Σερβία Ταξίδι στα Βαλκάνια - Μια φορά κι ένα καιρό Σερβία Βελιγράδι

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66?..
Καλημέρα.
Επειδή δεν γράφονται οι ιστορίες του forum μόνο για την εξιστόρηση αυτών που έζησε και τις εικόνες / εμπειρίες που πήρε κάποιος από ΄κει που πήγε, αλλά και για να ενημερώσουν κάποιον άλλο που πηγαίνει για 1η φορά και θα την διαβάσει, να εξηγήσω πως πήραμε την απόφαση για μονοήμερη στην ορεινή, νότια Σερβία σ' αυτό το μήνυμα και μετά να παραθέσω φωτογραφίες στο επόμενο.

Όπως φαίνεται και στις συζητήσεις με τους συνταξιώτες πριν την αρχή του ταξιδιού, το να πάμε νότια στο Ζλάτιμπορ και πόσες ημέρες απετέλεσε θέμα για debate μεταξύ εμού και των γνωρίζοντων την Σερβία και τα περί αυτής. Η διαδρομή των ~220χλμ από το Βελιγράδι και επιστροφή για να γίνουν την ίδια ημέρα μπορεί να φαίνεται καλή απόφαση για κάποιον, για κάποιον άλλο όμως όχι. Εξαρτάται από τον χρόνο που θες να διαθέσεις στην διαδρομή, αν μπορείς να πας και πόσο γρήγορα, αν υπάρχει άλλος οδηγός, πόσο θέλεις και αξίζει να κουραστείς για να καταφέρεις να δεις έναν προορισμό και τελικά την ποιότητα και την πληρότητα που θέλεις (πόσα μέρη) να έχει το ταξίδι σου και θέλεις να δεις. Και, βέβαια, αν το ξέρεις το μέρος ή όχι και αν σχεδιάζεις μακριά από την πραγματικότητα τελικά!
Οπότε λαμβάνοντας υπόψη και τις σωστές πληροφορίες που πήρα από το forum, αποφασίσαμε να πάμε οδικώς με νοικιασμένο αμάξι μονοήμερη στο χωριό του Κουστουρίτσα (Дрвенград, Drvengrad, "the Wooden Town"). Ο λόγος που σκεφτήκαμε είναι ότι όντως δεν μπορεί σε μια μονοήμερη ν' ανέβεις στα βουνά στο Ζλάτιμπορ, να κάνεις τις τοπικές εξορμήσεις που έχεις σχεδιάσει, βόλτες με το τρενάκι Šargan Eight στην Mokra Gora, στάση για φαγητό/ξεκούραση και κατόπιν να πάρεις τον δρόμο της επιστροφής. Για το Ντρβενγκραντ (αν το λέω σωστά) είπαμε ότι είναι κάτι συγκεκριμένο και μόνο του, οπότε δεν θ' απαιτεί πολύ χρόνο. Επίσης είναι μέσα στ' ορεινά μέρη οπότε θα περάσουμε και θα δούμε ένα μέρος της ορεινής Σερβίας. Επίσης την διαδρομή του αυτοκινητοδρόμου (τελειώνει στο Τσάτσακ- Čačak, αν θυμάμαι καλά) αλλά και την επαρχιακή μέχρι το Ντρβενγκραντ. Εν ολίγοις, και βάσει του προγράμματος όπως είχε διαμορφωθεί ώς τότε την 5η ημέρα ταξιδιού και με την μικροαδιαθεσία κάποιων εκ της παρέας, ή θα πηγαίναμε μονοήμερο ταξίδι-αστραπή στο τεχνητό αυτό χωριουδάκι ή δεν θα πηγαίναμε καθόλου κατά 'κει. Υπήρχε και η εναλλακτική για το Sremski Karlovci που είναι πιο κοντά, βόρεια από το Βελιγράδι και δεν μπορέσαμε να το συνδυάσουμε με την εκδρομή στο Novisad. Aλλά δεν θα βλέπαμε καθόλου νότια, ορεινή Σερβία έτσι, οπότε η απόφαση ήταν σχεδόν προειλημμένη. Το Sremski Karlovci είναι μια πόλη που θέλω να πάω την επόμενη φορά. Και για την ομορφιά του που λένε ότι έχει αλλά και για την ιστορική του σημασία τους προηγούμενους αιώνες.
Εκτός των παραπάνω, οι πληροφορίες που μας έδωσε η Biljana ήταν ότι το Ζλάτιμπορ είναι καλύτερα να συνδυαστεί με τουλάχιστον 3 ημερών ταξίδι σε Βοσνία (Βίσενγκραντ) και Μαυροβούνιο (κάποιο national park εκεί), εκτός των παραπάνω. Οπότε όλες οι ενδείξεις και πληροφορίες συνέκλιναν στην απόφαση που πήραμε.
Ε, όταν συμβαίνει αυτό και δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία από κάτι, θα 'σαι τουλάχιστον ξεροκέφαλος και πας γυρεύοντας αν αποφασίσεις αντίθετα!
:)
Έτσι και ξεκινήσαμε για το ξύλινο χωριουδάκι του Εμίρ του Κουστουρίτσα..

Attachments

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66?..
Καλησπέρα, αγαπητοί συνταξιδιώτες/συνταξιδιώτισσες,
Η ημερήσια μας για το Drevngrad ξεκίνησε κατά το δυνατό πρωί, ~09:00πμ.
Ξανά μέσα από Novi Beograd και με πολύ βοηθητικές οδικές πινακίδες, πήραμε τον A2 (αν θυμάμαι καλά) για νότια.
Γενικά δεν είχαμε πρόβλημα ούτε μέσα στην πόλη, ούτε στον αυτοκ/δρομο με τις πινακίδες, κατατοπίζουν αρκετά.
Το ταξίδι άνετο, ο δρόμος πολύ καλός, βάζεις cruiser στα 130 και πηγαίνει μόνο του. Γενικά οι δρόμοι εντός και εκτός πολύ καλοί, όχι σα τους δικούς μας που -ειδικά Θεσ/νικη- οι μισοί έχουν γίνει για πατινάζ και οι άλλοι μισοί έχουν μετατραπεί σε χαρακώματα. 20 χρόνια οι ίδιοι δρόμοι..
Μέχρι το Τσάτσακ γύρω στην 1:15 πρέπει να κάναμε.
Μετά όμως τελειώνει ο αυτοκ/δρομος και αρχίζει ο επαρχιακός, με 60km/hr, ειδικά έξω από το Τσάτσακ είχε πολλή κίνηση.

Στο δρόμο μας έτυχαν δυο (2) φορές καθυστερήσεις, μια με μεταφερόμενη μπετονιέρα, που δεν υπολόγισαν καλά το ύψος και βρήκε στο κάτω μέρος της γέφυρας που περνούσε από πάνω. Μέχρι να έρθει τροχαία, ν΄ αρχίσουν "πρώτα εσείς, τώρα εσείς"..
Καθυστέρηση: 1/2 ώρα
Και ένα ατύχημα που έγινε στην διασταύρωση νότια Ζλάτιμπορ-δυτικά Mokra Gora και έκλεισε ο δρόμος για 1 ώρα. Οι καθυστερήσεις που σας λέω με το ρολόϊ. Οπότε η συνολική διαδρομή μας έγινε ~4 1/2 ώρες, ενώ στην επιστροφή όντως ήταν 3:15 κι ας είχε σκοτεινάσει.
Όταν όμως μπήκαμε στην ορεινή διαδρομή και μέχρι το Ντρβενγραντ, αποζημιωθήκαμε πλήρως. Δείτε και μόνοι σας παρακάτω.
IMG_7780.JPG
IMG_7784.JPG

IMG_7761.JPG

Υπέροχη φύση, καθαρός αέρας, αίσθηση της ελευθερίας, διάθεση για παιχνίδι. Μονάδικα συναισθήματα, όπως εκείνα που ένιωθα μικρός στην επαρχία της Ελλάδας που μεγάλωσα.
Οπότε και φτάσαμε στον προορισμό μας:
IMG_7802.JPG
IMG_7807.JPG
IMG_7808.JPG

IMG_5942.JPG
IMG_5944.JPG
IMG_5958.JPG
IMG_5960.JPG
IMG_5963.JPG

IMG_5964.JPG

Έχει ενοικιαζ. δωμάτια και είχαν έρθει οικογένειες με παιδάκια. Φαντάσου πως θα νιώθαν πριν έρθουν και όταν θα κοιμήθηκαν το πρώτο βράδυ εκεί, σε ένα χωριό μεσαιωνικό, ας πούμε, ξεχασμένο από τον χρόνο. Ενώ την ημέρα είναι ότι πρέπει για κρυφτό και κυνηγητό ανάμεσα στις καλύβες.
Όσο για μας, μετά την περιήγηση και το κρυφτό και κυνηγητό μας που δεν ντραπήκαμε να παίξουμε, κάτσαμε στο μοναδικό εστιατόριο του χωριού (ωραίο φαγητό και φθηνό σχετικά, ~18€/άτομο), πήραμε τις ρακιές μας με δαμάσκηνο για το σπίτι και ξεκινήσαμε για τη επιστροφή κατά τις 18:30.
21:45 είμαστε στην είσοδο του Βελιγραδίου, αφού περάσαμε το αεροδρόμιο ~18χλμ. πριν την είσοδο στην πόλη, ερχόμενοι από ΒΔ. Έργα στον δρόμο, ουρά πάλι, εμείς σαν έξυπνοι λέμε γιατί να περιμένουμε και δεν πάμε από δίπλα πιο γρήγορα, αλλά μετά έγινε μια λωρίδα, δεν θα μας άφηνε κανένας να μπούμε, οπότε και έπρεπε να γυρίσουμε στην πρώτη έξοδο ξανά πίσω.
Μια περιπέτεια αυτό το ταξίδι.. :)

Το επόμενο και τελευταίο μου μήνυμα για τις εντυπώσεις μου που τώρα κατασταλάζουν, τι μου άφησε πιο έντονα αυτό το ταξίδι, τι μου άρεσε και που, και τι περίμενα καλύτερο ίσως.
Επανέρχομαι σύντομα.

Attachments

Last edited:

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66?..
Καλησπέρα σας.
Επιτέλους μόνος!
Ώστε να συγκεντρωθώ και να χαθώ πάλι στο πρόσφατο μου ταξίδι στην Σερβία, που επισκεπτόμουνα για πρώτη φορά.
Από που να ξεκινήσω;
- Από την αρχή, απ' το αεροπλάνο της Air Serbia από SKG προς BEL (Βελιγράδι).
Πολύ καλές οι εντυπώσεις απ' την κρατική αεροπορική εταιρία της Σερβίας. Το σύντομο ταξίδι μας απροβλημάτιστο. Η εξυπηρέτηση άψογη. Τα πάντα λειτουργούσαν ρολόΐ, όπως και σε μια ιδιωτική εταιρία.
Όντως η αναμονή για το boarding pass και ο έλεγχος των διαβατηρίων καταναλώνουν χρόνο, αλλά στο πήγαινε μόνο οι δικές μας βαλίτσες ήταν τελευταίες στον ιμάντα παραλαβής, όταν φτάσαμε μετά τους ελέγχους. Και στην επιστροφή στο SKG ήταν ήδη επάνω πάλι. Kαμία καθυστέρηση στην παραλαβή των αποσκευών, λοιπόν, αφού λεπτά μετά την προσγείωση, ήδη είχαν ανοίξει και κατέβαζαν τις αποσκευές απ' το αεροπλάνο.
IMG_5568.JPG

- Για το ξενοδοχείο, έγραψα και πιο πάνω, η διαμονή μας ήταν υπέροχη. Αναβάθμιση σε σουΐτα στον 6ο, η ρεσεψιόν 24h πάντα δίπλα μας, με την κοπέλα, την Biljana να μας εξηγεί τα πάντα με διάθεση και χαμόγελο. Ίσως έπρεπε να της κάνω και ένα ακριβότερο δωράκι.. Τα μικρά θεματάκια με τις τηλεοράσεις που δεν ανοίγαν στην αρχή και την μια μπαλκονόπορτα που δεν ασφάλιζε, λύθηκαν την επομένη. Άλλωστε για τηλεόραση σέρβικα δεν ξέρουμε, οπότε μόνο τραγούδια ακούγαμε. Όταν ήμασταν πίσω το βράδυ κι αν είχαμε όρεξη μετά από τόσο περπάτημα :)
Αλλά όσα προγράμματα πρόλαβα να δω κι εκπομπές της Σερβικής τηλεοράσης μου θύμισαν τα 80s & 90s αντίστοιχα που έβλεπα στην Ελλ. τηλεόραση. Δεν ξέρω αν είναι από αντιγραφή, ή λόγω χαμηλού budget αλλά σου δημιουργεί μια εικόνα εκπομπών παρελθόντων ετών.

- Απαραίτητες οι μετακινήσεις με ΜΜΜ, καθώς οι αποστάσεις είναι αρκετά μεγάλες, όπως μπορεί να περιμένει κανείς από μια πρωτεύουσα κράτους. Στο νέο Βελιγράδι ακόμα πιο μεγάλες, με πλατειές λεωφόρους και μεγάλα πεζοδρόμια και πάρκα. Δεν ξέρω που πήγαν οι φωτογραφίες που έβγαλα στο Novi Beograd..

- Παρακάτω το waterfront, η γέφυρα πάνω από τον Σάβα και η Galleria, όπου θα πάτε σίγουρα, έστω και για φαγητό, στα εστιατόρια μπροστά στο Ποτάμι. Καλοκαίρι θα 'ναι καλύτερα, πάντως.
IMG_7645.JPG

IMG_7646.JPG

IMG_7658.JPG

IMG_7663.JPG
IMG_7666.JPG
IMG_7668.JPG
IMG_7669.JPG
IMG_7680.JPG
IMG_7686.JPG

Από την πάνω φώτο του δρόμου έξω από την Galleria, φανταστείτε πίσω να είναι ο Σάβα και όλο το waterfront, που μου λέγανε και οι συνταξιδιώτες εδώ. Εκεί θα δείτε και το ξενοδοχείο ( ; ) που χτιζόταν τότε (βλ. πρώτη φώτο) σε σχήμα ανάποδου μπουκαλιού από μακριά και κανονικού από κοντά. Φαίνεται από παντού στην πόλη. Δίπλα είναι η Galleria.

- Το αεροδρόμιο με το ιστορικό όνομα δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες μου, στην άφιξη. Εκτός από τ' ανταλλακτήρια και δυο vent machine (το ένα χαλασμένο..) δεν είχε τίποτα άλλο να δείξει ή δεν είδαμε εμείς. Ο πύργος ελέγχου είναι κάπως εντυπωσιακός, πάντως.
Στις αναχωρήσεις κάπως καλύτερα, αλλά έπρεπε η υποδοχή των επισκεπτών να είναι εντυπωσιακή και όχι ανάποδα.
🙃
IMG_5594.JPG
IMG_5597.JPG

IMG_6115.JPG

Στην φώτο του αεροδρομίου εκεί που βλέπετε το κόκκινο λεωφορείο, είναι και η στάση όλων των λεωφορείων για το κέντρο, μετά την έξοδο από τις αφίξεις.

- Άγαλμα του Ρήγα Φεραίου σε κεντρική οδό, δίπλα στο Λευκό Κάστρο
IMG_7636.JPG

- Η Μιχαήλοβα (ένα μέρος της, όχι το κεντρικό που είναι ~300m παρακάτω), απ' όπου και πήρα την υδρόγειο που περιστρέφεται αιωρούμενη.
IMG_5627.JPG

IMG_7554.JPG

IMG_6181.JPG

- Και κάποιες απλές καθημερινές εικόνες από τις εξερευνήσεις μας, που νόμισα πως άξιζαν εκείνη την στιγμή να της αποθανατίσω γιατί ήμουν εκεί σε μια καθημερινότητα μιας άλλης πόλης από εκεί που ζω.
:)
IMG_5622.JPG
IMG_5623.JPG
IMG_5632.JPG
IMG_5638.JPG
IMG_5641.JPG

Attachments

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66?..
Επίλογος.
Αυτό ήταν το ταξίδι μου στην Σερβία όπως το βίωσα.
Δεν ανέφερα κάποια αρνητικά (δεν έχουν να κάνουν με ασφάλεια κ.λ.π.), γιατί δεν τα θεώρησα τόσο σημαντικά. Όποιος ταξιδέψει εκεί, πιστεύω, θα συμφωνήσει μαζί μου, ότι τέτοια μικρά αρνητικά δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου την επιτυχία και την τελική απόλαυση που θα νιώσεις απ' το ταξίδι καθ' αυτό.

Η διαπίστωση επίσης είναι ότι όντως είναι καλύτερο το roadtrip στα Βαλκάνια, το αεροπλάνο είναι υπερβολή και κάποια σπατάλη ίσως.

Τέλος να ευχαριστήσω ολόθερμα τους συνταξιδιώτες και συνταξιδιώτισσες μου έδω μέσα, στο πάντα φιλόξενο travelstories, που με συντρόφευαν κατά την συγγραφή αυτής της απλής εξιστόρησης, και ήταν μαζί μου όσο ξαναζούσα το ταξίδι, ενώ μου δώσαν τις καλύτερες πληροφορίες πριν φύγω.
Όσον γνωστό, πάντα είναι καλύτερα με παρέα! 🙃
Και θα χαιρόμουν ακόμα περισσότερο αν τους έκανα να θυμηθούν χαρούμενες στιγμές ή εποχές από πιο παλιά.
🙃

Θερμά ευχαριστώ (χωρίς σειρά και ελπίζω να μην ξεχνώ κάποιον) τους / τις:
@psilos3
@iopa22
@alma
@chris7
@vicky_pl
@vasiliss
@cosafiv
@gkalla
@connosp
@makisg
@Sassenach77
@Vicks
@maria30

Happy ways για τα μελλοντικά ταξίδια μας στην ατέλειωτη γη!
Θα τα ξαναπούμε!

@katkats η ιστορία δική σου.
Αν θέλεις να κάνω κάτι, ευχαρίστως.

connosp

Member
Επίλογος.
Δεν ανέφερα κάποια αρνητικά (δεν έχουν να κάνουν με ασφάλεια κ.λ.π.), γιατί δεν τα θεώρησα τόσο σημαντικά. Όποιος ταξιδέψει εκεί, πιστεύω, θα συμφωνήσει μαζί μου, ότι τέτοια μικρά αρνητικά δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου την επιτυχία και την τελική απόλαυση που θα νιώσεις απ' το ταξίδι καθ' αυτό.

Η διαπίστωση επίσης είναι ότι όντως είναι καλύτερο το roadtrip στα Βαλκάνια, το αεροπλάνο είναι υπερβολή και κάποια σπατάλη ίσως.

Τέλος να ευχαριστήσω ολόθερμα τους συνταξιδιώτες και συνταξιδιώτισσες μου έδω μέσα, στο πάντα φιλόξενο travelstories, που με συντρόφευαν κατά την συγγραφή αυτής της απλής εξιστόρησης, και ήταν μαζί μου όσο ξαναζούσα το ταξίδι, ενώ μου δώσαν τις καλύτερες πληροφορίες πριν φύγω.
Και θα χαιρόμουν ακόμα περισσότερο αν τους έκανα να θυμηθούν χαρούμενες στιγμές ή εποχές από πιο παλιά.
🙃

@psilos3
@iopa22
@alma
@chris7
@vicky_pl
@vasiliss
@cosafiv
@gkalla
@connosp
@makisg
@Sassenach77
@Vicks
@maria30

Θα τα ξαναπούμε!

Το moto της airserbia τα λέει όλα.....
Screenshot_4.png

Vicks

Member
Επόμενο Ταξίδι
Εντός Ευρώπης
Ταξίδι-Όνειρο
?
Επίλογος.

🙃

@psilos3
@iopa22
@alma
@chris7
@vicky_pl
@vasiliss
@cosafiv
@gkalla
@connosp
@makisg
@Sassenach77
@Vicks
@maria30

Θα τα ξαναπούμε!

Ευχαριστώ για την όμορφη ιστορία, την οποία έχω βάλει στους σελιδοδείκτες ενόψει της επίσκεψής μου στο Βελιγράδι τον άλλο μήνα :)

Teodoro

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγ. Πετρούπολη & Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο & Route 66?..

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.740