• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

1 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

spor_os

Administrator
Μηνύματα
1.951
Likes
618
Τα παιδιά με HIV έχουν δικαίωμα στην κατάλληλη θεραπεία
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2007, 33.000.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV/AIDS παγκοσμίως (πηγή: UNAIDS). Παράλληλα, 10.000.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για θεραπεία, αλλά το 70% δεν έχει πρόσβαση σε αυτή. Ο αριθμός των παιδιών που ζουν με τον ιό HIV/AIDS άγγιξε τα 2.100.000. Από αυτά, μόνο το 10% έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Σήμερα, σχεδόν το 90% όλων των παιδιών που είναι θετικά στον ιό HIV, ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.
Η περίθαλψη παιδιών και εφήβων με HIV σε χώρες με περιορισμένους πόρους είναι εφικτή. Όμως, η έλλειψη ειδικά προσαρμοσμένων θεραπειών για παιδιά με HIV καθιστά την φροντίδα τους πραγματική πρόκληση. Τα φάρμακα για τα παιδιά, που είναι σε μορφή σκόνης και πρέπει να αναμειχθούν με νερό ή τα σιρόπια που έχουν πικρή γεύση και πρέπει να διατηρούνται σε ψυγείο, δεν βοηθούν στη συνέχιση της θεραπείας, κυρίως εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών. Χρειάζονται επειγόντως συνδυασμοί φαρμάκων σταθερής δόσης και στρατηγικές συμμόρφωσης στη θεραπεία προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) τονίζουν πως υπάρχει άμεση ανάγκη για φάρμακα, διαγνωστικά εργαλεία και στρατηγικές θεραπείας για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι. Τα παιδιά δεν μάχονται μόνο ενάντια στο AIDS, μάχονται και ενάντια στο χρόνο. Χωρίς διαγνωστικά εργαλεία καιφαρμακευτική αγωγή, τα μισά από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με τον ιό HIV θα πεθάνουν πριν τα δεύτερα γενέθλιά τους! Καθώς ακόμα αγωνιζόμαστε να υλοποιήσουμε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές προφύλαξης για την «κάθετη» μετάδοση του ιού (από μητέρα σε παιδί), είναι πολύ σημαντικό όλα τα παιδιά να διαγνώσκονται και να ξεκινούν αντιρετροϊκή αγωγή όσο το δυνατόν νωρίτερα, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες υψηλών ποσοστών θανάτων.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ξεκινήσαμε την παροχή αντιρετροϊκής αγωγής σε περίπου 4.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, σε 20 χώρες. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο του 2002 μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 για τα παιδιά που έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα, έδειξε ότι το 79% των παιδιών αυτών συνεχίζουν ακόμα την αγωγή. Όμως, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών σε αυτά τα προγράμματα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να επιζήσουν, γεγονός που αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για τα βρέφη που έχουν εκτεθεί στον ιό HIV να έχουν από νωρίς πρόσβαση στη θεραπευτική αγωγή. Τα παιδιά που γεννιούνται με τον ιό HIV στις ανεπτυγμένες χώρες είναι τόσο λίγα, ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θέτουν ως προτεραιότητα την έρευνα για φάρμακα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών. Τα περισσότερα φάρμακα που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή είναι ακατάλληλα να χρησιμοποιηθούν σε χώρες με περιορισμένους πόρους (είναι είτε σε μορφή σκόνης που πρέπει να αναμιχθεί με νερό, είτε σε μορφή σιροπιού το οποίο πρέπει να φυλάσσεται σε ψυγείο). Και για τα φάρμακα που έχουν πρόσφατα λάβει έγκριση, δεν έχουμε ασφαλή στοιχεία για να τα χρησιμοποιήσουμε σε παιδιά.
Τα πιο θετικά αποτελέσματα στην περίθαλψη παιδιών έχουν παρατηρηθεί σε προγράμματα των ΓΧΣ όπου παρέχεται ένα πλήρες πακέτο που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φροντίδα και συγκεκριμένες ενέργειες για τη στήριξη του παιδιού αλλά και της μητέρας όπως ενημέρωση γύρω από τη θεραπεία, προετοιμασία για τα αντιρετροϊκά φάρμακα, συμβουλευτική και κοινωνική στήριξη. Θετικά αποτελέσματα είχαμε επίσης και στα αποκεντρωμένα προγράμματα κατά του HIV για παιδιά, όπου την περίθαλψη την αναλαμβάνουν νοσηλευτές.

  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε αντιρετροϊκή θεραπεία σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους σε 27 χώρες, από τους οποίους οι 10.000 είναι παιδιά.
πηγή: Γιατροί χωρίς σύνορα
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.456
Likes
17.526
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV συνεχίζει να αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σήμερα 33 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό σε παγκόσμια κλίμακα και για την Ελλάδα, ο αριθμός των νέων περιστατικών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (547) έχει ήδη ξεπεράσει το συνολικό αριθμό για το 2007 (517). Και η συλλογή δεδομένων συνεχίζεται.

Τι είναι ο ιός
HIV;

Ο HIV είναι ένας ιός που επιτίθεται στον ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, το 70-90% των ατόμων εκδηλώνουν συμπτώματα της λοίμωξης, εντός λίγων ημερών από τη μόλυνση τους. Τρία συμπτώματα που εκδηλώνονται ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθούν ως ισχυρός προγνωστικός δείκτης λοίμωξης από τον ιό HIV: πυρετός, εξανθήματα και σοβαρός πονόλαιμος. Τα συμπτώματα αυτά, συνήθως εξαφανίζονται εντός δύο ή τριών εβδομάδων. Βέβαια μερικά άτομα μπορεί να μην εμφανίσουν τα συμπτώματα αυτά. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, χωρίς αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή το ανοσοποιητικό σύστημα τελικά θα αποδυναμωθεί πάρα πολύ και δεν θα μπορεί τελικά να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

AIDS και HIV: είναι το ίδιο;

Όχι. Όταν κάποιος χαρακτηρίζεται ως ζων με HIV, σημαίνει ότι ο ιός HIV βρίσκεται στον οργανισμό του. Όταν ένα άτομο όμως περιγράφεται ως έχον εκδηλώσει AIDS, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε να μη μπορεί να καταπολεμήσει μια ευρεία γκάμα ασθενειών, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα το έκανε επιτυχώς.

Δεν γνωρίζω κάποιος με HIV. Ή μήπως γνωρίζω;

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), ο συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2008 ανέρχεται σε 9.229. Από αυτά, τα 7.409 (80,3%) ήταν άνδρες, τα 1.772 (19,2%) γυναίκες, ενώ για ένα μικρό ποσοστό το φύλο δεν δηλώθηκε. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η επιδημία έχει αυξητικές τάσεις με 547 νέες περιπτώσεις να έχουν δηλωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008. Συνεπώς, ακόμη και κάποιο άτομο του στενού κοινωνικού περιβάλλοντος μας, υπάρχει πιθανότητα να ζει με τον HIV, αλλά να μην αισθάνεται την ανάγκη να το κοινοποιήσει.

Υπάρχει θεραπεία για τον HIV;

Προς το παρόν όχι. Αλλά τα θεραπευτικά σχήματα που τηρούν τον ιό υπό έλεγχο και το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση, είναι γεγονός. Τα άτομα που κάνουν αντιρετροϊκή αγωγή ζουν σήμερα μια υγιή, ενεργή ζωή, αν και μπορεί να παρουσιάζουν παρενέργειες στα πλαίσια της θεραπείας. Αν ο HIV διαγνωστεί αργά, η θεραπεία μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στην πρόληψη της εκδήλωσης του AIDS.

Πως είναι η ζωή με τον HIV;

Αν το άτομο που μολυνθεί από τον ιό HIV διαγνωστεί έγκαιρα και ανταποκρίνεται καλά στην θεραπεία, μπορεί να έχει μια σχετικά υγιή ζωή, να εξακολουθεί να εργάζεται, να έχει κοινωνική και ερωτική ζωή, όπως ο καθένας μας, και τελικά να έχει ένα καλό προσδόκιμο επιβίωσης. Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η διάγνωση του HIV και η ανταπόκριση στην αγωγή είναι δύσκολη και τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό χρειάζονται την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των επαγγελματιών του χώρου της υγείας, της οικογένειας και των φίλων τους, καθώς και όλων όσων εμπλέκονται στην καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS.

