• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Athens Local - ξεναγήστε στην Αθήνα

varioAthens

Member
Βρίσκεστε σε μία ξένη πόλη, χαμένοι στο χάος των αξιοθέατων και των προτάσεων του τουριστικού οδηγού που κρατάτε στα χέρια σας. Πώς θα σας φαινόταν αν εκείνη την στιγμή σας έπαιρνε ένας ντόπιος «από το χέρι» και σας έδειχνε την πόλη που επισκεφθήκατε «από πρώτο χέρι»; Τα κρυμμένα στέκια, την ζωή των ντόπιων, τα καταστήματα με τις μη τσουχτερές τουριστικές τιμές, τις ανερχόμενες γειτονιές και τα μπαράκια του γούστου σας… Ωραίο δεν ακούγεται;

Σκεφτείτε τώρα πως θα μπορούσε αυτή η πόλη να είναι η Αθήνα και εσείς να βρίσκεστε στον ρόλο του ντόπιου. Του Athens Local. Αυτό σκέφτηκε και το τουριστικό project Breathtaking Athens και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων οργάνωσε την πρωτοβουλία This is My Athens, κατά την οποία μπορεί οποιοσδήποτε νιώθει «Athens Local» να δηλώσει συμμετοχή This is my Athens και να αφιερώσει εθελοντικά ένα απόγευμά του κάθε μήνα στην ξενάγηση μιας ομάδας τουριστών στην «δική του Αθήνα».

Όλο το άρθρο: Info Guide | Athens Local: Δείξε τη δική σου Αθήνα

Panagiota^

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ιράν, Εκουαδόρ, Τανζανία
Τι ωραία πρωτοβουλία, όσα κάνουμε μέσω couchsurfing και hospitality club δηλαδή αλλά πιο συντονισμένα. Λατρεύω να ξεναγώ στην Αθήνα και να ξεναγούμαι από ντόπιους έξω. Ελπίζω να μη ναυαγήσει το πρώτο τρίμηνο.

zmaria

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Ααααα όντως, τι ωραία πρωτοβουλία!!

Εγώ θα πάω και θα κάνω την ξένη :bleh:

eva kas

Member
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
"να αφιερώσει εθελοντικά ένα απόγευμά του κάθε μήνα στην ξενάγηση μιας ομάδας τουριστών στην «δική του Αθήνα»."
εχω μια ερωτηση πανω σε αυτην την προταση,ξερω οτι απαγορευεται να ξεναγεις γκρουπ εαν δεν εχεις διπλωμα ξεναγου και μπορει να ερθει η τουριστικη αστυνομια να σε μαζεψει.αυτο το εχουν σκεφτει? εχει τυχει σε πολλες περιπτωσεις να ειναι καποιος να κανει μια ξεναγηση και να δεχεται επιθεση απο ξεναγο.

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Υποθέτω η ξενάγηση δεν αφορά αρχαιολογικούς χώρους

ThanasisU2

Member
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
οι ξεναγήσεις αφορούν μόνο την νέα αθήνα ή τις γειτονίες τις, κι όχι για αρχαιολογικούς χώρους μιας χρειάζεσαι άδεια εκεί

Traveller

Member
Πιστεύετε δηλαδή ότι υπάρχουν πολλοί που πραγματικά ξέρουν την πόλη τους? Εσείς π.χ που χαιρετίζετε την όλη προσπάθεια είσαστε σίγουροι ότι μπορείτε να κάνετε μια αξιοπρεπή ξενάγηση στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη? Γνωρίζετε τα αξιοθέατα της πόλης, τα μνημεία, τις κρυφές γωνιές της? Είναι τυχαίο που υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που πληρώνονται για να κάνουν αυτή την δουλειά?

Ναι, αν είσαι πιτσιρικάς, βαριέσαι να διαβάσεις, δεν έχεις το μεράκι να ανακαλύψεις μόνος σου την πόλη που θα πας και εμπιστεύεσαι το γούστο του κάθε τυχαίου κάνε το... αλλά αν είσαι ένας σοβαρός ταξιδιώτης που θέλεις να γνωρίσεις και να εντρυφήσεις στις χάρες ενός τόπου δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθείς με ερασιτεχνισμούς...

varioAthens

Member
"να αφιερώσει εθελοντικά ένα απόγευμά του κάθε μήνα στην ξενάγηση μιας ομάδας τουριστών στην «δική του Αθήνα»."
εχω μια ερωτηση πανω σε αυτην την προταση,ξερω οτι απαγορευεται να ξεναγεις γκρουπ εαν δεν εχεις διπλωμα ξεναγου και μπορει να ερθει η τουριστικη αστυνομια να σε μαζεψει.αυτο το εχουν σκεφτει? εχει τυχει σε πολλες περιπτωσεις να ειναι καποιος να κανει μια ξεναγηση και να δεχεται επιθεση απο ξεναγο.
Αν μπεις στο site αναφερει οτι η "ξεναγηση" δεν αφορα τα επισημα τουριστικα αξιοθεατα -αυτη ειναι δουλεια των πιστοποιημενων ξεναγων- αλλα το να γυρισεις τους τουριστες σε στεκια που πηγαινεις κ ο ιδιος. Ο λογος να ρισκαρει κ να εμπιστευτει ο τουριστας εναν που ισως αποδειχτει κ ασχετος; Για την χαρα της συναναστροφης με ντοπιους...

Twinkie

Member
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Ωραία πρωτοβουλία και δίνει και την ευκαιρία σε πολλούς τουρίστες ενδεχομένως να δουν και μια άλλη πλευρά της πόλης που μέσω ενός οργανωμένου προγράμματος δεν θα είχαν την ευκαιρία..
Όλο το καλοκαίρι ή και την Άνοιξη έβλεπα γύρω μου αρκετούς ξένους να ακολουθούν τυφλά τα πολλά tourist traps που υπάρχουν ή να τους χρεώνουν τη σαλάτα στο 10ευρω και πραγματικά να στενοχωριέμαι. Όχι πως μπορείς να τα αποφύγεις σε όλη τη διαμονή σου αλλά το να δεις πως ζει π.χ. ένας Αθηναίος σε μια περιοχή που δεν θα υπάρχει στον εκάστοτε οδηγό είναι εμπειρία...

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Είναι τυχαίο που υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που πληρώνονται για να κάνουν αυτή την δουλειά?
Πάντως, Νικόλα, αναρωτιέμαι αν πράγματι υπάρχουν και ξεναγοί οι οποίοι να γνωρίζουν τις "κρυφές γωνιές" κάποιας πόλης. Άλλωστε, δεν είναι αυτός ο ρόλος τους: αρκεί να είναι επαρκείς στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μνημεία και στη ξενάγηση μέσα στα μουσεία.
Και εμένα αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι αυτό το "Τα κρυμμένα στέκια, την ζωή των ντόπιων, τα καταστήματα με τις μη τσουχτερές τουριστικές τιμές, τις ανερχόμενες γειτονιές και τα μπαράκια του γούστου σας… ".
Όχι δεν έχω όρεξη
-να πηγαίνω για shopping με διαφόρους ξένους των οποίων το γούστο πρέπει να μαντέψω εν ριπή οφθαλμού και ενδεχομένως να περιμένουν οτι θα πρέπει να κάνω και κανένα παζάρι για λογαριασμό τους,
- να δείξω τη ζωή των ντόπιων (αυτό πάλι πώς το εννοούν δεν κατάλαβα: θέλουν να με δουν να βάζω πλυντήριο, ηλεκτρική, να τρέχω στην Εφορία, στο Υποθηκοφυλακείο, στο Πρωτοδικείο; Πρέπει το γουρούνι μας να τους πάει καμιά βόλτα από το νοσοκομείο που δουλεύει; Κάτι δεν έχω καταλάβει μου φαίνεται.)
-τις ανερχόμενες γειτονιές; Μα το Γκάζι το βρίσκουν και μόνοι τους. Μάλλον απευθύνεται σε κατοίκους νοτίων και βορείων προαστείων, τους βλέπω να τραβούν την ανηφόρα, βρίζοντας, προς τον Άγιο Στέφανο...)
Αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι θα καταλήξουμε να τα πίνουμε σε καμιά μπάρα και να λέμε χαζά.
Για να έχει επιτυχία κάτι τέτοιο, χρειάζεται και τρελή προετοιμασία από τους επίδοξους ξεναγούς και πολύ καλή τύχη, έτσι ώστε να ταιριάζουν τα ενδιαφέροντά μας σε κάτι εξαιρετικά συγκεκριμένο του οποίο θα έχει ζητηθεί από την άλλη πλευρα: πχ μια βόλτα στα γήπεδα της Αθήνας.
Πιο λογικό θα ήταν να υπήρχαν και κάποια υποδείγματα τέτοιας "βόλτας" έτσι ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε πιο εύκολα το concept.
Αλλιώς μου φαίνεται και εμένα σα μια ερασιτεχνική προσπάθεια υποκατάστασης των ξεναγών.
Από εκεί και έπειτα σε κάθε γειτονιά υπάρχουν λίγο πολύ κανα συμπαθητικό παρκάκι, μερικά διατηρητέα που παραπέουν, καμιά συμπαθητική εκκλησιά κλπ. Δεν είμαι σίγουρη οτι όλα αυτά αποτελούν επαρκή λόγο για έναν τουρίστα να έρθει μέχρι το Παγκράτι ή τους Αμπελοκήπους επι παραδείγματι.
Από την άλλη μεριά οι Καισαριανιώτες θα είχαν περισσότερα να επιδειξουν: μια επίσκεψη στο μοναστήρι, για αυτούς που ενδιαφέρονται για τα βυζαντινά, στο άλσος για καμιά βόλτα, στο σκοπευτήριο, για όσους ενδιαφέρονται για τη νεότερη ιστορία, λίγο τις προσφυγικές πολυκατοικίες οι οποίες έχουν και ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό, αλλά και ιστορικό και μετά ολίγον και από την πλατεία για τα ντόπια στέκια. Φυσικά αυτό σημαίνει οτι και ο τουρίστας έχει τα αντίστοιχα ενδιαφέροντα.
Έχω την αίσθηση οτι πολύ λίγες συνοικίες της Αθήνας μπορούν να ενδιαφέρουν τον μέσο τουρίστα και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο σύνηθες δρομολόγιό του.

Twinkie

Member
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Για να συνεχίσω αυτό που αναφέρεις ΕΡΣΗ σχετικά με την καλή οργάνωση, φυσικά και χρειάζεται. Άλλωστε αυτό που είπε ο Νίκος σχετικά με το πόσοι πλέον ξέρουν καλά τα κρυμμένα μυστικά της δίπλα γειτονιάς ή μιας τέλος πάντων που δεν είναι απολύτως τουριστική αλλά κρύβει θησαυρούς(όπως σωστά ανέφερες τη Καισαριανή), είναι απολύτως αληθές.

Από την άλλη όμως, φαντάζομαι, πως δεν εννοεί η όλη προσπάθεια την απόλυτη αφοσίωσή σου και τις π.χ. 7 ημέρες που ο καθείς ξένος θα είναι στην πόλη. Απ' ότι διάβασα μιλούν για κάποιες ώρες (3-4) τον μήνα, οι οποίες μπορεί να χωριστούν σε 2 ημέρες ή και σε 1. Ε, αυτή την ημέρα το να δει ο άλλος μια γωνιά της πόλης που να μην είχε σκεφθεί, πιστεύω θα τον ενδιέφερε ακόμη κι αν αυτή δεν είχε απαραιτήτως ιστορικό ενδιαφέρον. Άλλωστε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του, θα το έκανε όπως οι περισσότεροι από εμάς όταν επισκέπτονται μια ξένη πρωτεύουσα.
Τώρα σε ό,τι αφορά τι μπορεί να του αρέσει του άλλου και για τη μαντεψιά, έχεις ένα δίκιο αλλά μέσα από τη διαλογή που θα κάνουν οι υπεύθυνοι, βάση των στοιχείων σου, υποθέτω σου αναθέτουν και το ανάλογο "group", αλλιώς με συζήτηση και κουβέντα...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom