Την συντομότερη (από άποψη χρόνου) διαδρομή που υποδείχνει το google.gr/maps δηλαδή από Κων/πολη.
Thessalonique to Göreme
Thessalonique to Göreme
Last edited:
και εμεις σε λιγες μερες θα ημαστε στην Σμυρνη και θα νοικιασουμε εκει αυτοκινητο αλλα θα κανουμε πολλα χλμ με αυτο (θα μενουμε Αλατσατα ) ..Δεν εχω καταλαβει ουτε εγω πως λειτουργει το συστημα τους με τα διοδια και αν καποιος ξερεις να μας δωσει πληροφοριες...Σκέφτομαι για αρχές Ιουλίου οδικό ταξίδι στην Τουρκία, και συγκεκριμένα Παράλια Μικράς Ασίας (Αϊβαλή ,Πέργαμο Σμύρνη Έφεσο κλπ) στη συνέχεια Καππαδοκία με στάση και επίσκεψη Παμούκαλε στην συνέχεια παράλια Εύξεινου πόντου, Κασταμονή, Σαφράμπολη ,Προύσα και επιστροφή στην Ελλάδα. Επειδή τα χιλιόμετρα είναι αρκετά τι πρέπει να κάνω ως προς τα διόδια; Να βγάλω κάρτα ΗGS; η υπάρχει δυνατότητα να πληρώνω επι τόπου; υπάρχουν άτομα όπως στα δικά μας διόδια. Είναι απλή η διαδικασία έκδοσης HGS μπορώ να την φορτίζω με λίρες; πως καταλαβαίνω ότι τελειώνουν οι λίρες που είχε στην αρχή; περνάω τα διόδια από συγκεκριμένη λουρίδα; Πολλές οι απορίες μου αλλά ειλικρινά με έχει μπερδέψει το θέμα με τα διόδια τους. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. Αν κάποιος θέλει να προσθέσει κάποιο ΤIP σχετικά με το παραπάνω οδικό καλοδεχούμενο.
Εσάς το ποιο πιθανό είναι να το κανονίσει το γραφείο ενοικιάσεως.και εμεις σε λιγες μερες θα ημαστε στην Σμυρνη και θα νοικιασουμε εκει αυτοκινητο αλλα θα κανουμε πολλα χλμ με αυτο (θα μενουμε Αλατσατα ) ..Δεν εχω καταλαβει ουτε εγω πως λειτουργει το συστημα τους με τα διοδια και αν καποιος ξερεις να μας δωσει πληροφοριες...
Πριν από 2 χρόνια κάναμε ένα οδικό που λίγο μοιάζει με το δικό σας.Σκέφτομαι για αρχές Ιουλίου οδικό ταξίδι στην Τουρκία, και συγκεκριμένα Παράλια Μικράς Ασίας (Αϊβαλή ,Πέργαμο Σμύρνη Έφεσο κλπ) στη συνέχεια Καππαδοκία με στάση και επίσκεψη Παμούκαλε στην συνέχεια παράλια Εύξεινου πόντου, Κασταμονή, Σαφράμπολη ,Προύσα και επιστροφή στην Ελλάδα. Επειδή τα χιλιόμετρα είναι αρκετά τι πρέπει να κάνω ως προς τα διόδια; Να βγάλω κάρτα ΗGS; η υπάρχει δυνατότητα να πληρώνω επι τόπου; υπάρχουν άτομα όπως στα δικά μας διόδια. Είναι απλή η διαδικασία έκδοσης HGS μπορώ να την φορτίζω με λίρες; πως καταλαβαίνω ότι τελειώνουν οι λίρες που είχε στην αρχή; περνάω τα διόδια από συγκεκριμένη λουρίδα; Πολλές οι απορίες μου αλλά ειλικρινά με έχει μπερδέψει το θέμα με τα διόδια τους. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. Αν κάποιος θέλει να προσθέσει κάποιο ΤIP σχετικά με το παραπάνω οδικό καλοδεχούμενο.
Ελπίζω γυρίζοντας να γράψεις λίγα για το ταξίδι σας.Διόδια.
Ένα από τα θέματα που πολύ με είχε προβληματίσει πριν το ταξίδι ήταν το θέμα των διοδίων. Το 95% των διοδίων στη διαδρομή που ακολουθήσαμε εμείς μπορείς να το πληρώσεις επιτόπου. Το σχέδιο είναι: παίρνεις ένα χαρτάκι όταν μπεις στον αυτοκινητόδρομο ή καταγράφουν οι κάμερες την πινακίδα του αυτοκινήτου και στο τέλος της διαδρομής πληρώνεις με κάρτα ή μετρητά. Μπορείς να βγάλεις στα ταχυδρομεία τους (PTT) το HGS, όπου έχεις βάλει κάποια χρήματα και αφαιρούνται αυτόματα όταν περάσεις τα διόδια. Αυτό κυρίως ενδιαφέρει τον ταξιδιώτη όταν περνά από διόδια χωρίς υπάλληλο, δηλ. στις γέφυρες και το τούνελ στην Κωνσταντινούπολη και στον δρόμο μέχρι τα σύνορα για την Ελλάδα. PTT θα βρεις παντού στην Τουρκία ακόμα και στα πιο μικρά μέρη. Το δύσκολο στην υπόθεση είναι πως θα συνεννοηθείς. Όπως διαβάσατε στο προηγούμενο κεφάλαιο, εμείς στη Kesan δυσκολευτήκαμε αρκετά. Πριν από 8 χρόνια είχαμε βγάλει ξανά HGS πολύ εύκολα σε ένα κιόσκι στον δρόμο του γυρισμού από την Κωνσταντινούπολη, αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν στο πέρασμά μας και δεν ξέρω αν ακόμα υπάρχει. Όπως επιβεβαιώσαμε HGS μπορείς να βγάλεις μέχρι 14 ημέρες μετά από το πέρασμα από τα διόδια χωρίς κάποιο πρόστιμο. Παλιότερα υπήρχε εφαρμογή μέσα από την οποία μπορούσες να δεις το χρηματικό υπόλοιπο που σου έμενε, αλλά δυστυχώς πλέον είναι διαθέσιμη μόνο για Τούρκους πολίτες. Το συμπέρασμα είναι ότι γενικά μην πολυ αγχώνεστε, θα την βρείτε την άκρη.
vasilissΠριν από 2 χρόνια κάναμε ένα οδικό που λίγο μοιάζει με το δικό σας.
Εδώ έχω γράψει λίγα λόγια για το οδικό μας.
Εάν πας τελικά εάν μπορείς γράψε μας τι ισχύει πλέον. Προβληματίζομαι και εγώ από που θα προμηθευτούμε την HGS.vasiliss
Σε ευχαριστώ. Έχω διαβάσει το ταξίδι σου σε συγχαίρω γι αυτό και για το συγγραφικό σου ταπεραμέντο και δεν σου κρύβω ότι κράτησα κάποιες τοποθεσίες που επισκεφτήκατε . Ήταν όμως αρκετά χρόνια πριν και με τις ερωτήσεις μου θέλησα να επιβεβαιώσω τι ισχύει σήμερα. Τα πράγματα όσων αφορά τα διόδια δεν είναι και απόλυτα ξεκάθαρα γιατί καθένας πληρώνει ή δεν πληρώνει με διαφορετικό τρόπο. Κι άλλοι ταξιδευτές απ' ότι βλέπω και σήμερα έχουν απορίες. Τέλος πάντων είναι νομίζω μια λεπτομέρεια που πιστεύω να βρω άκρη.
Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!Αυτή την στιγμή ήμαστε Τουρκία και βλέπουμε το σύστημα από κοντά.
Για το HGS θα το βρείτε σε βενζινάδικα. Οι τιμές των διοδίων είναι πολύ πολύ χαμηλές.
Βάζεις 200 λίρες και είσαι 1000% ότι δεν θα έχεις πρόβλημα.
Εξάλλου η μέτρηση γίνεται με τα χλμ στις εξόδους.
Βέβαια εμείς έχουμε νοικιασμένο αυτοκίνητο και στο τέλος θα πληρώσουμε τα διόδια.
Ενημέρωτικα να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχουν parking σε τακτά χρονικά διαστήματα στους εθνικούς δρόμους όπως στην Ελλάδα ούτε τουαλέτες
Μέσα Αυγούστου μπήκαμε πολύ άνετα στην Τουρκία από Κήπους. Στην επιστροφή βλαστημήσαμε την ώρα και την στιγμή. Τόσα χρόνια σε οδικά, 6 ώρες αναμονή στα σύνορα δεν είχαμε ποτέ. Το πολύ πρωινό πέρασμα ίσως είναι μια λύση. Αυτό σκέφτομαι να κάνω κι εγώ σε επόμενο ταξίδι μου εκεί.Να ρωτήσω κάτι ακόμη μέσα Αυγούστου να αναμένουμε μεγάλο χαμό στα σύνορα; Γενικά, δεν φοβόμαστε την ταλαιπωρία απλά θα είμαστε με παιδάκι 2 χρονών μαζί. Εάν τα περνάγαμε νωρίς το πρωί;
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες θα τις σκεφτούμε πριν το τολμήσουμε. Μια άλλη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι road trip στα παράλια που ίσως δεν θα είναι τόσο κουραστικό με την μικρή μαζί. Θα περάσουμε από Χίο ή Λέσβο λέμε.Μέσα Αυγούστου μπήκαμε πολύ άνετα στην Τουρκία από Κήπους. Στην επιστροφή βλαστημήσαμε την ώρα και την στιγμή. Τόσα χρόνια σε οδικά, 6 ώρες αναμονή στα σύνορα δεν είχαμε ποτέ. Το πολύ πρωινό πέρασμα ίσως είναι μια λύση. Αυτό σκέφτομαι να κάνω κι εγώ σε επόμενο ταξίδι μου εκεί.
Πολύ γενικά, το συμπέρασμα που έχω βγάλει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι:
αρχές Αυγούστου οι Τούρκοι μετανάστες οδικώς επιστρέφουν για διακοπές στην πατρίδα τους από την κεντρική Ευρώπη.
Αντίστροφα, ένα μεγάλο κύμα από αυτούς προς το τέλος του Αυγούστου επιστρέφει στις χώρες που διαμένει μόνιμα.
Είναι και λίγο ρουλέτα όλο αυτό, αλλά παίζει και ρόλο πως διαχειρίζεται η κάθε χώρα το πέρασμα αυτό των μεταναστών.