• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Non Immigrant Visa (φοιτητική)- οδηγός και συμβουλές

cenestya

New Member
Καλησπέρα, είμαι νέο μέλος και είπα να ξεκινήσω με αυτό το θέμα.
Πρόκειται να πάω για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική και όταν έκανα αίτηση για βίζα πολλές απορίες μου λύθηκαν από αυτό το φόρουμ. Οπότε είπα να ανταποδώσω τη "χάρη" φτιάχνοντας ένα τόπικ με μια αναφορά σε όλα τα γεγονότα που συνέβησαν, τη σειρά με την οποία έγιναν αυτά και γενικά να ξέρει κάποιος εν δυνάμει φοιτητής τι τον περιμένει!

Αφού γίνεις δεκτός από το πανεπιστήμιο των ΗΠΑ (και συγχαρητήρια!), περιμένεις να σου έρθει ένα χαρτί, το περιζήτητο Ι20. Χωρίς αυτό δεν γίνεται τίποτα.

https://ceac.state.gov/genniv/ : where it all begins.

Ξεκινήστε την αίτηση πριν έρθει το Ι20. Έχει μέσα της παναγιάς τα μάτια από ερωτήσεις. Στοιχεία δικά σας, των γονιών σας, προηγούμενες δουλειές που έχετε κάνει, σπουδές που έχετε κάνει, πού θα σπουδάσετε, 6 σελίδες με ερωτήσεις του στυλ "ήσουν ποτέ φυλακή" ή "σκοπεύεις να διακινήσεις ναρκωτικά στις ΗΠΑ" ή "έρχεσαι στις ΗΠΑ για φορολογική ελάφρυνση" καθώς και uploading μιας φωτογραφίας στυλ διαβατηρίου.
Tip: αν έχετε βγάλει πρόσφατα διαβατήριο (θέλει πρόσφατη φωτογραφία των 6 μηνών), πηγαίνετε στο φωτογράφο και πείτε του να σας τη δώσει σε ηλεκτρονική μορφή σε usb/να σας το στείλει σε mail/κάτι τέτοιο. Εγώ έτσι την πήρα+ανέβασα και όταν πήγα στην πρεσβεία δεν μου ζήτησαν να τους δώσω έξτρα φωτογραφία τυπωμένη (το έχουν ως requirement). Σε έναν φίλο μου που σκάναρε τις extra φωτογραφίες διαβατηρίου που είχε, του ζήτησαν. Τρέχα γύρευε. Καλό είναι βέβαια να είστε πάντα προετοιμασμένοι και να πάρετε μαζί σας φωτογραφία - αν και έχουν εκεί φωτογράφο για επί τόπου - γλιτώνετε πολύ χρόνο.

Συμπληρώστε λοιπόν την αίτηση που έκανα λινκ παραπάνω (ονόματι DS-160) και φτάστε μέχρι εκεί που σας ζητάει SEVIS ID για να συνεχίσετε. Αποθηκεύστε και περιμένετε να σας έρθει αυτό το SEVIS - το Ι20 που λέγαμε πιο πάνω, δεν είναι άλλο χαρτί. Όταν με το καλό έρθει, συμπληρώνετε το ID του και συνεχίζετε παρακάτω. Τυπώνετε το confirmation page του DS-160 και πληρώνετε ένα παράβολο (100$). Σε αυτό το σημείο κανονίζετε και την ώρα του ραντεβού σας καθώς επίσης και το σημείο παραλαβής των χαρτιών+της βίζας σας (αν φυσικά αυτή εγκριθεί).

Τα έξοδα δεν τελειώνουν εδώ (δυστυχώς!)

Έχετε ακόμα να πληρώσετε το SEVIS fee. Αυτό πονάει λίγο παραπάνω. 200$.

Ο,τι πληρώνετε, τυπώνετε απόδειξη επί τόπου. Έρχονται άμεσα σε emails όλα, δεν χάνονται, αλλά καλύτερα επί τόπου μην ξεχαστείτε τελευταία στιγμή. Σας τα ζητάνε στα αρχεία.

Το πολύ το χαρτομάνι έχει τελειώσει, τυπώνετε και κάτι οδηγίες που σας έρχονται στο mail (το ζητάνε αλλά από εμένα πάλι δεν το ζήτησαν όταν πήγα και μου έμεινε).

Σε αυτές τις οδηγίες λέει και τι χαρτιά πρέπει να έχετε μαζί σας + διαβατήριο + φωτογραφίες. Βεβαιωθείτε ότι τα έχετε όλα μαζεμένα.

Ήρθε η ώρα της συνέντευξης!

Δεν πάτε από την μπροστινή είσοδο που είναι στη Βασ. Σοφίας, αλλά στην Πέτρου Κόκκαλη. Έχει ένα πλάτωμα και σίγουρα θα δείτε και άλλον κόσμο να περιμένει. Με το που έρθει η ώρα του ραντεβού σας, θα ακούσετε έναν σεκιουριτά απέξω να φωνάζει το όνομά σας και να ζητάει το διαβατήριό σας. Μετά περιμένετε (ακόμα έξω αλλά σε άλλη ουρά) να περάσετε ένας ένας από ανιχνευτή μετάλλων και έλεγχο αεροδρομίου γενικότερα. Επίσης αφήνετε κινητό με αριθμάκι που το παίρνετε μετά. Προχωράτε σε μια άλλη αίθουσα όπου είναι ακριβώς σαν τράπεζα. 10 γκισέ και αριθμός προτεραιότητας. Η όλη διαδικασία λοιπόν χωρίζεται σε 3 waiting periods (δεν περνάγανε τα λεπτά, ήταν και πρωί είχα και αγωνία, δεν είχα κινητό να χαζέψω και απλά κοίταγα σαν τον χάνο δεξιά αριστέρα).
Πρώτο γκισέ: ελληνίδα, μου ζήτησε τα χαρτιά μου (όχι όλα όπως είπα και παραπάνω), δεν μου έκανε κάποια ερώτηση ούτε μιλήσαμε, με έστειλε μετά να περιμένω να με ξαναφωνάξουν. Θα δείτε ότι τα νούμερα στον πίνακα είναι πολύ ανακατεμένα, από το 318 μπορεί να φωνάξουν το 302 και μετά το 324 κλπ.
Δεύτερο γκισέ: αμερικάνα, μου πήρα αποτυπώματα από όλα τα δάχτυλα των χεριών. Και τα 10. Διαδικασία των 10 δευτερολέπτων μαξ. Δεν μιλήσαμε πολύ, με έστειλε να περιμένω ξανά "for your interview".
Τρίτο γκισέ: αμερικάνα, με ρώτησε (1) πού πάω να σπουδάσω - της είπα (2) τι πάω να σπουδάσω - της είπα (3) από πού έμαθα για τη σχολή - είχα επαφή με phd students εκεί και έπειτα με καθηγητές (4) ποιος πληρώνει για τις σπουδές μου - tuition waiver και stipend.
Δεν της είπα τίποτα παραπάνω από αυτά που με ρωτούσε, απλές απαντήσεις χωρίς πολλά πολλά. Επί τόπου μου έδωσε ένα χαρτάκι που έλεγε "Η βίζα σας εγκρίθηκε".

Η συνέντευξη κράτησε λιγότερο από λεπτό. Εγώ περίμενα ότι θα μιλάγαμε κάνα τέταρτο αλλά τελικά, καμία σχέση. Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο που πάω με stipend εκεί και δεν ασχολήθηκαν παραπάνω μαζί μου, πχ αν οι γονείς μου έχουν λεφτά να με σπουδάσουν.

Αυτά!
Ελπίζω έστω και σε έναν να φανούν χρήσιμα αυτά που έγραψα! Καλά ταξίδια να έχουμε και καλή ζωή. :)

ΥΓ: Και καλώς σας βρήκα.

jo_444

New Member
Γεια σου !
Λοιπον , θα παω για προπτυχιακές σπουδές στην Αμερικη κ θελω να σε ρωτησω μερικες απόρροιες που εχω .
1)Αρχικα οταν λεει την :present work/education training.. εγω θα απαντησω :'student' κ θα αναφερθω στις σπουδες που εκανα στην Ελλαδα δηλαδη το Λυκειο , θα γραψω το ονομα του σχολειου που τελειωσα το λυκειο στην Ελλαδα οχι αυτο που σκοπευω να κανω στην Αμερικη γιατι εχω μπερδευτει.
2)Στην ερωτηση ποσο σκοπευω να κατσω στην Αμερικη πρεπει να απαντησω με βαση ποσο καιρο λεει το εγγραφο I-20?
Ευχαριστω πολυ !

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.788
Μέλη
39.518
Νεότερο μέλος
Kostasrs22

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα