ...) ή αν βρεις μηχανή, καβάλα τη, τα αυτοκίνητα δε βολεύουν και το πάρκιγκ τραγικά δυσεύρετο και πανάκριβο.

Το Big Sur δεν είναι απαγορευτικά μακριά, αλλά θα πρέπει να ξυπνήσεις πρωί και να γυρίσεις βράδυ (πολύ βράδυ). Το ίδιο ισχύει και για το Mendocino, αλλά αυτό μάλλον δεν αξίζει τα χιλιόμετρα.

Καλά να περάσεις και να μας γράψεις τις εντυπώσεις σου. Προσεκτικά, ε;

McElk

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Και βέβαια βόλτα με τα περίφημα τραμ. Αφετηρία στη διασταύρωση Market και Powell, τερματισμός στις αποβάθρες. 4 τετράγωνα πριν το τέρμα η Lombard str. ο πιο «στραβός» δρόμος. Διασταύρωση Market και 8ης το Buffet-Restaurant MoonStar (για καλό, φθηνό και σε μεγάλη ποικιλία φαγητό – είπαμε mpiftex λέγεσαι !) ενώ Market και 17η η «διαφορετική» περιοχή Castro. Πάρκο Alamo square για φωτογραφίες. Για δάσος με Σεκόγιες θα σου πάρει μισή μέρα. Η βραδινή έξοδος κατά τις 7 το απόγευμα !! Καλό ταξίδι :lol: Δεν ξέρω αν είδες και αυτό : San Francisco Discount Tour and Attraction Tickets

mpiftex

Member
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Δεν περίμενα τόσες απαντήσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα! Σας ευχαριστώ και τους 3!

@Markos: δυστυχώς όχι πολύ, 2 ή 3 μέρες μονάχα στο San Francisco, έχουμε βλέπεις και 10 ώρες οδήγηση για να φτάσουμε ως εκεί και άλλες τόσες για να επιστρέψουμε οπότε δεν μένει και πολύς χρόνος. Ίσως να ξεκλέψουμε καμιά μέρα παραπάνω για κάποιο day trip αλλά δεν είναι σίγουρο.

@Yorgos: Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου! Το πολιτικό κομμάτι με ενδιαφέρει πάρα πολύ και αν είχα περισσότερο χρόνο θα το έψαχνα σίγουρα περισσότερο. Τι συγκεκριμένη στιγμή και οι 3 πόλεις βρίσκονται σε (μερικό) αναβρασμό, με τον πόλεμο στη Γάζα και τη δολοφονία ενός 22χρονου μαύρου από αστυνομικό την ώρα που ήταν ακινητοποιημένος και του βάζανε χειροπέδες και σχεδόν καθημερινά γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οπότε ίσως να πάρω μια γεύση. Αλλά επειδή πάω με την κοπέλα μου και για τόσο λίγο, νομίζω πως θα είναι πιο τουριστική για μας η κατάσταση: αξιοθέατα, βόλτες κτλ. Και ξέρω καλά πως κάποια από τα μέρη της λίστας είναι καρα-τουριστικά/τουριστικές παγίδες αλλά μιας και πάω θέλω να δω και αυτά που “πρέπει” κάποιος να δει! Άλλωστε μέσα στο χειμώνα και μεσοβδόμαδα δεν πιστεύω πως θα υπάρχουν και πολλοί τουρίστες, οπότε θα είναι χαλαρά. Η κοπέλα μου έχει και φίλους εκεί οπότε ελπίζω αφού κάνουμε τα χαζό-τουριστικά να δούμε και λίγο πραγματικό SF από μέσα.

Αν κάνουμε κάποιο day trip, θέλω να είναι κάτι κοντά στο San Francisco (γι'αυτό ρώτησα για Oakland και Berkley) ή διαφορετικά κάτι προς το βορρά. Για να φτάσουμε στο San Francisco είναι 1000χμ και παραπάνω αν κάνουμε κάποιο κομμάτι στον παλιό παραλιακό αυτοκινητόδρομο 101 και όλη η οδήγηση πέφτει στην κοπέλα μου αφού εγώ δεν έχω δίπλωμα εδώ! Γι'αυτό δεν θέλω να τη βάλω να οδηγήσει κι άλλο!

@McElk: Ναι, το τραμ είναι κι αυτό στα σχέδια. Είμαστε πολύ του περπατήματος αλλά με τις τρελές ανηφόρες της πόλης θα μας χρειαστεί! Σημείωσα και τα μέρη που ανέφερες, thanks! Για το Castro είχε γράψει και ο Traveller στην ιστορία του.

Πωπω, τι θα πρωτοδούμε και θα πρωτοκάνουμε!! Γι'αυτό σιχαίνομαι τα ταξίδια με περιορισμένο χρόνο! :)

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Αν ξεκινήσεις νωρίς, μπορείς να πας στο Yosemite και να επιστρέψεις αυθημερόν. Θα περάσεις δάση - έχει και σεκόγιες και θα δεις και τον El Capitan, το μεγάλο καταρράκτη του πάρκου. Με την προϋπόθεση να μην έχει πέσει πολύ χιόνι και οι δρόμοι να είναι κλειστοί.

mpiftex

Member
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Πρέπει να είναι πολύ όμορφο πάρκο, από αυτά που έχω διαβάσει και από φωτογραφίες που είδα, αλλά όπως προανέφερα, μετά από 1000km και άλλα τόσα μπροστά μας για την επιστροφή, δεν μπορώ να διανοηθώ καν να της προτείνω να οδηγήσει άλλα 350 πήγαινε και 350 έλα για να δούμε και το πάρκο! Αν το κάνω το πιθανότερο είναι να βρεθώ να κολυμπάω με τις φώκιες στην προβλήτα 39!! :lol:

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Και μια διόρθωση, μια και το είδα και σε άλλα ποστ: Οι φώκιες της αποβάθρας 39 ( που είναι τμήμα της προβλήτας Κ) είναι στην πραγματικότητα θαλασσινά λιοντάρια, γνωστά για τα παιχνίδια τους, την εξυπνάδα τους και τα θορυβώδη γαυγίσματα τους. Οι φώκιες που βλέπουμε στα σόου είναι συνήθως θαλασσινά λιοντάρια.
Η εμφανής διαφορά τους - για να τα ξεχωρίζουμε - είναι ότι στα θαλασσινά λιοντάρια, τα αυτιά τους είναι εξωτερικά, προεξέχουν και φαίνονται, ενώ στις φώκιες όχι.

mpiftex

Member
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Γύρισα και'γώ από το San Francisco και το μόνο που μπορώ να πω είναι ΟΥΑΟΥΥ. Έμεινα καταγοητευμένος από την πόλη. Πανέμορφη! Την είδα αρκετά επιφανειακά (τουριστικά) βέβαια, μέσα σε 3 μέρες οπότε πραγματική εικόνα της πόλης θα αποκτήσω όταν ξαναπάω και τη ζήσω παραπάνω.

Κάναμε τη διαδρομή ως εκεί σε 3 μέρες, βλέποντας μέρος της ακτής του Oregon, μετά κατευθυνθήκαμε εσωτερικά για διανυκτέρευση στο Eugene, ξανά νότια στην ενδοχώρα και τελικά μέσω του 101 και του θρυλικού αυτοκινητόδρομου 1 της Καλιφόρνια (με άλλη μια διανυκτέρευση), φτάσαμε στο San Francisco. Περάσαμε από ατελείωτα δάση (πάνω από 100-150χμ δρόμος μέσα στο δάσος), βουνά με χιόνια και ομίχλη, απίστευτες ακτές, είδαμε θαλάσσια λιοντάρια (ή φώκιες) να λιάζονται στα βράχια, φάλαινες που μεταναστεύουν προς το νότο, elks και ελάφια, φάρους 100 ετών, ποτάμια, αμμόλοφους και τόσα άλλα!

Στο San Francisco μείναμε στην περιοχή της πλατείας Union Square και με πολύ τρέξιμο είδαμε τα περισσότερα αξιοθέατα:
Golden Gate Bridge, Alcatraz, βόλτες με το cable car, Lombard street, Coit tower για τη θέα, βόλτες και φαγητό στη γραφική Chinatown, βόλτες στη λιγότερο γραφική Little Italy, στη Financial District με όλες τις τράπεζες και τα γραφεία στους ψηλούς ουρανοξύστες, τα ακριβά μαγαζιά στη Union Square, τα άκρως τουριστικά Fisherman's Wharf και Pier 39, για τη θέα και τα όμορφα σπίτια στο Nob Hill και Russian Hill, Alamo square για τα πιο διάσημα σπίτια τις πόλης, στην περιοχή Haight Ashnury με κάτι από το δικό μας Μοναστηράκι ή Camden του Λονδίνου και όλα αυτά εν μέσω απίστευτου ποδαρόδρομου!!

Η επιστροφή ήταν μαρτύριο με 12 ώρες συνεχόμενη οδήγηση αλλά άξιζε τον κόπο. Αργότερα θα γράψω και τους λόγους που βρήκα την επίσκεψη στο Alcatraz άκρως ενδιαφέρουσα και καθόλου χολυγουντιανή (εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας πάντα).

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
"Την είδα αρκετά επιφανειακά (τουριστικά) βέβαια, μέσα σε 3 μέρες οπότε πραγματική εικόνα της πόλης θα αποκτήσω όταν ξαναπάω και τη ζήσω παραπάνω."

Όπα! Θα ξαναπάς;
Καλώς ήρθες.

mpiftex

Member
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Το Αlcatraz το βρήκα έτσι κι έτσι. Πολύ χολυγουνιτανο-τουριστικο-αμερικανο-κιτς, ωραίο για αυτούς που γουστάρουν αμερικάνικο κινηματογράφο, τουριστικούς "μύθους" κλπ.
Τι αποκόμισα και σε τι συμπεράσματα έφτασα από την επίσκεψη μου στο Alcatraz εκτός από το ότι είδα από κοντά την πιο διάσημη φυλακή στον κόσμο

1. Η διαφορά μεταξύ φυλάκισης για τιμωρία και για σωφρονισμό. Όχι ότι πίστευα ή πιστεύω πως οι σύγχρονες φυλακές αποτελούν μέσo “σωφρονισμού” αλλά τότε το δήλωναν ξεκάθαρα: Είστε εδώ για τιμωρία.
  2. Στη φυλακή που είχαν εγκλειστεί οι “χειρότεροι εγκληματίες” είδα πολλούς ληστές τραπεζών. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως στην Αμερική οι ληστείες τραπεζών αποτελούν ομοσπονδιακό αδίκημα και αναλαμβάνονται από το FBI, καταλαβαίνω πόσο πολύ αυτό το κράτος προστατεύει το κεφάλαιο.
  3. Το σαδισμό που απορρέει από τον εγκλεισμό στα κελιά απομόνωσης για βδομάδες, χωρίς καθόλου φως και επικοινωνία με τον έξω κόσμο
  4. Η ανάγκη για ελευθερία που κάνει ανθρώπους να προτιμήσουν να πέσουν στα παγωμένα νερά με σχεδόν σίγουρο το ενδεχόμενο του θανάτου από το να παραμείνουν έγκλειστοι.
  5. Τη διαφορά με τις Αμερικάνικες φυλακές τα μετέπειτα χρόνια, όπου οι φυλακές υπήρξαν “σχολεία” και μέσο πολιτικοποίησης κυρίως για τους μαύρους (Μαύροι Πάνθηρες) και του Ινδιάνους (ιθαγενείς).
  6. Έμαθα για την άκρως ενδιαφέρουσα κατάληψη του νησιού από ιθαγενείς ινδιάνους με κίνητρο να πάρουν πίσω τη γη που οι λευκοί τους έκλεψαν και τους ανάγκασαν να ζουν ξεριζωμένοι και μέσα στη φτώχεια και ταπείνωση.
Όπα! Θα ξαναπάς;
Καλώς ήρθες.
Ε μιας και βρίσκομαι στην ευρύτερη περιοχή (Portland) αν καταφέρω θα ξαναπάω, στο χαλαρό αυτή τη φορά και για πιο σε βάθος επίσκεψη.. θα δούμε. :)

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Και μια ερώτηση για όλους εσάς που ξέρετε από τα μέρη εκείνα...

Θα είμαι εκεί τον Απρίλιο, και θα έχουμε στη διάθεσή μας αυτοκίνητο. Σε ποιά περιοχή της πόλης είναι καλύτερα να ψάξω ξενοδοχείο ή motel, ώστε
- Να μπορούμε να δούμε μεγάλο μέρος της πόλης με τα πόδια/μέσα συγκοινωνίας.
- Να μπορούμε να παρκάρουμε σχετικά εύκολα και με ασφάλεια.
- Να μπορούμε να μετακινούμαστε με αυτοκίνητο από και προς την πόλη, αποφέυγοντας την πολή κίνηση.

Σκεφτόμουν είτε κοντά στη Union Square (αν βρω κάτι με γκαράζ) είτε κοντά στο Fisherman's Wharf. Καμμιά άλλη πρόταση?

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom