Yorgos
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Umhlanga
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού τότε, τώρα, πάντα
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Σχεδιασμός
- Προσδοκίες
- Βόρειο Περού
- Photos Βόρειο Περού
- Βόρειο Περού II
- Photos Βόρειο Περού II
- Βόρειο Περού III
- Photos Βόρειο Περού III
- Βόρειο Περού IV
- Photos Βόρειο Περού IV
- Cuelap
- Photos Cuelap
- Βόρειο Περού V
- Photos Βόρειο Περού V
- Βόρειο Περού VI
- Photos Β.Περου by Krekouzas
- Αξιολόγηση 1ου μέρους – Βόρειο Περού
- Τreks σε χαμένες πόλεις, Κούσκο κ περίχωρα
- Photos Cuzco
- Trek Περού
- Photos Trek Περού
- Trek Περού II
- Photos Trek Περού II
- Τρέκ Περού ΙΙΙ
- Photos Τρέκ Περού ΙΙΙ
- Τρέκ Περού ΙV
- Photos Τρέκ Περού ΙV
- Τρέκ Περού V
- Photos Τρέκ Περού V
- Μάτσου Πίτσου
- Photos Μάτσου Πίτσου
- Cuzco II
- Photos Cuzco II
- Choquequirao Τρεκ
- Choquequirao Τρεκ ΙΙ
- Photos Choquequirao Τρεκ ΙΙ
- Choquequirao Τρεκ ΙIΙ
- Photos Choquequirao Τρεκ ΙIΙ
- Rainbow Mountain
- Photos Rainbow Mountain
- Αξιολόγηση 2ου μέρους
- Top 5 by krekouzas
- The White Rock
- Βολιβία - Λίμνη Τιτικάκα
- Photos Βολιβία - Λίμνη Τιτικάκα
- Διαδρομή προς Iskanwaya
- Photos Διαδρομή προς Iskanwaya
- Iskanwaya
- Photos Iskanwaya
- Salar De Uyuni
- Photos Salar De Uyuni
- Laguna Colorada
- Photos Laguna Colorada
- Εθνικό Πάρκο Avaroa
- Photos Εθνικό Πάρκο Avaroa
- Διαδρομή Προς Tupiza
- Photos Διαδρομή προς Tupiza
- Potosi-Sucre
- Photos Potosi-Sucre
- Santa Cruz
- Photos Santa Cruz
- Top 5 Bolivia by Krekouzas
- Samaipata - Vallegrande
- Photos Samaipata - Vallegrande
- Βολιβιανά ΑΤΜs
- Misiones
- Photos Misiones
- Santa Cruz la Vieja
- Photos Santa Cruz la Vieja
- Torata
- Photos Torata
- Αξιολόγηση Βολιβία
- Κεντρικές Άνδεις
- Photos Κεντρικές Άνδεις
- Kεντρικές Άνδεις ΙΙ
- Photos Kεντρικές Άνδεις ΙΙ
- Vilcashuaman
- Photos Vilcashuaman
- Quinua-Lima
- Photos Quinua-Lima
- Αξιολόγηση 4ου μέρους
- Ushuaia
- Κρουαζιέρα Ανταρκτική
- Κρουαζιέρα Ανταρκτική ΙΙ
- Ανταρκτική
- Photos Ανταρκτική
- Ανταρκτική ΙΙ
- Photos Ανταρκτική ΙΙ
- Ανταρκτική ΙIΙ
- Photos Ανταρκτική ΙIΙ
- Ανταρκτική ΙV
- Photos Ανταρκτική ΙV
- Ανταρκτική V
- Photos Ανταρκτική V
- Ανταρκτική VI
- Photos Ανταρκτική VI
- Back to Ushuaia
- Last Day Ushuaia
- Αξιολόγηση Ανταρκτική
- Σαντιάγκο
- Σαν Πεδρο Ατακάμα
- Photos Σαν Πεδρο Ατακάμα
- Σαν Πεδρο Ατακάμα II
- Σαν Πεδρο Ατακάμα III
- Σαν Πεδρο Ατακάμα IV
- Επιστροφή στο Σαντιάγκο
- Perito Moreno
- Photos Perito Moreno
- Torres del Paine
- Photos Torres del Paine
- Latam
- Παταγονία
- Photos Παταγονία
- Παταγονία ΙΙ
- Παταγονία ΙΙI
- Παταγονία ΙV
- Photos Παταγονία ΙV
- Οινογνωσία
- Βίνια Ντελ Μαρ - Βαλπαραϊσο
- Αξιολόγηση Χιλής
- Βαθμολογία - Αποτίμηση
- Τοπ 15 Εικόνων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Γιατί γράφουμε ιστορίες; Προσπαθώντας να το δω όσο πιο ψυχρά γίνεται, κατέληξα στους εξής λόγους που φαντάζομαι ότι για τους περισσότερους λειτουργούν συνδυαστικά:
1. Για το ψώνιο του συγγραφέα ή του ταξιδιώτη. Επειδή δηλαδή μας αρέσει να αναγνωρίζεται η (υποτιθέμενη) συγγραφική ή ταξιδιωτική ικανότητα που (θεωρούμε οι ανόητοι πως) έχουμε. Σε όλους μας αρέσει να βλέπουμε ότι η ιστορία μας διαβάζεται από εκατοντάδες ανθρώπους, κερδίζει αναγνώριση και αποφέρει σχόλια του τύπου "τι ωραία που γράφεις" ή "τι ταξιδάρα έκανες ρε φίλε" ή "πωωωω, τι φωτογραφία είναι αυτή!". Πείτε το και ναρκισσισμό, συγγραφικό ή ταξιδιωτικό ή σκέτο, δεν πειράζει, βασικός και έγκυρος λόγος είναι για τη συγγραφή και δημοσίευεση μιας ιστορίας και είμαι ο πρώτος που ομολογεί ότι πάσχει από το συγκεκριμένο ψώνιο. Στην τελική είναι δημιουργικό ψώνιο και δεν ντρέπομαι καθόλου. Να ντρέπονται όσοι παρκάρουν σε θέσεις για ΑΜΕΑ και ο Τράκης που απέλυσε τον Πεδουλάκη, όχι εγώ.
2. Γιατί μέσα από τη συγγραφή ξαναζούμε το ταξίδι, μερικές φορές μέρα-μέρα και δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από την αναβίωση των εμπειριών ενός εκπληκτικού ταξιδιού, είναι σα να ξαναζείς μερικές από τις καλύτερες στιγμές της ζωής σου, να βλέπεις φωτογραφίες και να περνάει μπροστά σου το φιλμ των εμπειριών και να χαζογελάς ή να προβληματίζεσαι μόνος σου γι αυτά που έζησες, καλά και κακά. Για την απόλαυση της αυτοανάγνωσης δηλαδή.
3. Για λόγους καταγραφής των εμπειριών ώστε να μη χαθούν στη λήθη. Μου έχει συμβεί αρκετές φορές να διαβάζω την ιστορία μου από προηγούμενα ταξίδια, να θυμάμαι στιγμές που είχα ξεχάσει εντελώς και να πιάνω τον εαυτό μου να θυμώνει που δεν ήμουν αρκετά επιμελής ώστε να καταγράψω κι άλλα ταξίδια για τα οποία θυμάμαι πια αποσπασματικά κομμάτια αλλά έχω τεράστια κενά. Για παράδειγμα έκανα ταξίδι στην Κίνα για μήνες, με το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού να είναι με τα πόδια, επισκεπτόμενος εκπληκτικά αυθεντικά χωριά και επαρχίες και δε θυμάμαι καν όλες τις επαρχίες που επισκέφθηκα. Έχω τις φωτογραφίες να μου κάνουν μασάζ στη μνήμη, αλλά δε θυμάμαι και πολλά και μιλάμε για μια χώρα που έχει αλλάξει τόσο, είδα πράγματα που σίγουρα δεν υπάρχουν πια, οικογένειες που με φιλοξένησαν σε ξύλινα χωριουδάκια, τρεκ σε απίστευτα τοπία, ανθρώπους που με καλούσαν στα σπίτια τους να κοιμηθώ στο κρεβάτι τους όσο αυτοί κοιμούνταν στο κρύο πάτωμα... και δε θυμάμαι πού ήταν. Έγκλημα εξ αμελείας και οκνηρίας. Δε θέλω να μου ξανασυμβεί, τουλάχιστον όχι για μεγάλο ταξίδι.
4. Από αλληλεγγύη και αγάπη στον επόμενο που θα δοκιμάσει το επόμενο ταξίδι στον ίδιο προορισμό. Γι αυτό και καθόμαστε και απαντάμε αλληλουχίες προσωπικων μηνυμάτων (μερικές φορές και δεκάδες) ώστε να βοηθήσουμε το συμφορουμίτη που θα πάει στο μέρος που πήγαμε και αγαπήσαμε, όπως μας βοήθησε και μας σε κάποια άλλη αναζήτηση κάποιος άλλος συμφορουμίτης. Είναι ωραία η αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινότητα μόνο και μόνο από κοινό ενδιαφέρον, από κοινό ψώνιο και να ξέρεις πως βοήθησες κάποιον να ζήσει στιγμές ανάλογες με αυτές που έζησες εσύ και ότι ανά πάσα στιγμή άνθρωποι που ίσως και να μη δεις ποτέ στη ζωή σου είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν να πραγματοποιήσεις την ταξιδάρα που ονειρεύεσαι.
Λοιπόν αυτή η ιστορία για μένα γράφεται ξεκάθαρα για την κουρτίνα 3. Τη γράφω για μένα και μόνο. Ούτε για να μου πουν μπράβο, ούτε για να προκύψει κανένα λογοτεχνικοταξιδιωτικό διαμάντι, ούτε για να βοηθήσω κάποιον, ούτε καν για να ξαναζήσω την εμπειρία γιατί ήταν τόσο δυνατή που οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα αποδειχθεί φάρσα. Ήταν το καλύτερο ταξίδι όλων των εποχών(ε) και θέλω να το απαθανατίσω γραπτώς και οπτικως για να το έχω να το διαβάζω, δε νομίζω ότι θα το ξεπεράσει ποτέ κανένα, ήδη εξεπλάγην που ήταν καλύτερο ακόμη κι από το πρώτο μου στις ίδιες περιοχές πριν πολλά χρόνια, εκείνο το ταξίδι που με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι αυτο θέλω να κάνω στη ζωή μου, να ταξιδεύω χωρίς σταματημό. Ένα άγχος το είχα, πίστευα ότι ίσως και να μην είναι καλή ιδέα να έχω προσδοκίες ότι θα εντυπωσιαστώ τόσο όσο τότε, πριν σχεδόν είκοσι χρόνια που ήμουν πιο μικρός, με λιγότερες εμπειρίες, που μπορούσα να ενθουσιαστώ ευκολότερα, που ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα αυτα που κατ' εμέ είναι τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο, στον πλανήτη, στο Γαλαξία, στο Υπερπέραν.