• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Τουρκία Φαγητό στην Κωνσταντινούπολη

D

Delmem38110

Guest
Το Mado αξιοπρεπές, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι "αλυσίδα" με ότι αυτό συνεπάγεται.
Είχαμε μέχρι πρότινος και στη Θεσσαλονίκη, τιμήσαμε το ντοντουρμά του...
δεν το λέω μόνο εγώ το λένε και φίλοι Τούρκοι. και ναι η γεύση του είναι μοναδική.
τ ότι έγινε αλυσίδα και μάλιστα πολύ πετυχήμενη σημαίνει ότι πουλάει κάτι που κανένας άλλος δεν έχει καταφέρει να κάνει ισάξιο στην Τουρκία. η Θεσσαλονίκη το απαρνήθηκε και έκλεισε. τώρα έχει το άλλο με τα μύδια που μάλλον θα βρει το ίδιο τέλος.
 

japetus

Member
Μηνύματα
631
Likes
1.192
Τα mado είναι απλά μια αλυσίδα που προσφέρουν MAraş DOndurması, παγωτό από το Μαράς. Ναι είναι καλό, πολύ καλό όπως και όλα τα γαλακτοκομικά του (καζαντιμπι πχ) αλλά υπάρχουν άλλα χίλια δυο μαγαζιά που φτιάχνουν τέτοιο παγωτό.. Είναι αυτό που στην Ελλάδα -κακώς- ονομάζουμε παγωτό καϊμάκι (καμία σχέση όμως). Το κανονικό παγωτό εκτός από βουβαλισιο παχύ γάλα περιέχει σαλεπι και πλέον όπως ξέρετε είναι πολύ δύσκολο έως απαγορευμένο να χρησιμοποιηθεί, οι περισσότεροι όπως και τα mado καταφεύγουν σε υποκατάστατα..
 
D

Delmem38110

Guest
Τα mado είναι απλά μια αλυσίδα που προσφέρουν MAraş DOndurması, παγωτό από το Μαράς. Ναι είναι καλό, πολύ καλό όπως και όλα τα γαλακτοκομικά του (καζαντιμπι πχ) αλλά υπάρχουν άλλα χίλια δυο μαγαζιά που φτιάχνουν τέτοιο παγωτό.. Είναι αυτό που στην Ελλάδα -κακώς- ονομάζουμε παγωτό καϊμάκι (καμία σχέση όμως). Το κανονικό παγωτό εκτός από βουβαλισιο παχύ γάλα περιέχει σαλεπι και πλέον όπως ξέρετε είναι πολύ δύσκολο έως απαγορευμένο να χρησιμοποιηθεί, οι περισσότεροι όπως και τα mado καταφεύγουν σε υποκατάστατα..
γιατί εχω την εντύπωση πως το γάλα που χρησιμοποιεί η εν λόγω αλυσίδα ειναι γιδίσιο;
και αυτό με τα υποκατάστατα απο που προέρχετε; υπάρχει πηγή; Να μην ξαναφάμε δηλαδή αν έχουν βάλει κάνα παράνομο υλικό μέσα.
περιμένουμε πρόταση σου να δοκιμάσουμε καλύτερο παγωτό την επόμενη φορά που θα πάμε στην πόλη σε ένα απο τα χίλια δυο μαγαζιά που κάνουν το ίδιο.
Δεν λέω, καλη η βικιπεντια αλλα η γεύση ακόμα καλύτερη.
 

japetus

Member
Μηνύματα
631
Likes
1.192
Ο κάθε παραγωγός χρησιμοποιεί γάλατα της επιλογής του... Το Saray πχ στην Ιστικλάλ έχει αποκλειστικά δικά του κοπάδια. Το βουβαλίσιο γάλα με τα πολλά λιπαρά του ήταν από τα πιο γνωστά μυστικά για πετυχημένα γαλακτοκομικά γλυκά και ο λόγος που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να φτιάξουμε σωστό καζαντιπί....
Θυμάμαι παλιά για παγωτό όλοι έπιναν νερό στο όνομα του Ali Usta στο Μόδι.. Χρησιμοποιούσε κανονικό σαλέπι από ορχιδέες, δεν ξέρω μετά από τόσα χρόνια αν η νομοθεσία του το επιτρέπει ακόμα.. Ήταν το τοπ μέρος τότε για παγωτό το καλοκαίρι ή ζεστό σαλέπι το χειμώνα. Τώρα έχουν ανοίξει 2-3 παγωτοβαφλάδικα δίπλα δίπλα...
Δυστυχώς, με το χρόνο οι αυθεντικές γεύσεις χάνονται και η νεολαία δείχνει αλλού τις προτιμήσεις της. Έτσι τελευταία για παγωτό έχει γίνει της μόδας το ιταλικό gelato με αρκετά τέτοια μαγαζιά να ανοίγουν και οι τούρκοι πιτσιρικάδες σνομπάρουν τις παραδοσιακές τους (και πολύ πιο παχυντικές) γεύσεις..
Για τα συστατικά του σαλεπιού δεν έχεις παρά να διαβάζεις οποιαδήποτε συσκευασία του εμπορίου. Το κανονικό σαλέπι από ορχιδέες που ξεφτυαρίζονταν σωρηδόν από τα υψίπεδα του Μαράς και μετά βράζονταν οι βολβοί τους σε γάλα και αφήνονταν να ξεραθούν τείνει να εκλείψει μια και συνιστά αυτή η διαδικασία οικολογικό έγκλημα. Έχει δοθεί η άδεια σε ορισμένουν κάτοικους της περιοχής να το μαζεύουν ακόμα για παραδοσιακούς λόγους, σε πολύ μικρότερη όμως ποσότητα και αυστηρά για μικρή κατανάλωση. Οι εξαγωγές απαγορεύονται.. Στην Ελλάδα μπορείς ακόμα να βρεις τέτοιο 'παράνομο' σαλέπι, κυρίως από εισαγωγή από Αλβανία. Να πούμε ότι το σαλέπι είναι αυτό που δίνει τη χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή στο παγωτό αυτό, και ο τύπος του παγωτού αυτού από το Μαράς είναι ο ίδιος που πουλάνε οι πλανόδιοι στα τουριστικά μέρη ντυμένοι με στολές και κάνοντας τσαλίμια στους πελάτες..
 

GTS

Member
Μηνύματα
7.061
Likes
20.472
Ο κάθε παραγωγός χρησιμοποιεί γάλατα της επιλογής του... Το Saray πχ στην Ιστικλάλ έχει αποκλειστικά δικά του κοπάδια. Το βουβαλίσιο γάλα με τα πολλά λιπαρά του ήταν από τα πιο γνωστά μυστικά για πετυχημένα γαλακτοκομικά γλυκά και ο λόγος που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να φτιάξουμε σωστό καζαντιπί....
Θυμάμαι παλιά για παγωτό όλοι έπιναν νερό στο όνομα του Ali Usta στο Μόδι.. Χρησιμοποιούσε κανονικό σαλέπι από ορχιδέες, δεν ξέρω μετά από τόσα χρόνια αν η νομοθεσία του το επιτρέπει ακόμα.. Ήταν το τοπ μέρος τότε για παγωτό το καλοκαίρι ή ζεστό σαλέπι το χειμώνα. Τώρα έχουν ανοίξει 2-3 παγωτοβαφλάδικα δίπλα δίπλα...
Δυστυχώς, με το χρόνο οι αυθεντικές γεύσεις χάνονται και η νεολαία δείχνει αλλού τις προτιμήσεις της. Έτσι τελευταία για παγωτό έχει γίνει της μόδας το ιταλικό gelato με αρκετά τέτοια μαγαζιά να ανοίγουν και οι τούρκοι πιτσιρικάδες σνομπάρουν τις παραδοσιακές τους (και πολύ πιο παχυντικές) γεύσεις..
Για τα συστατικά του σαλεπιού δεν έχεις παρά να διαβάζεις οποιαδήποτε συσκευασία του εμπορίου. Το κανονικό σαλέπι από ορχιδέες που ξεφτυαρίζονταν σωρηδόν από τα υψίπεδα του Μαράς και μετά βράζονταν οι βολβοί τους σε γάλα και αφήνονταν να ξεραθούν τείνει να εκλείψει μια και συνιστά αυτή η διαδικασία οικολογικό έγκλημα. Έχει δοθεί η άδεια σε ορισμένουν κάτοικους της περιοχής να το μαζεύουν ακόμα για παραδοσιακούς λόγους, σε πολύ μικρότερη όμως ποσότητα και αυστηρά για μικρή κατανάλωση. Οι εξαγωγές απαγορεύονται.. Στην Ελλάδα μπορείς ακόμα να βρεις τέτοιο 'παράνομο' σαλέπι, κυρίως από εισαγωγή από Αλβανία. Να πούμε ότι το σαλέπι είναι αυτό που δίνει τη χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή στο παγωτό αυτό, και ο τύπος του παγωτού αυτού από το Μαράς είναι ο ίδιος που πουλάνε οι πλανόδιοι στα τουριστικά μέρη ντυμένοι με στολές και κάνοντας τσαλίμια στους πελάτες..
Μπορείς να μας προτείνεις 1-2 μαγαζιά για τέτοιο παραδοσιακό παγωτό; Αλυσίδες δε προτιμάμε και καλύτερο μαστιχωτό παγωτό από αυτό που έφαγα στο Σιράζ δεν έχω ματαδεί.
 
D

Delmem38110

Guest
Ο κάθε παραγωγός χρησιμοποιεί γάλατα της επιλογής του... Το Saray πχ στην Ιστικλάλ έχει αποκλειστικά δικά του κοπάδια. Το βουβαλίσιο γάλα με τα πολλά λιπαρά του ήταν από τα πιο γνωστά μυστικά για πετυχημένα γαλακτοκομικά γλυκά και ο λόγος που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να φτιάξουμε σωστό καζαντιπί....
Θυμάμαι παλιά για παγωτό όλοι έπιναν νερό στο όνομα του Ali Usta στο Μόδι.. Χρησιμοποιούσε κανονικό σαλέπι από ορχιδέες, δεν ξέρω μετά από τόσα χρόνια αν η νομοθεσία του το επιτρέπει ακόμα.. Ήταν το τοπ μέρος τότε για παγωτό το καλοκαίρι ή ζεστό σαλέπι το χειμώνα. Τώρα έχουν ανοίξει 2-3 παγωτοβαφλάδικα δίπλα δίπλα...
Δυστυχώς, με το χρόνο οι αυθεντικές γεύσεις χάνονται και η νεολαία δείχνει αλλού τις προτιμήσεις της. Έτσι τελευταία για παγωτό έχει γίνει της μόδας το ιταλικό gelato με αρκετά τέτοια μαγαζιά να ανοίγουν και οι τούρκοι πιτσιρικάδες σνομπάρουν τις παραδοσιακές τους (και πολύ πιο παχυντικές) γεύσεις..
Για τα συστατικά του σαλεπιού δεν έχεις παρά να διαβάζεις οποιαδήποτε συσκευασία του εμπορίου. Το κανονικό σαλέπι από ορχιδέες που ξεφτυαρίζονταν σωρηδόν από τα υψίπεδα του Μαράς και μετά βράζονταν οι βολβοί τους σε γάλα και αφήνονταν να ξεραθούν τείνει να εκλείψει μια και συνιστά αυτή η διαδικασία οικολογικό έγκλημα. Έχει δοθεί η άδεια σε ορισμένουν κάτοικους της περιοχής να το μαζεύουν ακόμα για παραδοσιακούς λόγους, σε πολύ μικρότερη όμως ποσότητα και αυστηρά για μικρή κατανάλωση. Οι εξαγωγές απαγορεύονται.. Στην Ελλάδα μπορείς ακόμα να βρεις τέτοιο 'παράνομο' σαλέπι, κυρίως από εισαγωγή από Αλβανία. Να πούμε ότι το σαλέπι είναι αυτό που δίνει τη χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή στο παγωτό αυτό, και ο τύπος του παγωτού αυτού από το Μαράς είναι ο ίδιος που πουλάνε οι πλανόδιοι στα τουριστικά μέρη ντυμένοι με στολές και κάνοντας τσαλίμια στους πελάτες..
μάλιστα, ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας λες αλλα τα βρίσκεις λίγο η πολύ στο ιντερνετ και αναφέρονται και στη σελίδα του mado δεν είναι κάτι καινούριο. και με λίγο ψάξιμο μπορείς να το κάνεις το παγωτό και στο σπίτι σου.
και το εξαιρετικό βιομηχανικό καιμακι που έχουμε εμείς (μου αρέσει εκείνο της αλτζιντα αρκετά) υστερεί στην υφή καθότι είναι αρκετά διογκωμένο με αέρα, κάτι που στο τούρκικο δεν βρίσκεις είναι συμπυκνωμένο.
και η γεύση της μαστίχας δεν υπερκαλύπτει τη γεύση του παγωτού όπως το δικό μας

γι αυτό ως μονάδα μέτρησης στα συσκευασμένα παγωτά έχουν το λίτρο και όχι το κιλό.
τα πριμιουμ ζυγίζουν (και κοστίζουν) πολύ περισσότερο από τα απλά επειδή έχουν λιγότερου αέρα
φυσικά σε μερικά κανονικά παγωτά η διόγκωση μπορεί να φτάσει και το 70%.

αλλά δεν μας είπες κάνα μαγαζί να πάμε να δοκιμάσουμε άλλου παγωτό για να ξεφύγουμε από την αλυσίδα. που εγώ προσωπικά λάτρης του παγωτού προτιμώ εκείνο του mado αλλά μόνο τι λευκό με λίγο τριμμένο φιστίκι πάνω. και όταν συνοδεύει κιουνεφε είναι απόλαυση.

εσύ μένεις μόνιμα εκεί και τα ξέρεις από πρώτο χέρι η απλά διαβάζεις και αναφέρεις;
 
Last edited by a moderator:

japetus

Member
Μηνύματα
631
Likes
1.192
αλλά δεν μας είπες κάνα μαγαζί να πάμε να δοκιμάσουμε άλλου παγωτό για να ξεφύγουμε από την αλυσίδα. που εγώ προσωπικά λάτρης του παγωτού προτιμώ εκείνο του mado αλλά μόνο τι λευκό με λίγο τριμμένο φιστίκι πάνω. και όταν συνοδεύει κιουνεφε είναι απόλαυση.
Μα σου είπα, τον Ali Usta στο Μόδι στο Καντίκιοϊ..
Αν και αποφεύγω γενικά να προτείνω μέρη για φαγητό καθώς τα γούστα διαφέρουν, ό,τι γράφω για την Πόλη είναι από πρώτο χέρι, μέρη που έχω είτε καθίσει ή επισκεφτεί μετά από πρόταση φίλων..
Αν ψάξεις στα αρχεία του φόρουμ θα δεις αναρτήσεις μου από πολύ πολύ παλιά.. Δεν είμαι κανένας πιτσιρικάς για να έχω τη διάθεση όπως κάποιοι άλλοι να την πω σε κάποιον και να κάνω τον καμπόσο, έτσι κι αλλιώς τα φόρα είναι ανώνυμα..
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει εκατοντάδες νέα μαγαζιά που περιμένουν τον κόσμο να τα γνωρίσει. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, νέες τάσεις εμφανίζονται, αλλά υπάρχουν κάποια μαγαζιά που παραμένουν το ίδιο καλά δεκαετίες τώρα.. Οι πιτσιρικάδες έχουν άλλες προτιμήσεις, οι μεγαλύτεροι άλλες..
Στο θέμα μας, μην μπερδεύεις τις αλυσίδες με το βιομηχανικό παγωτό, δεν είναι καν παγωτό αυτό το παρασκεύασμα, όπου βλέπεις λίτρα και όχι κιλό μακριά.. Γενικά στην Τουρκία θα το έχεις δει, σέβονται πολύ το φαγητό και προσέχουν τόσο την ποιότητα, τη διαδικασία παρασκευής όσο και την παρουσίαση. Επίσης οι αλυσίδες τουλάχιστον τηρούν όλα τα πρότυπα haccp, iso κλπ, οπότε από μία άποψη ίσως κάποιος που θέλει την πιστοποίηση να κάνει καλά προτιμώντας μέρη τύπου mado, saray, pelit κλπ..
Τέλος να πω μια γενική παρατήρηση, ότι -αν εξαιρέσουμε τα πολύ τουριστικά μέρη- για φαγητό ή γλυκό, όπου και να καθίσεις είναι καλά, σε γενικές γραμμές σπάνια θα απογοητευτείς. Οι γεύσεις για το ίδιο πιάτο λίγο διαφέρουν μεταξύ τους από το ένα μέρος στο άλλο και έτσι καμιά φορά κάποιος που έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή του δεν χρειάζεται να τρέχει μακριά να εντοπίσει ένα μαγαζάκι που του έχουν προτείνει, μπορεί κάλλιστα να ανακαλύψει ένα νέο διαμαντάκι μόνος του..
 
D

Delmem38110

Guest
Μα σου είπα, τον Ali Usta στο Μόδι στο Καντίκιοϊ..
Αν και αποφεύγω γενικά να προτείνω μέρη για φαγητό καθώς τα γούστα διαφέρουν, ό,τι γράφω για την Πόλη είναι από πρώτο χέρι, μέρη που έχω είτε καθίσει ή επισκεφτεί μετά από πρόταση φίλων..
Αν ψάξεις στα αρχεία του φόρουμ θα δεις αναρτήσεις μου από πολύ πολύ παλιά.. Δεν είμαι κανένας πιτσιρικάς για να έχω τη διάθεση όπως κάποιοι άλλοι να την πω σε κάποιον και να κάνω τον καμπόσο, έτσι κι αλλιώς τα φόρα είναι ανώνυμα..
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει εκατοντάδες νέα μαγαζιά που περιμένουν τον κόσμο να τα γνωρίσει. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, νέες τάσεις εμφανίζονται, αλλά υπάρχουν κάποια μαγαζιά που παραμένουν το ίδιο καλά δεκαετίες τώρα.. Οι πιτσιρικάδες έχουν άλλες προτιμήσεις, οι μεγαλύτεροι άλλες..
Στο θέμα μας, μην μπερδεύεις τις αλυσίδες με το βιομηχανικό παγωτό, δεν είναι καν παγωτό αυτό το παρασκεύασμα, όπου βλέπεις λίτρα και όχι κιλό μακριά.. Γενικά στην Τουρκία θα το έχεις δει, σέβονται πολύ το φαγητό και προσέχουν τόσο την ποιότητα, τη διαδικασία παρασκευής όσο και την παρουσίαση. Επίσης οι αλυσίδες τουλάχιστον τηρούν όλα τα πρότυπα haccp, iso κλπ, οπότε από μία άποψη ίσως κάποιος που θέλει την πιστοποίηση να κάνει καλά προτιμώντας μέρη τύπου mado, saray, pelit κλπ..
Τέλος να πω μια γενική παρατήρηση, ότι -αν εξαιρέσουμε τα πολύ τουριστικά μέρη- για φαγητό ή γλυκό, όπου και να καθίσεις είναι καλά, σε γενικές γραμμές σπάνια θα απογοητευτείς. Οι γεύσεις για το ίδιο πιάτο λίγο διαφέρουν μεταξύ τους από το ένα μέρος στο άλλο και έτσι καμιά φορά κάποιος που έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή του δεν χρειάζεται να τρέχει μακριά να εντοπίσει ένα μαγαζάκι που του έχουν προτείνει, μπορεί κάλλιστα να ανακαλύψει ένα νέο διαμαντάκι μόνος του..
ευχαριστώ με κάλυψες. κι εγώ σπάνια ακολουθώ προτάσεις αγνώστων που δεν γνωρίζω τα γούστα τους σε φαγητό.
και θα πρέπει να περνάω από έξω για να μπω, στοχευμενα ποτέ.
το βιομηχανικό παγωτό το μετράνε μόνο σε όγκο. δεν υπάρχει άλλη μέθοδος λόγο διόγκωσης.
έτσι ο πελάτης ξέρει τι παίρνει, αν βάζανε σαν μονάδα μέτρησης το βάρος τότε θα γινόταν χαμός.
το προτιμώ στην Ελλάδα έναντι του χειροποίητου διάφορων αλυσίδων γιατί κάτι ξέρω από την παρασκευή του. είναι πιο τίμιο σε πάρα πολλές περιπτώσεις. και δεν μιλάμε για τριλιτρα των 10 ευρώ αλλά για καλά επώνυμα βιομηχανικά παγωτά.
 

GTS

Member
Μηνύματα
7.061
Likes
20.472
Δεν έχω φάει ποτε άσχημα στην Κωνσταντινούπολη με εξαίρεση ίσως το μπαλικ εκμέκ στις αποβάθρες στο Εμινονου όπου κάποτε ήταν σαφώς καλύτερο αλλά η τουριστικοποιηση το έκανε φαγητό-ξεπέτα. Το πρόβλημα με τις αλυσίδες είναι ότι μοιραία η ποιότητα πέφτει προϊόντος του χρόνου και κυρίως ότι η ποιότητα διαφέρει από μαγαζί σε μαγαζί, είναι λίγο Λόττο η εμπειρία. Αλλά σαφώς θα δοκίμαζα ένα MADO, δεν το απορρίπτω, αλλα μόνο κάποιο υποκατάστημα που διατηρεί μια ποιότητα. Σημειώθηκε το Αλί Ουστα, μακάρι να υπάρχει χώρος μετά το όργιο στο αγαπημένο Ciya Sofrasi.
 

Kokos87

Member
Μηνύματα
8
Likes
1
Στον nusret έχει πει κάποιος ;διαβάζω ότι αξίζει γτ οι τιμές είναι παρά πολύ καλές σε σχέση με όλα τα αλλά εστιατόρια που έχει ανά τον κόσμο .
 

connosp

Member
Μηνύματα
487
Likes
1.072
Στον nusret έχει πει κάποιος ;διαβάζω ότι αξίζει γτ οι τιμές είναι παρά πολύ καλές σε σχέση με όλα τα αλλά εστιατόρια που έχει ανά τον κόσμο .
Προσωπικά δεν πήγαινα, το θεωρώ πολύ τουριστικό, εγώ 3 φορές που πήγα Πόλη έτρωγα μόνο εκεί που τρώνε οι ντόπιοι.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.168
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom