• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Το "In" ποτό στα μπαρ

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
“In” ποτό στα μπαρ των νέων έχει γίνει το ρακόμελο

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Διάσημο έχει γίνει κυρίως στα μπαράκια των Αθηνών αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων αστικών κέντρων το ρακόμελο από τους νέους που το θεωρούν πολύ «in». Η μόδα του ρακόμελου άρχισε πριν περίπου 2 χρόνια, όπως έχει ήδη γράψει η «Π» και οι παραδοσιακοί καζανάρηδες της Κρήτης έτρεφαν ελπίδες για σημαντική άνοδο των πωλήσεων της τσικουδιάς.

Η πορεία των πωλήσεων εξελίχθηκε ανοδικά, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει τις ελπίδες των παραγωγών. Κι αυτό επειδή μια φορά ακόμα στη χώρα μας το «ρακόμελο» έγινε τόσο εμπορικό ώστε να υποβαθμιστεί σημαντικά η ποιότητά του…

«Ό,τι δημιουργούμε στην Ελλάδα, χαλάει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, επειδή αποτελεί εστία κέρδους για ορισμένους που το υποβαθμίζουν ποιοτικά. Αυτό έγινε και με το ρακόμελο.

Δυστυχώς ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, όμως στη συνέχεια οι πωλήσεις δεν ήταν αυτές που προσδοκούσαμε επειδή κάποιοι έριξαν την ποιότητα» επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Αντώνης Φραγκιαδάκης.

«Είναι ένα απίθανο ποτό!»

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, το ρακόμελο «είναι ένα απίθανο ποτό, όταν γίνεται από καλή τσικουδιά και ποιοτικό μέλι». Συχνά – πυκνά οι καζανάρηδες παρασκευάζουν ρακόμελο και το απολαμβάνουν. Δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο, αρκεί να ζεσταθεί κάπως (και με προσοχή) η τσικουδιά και να προστεθεί στη συνέχεια το μέλι.

Στην Κρήτη όσοι πίνουν ρακόμελο συνήθως δεν προσθέτουν κανέλα. Προτιμούν την «καθαρή» γεύση της τσικουδιάς και του μελιού. Χρειάζεται όμως προσοχή διότι μεθάει εύκολα…

Οι καζανάρηδες είχαν ζητήσει άδειες για την παραγωγή ρακόμελου, πριν περίπου 2 χρόνια, αλλά δόθηκαν τελικά αποκλειστικά και μόνο στους ποτοποιούς, λέει ο κ. Φραγκιαδάκης.

"Πατρίς 9-9-10"
 

malysa

Member
Μηνύματα
1.048
Likes
1.831
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Καλά τι χρονική συγκυρία είναι αυτή????

Εχτές κουβέντα για ρακόμελα είχαμε .....
.....κάτι ξέρεις κάτι ξέρεις εσύ :D
 

micmic

Member
Μηνύματα
178
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βotswana
Ταξίδι-Όνειρο
Trans-African Highways
Δικαίως ανεβαίνει το ρακόμελο, είναι ένα φανταστικό ποτό. Και αυτό το λέω ως κάποιος που πίνει από σπανίως έως σπανιότατα. Φυσικά μιλάω για το ρακόμελο που έχω φέρει από Αμοργό, επειδή αυτή η αηδία που πουλάνε στα σουπερμάρκετ κάνει μόνο για εντριβές. Απ'ότι έμαθα όμως, ακόμα και στην Αμοργό πλέον πουλάνε κάποια "σπιτικά" ρακόμελα που είναι απαράδεκτα. Και εντάξει, μπορεί να περιμένεις την χάλια ποιότητα από κάποιους τυχάρπαστους πωλητές, αλλά οι εταιρίες που το έχουν τυποποιήσει και πλασάρουν αυτό το άθλιο ξέπλυμα στα σούπερμάρκετς, έπρεπε να ντρέπονται.
 

malysa

Member
Μηνύματα
1.048
Likes
1.831
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
κρητικό δεν έχω δοκιμάσει για να συγκρίνω....
το φτιάχνω κάποια πολύ κρύα χειμωνιάτικα Σάββατο για να συνοδεύσω τους λουκουμάδες (τώρα ποιο συνοδεύει ποιο... καταλαβαίνετε...)

Αντώνη, δεν θα σε δούμε στα γενέθλια ??
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Καλά τι χρονική συγκυρία είναι αυτή????

Εχτές κουβέντα για ρακόμελα είχαμε .....
.....κάτι ξέρεις κάτι ξέρεις εσύ :D
:shock::shock::shock: καπετάνιε μου, μήπως ήσουν κρυμμένος παραδίπλα ;):) και αφού το κατέχεις το θέμα, πες μας και για την κανελάδα (εμένα αυτή με ξετρέλανε...)

Υ.Γ. Ανακτορική θέση θα σου έχουμε στη γιορτή ! Σε περιμένουμε :D :clap:
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
:shock::shock::shock: καπετάνιε μου, μήπως ήσουν κρυμμένος παραδίπλα ;):) και αφού το κατέχεις το θέμα, πες μας και για την κανελάδα (εμένα αυτή με ξετρέλανε...)

που την ήπιες; στην Αθήνα;
εδώ την πουλάνε όπου υπάρχει συγκέντρωση κόσμου, λαϊκές, πανηγύρια κλπ.σου γεμίζουν ένα ποτήρι χιόνι φερμένο από το Ψηλορείτη και το συμπληρώνουν με το σιρόπι της κανελάδας. τέλειο δροσιστικό και αρωματικό.

είπα "τέλος η ρακή" αλλά έκανα πλάκα γιατί το ρακόμελο δεν πηγαίνει με παρέα και μεζέδες. Σίγουρα στα μπαρ νοθευμένο και κακής ποιότητος θα είναι. Αλλά ποτό και γλυκό βαράει κατακέφαλα...το ρακόμελο κάνει πιο πολύ για γιατρικό, όπως κρυολόγημα, γρίπη κλπ.
Άσε βέβαια το τι είδος του μελιού χρησιμοποιούν!!
Σχετικά με το μέλι (αυτό που πουλιέται στα βαζάκια εδώ) θα σας κάνω στο επόμενο μια αποκάλυψη
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
:shock::shock::shock: καπετάνιε μου, μήπως ήσουν κρυμμένος παραδίπλα ;):) και αφού το κατέχεις το θέμα, πες μας και για την κανελάδα (εμένα αυτή με ξετρέλανε...)

που την ήπιες; στην Αθήνα;
εδώ την πουλάνε όπου υπάρχει συγκέντρωση κόσμου, λαϊκές, πανηγύρια κλπ.σου γεμίζουν ένα ποτήρι χιόνι φερμένο από το Ψηλορείτη και το συμπληρώνουν με το σιρόπι της κανελάδας. τέλειο δροσιστικό και αρωματικό.

είπα "τέλος η ρακή" αλλά έκανα πλάκα γιατί το ρακόμελο δεν πηγαίνει με παρέα και μεζέδες. Σίγουρα στα μπαρ νοθευμένο και κακής ποιότητος θα είναι. Αλλά ποτό και γλυκό βαράει κατακέφαλα...το ρακόμελο κάνει πιο πολύ για γιατρικό, όπως κρυολόγημα, γρίπη κλπ.
Άσε βέβαια το τι είδος του μελιού χρησιμοποιούν!!
Σχετικά με το μέλι (αυτό που πουλιέται στα βαζάκια εδώ) θα σας κάνω στο επόμενο μια αποκάλυψη
Στην Αθήνα την ήπια, σε σπίτι φίλων Κρητικών...Ήταν καταχείμωνο με αναμμένο τζάκι, την ζέσταναν στο μπρίκι και την ήπιαμε καυτή σε κούπα :clap: Τέλεια γεύση και όταν ρώτησα μου είπαν ότι ήταν σπιτική παρασκευή ! Από τότε δεν την ξαναπέτυχε πουθενά ! Την εκδοχή που αναφέρεις, σαν δροσιστική, δεν την ήξερα...Ωραία θα είναι !!!!;):)
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Pandora; Υ.Γ. Ανακτορική θέση θα σου έχουμε στη γιορτή ! Σε περιμένουμε :D :clap:[/quote said:
τι να την κάνω; θέλω καπετανίστικη αλλά που να τη ξέρεις... βρίσκεται στη γέφυρα κάθε πλοίου, και είναι ψηλή για να έχει ο captain καλή ορατότητα...:D
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σχετικά με το μέλι (αυτό που πουλιέται στα βαζάκια εδώ) θα σας κάνω στο επόμενο μια αποκάλυψη

Πρόκειται για το μέλι, αυτό που πουλιέται σε βαζάκια των 50 γραμμαρίων και φτάνουν μέχρι ένα κιλό, έχουν μια όμορφη ετικέτα, είναι σκέτο, με ξηρούς καρπούς ή με βότανα. Υπάρχουν διάφορες ετικέτες, το έχουν όλα τα τουριστικά μαγαζιά τροφίμων, αλλά και τα S/Market. Απευθύνεται κυρίως στους τουρίστες.

Πριν από λίγα χρόνια βρέθηκα σε μια βιοτεχνία που συσκεύαζε αυτό το είδος μελιού. Ήταν έξω από την πόλη, ο χώρος καθαρός, κλειστός και μεγάλος σαν γήπεδο μπάσκετ, 3-4 μεταλικά πελώρια καζάνια... υπήρχαν στο βάθος, και το προσωπικό κυρίως γυναίκες, τακτοποιούσε τα βαζάκια στις κούτες ανάλογα με το μέγεθος τους. Παντού υπήρχαν κιβώτια με βαζάκια γεμάτα μέλι έτοιμα για να σταλούν στο εμπόριο όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά όπως διάβαζα και στη Σαντορίνη, Ρόδο, Αθήνα, Κέρκυρα κ.α.
Όπως τριγύριζα λοιπόν στον εξωτερικό χώρο και περίμενα τον χοντρέμπορα φίλο που είχαμε πάει μαζί, βλέπω 6-7 πλαστικά βαρέλια στο ύψος του ενός μέτρου, και πάνω τους με μεγάλα άσπρα γράμματα μια πολύ γνωστή μου επιγραφή ιδίως οι τρεις τελευταίες λέξεις: "Miel Hecho en Argentina" .
Για βουλγάρικο γνώριζα, αλλά να το φέρνουν και από Αργεντινή;
Δεν μπορούμε βέβαια να πούμε ότι δεν είναι αυτό νόμιμο. Από τη στιγμή που παρακευάζεται στην Κρήτη, γίνεται Κρητικό. Κανόνας της Ε.Ε.
Το ίδιο κάνουν και οι Ιταλοί που αγοράζουν χύμα το extra παρθένο λάδι μας με 2,40 ευρώ το κιλό πέρυσι, το αναμιγνύουν με το βαρύ δικό τους και το διοχετεύουν σε όλο τον κόσμο σαν το περίφημο ιταλικό λάδι...
Υπάρχει όμως πρόβλημα στα ονομαζόμενα γνήσια κρητικά προϊόντα.
Ο πελάτης αγοράζει κρητικό προϊόν και αυτή την αίσθηση έχει.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.490
Likes
9.494
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Το ίδιο κάνουν και οι Ιταλοί που αγοράζουν χύμα το extra παρθένο λάδι μας με 2,40 ευρώ το κιλό πέρυσι, το αναμιγνύουν με το βαρύ δικό τους και το διοχετεύουν σε όλο τον κόσμο σαν το περίφημο ιταλικό λάδι...
υπάρχει αυτός ο μύθος. μην ξεχνάμε όμως ότι η ιταλική παραγωγή είναι σχεδόν 2πλάσια της ελληνικής και ειδικά η παραγωγή extra παρθένου είναι πολύ μεγαλύτερη της ελληνικής. οι εξαγωγές τους είναι 3πλάσιες περίπου των εισαγωγών από την Ελλάδα, άρα δεν εξάγεται μόνο ελληνικό, πιθανώς και ισπανικό κλπ. σίγουρα γίνεται αυτό που είπες χωρίς να σημαίνει ότι δεν παράγει η γειτονα εξαιρετικό λάδι. το ότι αξιοποιούν πολύ καλύτερα απο μας την παραγωγή τους και τις εισαγωγές τους μόνο θλίψη για την ελληνική μιζέρια φέρνει στο νου.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
υπάρχει αυτός ο μύθος. και ειδικά η παραγωγή extra παρθένου είναι πολύ μεγαλύτερη της ελληνικής.

πάνω σ αυτό samion έχω άλλες πληροφορίες. ότι δηλ το ιταλικό είναι βαρύ (πολλά οξέα) και παίρνουν από την Κρήτη οι Ιταλοί έμποροι το δικό μας που είναι 0.3 βαθμούς και το αναμιγνύουν.
Το Ισπανικό πράγματι είναι κι αυτό οκ
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.167
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom