Strani21
Member
- Μηνύματα
- 73
- Likes
- 50
κριμα ολα μπετον αλλα παλι ειναι δυνατον???
Για το βαρανασι εχω να πω οτι αν χασει αυτο το μοναδικα αυθεντικο χρωμα που εχει δεν θα εχει λογο υπαρξηςΔεν υπάρχουν ιερά τέρατα. Υπάρχουν αυτοί που είναι ήδη πολυταξιδεμένοι κι αυτοί που θα γίνουν σύντομα (ντάξει, κι αυτοί που είδαν φως και μπήκαν επειδή ψάχνουν αν θα πάρουν Oyster ή Travelcard στο Λονδίνο, και αυριο θα φύγουν).
Δεν είμαι η Πυθία, αλλά θα επιχειρήσω κάποιες προβλέψεις.
Για Μεξικό, Γουατεμάλα, Νικαράγουα, πολλά εξαρτώνται από το τι θα γίνει τελικά με τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, θεωρώ πως προς το παρόν δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, τόσο για τον τουρισμό όσο και για την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια (disclaimer: Δεν έχω πάει).
Το Βολιβία τη βλέπω να τραβάει το δρόμο της Βενεζουέλας αργά ή γρήγορα, αλλά επιπλέον (για το μικρό κομμάτι της που έχω δει) έχει και θέματα με τις τουριστικές της υποδομές, που αν τα λύσει μπορεί να χαλάσει πολύ.
Η Χιλή πάει όλο και καλύτερα ως οικονομία και θα δει τον τουρισμό της να αυξάνει ακόμα περισσότερο, αλλά και οι τιμές της θα πάρουν την ανηφόρα όσο μειώνονται οι ανισότητες.
Η Ταυλάνδη είναι ήδη υπερτουριστική αλλά έχει ανεπτυγμένη οικονομία, οπότε είναι μάλλον safe για να μη χαλάσει - με μόνο πρόβλημα μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια, αλλά δεν τους βλέπω για μεγάλες αναστατώσεις.
Η Ινδονησία έχει μέρη που βουλιάζουν ήδη από τους τουρίστες (π.χ. Μπαλί) και μέρη που τουρίστες δεν πατάνε, και με την εξαίρεση της επαρχίας Aceh έχει μετριοπαθές ισλαμικό στοιχείο και σχετικά καλά κατανεμημένη ευμάρεια, οπότε αναμένεται σταθερότητα. Αν ξαφνικά τώρα η κυβέρνηση ή τίποτα Κινέζοι αποφασίσουν να φτιάξουν νέες τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία, δρόμους, αεροδρόμια κλπ) σε καμμιά δυτική παπούα, μπορεί να έχουν θέματα κι εκεί. Μην ξεχνάμε και τον παράγοντα των ηφαιστείων.
Οι Φιλιππίνες ξεκινάνε από την ίδια βάση. Το Boracay και κάποια ακόμα νησιά δύσκολο να γίνουν ακόμα τουριστικότερα, αλλά μάλλον έχουν πάρει το μύνημα για sustainable ανάπτυξη του τουρισμού, οπότε μάλλον δεν κινδυνέυουν από την υπερτουριστικοποίηση. Ίσως έχουν όμως πολιτική αστάθεια, κρίνοντας από τον πρόεδρο που έχουν εκλέξει. Αλλά μπορεί και να ειρηνεύσει και το Mindanao...
Βιετναμ: Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Είναι πολύ κοντά στην Κίνα, και όσο η Κίνα "αναπτύσσεται" τόσο περισσότερο θα βουλιάζει από τον τουρισμό.
Η Καμπότζη (πάνε χρόνια που είχα πάει) φαινόταν να έχει πάρει το μύνημα για την τουριστική ανάπτυξη με χαμηλό impact. Και έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να έχει πρόβλημα. Νομίζω προς το παρόν είναι καλά. Κάπως έτσι και το Λάος, όπου ακόμα και τα πρώην "κατεστραμμένα" μέρη (π.χ. Vang Vieng) φαίνεται σιγά σιγά να μαζεύονται.
Ινδία... Είναι τόσο μεγάλη, που είναι δύσκολες οι προβλέψεις. Πάντως η οικονομία της μόνο προς τα πάει μπορεί να πάει, αλλά το πότε εξαρτάται κι από το πότε θα ξεπεράσουν μια σειρά από κοινωνικά θέματα. Αυτό μπορεί να είναι και πολύ κακό, αλλά μπορεί και όχι. Προς το παρόν, πάντως, ο τουρισμός φαίνεται να μην είναι βιομηχανία και να τους έχει επηρρεάσει λίγο μόνο. Δε βλέπω το Βαρανάσι να γίνεται Ντύσνευλαντ σύντομα.
Ιράν. Παίζει πλέον ΚΑΙ το χαρτί του τουρισμού, οπότε βλέπω μια αύξησή του να έρχεται. Αλλά όσο υπάρχουν οι κυρώσεις, το κύμα ανακόπτεται. Αν σταματήσουν...
Τα σταν... Κάποια από αυτά (λέγε με Κυργιστάν - δεν έχω πάει) παίζουν πλέον πολύ το χαρτί του τουρισμού (κι ας μην έχουν τίποτα το ιδιαίτερο να δείξουν, Μογγολικές γιούρτες, τουρκμένικα άλογα και... βουνά είναι το τουριστικό της προϊόν). Εκεί θα δεις αύξηση. Στο Τουρμνενιστάν, το Ουζμπεκισταν και εν μέρει στο Τατζικιστάν, η πολιτική κατάσταση είναι τέτοια, που η τουριστική μαζικότητα δεν ευνοείται - πάει μόνος όποιος έχει συγκεκριμένο λόγο να το θέλει (και έχει). Το Καζακστάν πάλι είναι τόσο αλλοπρόσαλλο, που ότι και να σου πω αύριο μπορεί να ισχύει κάτι άλλο. Κάθε φορά που το ψάχνω να ξαναπάω, ισχύει και κάτι διαφορετικό. Πάντως κίνδυνος γενικού πολέμου και ασφάλειας δε φαίνεται να υπάρχει.
Last edited by a moderator: