escursione
Member
- Μηνύματα
- 1.436
- Likes
- 4.562
Κεφάλαιο 3. Λειψία
3.1. Εισαγωγή
Η Λειψία (γερμανικά: Leipzig, σλάβικα: Lipsk) είναι η μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κράτους της Σαξονίας στη Γερμανία, γνωστή και για την ομώνυμη Μάχη της Λειψίας. Το όνομα προέρχεται από την σλάβικη λέξη Lipsk (οικισμός με φλαμουριές). Ο πληθυσμός της Λειψίας που ήταν 750.000 πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα έχει ελαττωθεί στις 590.337 (31-12-2017).
Φυσικό και αστικό τοπίο σχεδόν σε ισόποσες δόσεις που δημιουργεί όμορφες αντιθέσεις, βόλτες στα μεγάλα πάρκα, άνετοι ποδηλατοδρόμοι, γραφικοί πεζόδρομοι, πανέμορφα ηλιοβασιλέματα, έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, νέες δημιουργικές κοινότητες επαγγελματιών, είναι μερικά μόνο από τα βασικά συστατικά της αξιόλογης πόλης της Γερμανίας.
Μέχρι το 1989 η Λειψία κυριολεκτικά βρομούσε. Το βιομηχανικό κέντρο της Ανατολικής Γερμανίας είχε τη χειρότερη ατμόσφαιρα στη χώρα. Τα εργοστάσια διοχέτευαν τόνους διοξειδίου του θείου στον αέρα και μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα. Όμως, μέσα σε λίγα χρόνια η Λειψία κατάφερε να απαλλαγεί από τη φήμη της «πρωτεύουσας των φτωχών της Γερμανίας» και έχει μετατραπεί σε έναν μικρό «παράδεισο», για κάθε λογής νέο και δημιουργικό επαγγελματία που δεν άντεχε το πολύ ακριβό κόστος ζωής της πρωτεύουσας της Γερμανίας. Έχει αναγεννηθεί εκ νέου σαν μια Μέκκα του πολιτισμού - και ίσως σαν το «Νέο Βερολίνο».
Χρονιά-ορόσημο για τη Λειψία ήταν το 2000 -στις αρχές-, όταν η Porsche και η BMW άνοιξαν εργοστάσια αυτοκινήτων στην πόλη. Γεμάτη ρευστό πια, η Λειψία αρχίζει να αναπτύσσεται. Κι ύστερα ήρθε η νεολαία.
Η Λειψία είναι μια δραστήρια, συναρπαστική πόλη των τεχνών και των σκηνικών παραστάσεων, έντονη πολιτιστική δράση και μουσική παράδοση, συνδεδεμένη με προσωπικότητες, όπως οι JS Bach, Felix Mendelsohn, Richard Wagner και Robert Schuman. Ο Goethe, ο οποίος σπούδασε σε αυτή την πόλη, την συνέκρινε με το Παρίσι και όχι, όπως συνήθιζε να λέει, λόγω των όμορφων κοριτσιών της Λειψίας. Ίσως να είχε στο νου του το κτίριο Gewandhaus, το χώρο φιλοξενία της ορχήστρας Gewandhaus, η οποία ιδρύθηκε το 1743 και διευθυνόταν για πολύ καιρό από τον Kurt Masur. Ή, ίσως να εννοούσε την Όπερα, ένα κτίριο με παράδοση άνω των 300 ετών, ένα από τα πιο παλιά μουσικά θέατρα της Ευρώπης και φημισμένο για το πλούσιο ρεπερτόριο με μεγάλα έργα, από μπαρόκ μέχρι μοντέρνα.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η γενέτειρα του Βάγκνερ υπέστη τις λιγότερες καταστροφές σε σχέση με άλλες γερμανικές πόλεις από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων. Αρκετά ήταν τα ιστορικά μνημεία της πόλης που δεν καταστράφηκαν.
H Λειψία ήταν ιστορικά, μια πόλη μεγάλης σημασίας: ένας εμπορικός σταθμός στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά και πεδίο μάχης στη διάρκεια της προτεσταντικής μεταρρύθμισης. Η Λειψία έγινε γνωστή ως η «Πόλη των Ηρώων», όταν το 1989 έπαιξε κομβικό ρόλο στην «Ειρηνική Επανάσταση», καθώς οι ντόπιοι διαδήλωσαν ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς τον Μάιο εκείνης της χρονιάς. Μέχρι τον Οκτώβριο, οι πορείες έγιναν τόσο μαζικές που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της Γερμανίας και κάπως έτσι ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν παρελθόν. Πριν 29 χρόνια, λοιπόν, το Τείχος του Βερολίνου κατέρρευσε και αυτόματα έγινε το σύμβολο της αλλαγής. Όμως, η επανάσταση δεν ξεκίνησε εκεί διότι αρχικά στην Λειψία οι πολίτες της ανατολικής Γερμανίας κατέλαβαν τους δρόμους και ενώ όλοι φοβούνταν άλλη μία αιματοχυσία ξαφνικά οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού καθεστώτος υποχώρησαν και κάπως έτσι το σύμβολο του Τείχους ισοπέδωσε την ιστορική αλήθεια.
Η Λειψία είναι αδελφοποιημένη με συνολικά 14 πόλεις: Lyon (1981), Hanover (1987), Nanjing (1988), Frankfurt am Main (1990), Kiev (1992), Birmingham (1992), Houston (1993), Krakow (1995), Bologna (1997), Brno (1999), Travnik (2003), Addis Abeba (2004), Thessaloniki (2008), Herzliya (2011).
3.2. Αξιοθέατα της Λειψίας
Από το σταθμό του Γκέρλιτς σε τρεις ώρες φτάσαμε στον πολύ όμορφο και επιβλητικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λειψίας. Το μέγεθός του, και τα μαγαζιά που είχε πραγματικά μας εντυπωσίασαν. Από τους πιο μεγάλους σταθμούς που έχω δει ποτέ, σε 2 ορόφους, με πολλά σουπερμάρκετ, καταστήματα, μαγαζιά εστίασης, καφέ κλπ., στην κυριολεξία σκέτο εμπορικό κέντρο!
Απέναντι από το σταθμό το μάτι μας έπεσε απευθείας σε κάτι κτίρια με γκράφιτι που μας τράβηξαν την προσοχή.
Μέσω της Nikolaistraße, που ξεκινάει απέναντι από το σταθμό, φτάσαμε σε μία πλατεία με όμορφα κτίρια και την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Nikolaikirche).
Η εντυπωσιακή Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 13ου αιώνα, είναι η μεγαλύτερη στη πόλη με 63 μέτρα μήκος και 43 μέτρα πλάτος. Με το πολυτελές νεοκλασικό εσωτερικό της, το 1989 υπήρξε το επίκεντρο της ειρηνικής επανάστασης των αντικαθεστωτικών της Ανατολικής Γερμανίας. Πανέμορφη Εκκλησία με υπέροχα χρώματα στη διακόσμηση της και πρωτότυπους κίονες. Την επισκέπτονται πολλοί Γερμανοί ως προσκύνημα για το ρόλο της στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, είναι ένας χώρος που ταυτίζεται με τις μνήμες εκείνης της εποχής.
Απέναντι από την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το Παλιό Σχολείο του Αγίου Νικολάου(Alte Nikolaischule). Στους μαθητές του σχολείου συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα των Wilhelm Leibniz, Christian Thomasius, Gottfried Seume, Richard Wagner και Karl Liebknecht.
Χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του Δήμου της αδελφοποιημένης πόλης της Φρανκφούρτης ποσού σχεδόν 10 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, το Alte Nikolaischule, ένα από τα πιο πολύτιμα αρχιτεκτονικά μνημεία στη Λειψία, διασώθηκε από τη φθορά.
Ο ισόγειος χώρος του κτιρίου σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως "πολιτιστικό καφέ". Επίσης στο κτίριο στεγάζεται το Μουσείο Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου της Λειψίας.
Στην αίθουσα του παλιού αμφιθεάτρου του 2ου ορόφου, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο φουαγιέ και αίθουσα συνεδρίων, όπου πραγματοποιούνται διαλέξεις, εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες, δεξιώσεις καθώς και εποχικές εκθέσεις.
Από την οδό Nikolaistrasse στο ύψος που βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξεκινάει μία κλειστή στοά, η Specks Hof & Hansa Haus που καταλήγει στην οδό Reichsstraße. Επίσης έχει και μία τρίτη έξοδο προς την οδό Schuhmachergäßchen μιας και το κτίριο έχει πλευρές σε 3 δρόμους.
Σήμερα, όσοι περπατούν μέσα από το πέρασμα με τις υπέροχες γυάλινες οροφές και τα πολυάριθμα έργα τέχνης, όχι μόνο απολαμβάνουν ένα από τα πιο όμορφα, αλλά και ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Λειψίας. H Speck's Hof είναι η παλαιότερη επιβλητική εμπορική στοά στην πόλη. Η ιστορία της χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Την εποχή εκείνη, περίπου το 1430, βρισκόταν στη θέση, ένα μεγάλο κτίριο που λειτουργούσε ως ζυθοποιείο και ως κάβα. Το 1815, ο Maximilian Speck von Sternburg, απέκτησε το γωνιακό σπίτι και του έδωσε το όνομα "Speck's Hof". Συνολικά 93 χρόνια, μέχρι το 1908, το σπίτι παρέμεινε στην οικογένεια έως ότου το αγόρασε ο επιχειρηματίας Paul Schmutzler και ο αρχιτέκτονας Emil Franz Hänsel.
Πηγή: Frank Vincentz, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leipzig_-_Nikolaistraße_+_Specks_Hof_01_ies.jpg
Οι αρχές του 20ού αιώνα σηματοδοτούν την εποχή της μεγάλης έκρηξης της κατασκευής στη Λειψία. η πόλη της Σαξονίας έγινε ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου και εκθέσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το κτίριο Speck's Hof, υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Hänsel μετατράπηκε σε εμπορικό και εκθεσιακό κέντρο. Μετά τις τελευταίες επεκτάσεις στα έτη 1928 και 1929 δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος εκθεσιακός χώρος της εποχής με έκταση 10.000 τ.μ.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι περίτεχνες οροφές του κτιριακού συγκροτήματος υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τα έτη 1981 και 1982 έγιναν οι πρώτες εργασίες ανακαίνισης στο κτίριο, αλλά εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1993 και του 1995.
Βγαίνοντας από τη στοά στη συμβολή των οδών Reichsstraße και Schuhmachergäßchen, σε ένα όμορφο Art Nouveau κτίριο με δύο κεφάλια από ελέφαντες για διακόσμηση στην είσοδό του, βρίσκεται το ιστορικό Cafe Riquet (Kaffeehaus Riquet).
Αφού είδαμε το εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται το Cafe Riquet κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία Naschmarkt που είναι γεμάτη με εστιατόρια και καταστήματα. Εκεί βρίσκονται, το Άγαλμα του Γκαίτε από το 1903, πίσω του ακριβώς το Παλιό Χρηματιστήριο (Alte Borse), καθώς και η πίσω πλευρά του αναγεννησιακού Παλαιού Δημαρχείου (Altes Rathaus) του 1556, που σήμερα στεγάζεται από το 1909, το Ιστορικό Μουσείο της Λειψίας (Stadtgeschichtliches Museum), με μια ενδιαφέρουσα έκθεση για την ιστορία της πόλης από το μεσαίωνα μέχρι την πρόσφατη και σύγχρονη εποχή.
Το όμορφο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου, που η μπροστινή πλευρά του βρίσκεται στην Πλατεία της Παλιάς αγοράς (Marktplatz), ήταν όλο καλυμμένο και εκτελούνταν εργασίες συντήρησης. Το κτίριο περιλαμβάνει μια αίθουσα χορού, η οποία έχει μήκος 53 μέτρα. Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τα βασιλικά φεστιβάλ των πριγκίπων της Σαξονίας, γάμους, τα φεστιβάλ χειροτεχνίας κ.α. Σήμερα, μεταξύ άλλων, η αίθουσα χορού χρησιμοποιείται από την πόλη της Λειψίας για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες.
Φωτ. Παλαιό Δημαρχείο. http://leipzig-days.blogspot.com/2017/10/altes-rathaus.html.
Από την οδό Grimmaische στη πλατεία Markt, μπήκαμε σε μία στοά, τη Mädler Passage, όπου στην αρχή συναντήσαμε το Εστιατόριο Auerbachs Keller, ένα από τα παλαιότερα και πιο εμβληματικά εστιατόρια της Γερμανίας από το 1538, όπου σύχναζε ο Γκαίτε, και βγήκαμε στην Petersstraße με σκοπό να επισκεφτούμε την Εκκλησία του Αγίου Θωμά.
Λίγα μόλις βήματα πιο κάτω φτάσαμε στην Εκκλησία του Αγίου Θωμά (Thomaskirche). Σ’ αυτή την εξαίσια γοτθική εκκλησία, βαφτίστηκε ο μουσικοσυνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ, κήρυξε ο Μαρτίνος Λούθηρος το 1539 την έλευση του Προτεσταντισμού, έπαιξε εκκλησιαστικό πιάνο ο Μότσαρτ και μεγαλούργησε ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ως διευθυντής της χορωδίας της για 27 ολόκληρα χρόνια. Στο εσωτερικό της, θα βρείτε τη σαρκοφάγο του, ενώ υπάρχει και αντίγραφο του εκκλησιαστικού οργάνου της εποχής του.
Στην πλατειούλα μπροστά από την Εκκλησία του Αγίου Θωμά στέκεται το Άγαλμα του JohannSebastian Bach.
Αριστερά από το Άγαλμα του Johann Sebastian Bach βρίσκεται το Café Kandler, όπου κάναμε μία στάση για ένα καφεδάκι και ένα τοπικό αμυγδαλωτό γλυκό στυλ κέικ, το Kandler Lerchen. Café Kandler υπάρχει επίσης και στο Speck's Hof (Cafe Kandler An Der Nikolaikirche).
Στην απέναντι γωνία βρίσκεται η Μπυραρία Brauhaus an der Thomaskirche.
Επόμενος σταθμός το εντυπωσιακό και πολυτελές τεράστιο Νέο Δημαρχείο της Λειψίας (Neues Rathaus), από το 1905. Εξίσου εντυπωσιακός ο ύψους 114,70 μέτρων Πύργος του Δημαρχείου που προσφέρει θέα στην πόλη. Για επίσκεψη χρειάζεται να ανέβεις 250 σκαλιά από τον πέμπτο όροφο. Το 1912 δημιουργήθηκε δύο κτίρια γραφείων που συνδέονται με το κεντρικό μέσω μίας γέφυρας.
Τελευταία στάση η Πλατεία Augustusplatz, όπου στη μέση υπάρχει το Σιντριβάνι Mendebrunnen, μπροστά ακριβώς από την αίθουσα συναυλιών (Gewandhaus).
Στην Augustusplatz βρίσκεται επίσης η Όπερα της Λειψίας (Opernhaus) που γίνονται εργασίες συντήρησης.
Το Πανεπιστήμιο της Λειψίας (Universität Leipzig).
Καθώς και το Αιγυπτιακό Μουσείο του Πανεπιστημίου της Λειψίας (Das Ägyptische Museum der Universität Leipzig).
Δυστυχώς το 4ωρο παραμονής μας στη Λειψία έφτασε στο τέλος του. Σιγά σιγά κατευθυνθήκαμε προς τον Σταθμό για να φάμε κάτι πρόχειρο στο χέρι και να πάρουμε το τρένο της επιστροφής για Δρέσδη. Σε γενικές γραμμές μας άρεσε η πόλη όσο προλάβαμε να δούμε, είναι μία μοντέρνα αναπτυσσόμενη πόλη, ζωντανή με πολύ νεολαία στους δρόμους, που και αυτή σαν την Δρέσδη είναι σκέτη εργοτάξιο.
3.3. Δραστηριότητες και Αξιοθέατα που έμειναν για μελλοντική επίσκεψη
Είχαμε σημειώσει αρκετά αξιοθέατα, διότι σκοπεύαμε να μείνουμε όλη την ημέρα, αλλά το Γκέρλιτς μας χάλασε τα σχέδια... Εννοείται ότι σε 1 ημέρα δεν τα προλαβαίνεις όλα, απλά επιλέγεις ποια θα επισκεφτείς και φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν αναγράφονται.
1. Grassimuseum. Johannisplatz 5-11. Κάτω από τη στέγη ενός υπέροχου αρτ ντεκό κτιρίου του 1920, ξεδιπλώνονται οι φανταστικές συλλογές τριών ξεχωριστών μουσείων: το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, το Μουσείο Εθνογραφίας και το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών.
2. Mendelssohn House. Goldschmidtstrasse 12. Το μοναδικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στον διάσημο ρομαντικό συνθέτη Φέλιξ Μέντελσον, φιλοξενείται στο σπίτι όπου έζησε με την οικογένειά του από το 1835 έως τον ξαφνικό του θάνατό, το 1847.
3. Leipzig Panometer. Richard-Lehmann-Strasse 114. Βασισμένο σε μια ιδέα του Βερολινέζου καλλιτέχνη Yadegar Asisi, το μοναδικό αυτό αξιοθέατο φιλοξενεί σε μια πρώην κυλινδρική δεξαμενή γκαζιού (1909) τη μεγαλύτερη εγκατάσταση 360° πανοραμικής φωτογραφίας στον κόσμο. Η εγκατάσταση δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται στο κέντρο της δράσης που απεικονίζεται στη φωτογραφία. Το θέμα της έκθεσης αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με θέματα που αναπαριστούν σκηνές από τη φύση ή διάσημα ιστορικά γεγονότα.
4. Museum in der Runden Ecke- Stasi Museum. Dittrichring 24. Μουσείο – πρώην αρχηγείο της τοπικής Στάζι μας μαθαίνει τα πάντα γύρω από τις μεθόδους εργασίας της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας.
5. Bach Museum. Thomaskirchhof 15-16. Διαδραστικό μουσείο είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μέσα από 12 θεματικούς εκθεσιακούς χώρους με συναρπαστικά εκθέματα όπως παρτιτούρες, μουσικά όργανα, έργα τέχνης και έπιπλα.
6. Zeitgeschichtliches Forum. Grimmaische Strasse 6. Όλη η πολιτική ιστορία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, από τον διαχωρισμό του 1945 και την ζωή κάτω από το σοβιετικό καθεστώς, έως την Πτώση του Τείχους και την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990, ξετυλίγεται με συναρπαστικό τρόπο σε αυτό το θαυμάσιο μουσείο.
7. Μουσείο Καλών Τεχνών της Λειψίας. Katharinenstraße 10. Είναι μία από τις καλύτερες γκαλερί της Γερμανίας, με έργα του Ρούμπενς, του Μονέ και πολλών άλλων.
8. Zoo Leipzig. Pfaffendorfer-Strasse 29. Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο εντυπωσιακούς ζωολογικούς κήπους της Γερμανίας, φιλοξενεί σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου απ’ όλο τον κόσμο στο φυσικό τους περιβάλλον.
9. Ρωσική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Αλεξίου (Russian Memorial Church St Alexej). Philipp-Rosenthal-Straße 51A.
10. Βοτανικός κήπος και κτίριο με τις πεταλούδες (Botanical Garden & Butterfly House).
11. Monument to the Battle of the Nations (Völkerschlachtdenkmal). Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Λειψία, στην περιοχή Probstheida.
12. Να ανεβούμε στο Panorama Tower (City-Hochhaus), ύψους 142,5 μέτρων, να δούμε τη Λειψία από πολύ ψηλά!
13. Επίσκεψη στη Λίμνη Κοσπούντενερ (Cospudener See) στα νότια προάστια.
3.1. Εισαγωγή
Η Λειψία (γερμανικά: Leipzig, σλάβικα: Lipsk) είναι η μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κράτους της Σαξονίας στη Γερμανία, γνωστή και για την ομώνυμη Μάχη της Λειψίας. Το όνομα προέρχεται από την σλάβικη λέξη Lipsk (οικισμός με φλαμουριές). Ο πληθυσμός της Λειψίας που ήταν 750.000 πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα έχει ελαττωθεί στις 590.337 (31-12-2017).
Φυσικό και αστικό τοπίο σχεδόν σε ισόποσες δόσεις που δημιουργεί όμορφες αντιθέσεις, βόλτες στα μεγάλα πάρκα, άνετοι ποδηλατοδρόμοι, γραφικοί πεζόδρομοι, πανέμορφα ηλιοβασιλέματα, έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, νέες δημιουργικές κοινότητες επαγγελματιών, είναι μερικά μόνο από τα βασικά συστατικά της αξιόλογης πόλης της Γερμανίας.
Μέχρι το 1989 η Λειψία κυριολεκτικά βρομούσε. Το βιομηχανικό κέντρο της Ανατολικής Γερμανίας είχε τη χειρότερη ατμόσφαιρα στη χώρα. Τα εργοστάσια διοχέτευαν τόνους διοξειδίου του θείου στον αέρα και μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα. Όμως, μέσα σε λίγα χρόνια η Λειψία κατάφερε να απαλλαγεί από τη φήμη της «πρωτεύουσας των φτωχών της Γερμανίας» και έχει μετατραπεί σε έναν μικρό «παράδεισο», για κάθε λογής νέο και δημιουργικό επαγγελματία που δεν άντεχε το πολύ ακριβό κόστος ζωής της πρωτεύουσας της Γερμανίας. Έχει αναγεννηθεί εκ νέου σαν μια Μέκκα του πολιτισμού - και ίσως σαν το «Νέο Βερολίνο».
Χρονιά-ορόσημο για τη Λειψία ήταν το 2000 -στις αρχές-, όταν η Porsche και η BMW άνοιξαν εργοστάσια αυτοκινήτων στην πόλη. Γεμάτη ρευστό πια, η Λειψία αρχίζει να αναπτύσσεται. Κι ύστερα ήρθε η νεολαία.
Η Λειψία είναι μια δραστήρια, συναρπαστική πόλη των τεχνών και των σκηνικών παραστάσεων, έντονη πολιτιστική δράση και μουσική παράδοση, συνδεδεμένη με προσωπικότητες, όπως οι JS Bach, Felix Mendelsohn, Richard Wagner και Robert Schuman. Ο Goethe, ο οποίος σπούδασε σε αυτή την πόλη, την συνέκρινε με το Παρίσι και όχι, όπως συνήθιζε να λέει, λόγω των όμορφων κοριτσιών της Λειψίας. Ίσως να είχε στο νου του το κτίριο Gewandhaus, το χώρο φιλοξενία της ορχήστρας Gewandhaus, η οποία ιδρύθηκε το 1743 και διευθυνόταν για πολύ καιρό από τον Kurt Masur. Ή, ίσως να εννοούσε την Όπερα, ένα κτίριο με παράδοση άνω των 300 ετών, ένα από τα πιο παλιά μουσικά θέατρα της Ευρώπης και φημισμένο για το πλούσιο ρεπερτόριο με μεγάλα έργα, από μπαρόκ μέχρι μοντέρνα.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η γενέτειρα του Βάγκνερ υπέστη τις λιγότερες καταστροφές σε σχέση με άλλες γερμανικές πόλεις από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων. Αρκετά ήταν τα ιστορικά μνημεία της πόλης που δεν καταστράφηκαν.
H Λειψία ήταν ιστορικά, μια πόλη μεγάλης σημασίας: ένας εμπορικός σταθμός στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά και πεδίο μάχης στη διάρκεια της προτεσταντικής μεταρρύθμισης. Η Λειψία έγινε γνωστή ως η «Πόλη των Ηρώων», όταν το 1989 έπαιξε κομβικό ρόλο στην «Ειρηνική Επανάσταση», καθώς οι ντόπιοι διαδήλωσαν ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς τον Μάιο εκείνης της χρονιάς. Μέχρι τον Οκτώβριο, οι πορείες έγιναν τόσο μαζικές που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της Γερμανίας και κάπως έτσι ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν παρελθόν. Πριν 29 χρόνια, λοιπόν, το Τείχος του Βερολίνου κατέρρευσε και αυτόματα έγινε το σύμβολο της αλλαγής. Όμως, η επανάσταση δεν ξεκίνησε εκεί διότι αρχικά στην Λειψία οι πολίτες της ανατολικής Γερμανίας κατέλαβαν τους δρόμους και ενώ όλοι φοβούνταν άλλη μία αιματοχυσία ξαφνικά οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού καθεστώτος υποχώρησαν και κάπως έτσι το σύμβολο του Τείχους ισοπέδωσε την ιστορική αλήθεια.
Η Λειψία είναι αδελφοποιημένη με συνολικά 14 πόλεις: Lyon (1981), Hanover (1987), Nanjing (1988), Frankfurt am Main (1990), Kiev (1992), Birmingham (1992), Houston (1993), Krakow (1995), Bologna (1997), Brno (1999), Travnik (2003), Addis Abeba (2004), Thessaloniki (2008), Herzliya (2011).
3.2. Αξιοθέατα της Λειψίας
Από το σταθμό του Γκέρλιτς σε τρεις ώρες φτάσαμε στον πολύ όμορφο και επιβλητικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λειψίας. Το μέγεθός του, και τα μαγαζιά που είχε πραγματικά μας εντυπωσίασαν. Από τους πιο μεγάλους σταθμούς που έχω δει ποτέ, σε 2 ορόφους, με πολλά σουπερμάρκετ, καταστήματα, μαγαζιά εστίασης, καφέ κλπ., στην κυριολεξία σκέτο εμπορικό κέντρο!
Απέναντι από το σταθμό το μάτι μας έπεσε απευθείας σε κάτι κτίρια με γκράφιτι που μας τράβηξαν την προσοχή.
Μέσω της Nikolaistraße, που ξεκινάει απέναντι από το σταθμό, φτάσαμε σε μία πλατεία με όμορφα κτίρια και την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Nikolaikirche).
Η εντυπωσιακή Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 13ου αιώνα, είναι η μεγαλύτερη στη πόλη με 63 μέτρα μήκος και 43 μέτρα πλάτος. Με το πολυτελές νεοκλασικό εσωτερικό της, το 1989 υπήρξε το επίκεντρο της ειρηνικής επανάστασης των αντικαθεστωτικών της Ανατολικής Γερμανίας. Πανέμορφη Εκκλησία με υπέροχα χρώματα στη διακόσμηση της και πρωτότυπους κίονες. Την επισκέπτονται πολλοί Γερμανοί ως προσκύνημα για το ρόλο της στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, είναι ένας χώρος που ταυτίζεται με τις μνήμες εκείνης της εποχής.
Απέναντι από την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το Παλιό Σχολείο του Αγίου Νικολάου(Alte Nikolaischule). Στους μαθητές του σχολείου συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα των Wilhelm Leibniz, Christian Thomasius, Gottfried Seume, Richard Wagner και Karl Liebknecht.
Χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του Δήμου της αδελφοποιημένης πόλης της Φρανκφούρτης ποσού σχεδόν 10 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, το Alte Nikolaischule, ένα από τα πιο πολύτιμα αρχιτεκτονικά μνημεία στη Λειψία, διασώθηκε από τη φθορά.
Ο ισόγειος χώρος του κτιρίου σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως "πολιτιστικό καφέ". Επίσης στο κτίριο στεγάζεται το Μουσείο Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου της Λειψίας.
Στην αίθουσα του παλιού αμφιθεάτρου του 2ου ορόφου, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο φουαγιέ και αίθουσα συνεδρίων, όπου πραγματοποιούνται διαλέξεις, εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες, δεξιώσεις καθώς και εποχικές εκθέσεις.
Από την οδό Nikolaistrasse στο ύψος που βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξεκινάει μία κλειστή στοά, η Specks Hof & Hansa Haus που καταλήγει στην οδό Reichsstraße. Επίσης έχει και μία τρίτη έξοδο προς την οδό Schuhmachergäßchen μιας και το κτίριο έχει πλευρές σε 3 δρόμους.
Σήμερα, όσοι περπατούν μέσα από το πέρασμα με τις υπέροχες γυάλινες οροφές και τα πολυάριθμα έργα τέχνης, όχι μόνο απολαμβάνουν ένα από τα πιο όμορφα, αλλά και ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Λειψίας. H Speck's Hof είναι η παλαιότερη επιβλητική εμπορική στοά στην πόλη. Η ιστορία της χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Την εποχή εκείνη, περίπου το 1430, βρισκόταν στη θέση, ένα μεγάλο κτίριο που λειτουργούσε ως ζυθοποιείο και ως κάβα. Το 1815, ο Maximilian Speck von Sternburg, απέκτησε το γωνιακό σπίτι και του έδωσε το όνομα "Speck's Hof". Συνολικά 93 χρόνια, μέχρι το 1908, το σπίτι παρέμεινε στην οικογένεια έως ότου το αγόρασε ο επιχειρηματίας Paul Schmutzler και ο αρχιτέκτονας Emil Franz Hänsel.
Πηγή: Frank Vincentz, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leipzig_-_Nikolaistraße_+_Specks_Hof_01_ies.jpg
Οι αρχές του 20ού αιώνα σηματοδοτούν την εποχή της μεγάλης έκρηξης της κατασκευής στη Λειψία. η πόλη της Σαξονίας έγινε ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου και εκθέσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το κτίριο Speck's Hof, υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Hänsel μετατράπηκε σε εμπορικό και εκθεσιακό κέντρο. Μετά τις τελευταίες επεκτάσεις στα έτη 1928 και 1929 δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος εκθεσιακός χώρος της εποχής με έκταση 10.000 τ.μ.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι περίτεχνες οροφές του κτιριακού συγκροτήματος υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τα έτη 1981 και 1982 έγιναν οι πρώτες εργασίες ανακαίνισης στο κτίριο, αλλά εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1993 και του 1995.
Βγαίνοντας από τη στοά στη συμβολή των οδών Reichsstraße και Schuhmachergäßchen, σε ένα όμορφο Art Nouveau κτίριο με δύο κεφάλια από ελέφαντες για διακόσμηση στην είσοδό του, βρίσκεται το ιστορικό Cafe Riquet (Kaffeehaus Riquet).
Αφού είδαμε το εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται το Cafe Riquet κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία Naschmarkt που είναι γεμάτη με εστιατόρια και καταστήματα. Εκεί βρίσκονται, το Άγαλμα του Γκαίτε από το 1903, πίσω του ακριβώς το Παλιό Χρηματιστήριο (Alte Borse), καθώς και η πίσω πλευρά του αναγεννησιακού Παλαιού Δημαρχείου (Altes Rathaus) του 1556, που σήμερα στεγάζεται από το 1909, το Ιστορικό Μουσείο της Λειψίας (Stadtgeschichtliches Museum), με μια ενδιαφέρουσα έκθεση για την ιστορία της πόλης από το μεσαίωνα μέχρι την πρόσφατη και σύγχρονη εποχή.
Το όμορφο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου, που η μπροστινή πλευρά του βρίσκεται στην Πλατεία της Παλιάς αγοράς (Marktplatz), ήταν όλο καλυμμένο και εκτελούνταν εργασίες συντήρησης. Το κτίριο περιλαμβάνει μια αίθουσα χορού, η οποία έχει μήκος 53 μέτρα. Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τα βασιλικά φεστιβάλ των πριγκίπων της Σαξονίας, γάμους, τα φεστιβάλ χειροτεχνίας κ.α. Σήμερα, μεταξύ άλλων, η αίθουσα χορού χρησιμοποιείται από την πόλη της Λειψίας για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες.
Φωτ. Παλαιό Δημαρχείο. http://leipzig-days.blogspot.com/2017/10/altes-rathaus.html.
Από την οδό Grimmaische στη πλατεία Markt, μπήκαμε σε μία στοά, τη Mädler Passage, όπου στην αρχή συναντήσαμε το Εστιατόριο Auerbachs Keller, ένα από τα παλαιότερα και πιο εμβληματικά εστιατόρια της Γερμανίας από το 1538, όπου σύχναζε ο Γκαίτε, και βγήκαμε στην Petersstraße με σκοπό να επισκεφτούμε την Εκκλησία του Αγίου Θωμά.
Λίγα μόλις βήματα πιο κάτω φτάσαμε στην Εκκλησία του Αγίου Θωμά (Thomaskirche). Σ’ αυτή την εξαίσια γοτθική εκκλησία, βαφτίστηκε ο μουσικοσυνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ, κήρυξε ο Μαρτίνος Λούθηρος το 1539 την έλευση του Προτεσταντισμού, έπαιξε εκκλησιαστικό πιάνο ο Μότσαρτ και μεγαλούργησε ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ως διευθυντής της χορωδίας της για 27 ολόκληρα χρόνια. Στο εσωτερικό της, θα βρείτε τη σαρκοφάγο του, ενώ υπάρχει και αντίγραφο του εκκλησιαστικού οργάνου της εποχής του.
Στην πλατειούλα μπροστά από την Εκκλησία του Αγίου Θωμά στέκεται το Άγαλμα του JohannSebastian Bach.
Αριστερά από το Άγαλμα του Johann Sebastian Bach βρίσκεται το Café Kandler, όπου κάναμε μία στάση για ένα καφεδάκι και ένα τοπικό αμυγδαλωτό γλυκό στυλ κέικ, το Kandler Lerchen. Café Kandler υπάρχει επίσης και στο Speck's Hof (Cafe Kandler An Der Nikolaikirche).
Στην απέναντι γωνία βρίσκεται η Μπυραρία Brauhaus an der Thomaskirche.
Επόμενος σταθμός το εντυπωσιακό και πολυτελές τεράστιο Νέο Δημαρχείο της Λειψίας (Neues Rathaus), από το 1905. Εξίσου εντυπωσιακός ο ύψους 114,70 μέτρων Πύργος του Δημαρχείου που προσφέρει θέα στην πόλη. Για επίσκεψη χρειάζεται να ανέβεις 250 σκαλιά από τον πέμπτο όροφο. Το 1912 δημιουργήθηκε δύο κτίρια γραφείων που συνδέονται με το κεντρικό μέσω μίας γέφυρας.
Τελευταία στάση η Πλατεία Augustusplatz, όπου στη μέση υπάρχει το Σιντριβάνι Mendebrunnen, μπροστά ακριβώς από την αίθουσα συναυλιών (Gewandhaus).
Στην Augustusplatz βρίσκεται επίσης η Όπερα της Λειψίας (Opernhaus) που γίνονται εργασίες συντήρησης.
Το Πανεπιστήμιο της Λειψίας (Universität Leipzig).
Καθώς και το Αιγυπτιακό Μουσείο του Πανεπιστημίου της Λειψίας (Das Ägyptische Museum der Universität Leipzig).
Δυστυχώς το 4ωρο παραμονής μας στη Λειψία έφτασε στο τέλος του. Σιγά σιγά κατευθυνθήκαμε προς τον Σταθμό για να φάμε κάτι πρόχειρο στο χέρι και να πάρουμε το τρένο της επιστροφής για Δρέσδη. Σε γενικές γραμμές μας άρεσε η πόλη όσο προλάβαμε να δούμε, είναι μία μοντέρνα αναπτυσσόμενη πόλη, ζωντανή με πολύ νεολαία στους δρόμους, που και αυτή σαν την Δρέσδη είναι σκέτη εργοτάξιο.
3.3. Δραστηριότητες και Αξιοθέατα που έμειναν για μελλοντική επίσκεψη
Είχαμε σημειώσει αρκετά αξιοθέατα, διότι σκοπεύαμε να μείνουμε όλη την ημέρα, αλλά το Γκέρλιτς μας χάλασε τα σχέδια... Εννοείται ότι σε 1 ημέρα δεν τα προλαβαίνεις όλα, απλά επιλέγεις ποια θα επισκεφτείς και φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν αναγράφονται.
1. Grassimuseum. Johannisplatz 5-11. Κάτω από τη στέγη ενός υπέροχου αρτ ντεκό κτιρίου του 1920, ξεδιπλώνονται οι φανταστικές συλλογές τριών ξεχωριστών μουσείων: το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, το Μουσείο Εθνογραφίας και το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών.
2. Mendelssohn House. Goldschmidtstrasse 12. Το μοναδικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στον διάσημο ρομαντικό συνθέτη Φέλιξ Μέντελσον, φιλοξενείται στο σπίτι όπου έζησε με την οικογένειά του από το 1835 έως τον ξαφνικό του θάνατό, το 1847.
3. Leipzig Panometer. Richard-Lehmann-Strasse 114. Βασισμένο σε μια ιδέα του Βερολινέζου καλλιτέχνη Yadegar Asisi, το μοναδικό αυτό αξιοθέατο φιλοξενεί σε μια πρώην κυλινδρική δεξαμενή γκαζιού (1909) τη μεγαλύτερη εγκατάσταση 360° πανοραμικής φωτογραφίας στον κόσμο. Η εγκατάσταση δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται στο κέντρο της δράσης που απεικονίζεται στη φωτογραφία. Το θέμα της έκθεσης αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με θέματα που αναπαριστούν σκηνές από τη φύση ή διάσημα ιστορικά γεγονότα.
4. Museum in der Runden Ecke- Stasi Museum. Dittrichring 24. Μουσείο – πρώην αρχηγείο της τοπικής Στάζι μας μαθαίνει τα πάντα γύρω από τις μεθόδους εργασίας της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας.
5. Bach Museum. Thomaskirchhof 15-16. Διαδραστικό μουσείο είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μέσα από 12 θεματικούς εκθεσιακούς χώρους με συναρπαστικά εκθέματα όπως παρτιτούρες, μουσικά όργανα, έργα τέχνης και έπιπλα.
6. Zeitgeschichtliches Forum. Grimmaische Strasse 6. Όλη η πολιτική ιστορία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, από τον διαχωρισμό του 1945 και την ζωή κάτω από το σοβιετικό καθεστώς, έως την Πτώση του Τείχους και την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990, ξετυλίγεται με συναρπαστικό τρόπο σε αυτό το θαυμάσιο μουσείο.
7. Μουσείο Καλών Τεχνών της Λειψίας. Katharinenstraße 10. Είναι μία από τις καλύτερες γκαλερί της Γερμανίας, με έργα του Ρούμπενς, του Μονέ και πολλών άλλων.
8. Zoo Leipzig. Pfaffendorfer-Strasse 29. Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο εντυπωσιακούς ζωολογικούς κήπους της Γερμανίας, φιλοξενεί σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου απ’ όλο τον κόσμο στο φυσικό τους περιβάλλον.
9. Ρωσική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Αλεξίου (Russian Memorial Church St Alexej). Philipp-Rosenthal-Straße 51A.
10. Βοτανικός κήπος και κτίριο με τις πεταλούδες (Botanical Garden & Butterfly House).
11. Monument to the Battle of the Nations (Völkerschlachtdenkmal). Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Λειψία, στην περιοχή Probstheida.
12. Να ανεβούμε στο Panorama Tower (City-Hochhaus), ύψους 142,5 μέτρων, να δούμε τη Λειψία από πολύ ψηλά!
13. Επίσκεψη στη Λίμνη Κοσπούντενερ (Cospudener See) στα νότια προάστια.