Γιατί είναι δύσκολο να παραδεχθεί κάποιος ότι είναι φορέας του HIV;

Οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV είναι φυσικό να δυσκολεύονται να μιλήσουν για την κατάστασή τους καθώς κατά το παρελθόν έχουν βιώσει την απόρριψη, την κοινωνική απομόνωση. Ακόμη και σήμερα, υπάρχει πάντα ο φόβος της κοινωνικής απομόνωσης και της προκατάληψης από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που οι φορείς του HIV γίνονται αντικείμενο διακρίσεων στον εργασιακό τους χώρο, ενώ ρατσιστική συμπεριφορά μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη και από επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Τέλος, προβληματικός εξακολουθεί να είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το ζήτημα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η προκατάληψη γύρω από τον HIV είναι συχνά το αποτέλεσμα της άγνοιας για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και του αθεμελίωτου φόβου για τους τρόπους μόλυνσης. Η ενθάρρυνση της δημόσιας συζήτησης για τον HIV και των επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων προφύλαξης, είναι μονόδρομος για την καταπολέμηση της προκατάληψης και του φόβου που περιβάλλει την σοβαρή αυτή κοινωνική μάστιγα.

Πως μεταδίδεται ο HIV;

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, του σπέρματος, των κολπικών υγρών ή του μητρικού γάλακτος (θηλασμός). Οι συχνότεροι τρόποι μετάδοσης είναι:

  • ερωτική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άτομο που είναι φορέας ή νοσεί
  • η χρήση μη αποστειρωμένης σύριγγας ή άλλων μη αποστειρωμένων ιατρικών εργαλείων
  • από HIV-θετική μητέρα (στο παιδί) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού
Ο HIV μεταδίδεται μέσω του στοματικού έρωτα;

Η ερωτική στοματική επαφή ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο από την διεισδυτική ερωτική επαφή, αλλά ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω πιθανών αμυχών ή ελκών της στοματικής κοιλότητας ή λοιμώξεων των ούλων, αν έλθουν σε επαφή με μολυσμένα στοματικά υγρά.

Ο HIV μεταδίδεται με το φιλί;

Όχι. Ο HIV δεν μεταδίδεται:

  • Με το φιλί ή το άγγιγμα
  • Μέσω των πτυέλων, του βήχα ή του φτερνίσματος
  • Τις πισίνες, το κάθισμα της τουαλέτας, τα οικιακά σκεύη

Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον HIV μπορούν να αποκτήσουν παιδιά;

Ναι. Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί, αλλά υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν και να μειωθούν οι πιθανότητες (κάτω του 1%) του παιδιού να επιμολυνθεί από τον HIV. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής στην μητέρα και το παιδί, η διενέργεια του τοκετού με καισαρική τομή και η απαγόρευση του θηλασμού του νεογνού.

Μπορώ να μολυνθώ κι εγώ;

Αν είμαι σεξουαλικά ενεργό άτομο ή μοιράζομαι με άλλους ιατρικό υλικό (βελόνες, σύριγγες), διατρέχω κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί, μερικές κοινωνικές ομάδες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες, οι αμφισεξουαλικοί άνδρες και γυναίκες και οι χρήστες ουσιών.

Πως μπορώ να προστατευθώ;

Η χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική επαφή (περιλαμβανομένου και του στοματικού έρωτα) είναι απαραίτητη. Μάλιστα, στην επιλογή του προφυλακτικού πρέπει πάντα να ελέγχουμε αν αυτό φέρει το σηματάκι ασφαλείας CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά να μην μοιραζόμαστε ποτέ σύριγγες ή βελόνες ή άλλον ιατρικό εξοπλισμό με κανέναν.

Τι κάνω σε περίπτωση που έχω θέσει τον εαυτό μου σε κίνδυνο;

Αν πιστεύετε ότι με οποιοδήποτε τρόπο έχετε εκτεθεί σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV, μπορεί να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο και να ζητήσετε να υποβληθείτε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Αν μάλιστα αυτό γίνει εντός 72 ωρών από την πιθανή έκθεση στον HIV, ζητήστε να υποβληθείτε σε PEP (post-exposure prophylaxis), αγωγή που χορηγείται σε περίπτωση έκθεσης στον ιό, από τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Η θεραπεία PEP μπορεί να συμβάλλει στην αναστολή της λοίμωξης μετά την έκθεση στον HIV. Όσο μάλιστα νωρίτερα ξεκινήσει η αγωγή τόσο πιθανότερη είναι η αποτελεσματικότητα της.
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.456
Likes
7.857
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Oσοι θέλουμε να βοηθησουμε
μπορούμε και απο εδώ:
RED Wire music launch party on World Aids Day exclusive on MSN

ειναι μια διεθνή πρωτοβουλια καλλιτεχνων με τραγούδια τους να συνεισφερουν στην καταπολέμηση του AIDS!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.200
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom