Marios_Gr
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Nikolaiviertel
- Berliner Dom
- Unter der Linden
- Unter der Linden II
- Η Πύλη του Βρανδεμβούργου
- Reichstag
- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
- Νέα Συναγωγή κ Hackescher Markt
- Alt Berlin
- Ναός Αυτοκράτορα Γουλιέλμου
- Kurfürstendamm κ γύρω περιοχή
- Tiergarten
- Μνημείο Ολοκαυτώματος
- Potsdamer Platz κ Sony Center
- Kulturforum κ Berliner Philharmonie
- Checkpoint Charlie
- Friedrichstraße
- Buddy Bears
- Märkisches Museum
- St.Thomas-Kirche κ Oberbaumbrücke
- East Side Gallery
- Η Πύλη της Ιστάρ
- Η Πύλη της Αγοράς της Μιλήτου
- Μέση Ανατολή και Ισλαμική Τέχνη
- Η Παλιά Εθνική Πινακοθήκη
- Spree promenade
Τί σχέση έχει το τίλιο με τον Τομ Κρουζ; Προφανώς, καμία. Βεβαίως, ο ηθοποιός βρίσκεται πια σε μία ηλικία που μπορεί πιθανότατα να πίνει το ευεργετικό αυτό αφέψημα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ιδέα αυτού του ταξιδιού μου ήρθε ακούγοντας το -θρυλικό πλέον- Take My Breath Away, soundtrack της ταινίας Top Gun με τον Κρουζ, από το συγκρότημα Berlin, ενώ το πρώτο κατατοπιστικό στοιχείο για την πόλη στο οποίο έπεσα ψάχνοντας πληροφορίες για αυτή, ήταν η βασική κεντρική όδος Unten den Linden, που σημαίνει «Κάτω από τις Φλαμουριές» (ή Φιλύρες ή Τίλιες).
Το θετικό με το Βερολίνο είναι ότι είναι ίσως η φθηνότερη από τις μεγάλες πρωτεύουσες της Δυτικής Ευρώπης, και μακράν πιο συμφέρουσα οικονομικά από το Παρίσι ή το πραγματικά πανάκριβο Λονδίνο. Το αρνητικό με το Βερολίνο είναι ότι δεν είναι μία τυπική πρωτεύουσα της Δυτικής Ευρώπης (ίσως η απουσία εκτεταμένου κομματιού παλιά πόλης να συντελεί σε αυτό), αλλά μία μάλλον ειδική και ξεχωριστή περίπτωση, με μία ατμόσφαιρα που άλλους τους κερδίζει και άλλους τους απογοητεύει. Η αλήθεια -για εμένα τουλάχιστον- ήταν κάπου στη μέση.
Οι προϋποθέσεις του ταξιδιού οι τυπικές για εμένα. Ολιγοήμερο, αρχές Αυγούστου λόγω περισσότερου ελεύθερου χρόνου, κεντρική διαμονή, πτήσεις σε βολικές ώρες. Αυτά στοιχίζουν κάτι παραπάνω, προφανώς, αλλά από το να φτάνω ξάγρυπνος και κουρέλι στον προορισμό μου ή να μη μου κάνει καρδιά να επιστρεψω στον χώρο διαμονής μου, προτιμώ τις λίγες μέρες των διακοπών μου να περάσω καλά και ξέγνοιαστα σε σχέση με τις συνθήκες που μπορώ εγώ να καθορίζω.
Πτήση με την Aegean, μεσημέρι, χαλαρή, χωρίς απρόοπτα, με το κάτι τις μας για γεύμα και με διάρκεια σχεδόν 3 ωρών, οι οποίες πέρασαν γρήγορα.
Φτάνοντας στο αεροδρόμιο Tegel (παλιό και απρόσωπο αεροδρόμιο που με την επέκταση της πόλης βρίσκεται πλέον εντός του αστικού ιστού, το οποίο μαθαίνω ότι σύντομα θα αντικατασταθεί από το νέο, Willy Brandt) φρόντισα, κατά τις συμβουλές πολλών φίλων εδώ, να βγάλω μία Berlin Welcome Card για 5 ημέρες, ώστε να καλύπτει και τη μετάβαση προς το αεροδρόμιο την ημέρα της αποχώρησης, μόνο για τις ζώνες A και B (εφόσον δεν θα προλάβαινα να κινηθώ εκτός του κέντρου) με σχεδόν 37 ευρώ. Σημεία πώλησης της κάρτας στο αεροδρόμιο θα βρείτε στο Main Hall και στο Terminal Α.
Εκτός από τις ελεύθερες και απεριόριστες μετακινήσεις με όλα τα μέσα μεταφοράς, η κάρτα παρέχει και έκπτωση σε έναν σημαντικό αριθμό μουσείων, δραστηριοτήτων, εστιατορίων και θεαμάτων, συνήθως της τάξης του 25%, αλλά όχι για τα μουσεία του Νησιού των Μουσείων, θα ήθελα να σας διευκρινίσω. Συνολικά, βγάζει τα λεφτά της και θα έχετε κέρδος αν την επιλέξετε, εφόσον όντως κινηθείτε πολύ και συχνά μέσα στην πόλη.
Μεταφορά με το λεωφορείο, καθώς σύνδεση με το μετρό δεν υπάρχει στο Tegel (όλα στραβά με αυτό το αεροδρόμιο), με προορισμό το ξενοδοχείο μου, στην περιοχή κάτω από το Νησί των Μουσείων, στο ιστορικό κέντρο του Βερολίνου.
Διαμονή στο art’otel berlin mitte (όλα με μικρά, έτσι το γράφουν), 4 αστέρων. Το ξενοδοχείο ανταποκρίθηκε πλήρως στις καλές κριτικές που είχα διαβάσει. Το δωμάτιο αρκετά ευρύχωρο, μοντέρνο και καθαρό και με "έξυπνη" τηλεόραση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Το προσωπικό στη reception ευγενικό, διακριτικό και γρήγορο στη διεκπεραίωση του check-in και του check-out. Η περιοχή προνομιακή -ακριβώς κάτω από το Νησί των Μουσείων- πολύ κοντά στο κέντρο, αλλά ήσυχη και χωρίς τη φασαρία της Alexanderplatz που βρίσκεται λίγο πιο πάνω. Ακριβώς έξω από το ξενοδοχείο υπάρχει η γραμμή 2 του Μετρό, που εξυπηρετεί τόσο για το κέντρο του Βερολίνου, όσο και για τις περιοχές του Ζωολογικού Κήπου, της Potsdamer Platz και του Ολυμπιακού Σταδίου.
Μία μικρή βραδινή βόλτα ήταν το μόνο που προλάβαινα, για μία πρώτη ανίχνευση της γύρω περιοχής και ανεύρεση τροφής, την ώρα που ο ήλιος έδυε. Η αντιφατική αίσθηση της γραφικής περιοχής Nikolaiviertel και της γειτονικής χαοτικής, πολυπολιτισμικής, όχι ιδιαίτερα καθαρής αλλά και μάλλον άχρωμης -για εμένα- Alexanderplatz, ήταν η πρώτη γεύση μου από την πόλη. Αλλά αυτή η ποικιλία, οι αισθητικές μεταπτώσεις και οι έντονες αστικές διαφοροποιήσεις ήταν εν τέλει τα χαρακτηριστικά ολόκληρης της πόλης, όπως διαπίστωσα τις επόμενες ημέρες.
Το εμβληματικό Παγκόσμιο Ρολόι, στην Alexanderplatz
Σε αυτή την αφήγηση, και επειδή το Βερολίνο έχει όντως πολλά να δεις και να κάνεις, προτίμησα να είμαι μεθοδικός και πρακτικός στις πληροφορίες που θα παρέχω. Σκέφτηκα να προτείνω τις τρεις διαδρομές που έκανα και εγώ τις τρεις μέρες της παραμονής μου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, εφόσον αυτές καλύπτουν όλο το ιστορικό, αλλά και το νεότερο κέντρο της πόλης.
Τρεις περίπατοι για τρεις ημέρες, «Κάτω από τις Φλαμουριές».
Last edited: