elenara88
Member
- Μηνύματα
- 1.788
- Likes
- 1.815
- Επόμενο Ταξίδι
- Πορτογαλία
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ανταρκτική, Περού, Ινδία
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 1η μερα - Metro-Red square-Arbat street
- 2η μερα - Novodevichy convent-Christ the Savior Cathedral-GUM
- 3η μερα - Κremlin-State historical museum
- 4η μερα - Izmailovo market-Lenin mausoleum-Saint Basil's-Gulag museum
- 5η ημερα - H επιστροφη
- Μερικες σκορπιες σημειωσεις - Χρησιμα
- Και ένα βιντεάκι
Ηταν αρχες Ιουλιου όταν στα αδιαβαστα μηνυματα μου στο travelstories εμφανιστηκε μια ακομα προσφορα, ανοιξα να διαβασω το θεμα μηχανικα ξεροντας οτι δεν προκειται να εκλεινα τιποτα μιας και ειχαμε μπροστα μας ένα αρκετα πολυεξοδο roadtrip στην Ιταλια που θα ξεκινουσε σε λιγες μερες…
Όταν όμως με μια προχειρη αναζητηση ειδα περι τινος προκειται , σηκωσα αμεσως το τηλεφωνο.
-Ελα! Ακους; Η Aegean εβγαλε προσφορα για Μοσχα!
-Ποσο;
-95 ο καθενας πηγαινε-ελα!
-Ποοοοοσο;
-Να τα κλεισω;
-Εννοειται!
Ήταν η πιο γρηγορη αποφαση που εχουμε παρει ποτε για ταξιδι! Πως μπορει όμως να αντισταθει κανεις περισσοτερο σε μια τετοια προσφορα; Για τον Γιωργo ηταν το ταξιδι-ονειρο, αυτο ηταν και που τον εκανε να παραγκωνισει τοσο γρηγορα το φοβο του για τις δυο 3ωρες πτησεις που απαιτουνταν... Για μενα ενας προορισμος που μου εκλεινε από καιρο το ματι!
Οσο ο καιρος πλησιαζε η ανυπομονησια μας μεγαλωνε… Περασα πολλα βραδια αναζητωντας ξενοδοχειο και κάθε λογης πληροφορια που θα μπορουσε να μας φανει χρησιμη!
Δεκα μερες πριν φυγουμε, πηγαμε στο προξενειο για να βγαλουμε την visa, σε 5 πεντε εργασιμες μερες την ειχαμε κολλημενη στα διαβατηρια μας! Όλα ηταν πλεον ετοιμα και η μεγαλη μερα ξημερωσε …
Μετα από έναν ολιγοωρο βραδινο υπνο , με τις βαλιτσες μας ανα χειρας και δυο χαμογελα κολλημενα στις αγουροξυπνημενες φατσουλες μας ξεκινησαμε για το Ελευθεριος Βενιζελος με τον μονιμο οδηγο μας, τον μπαμπα! Εχοντας ηδη κανει on-line check in από την προηγουμενη μερα ειχαμε μονο να αφησουμε τις βαλιτσες , κι όμως μονο γι΄αυτό χρειαστηκε να περιμενουμε 20 ολοκληρα λεπτα σε μια τεραστια ουρα μπροστα στα counter της Aegean.
Η πτηση μας εφυγε στην ωρα της, στις 09:00 ειχαμε ηδη αφησει την Αθηνα κατω από τα πυκνα συννεφα που την σκεπαζαν. Περιπου 3 ωρες αργοτερα η αγαπημενη ανακοινωση ηχουσε από τα μεγαφωνα : «Η διαδικασια προσγειωσης εχει ηδη ξεκινησει , σε περιπου 15 λεπτα θα ειμαστε το αεροδρομιο Domodedovo της Μοσχας και η θερμοκρασια εδαφους είναι 1 βαθμος Κελσιου».
Domodedovo airport
Ο ελεγχος διαβατηριων και η παραλαβη των αποσκευων εγιναν σχετικα γρηγορα και ετσι κατευθυνθηκαμε προς την αποβαθρα του Aeroexpress που με 320 ρουβλια σε 45’ θα μας μετεφερε στο σταθμο Paveletskaya του metro. Oι εικονες μεσα από το παραθυρο του τρενου κάθε άλλο παρα εντυπωσιακες ηταν, παρακμιακες συνοικιες και θεορατες πολυκατοικιες-κουτια συνεθεταν ένα μελαγχολικο σκηνικο αλλης εποχης.
Η ωρα ηταν σχεδον 17:00 όταν φτασαμε στο ξενοδοχειο μας.Καναμε check-in και φυγαμε αμεσως για την πρωτη μας εξορμηση.Πριν από αυτό όμως καναμε μια σταση σε ένα Kartoshka γεμισαμε δυο αχνιστες πατατες με δυο σαλτσες της επιλογης μας και εναντι 280 ρουβλιων ικανοποιησαμε προσωρινα το στομαχι μας που γουργουριζε από ωρα!
Πατατουλες με γεμιση !
Ετσι ξεκινησαμε το tour που ειχαμε προγραμματισει να κανουμε σε καποιους σταθμους του μετρο. Το μετρο της Μοσχας κατασκευαστηκε το 1935 ως μερος του σχεδιου που θα μετετρεπε τη Μοσχα σε παγκοσμια πρωτευουσα του Κουμουνισμου. Σημερα εχει 182 σταθμους, 12 γραμμες και εξυπηρετει περιπου 7.000.000 επιβατες, ενώ λειτουργει από τις 05:30 ως τη 01:00.
Επισκεφθηκαμε τους παρακατω σταθμους και μειναμε εντυπωσιασμενοι από την μεγαλοπρεπεια των περισσοτερων εξ’αυτων.
Novoslobodskaya (1952) : Διασημος για τα βιτρω του, τα οποια εχουν φιλοτεχνηθει από Λετονους καλλιτεχνες.
Kievskaya (1954) : Kατασκευαστηκε για να επισφραφισει τη φιλια Ρωσιας-Ουκρανιας. Είναι διακοσμημενος με κιονες που από πανω τους εχουν ψηφιδωτα με εικονες από την Ουκρανικη ζωη.
Μayakovskaya (1938) : Eνας από τους ομορφοτερους σταθμους μετρο παγκοσμιως με 35 υπεροχα ψηφιδωτα στην οροφη του.
Taganskaya (1950) : Εχει πυλωνες από λευκο μαρμαρο κατά μηκος των αποβαθρων και καθενας από αυτους απεικονιζει από έναν ηρωα σε γαλαζιο φοντο.
Prospekt Mira (1958) : Mεταλικα γεισα και σχεδια πανω σε λευκους μαρμαρινους πυλωνες.
Ploshchad Revolutsii (1938): O αγαπημενος σταθμος του Stalin,διακοσμημενος με 80 μπρουτζινα αγαλματα Σοβιετικων. Εδώ καποιοι φοιτητες τριβουν τις μυτες τους για να εχουν επιτυχια στις εξετασεις!
Komsomolskaya (1952):Σε μπαροκ στυλ με εντονο κουμμουνιστικο στοιχειο.
Μετα απ’αυτή την περιηγηση μας βγηκαμε επιτελους στην επιφανεια. Αρχικα αντικρίσαμε το πισω μερος του κατακοκκινου State Historical Museum και μπροστα του το αγαλμα του Στρατηγου Ζhukov πανω στο αλογο του.
State Historical Museum και το αγαλμα του Στρατηγου Ζhukov
Λιγο πιο περα ο θολος του σταθμου Οkhotny Ryad απεικονιζε την μιση υδρογειο.
Θολος του σταθμου Οkhotny Ryad
Περνωντας την Resurrection gate βρεθηκαμε επιτελους στην επιβλητικη Κοκκινη πλατεια. Ο καθεδρικος του Αγιου Βασιλειου εστεκε στο βαθος με τους χρωματιστους τρουλους , στα δεξια μας τα τειχη του Κρεμλινου και το μαυσωλειο του Λενιν ενώ αριστερα μας το εμπορικο κεντρο GUM εκανε σιγουρα τα κοκκαλακια του να τριζουν. Λιγο πιο διπλα ο πολυχρωμος καθεδρικος του Kazan εξισου εντυπωσιακος με όλα τα υπολοιπα!
Resurrection gate
St Basil's cathedral
Lenin's mausoleum
GUM
Kazan Cathedral
Ο φακος της φωτογραφικης μας δεν σταματουσε στιγμη να αποτυπωνει τα χρωματα και τις υπεροχες εικονες γυρω μας.
Συνεχισαμε τη βολτα μας προχωροντας μεσα από τους Alexander gardens φτανοντας ως τον πεζοδρομο Arbat, που ηταν γεματος καφε καταστηματα με σουβενιρ και εστιατορια, και ο κοσμος που περπατουσε εκει ηταν αρκετος. Η ωρα ειχε παει 22:00 και ετσι μπηκαμε σε ένα Cafe My-My, γνωστη ρωσικη αλυσιδα φθηνου φαγητου με σημα την αγελαδα. Το φαγητο σε σχεση με την τιμη ηταν ικανοποιητικο και η μπυρα που ηπιαμε μας ζαλισε οσο επρεπε για να παρουμε το δρομο της επιστροφης για το δωματιο.
Χαζευοντας τα φωτακια από τον 26ο οροφο του ξενοδοχειου που ηταν το δωματιο μας, ο Μορφεας μας πηρε γλυκα στην αγκαλια του...
Διαμονη
Mειναμε στο Izmailovo Gamma hotel, διαλεξαμε bussiness room, προς 80 ευρω την βραδια περιπου. Μειναμε ευχαριστημενοι, το δωματιο ηταν αρκετα μεγαλο και ζεστο οπως και το μπανιο. Ηταν 3 λεπτα απο το μετρο Partizanskaya (μπλε γραμμη) και σε 15 λεπτα ημασταν στην Κοκκινη πλατεια. Η περιοχη εχει καποια μαγαζια, μια υπαιθρια αγορα αναμνηστικων και 4-5 ακομα μεγαλα ξενοδοχεια. Προτεινεται ανεπιφυλακτα μιας και δυστυχως τα ξενοδοχεια στο κεντρο ειναι πανακριβα. Αν το κλεισετε να ξερετε οτι χρεωνει τη visa support. (Ευχαριστω πολυ το μελος vlassis που το προτεινε)!
Φυσικα και δεν ξυπνησαμε την ωρα που χτυπησε το ξυπνητηρι , κατι η κουραση κατι το κρυο που μας περιμενε εξω , πηραμε παραταση σχεδον 2 ωρων. Κατά τις 11:30 λοιπον , ντυμενοι με τα ισοθερμικα μας και τις ζεστες μας μποτουλες φυγαμε για πρωινο. Τα Le pain quotidien ηταν μια αριστη λυση, αλλα πλεον σερβιραν μεσημεριανο, δεν πτοηθηκαμε καθολου ηπιαμε τα καφεδακια μας, χτυπησαμε και από ένα κρουασαν φρεσκοτατο και φυγαμε για την επομενη μας σταση.
Μetro Arbatskaya
Σειρα ειχε το Novodevichy convent , παιρνοντας την κοκκινη γραμμη του μετρο απο το σταθμο Biblioteka Lenina κατεβηκαμε στη σταση Sportivnaya, η περιοχη δεν εμοιαζε καθολου τουριστικη, αντιθετως ηταν τοσο μα τοσο ησυχη, περπατησαμε περιπου 10 λεπτα και βρεθηκαμε στην εισοδο της μονης , εναντι μολις 100 ρουβλιων ο καθενας (φοιτητικο) και 150 για να τραβηξουμε φωτογραφιες περασαμε την μεγαλη πυλη που οδηγουσε στο εσωτερικο.
Biblioteka Lenina και μπροστα το αγαλμα του Τοστογιεφσκι
Παρκο εξω απο την Μονη Novodevichy
Η Μονή Novodevihcy ιδρύθηκε το 1524 από τον τσάρο Βασιλειο Γ’ για να γιορτασει την κατακτηση του Σμολένσκ το 1514. Δεν επροκειτο μονο για θρησκευτικό ίδρυμα, αλλά για ένα φρούριο, είναι αλλωστε εμφανές από τη στρατηγική θέση και το ισχυρό τείχος με 12 πύργους μάχης. Μέχρι τον 20ο αιώνα, το μοναστήρι ηταν το νότιο άκρο της Μόσχας.Διπλα στη μονη υπαρχει και μια ομορφη λιμνη που κατά τους χειμερινους μηνες παγωνει.
Gate church of the TransigurationΧτιστηκε το 1688 σε στυλ μπαροκ και βρισκεται πανω απο την κεντρικη πυλη του συγκροτηματος
Cathedral of the Virgin of the Smolensk και στο βαθος Bell tower
Το πιο παλιο κτιριο σ αυτο το συγκροτημα, χτιστηκε το 1524. Το εικονοστασι, οι τοιχογραφιες και οι τρουλοι χρονολογουνται απο τον 17ο αιωνα
(δεν επισκεφθηκαμε το εσωτερικο του γιατι ειναι επισκεψιμο μονο τους θερινους μηνες)
Εικονες απο το εσωτερικο των κτισματων της μονης
Gate church of the Intercession (στο βαθος)
Δεν ειναι γνωστο το ποιος το σχεδιασε αλλα πιστευεται οτι κατασκευαστηκε το δευτερο μισο του 17ου αιωνα.
Church of the Assumption
Η εκκλησια αυτη κατασκευαστηκε τη δεκαετια του 1680 με εντολες της Τσαρινας Σοφιας.
Η λιμνουλα στο πλαι της Μονης
Βγαινοντας από το χωρο της Μονης κατευθυνθηκαμε προς το κοιμητηριο Novodevichy, ιστορικό νεκροταφείο της Μόσχας, όπου έχουν την τελευταία κατοικία τους διάσημες προσωπικότητες της ρωσικής διανόησης, τέχνης και πολιτικής. Aρχισε να λειτουργεί το 1898, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν εφικτό να γίνονται πλέον ταφές μέσα στο εκκλησιαστικό συγκρότημα της Μονής Νοβοντέβιτσι. Η έκταση του νεκροταφείου είναι 75.000 τ. μ., όπου έχουν ταφεί πάνω από 26.000 άτομα. Ένας από τους πρώτους διάσημους που θάφτηκαν εκεί ήταν ο Άντον Τσέχοφ, τον Απρίλιο του 2007 θάφτηκε εκεί και ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπορίς Γιέλτσιν.
Eισοδος του κοιμητηριου
Novodevichy cemetery
Grigory Fedotov-Ποδοσφαιριστης
Ήταν πλεον περασμενες 15:00 όταν τελειωσαμε την περιηγηση μας στο ομορφο αυτό κομματι. Συνεχισαμε περνωντας και παλι το μετρο ως την σταση Kropotkinskaya για να να επισκεφτουμε τον Καθεδρικο ναο του Σωτηρος Χριστου. Eχει υψος 105 μετρα και είναι η ψηλοτερη ορθοδοξη εκκλησια στον κοσμο.Είναι ο καθεδρικός ναός του Πατριάρχη της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας. Ο Ναός χτίστηκε προς τιμήν του ρωσικού στρατού, που είχε νικήσει τους Γάλλους στις 25 Δεκεμβρίου του 1812. Η ανέγερση του ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου του 1817, αλλά το 1826 οι εργασίες διακόπηκαν λόγω των προβλημάτων, σχετικών με τη λανθασμένη επιλογή του σημειου, όπου έπρεπε να χτιστεί. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1839 έβαλαν τα θεμέλια του νέου Ναού στην ακτή του ποταμού Μόσχα. Χτιζόταν σχεδόν για 44 χρόνια.Στις 5 Δεκεμβρίου του 1931 κατεδαφίστηκε με τον πιο βαρβαρικό τρόπο, και στη θέση του κατασκευαστηκε μια πισινα!Η αναστήλωση του Ναού ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου του 1995 και στις 19 Αυγούστου του 2000 ο Πατριάρχης Πάσας Ρωσίας Αλέξιος Β’ έκανε το Μέγα Αγιασμό του Ναού του Σωτήρα. δεν επισκεφθηκαμε το εσωτερικο του γιατι οι ουρες ηταν απαγορευτικες και ετσι αρκεστηκαμε στη φωτογραφηση του εξωτερικου.
Christ the Savior Cathedral
Κατηφορησαμε προς τις οχθες του ποταμού Μόσχοβα -παραποταμος του Βολγα-, μια υπεροχη γεφυρα και στο βαθος οι πυργοι του Κρεμλινου σε συνδυασμο είναι το πρωτο πραγμα που αντικρυσαμε, προχωρησαμε από την αντιθετη πλευρα και βρεθηκαμε μπροστα στο επιβλητικο μνημειο του Mεγαλου Πετρου το οποιο κατασκευαστηκε το 1997 για το εορτασμο των 300 χρονων του Ρωσικου ναυτικου. Προκειται για το 8ο ψηλοτερο αγαλμα στο κοσμο, οι κριτικες που εχει λαβει κατά καιρους είναι διολου κολακευτικες!
Κτιριο στις οχθες του ποταμου
Peter the great statue
Το κρυο ηταν αρκετα τσουχτερο πλεον μιας και ο ηλιος ειχε δυσει από ωρα, ετσι ανηφορησαμε και παλι προς την πλατεια οπου καναμε και μια σταση για πιροσκι, βλεποντας ολους τους Ρωσους που σταματουσαν σε μια συγκεκριμενη καντινα, ετσι δοκιμασαμε και μεις και το αποτελεσμα μας απόζημιωσε!
Ένα καφεδακι για να ζεσταθει λιγο το κοκκαλακι μας και να ξεκουραστουμε ηταν πλεον απαραιτητο, οι οδηγιες της Ευαγγελιας ελεγαν Gogol Mogol όμως δυστυχως ένα χαρτι στην πορτα μας ενημερωσε ότι εκλεισε από τις 17:00, ετσι καταληξαμε στο καφε Shokoladnitsa, και λιγο αργοτερα γευτηκαμε από ένα γλυκακι συνοδεια καφε και καταστρωσαμε το προγραμμα των επομενων ωρων.
Gogol mogol cafe (με το χαρτακι στην πορτα)
Η καντινα με τα υπεροχα πιροσκι!
Σειρα ειχε λοιπον το εμπορικο κεντρο GUM μιας και οι βολτες μας ηταν καλυτερο να συνεχιστουν σε κλειστους χωρους λογω καιρου! Το φημισμενο «Παγκοσμιο Κρατικο Κατατημα» καταλαμβανει μια ολοκληρη πλευρα της Κοκκινης πλατειας, χτιστηκε στα τελη του 19ου αιωνα στο σημειο που υπηρχαν εμπορικοι παγκοι από τον 15ο αιωνα. Αποτελειται από τρια παραλληλα κτισματα και είναι επενδυμενο με μαρμαρο ενώ η οροφη του είναι κατασκευασμενη από γυαλι.Εχει περιπου 200 καταστηματα και εστιατορια. Η διακοσμηση του αυτή την εποχη ηταν ακρως Χριστουγεννιατικη. Εμεις επικεντρωθηκαμε κυριως στο καταστημα Gastronome № 1, ένα τεραστιο καταστημα γεματο με κάθε λογης τροφιμα και ποτα από κάθε γωνια του κοσμου, τακτοποιημενα σε ομορφα ραφια και βιτρινες.
Στο εσωτερικο του GUM
Gastronom No 1
Ειχε πια νυχτωσει και για τα καλα και ανηφορησαμε την οδο Nikolotskaya αριστερα του GUM, κατά μηκος της οποιας συναντησαμε το πανεμορφο γαλαζιο τυπογραφειο της Αγιας Συνοδου καθως και το περασμα Tretiakov, ένα δρομακι με καταστηματα γνωστων οικων μοδας. Αν και η θερμοκρασια φλερταρε με νουμερα κατω από το μηδεν, συνεχισαμε ευχαριστα την βολτα μας ως την πλατεια Λουμπιανκα, οπου καθισαμε για φαγητο.
Tυπογραφειο της Αγιας Συνοδου
Tretiakovskii proiezd
Η μερα μας ηταν ακρως γεματη και εντυπωσιακη,ετσι κοιμηθηκαμε ευχαριστημενοι ξεροντας πως αυριο η Μοσχα θα μας αποκαλυπτε ακομα περισσοτερες ομορφιες της!
Ποιος θα παει στην Μοσχα και δεν θα επισκεφθει το Κρεμλινο; Κανεις! Αυτο θα καναμε λοιπον και μεις... Ξυπνησαμε με μικρη καθυστερηση από το προγραμματισμενο και ξεκινησαμε για τον απαραιτητο καφε! Αποδειχθηκε όμως μια μικρη περιπετεια! Οι σημειωσεις μου ελεγαν χαρτης D κουκιδουλα 6! Περπαταγαμε και περπαταγαμε και περπαταγαμε αλλα φουρνος γιοκ! Ετσι λοιπον για να μην καταληξουμε ένα χασουμε την μιση μερα μας, ψαχνοντας για το πρωινο , καταληξαμε στο Gastronom No1 (GUM) και τσiμπησαμε από δυο πιροσκακια και ένα χυμουλη και ηρθαμε στα ισια μας… Για την ιστορια αναφερω ότι φουρνος στο σημειο που ψαχναμε δεν υπηρξε ποτε αφου ειχα σημειωσει λαθος αριθμουλη!
Ψαχνοντας τον φουρνο...
Hotel Metropol
Εισοδος στην Κοκκινη πλατεια
Kαπελα για το κρυο...
Το μαυσωλειο του Λενιν το χασαμε για λιγα μολις λεπτα, ετσι μεταφεραμε την επισκεψη μας σ' αυτό για την Κυριακη και περνωντας μεσα από τους Alexander gardens σταθηκαμε μποστα στο μνημειο του Αγνωστου στρατιωτη. Δυο φρουροι εστεκαν αριστερα και δεξια, (καμια σχεση με τα ακουνητα περηφανα τσολιαδακια μας) και αναμεσα τους μια φλογα που βγαινει μεσα από ένα πεντακτινο αστερι και φωτιζει την επιγραφη : ’’Το ονομα σας αγνωστο, η πραξη σας αθανατη’’. Το μνημειο αυτό είναι αφιερωμενο στους στρατιωτες που εχασαν τη ζωη τους κατά τη διαρκεια του Β’ παγκοσμιου πολεμου. Λιγο πιο δεξια, υπαρχουν 33 μαρμαρινα μνημεια με τα ονοματα των πολεων στις οποιες εγιναν μαχες.
Alexander gardens
Alexander gardens
Μνημειο Αγνωστου στρατιωτη
Πολεις που εγιναν μαχες
Συνεχισαμε την βολτα μας αγοραζοντας εισιτηρια για την εισοδο μας στο εσωτερικο του Κρεμλινου. Το εκδοτηριο βρισκεται λιγο πριν τον Kutafya tower (το μεγαλο κοκκινο αστερι που φαινεται από την Κοκκινη πλατεια). Εισιτηρια για τους καθεδρικους υπαρχουν καθολη τη διαρκεια της ημερας (εκτός Πέμπτης, από τις 9:30 έως τις 16:30), όμως η εισοδος στο State Armoury επιτρεπεται μονο συγκεκριμενες ωρες (10:00, 12:00, 14:30, 16:30) και ο αριθμος των εισιτηριων είναι αρκετα περιορισμενος.
Το Κρεμλίνο (Кремль) είναι η Ρωσική λέξη για το "φρούριο", ή το "κάστρο" και αναφέρεται σε οποιοδήποτε μείζον οχυρωμένο κεντρικό σύμπλεγμα στις ιστορικές ρωσικές πόλεις. Περιλαμβανει 4 παλατια, 4 καθεδρικους (Αρχαγγέλου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εκκλησία της Αγίας Ζώνης) και περιβαλλεται από ψηλα τουβλινα τειχη και 20 πυργους.
Το Μάρτιο του 1918, όταν η Κυβέρνηση της Σοβιετικής Δημοκρατίας μεταφέρθηκε από την Πετρούπολη στη Μόσχα, η Μόσχα έγινε πρωτεύουσα του κράτους, ενώ το Κρεμλίνο η έδρα και η κατοικία των Αρχών. Στις μέρες μας λειτουργεί ως επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας, τόπος συναντήσεων και διπλωματικών διαβουλεύσεων.
Χαρτης του Κρεμλινου
(Πατηστε μεγεθυνση για να φανει καλυτερα)
Cathedral of the Assumption
(Κοιμήσεως της Θεοτόκου)
Απο τις αρχες του 14ου αιωνα, ηταν η πιο σημαντικη εκκλησια της Μοσχας, σ' αυτη λαμβαναν χωρα οι στεψεις των βασιλιαδων, και θαβονταν οι μητροπολιτες και Πατριαρχες της Ορθοδοξης εκκλησιας.
Πορτα στο Ναο Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Aυτη η υπεροχη τοξωτη πυλη, διακοσμημενη με τοιχογραφιες του 17ου αιωνα , χρησιμοποιουνταν για τις βασιλικες πομπες.
(δεν σας γελουν τα ματια σας ειναι πειραγμενη για να αφαιρεσω την αφεντια μου απο την μεση)
Cathedral of the Annunciation
(Ευαγγελισμού της Θεοτόκου)
Kανονι
Ιvan the Great Bell tower
Το οκταγωνικο καμπαναριο εγινε υπο τον Μπορις Γκοντουνοβ το 1508 και ειναι το ψηλοτερο της Ρωσιας (81 μετρα). Η εκκλησια που φαινεται διπλα προστεθηκε το 1542 και εχει 21 καμπανες.
The Tsar Bell
H μεγαλυτερη καμπανα στον κοσμο με βαρος 200 τονους!
Το State Historical Museum ηταν η επομενη μας σταση. Ιδρυθηκε το 1872 στη θεση που βρισκοταν το κεντρικο Φαρμακειο. Το κτιριο που στεγαζεται είναι ακρως εντυπωσιακο εξωτερικα σε μπαροκ στυλ με εντονο κοκκινο χρωμα. Περιλαμβανει εκθεματα από προιστορικες φυλες που ζουσαν στην σημερινη Ρωσια μεχρι συγχρονα. Σημαντικα εκθεματα του είναι: μια βαρκα που βρεθηκε σε ανασκαφες στον Βολγα, χρυσα αντικειμενα απο τους Σκυθες, αυτοκρατορικες αμαξες αλλα και χειρογραφα του 6ου αιωνα. Ενώ εχει και νομισματικη συλλογη 1.7 εκατομυριων κομματιων!
Εντυπωση μου εκανε οτι δεν προτεινεται επισκεψη απο τους οδηγους που ειχαμε μαζι μας, νομιζω ομως και χωρις να ειμαι μεγαλη φαν του ειδους οτι την αξιζει ακομη και για να δει κανεις απλα τους εσωτερικους χωρους του οικηματος.
State Historical Museum
Εικονες μεσα απο το Ιστορικο Μουσειο
Συνεχισαμε περπατωντας κατά μηκος της Nikolskaya Ulitsa, και καναμε μια σταση σε ένα υπεροχο γωνιακο καφε.
Cup and Cake Cafe
Τοσο ομορφο οσο φαινεται
(Φωτογραφια απο το internet)
Το χιονι ειχε σχεδον σταματησει και ετσι το απογευμα ακολουθωντας τις οδηγιες του οδηγου μας (Χαρτοπολεις) βρεθηκαμε στη σταση μετρο ’’Kurskaya” και περπατησαμε ως το καταστημα ’’Αromatnyi mir’’ γνωστης αλυσιδας καταστηματων με ποτα, οπου αγορασαμε μερικες ρωσσικες βοτκες για τις κρυες βραδιες της Αθηνας και όχι μονο. Συνεχισαμε χαζευοντας την περιοχη ενώ λιγο αργοτερα πηραμε ξανα το μετρο και βρεθηκαμε μπροστα στο θεορατο Υπουργειο εξωτερικων στην αρχη του πεζοδρομου Arbat. Το κτιριο αυτό είναι μια από τις επτα αδελφες του Σταλιν, επτα κτιρια-μεγαθηρια που μοιαζουν μεταξυ τους.
Υπουργειο Εξωτερικων
Ανηφοριζοντας τον πεζοδρομο χαζεψαμε στα διαφορα καταστηματα με σουβενιρ, όμως τα ποδια μας πλεον ειχαν αρχισει να διαμαρτυρονται εντονα, σχεδον δεν τα νιωθαμε, ετσι αποφασισαμε να κατευθυνθουμε προς το πλησιεστερο Taras Bulba, ένα Ουκρανικο εστιατοριο με αρκετα υποκαταστηματα στην Μοσχα. Η διακοσμηση του αρκετα φορτωμενη με διαφορα αντικειμενα στους τοιχους και οι σερβιτοροι ντυμενοι με παραδοσιακες ουκρανικες φορεσιες, η ατμοσφαιρα πολύ ζεστη… Ο καταλογος ηταν εκτενεστατος και ετσι δυσκολευτηκαμε αρκετα να καταληξουμε στα πιατα που θα παραγγειλουμε, ότι πηραμε παντως ηταν πολύ καλο, προτεινεται ανεπιφυλακτα, αφου και οι τιμες του ηταν εξαιρετικες…
Τaras Bulba restaurant
(η τελευταια φωτο ειναι απο το site του μαγαζιου)
Τη βραδια αυτή εκλεισε ένα αστειο περιστατικο όταν εκατσαν στο απεναντι τραπεζι μας ένας Ιταλος και ενας Γαλλος, οι οποιοι αρχισαν να μας ρωτουν δειλα δειλα στα Αγγλικα τι ηταν το κάθε πιατο που ειχαμε μπροστα μας, φυσικα τους απαντουσαμε γελωντας, λιγη ωρα αργοτερα όμως μας ξαφνιασαν ζητωντας μας να παραγγειλουμε για εκεινους, ξεραθηκαμε στα γελια, όμως προσφερθηκαμε να τους βοηθησουμε, λιγο αργοτερα το μυστηριο για αυτή την κινηση τους λυθηκε, μας ειχαν περασει για Ρωσους και πιστευαν οτι ημασταν συχνοι πελατες του μαγαζιου!!! Όταν καταλαβαν το λαθος τους, ειπαν: «Μα βεβαια επρεπε να το ειχαμε καταλαβει , αυτοι οι δυο είναι γελαστοι πώς να είναι Ρωσοι», δυστυχως μαλλον συμφωνω μαζι τους…
Ο υπνος μας πηρε πιο γρηγορα από κάθε άλλη βραδια, επρεπε να φορτισουμε τις μπαταριες μας καλα για την τελευταια μας μερα στην Μοσχα, ειχαμε αρκετες εκκρεμοτητες…
Ενας εκτυφλωτικος ηλιος γεμισε το δωματιο μας φως γυρω στις 09:30 και μας ξυπνησε γλυκα, για την τελευταια μας μερα στη Μοσχα. Ολη η μερα αν και ηλιολουστη όμως ηταν η πιο κρυα από ολες τις προηγουμενες αφου το θερμομετρο αγγιζε τους -5.
Θεα απο το δωματιο
Ξεκινησαμε τη μερα μας με την υπαιθρια αγορα αναμνηστικων του Izmailovo, που ηταν ακριβως διπλα στο ξενοδοχειο μας. Μερικες κιτς κατασκευες αναπαραστασεις του Κρεμλινου και ξυλινα σπιτακια συνεθεταν το σκηνικο. Παντου πολυχρωμες μπαμπουσκες ποικιλων μεγεθων, μεγαλα ξυλινα αυγα, σκακια, γουνινα καπελα και κασκολ και φαντεζι μαντηλια. Οι τιμες λιγο χαμηλοτερες από ότι στο κεντρο. Αξιζει να το επισκεφθει καποιος νομιζω αν μενει σε καποιο από τα ξενοδοχεια της περιοχης και εχει λιγο διαθεσιμο χρονο.
Izmailovo market
Λιγο αργοτερα όπως κάθε μερα το μετρο μας μετεφερε στο κεντρο. Ξεκινησαμε περιμενοντας σε μια μικρη ουρα ευτυχως για να μπουμε στο Μαυσωλειο του Λενιν. Η εισοδος είναι δωρεαν, το μονο που χρειαστηκε ηταν να αφησουμε μηχανες και κινητα σε ένα διπλανο κτιριο. Η αληθεια είναι πως δεν ηταν καμια φοβερη εμπειρια αλλα δεν χρειαστει να περιμενετε μεγαλες ουρες ,καντε το!
Το Μαυσωλειο του Λενιν
(Οι δυο μικρες φωτογραφιες ειναι απο το Ιντερνετ σε πολυ μικρη αναλυση, για να παρετε μια ιδεα)
Μερικες φωτογραφιες απο την Κοκκινη πλατεια...
Πανοραμικη αποψη της Κοκκινης πλατειας
State Historical Museum
(To ξαναβαζω γιατι μου αρεσουν τα χρωματα αυτης της φωτογραφιας)
Eμπορικο κεντρο GUM και η Χριστουγεννιατικη αγορα που κατασκευαζεται
Κilometre zero
To σημειο οπου ξεκινουν να μετρουν ολες οι αποστασεις απο τη Ρωσικη πρωτευουσα. Καποιοι εριχναν και κερματα, δεν καταλαβαμε γιατι...
Από την πρωτη βραδια που βρεθηκαμε στην Κοκκινη πλατεια τα ματια μας καρφωθηκαν πανω του, ηταν ερωτας με την πρωτη ματια, ο Αγιος Βασιλειος ηταν η επομενη μας σταση.
Saint Basil's cathedral
Με πυργους από κοκκινα τουβλα και τρουλους που θυμιζουν κρεμμυδι (στην πραγματικοτητα αναπαριστουν φλογα κεριου) είναι ισως το πιο συμβολικο κτιριο της Ρωσιας. Το 1552 ο Ιβαν ο Τρομερος ανεθεσε την κατασκευη του για να γιορτασει την κατακτηση του Καζαν. Ο ναος εχει συνολικα 9 παρεκκλησια, τα 8 από αυτά συμβολιζουν από μια μαχη στο Καζαν, ενώ το ενατο προστεθηκε για τον ταφο του Βασιλειου του Ευλογημενου στον οποιο οφειλει και το ονομα του ο Ναος. Εχει γλιτωσει 2 φορες από ολικη καταστροφη. Η μια ηταν όταν ο Ναπολεων κατεκτησε τη Μοσχα και τον εζωσε με εκρηκτικα τα οποια ευτυχως λογω βροχης δεν εκαναν τη δουλεια τους , και η δευτερη όταν ο Σταλιν θελησε να τον βγαλει από την μεση γιατι εμποδιζε τις στρατιωτικες παρελασεις, ευτυχως τον απετρεψαν.
Εναντι μικρου αντιτιμου και 150 RUB για τις φωτογραφιες βρεθηκαμε στο εσωτερικο του πολυχρωμου ναου, στο οποιο βρηκαμε και λιγη ζεστασια γιατι ηταν μια μερα δυσκολη. Δεν μπορω να πω ότι το εσωτερικο του είναι το ιδιο εντυπωσιακο με το εξωτερικο του είναι ομως αξιολογο.
Εικονες απο το εσωτερικο του Αγιου Βασιλειου
Απο το παραθυρο του Αγιου Βασιλειου...
Μετα από ένα μικρο διαλειμματακι για μεσημεριανο συνεχισαμε την βολτα μας περνωντας εξω από το Bolshoi theater. Ιδρυθηκε το 1776, και φιλοξενει παραστασεις μπαλετου και οπερας. Το κεντρικό κτίριο του θεάτρου, ξαναχτίστηκε και ανακαινίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, είναι ένα ορόσημο της Μόσχας και ολοκληρης της Ρωσίας. Το σημερινό κτίριο χτίστηκε το 1824 για να αντικαταστήσει το Petrovka Θέατρο, το οποίο είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το 1805. Προσφατα ανακαινιστηκε πληρως η κεντρικη σκηνη του και πλεον εκτος από παραστασεις μπορει κανεις να θαυμασει το εσωτερικο του και με οργανωμενες ξεναγησεις. Εμεις ειχαμε κλεισει δυο εισιτηρια για τη Νεα Σκηνη στο εξωφρενικο ποσο των 3,5 ευρω, δεν τα χρησιμοποιησαμε όμως και ετσι δεν εχω αποψη για το εσωτερικο.
Bolshoi Theater
Karl Marx
"Пролетарии всех стран, соединяйтесь!"
"Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθειτε..."
Γυρω στις 16:00, περασαμε το κατωφλι της εισοδου του Gulag museum και βρεθηκαμε μπροστα στην αναπαρασταση ενός στρατωνα της εποχης εκεινης.Το μικρο αυτό μουσειο είναι ένα μνημειο για τους περιπου 20.000.000 πολιτες που φυλακιστηκαν η εκτελεστηκαν για πολιτικα αδικηματα κατά τη Σοβιετικη εποχη. Στην κυρια εκθεση του υπαρχουν πινακες που αναπαριστουν στιγμες από τη ζωη στα στρατοπεδα συγκεντρωσης, αρθρα εφημεριδων και φωτογραφιες, καθως επισης και προσωπικα αντικειμενα συνοδευομενα από τις ιστοριες-μαρτυριες καποιων θυματων και έναν τεραστιο χαρτη που δειχνει τη θεση των 500 στρατοπεδων συγκεντρωσης σ’ολοκληρη τη Ρωσια και τον αριθμο των θυματων σε καθενα από αυτά.
Εισοδος του Gulag museum
Ανεβαινοντας στο μουσειο...
Xαρτης με στοιχεια για τα θυματα ανα περιοχη
(Πατηστε μεγεθυνση για λεπτομερειες)
Μαρτυριες απο θυματα η συγγενεις τους
(Υπαρχουν ταμπελακια στα Αγγλικα, πατηστε για μεγεθυνση)
(Αριστερα) Ο Σταλιν ζωγραφισμενος με μικρες νεκροκεφαλες
(Δεξια) Εντυπα της εποχης
Τελειωνοντας, πηραμε το μετρο και περιηγηθηκαμε στην περιοχη Kitay-gorod.
Γνωστα καταστηματα με ρωσικες επιγραφες
Tο καθιερωμενο απογευματινο καφεδακι μας το ηπιαμε στο Wolkonsky Cafe διαλεγοντας και από ένα γλυκακι από τη κολασμενη βιτρινα του. Αν αποφασισετε να πατε να εχετε υπομονη γιατι δεν θα βρειτε ευκολα τραπεζακι.
Λιγο αργοτερα περπατησαμε για οσο ακομα αντεχαμε στην ομορφη και ζωντανη αυτή περιοχη. Το κρυο όμως γινοταν ολο και πιο τσουχτερο και σε συνδιασμο με την κουραση μας δεν μας εμεναν και πολλες επιλογες για τα συνεχεια. Τις τελευταιες μας μπυρες τις απολαυσαμε σε μια ρωσικη μπυραρια Kruzhka κοντα στο ξενοδοχειο μας.
Οι τελευταιες μας δυναμεις εξαντληθηκαν στο πακεταρισμα των ρουχων μας.
Cпокойной ночи Mосква…
Από το προηγουμενο βραδυ ειχαμε τσεκαρει τα δρομολογια του Aeroexpress, στοχος ηταν το τρενο των 12:00. Το χασαμε πανηγυρικα αφου για πρωτη φορα –τις μερες που ημασταν εκει- στο μετρο γινοταν το αδιαχωρητο. Η ωρα περασε γρηγορα στην αιθουσα αναμονης κοιτωντας τις φωτογραφιες μας. Τα 45’ της διαδρομης ως το αεροδρομιο δεν τα θυμαται κανεις από τους δυο μας, τα περασαμε κοιμησμενοι!
Το check-in εγινε με συνοπτικες διαδικασιες , ο ελεγχος διαβατηριων τυπικος και συντομος. Λιγο πιο περα στο σωματικο ελεγχο, βρεθηκαμε ξυπολητοι με τα υπαρχοντα μας στο καλαθι και μετα με τα χερια ψηλα να μας σκαναρουν. Συνεχισαμε χωρις απροοπτα χαζευοντας λιγο στα duty free.
“Boarding completed” χωρις καθυστερησεις αφου και οι 30 σχεδον επιβατες ηταν συνεπεις. Πριν καθισω όμως στη θεση μου, εκανα μια σταση δυο θεσεις μπροστα από τη δικη μου,θα εσκαγα αν δεν ρωτουσα τον συμπαθητικο τυπο με τα γυαλακια που ειχα σταμπαρει από την πτηση της Πεμπτης : ‘’Μηπως γραφεις στο travelstories;’’. εκεινος αποκριθηκε με ένα χαμογελο ‘’εσυ εισαι η Ελεναρα…;’’. Η πτηση μας περασε συζητωντας με το γνωστο τραβελστοριτη και την γλυκια συνοδο του τις περιπετειες που ειχαμε αμφοτεροι στη ρωσικη πρωτευουσα, τρωγοντας τα παραβρασμενα μακαρονια της Aegean και βλεποντας “Mr Popper’s penguins”…
Προσγειωθηκαμε στην Αθηνα on time… Eνα υπεροχο ταξιδι εφτασε στο τελος του… Παμε για αλλα τωρα…
Ένα μεγαλο ευχαριστω στην Ευαγγελια που μου ελυσε από την πιο σημαντικη μεχρι και την πιο χαζη μου απορια, και σ’οσους με βοηθησατε…
Και άλλο ένα μεγαλο ευχαριστω στον giorgio16 που με αντεχει, με παει ταξιδακια και ελεγχει τα κειμενα πριν τα ποσταρω…
Βαλτε τη Μοσχα στα πλανα σας, αξιζει!
Η μουσικη παραδοσιακη...
Όταν όμως με μια προχειρη αναζητηση ειδα περι τινος προκειται , σηκωσα αμεσως το τηλεφωνο.
-Ελα! Ακους; Η Aegean εβγαλε προσφορα για Μοσχα!
-Ποσο;
-95 ο καθενας πηγαινε-ελα!
-Ποοοοοσο;
-Να τα κλεισω;
-Εννοειται!
Ήταν η πιο γρηγορη αποφαση που εχουμε παρει ποτε για ταξιδι! Πως μπορει όμως να αντισταθει κανεις περισσοτερο σε μια τετοια προσφορα; Για τον Γιωργo ηταν το ταξιδι-ονειρο, αυτο ηταν και που τον εκανε να παραγκωνισει τοσο γρηγορα το φοβο του για τις δυο 3ωρες πτησεις που απαιτουνταν... Για μενα ενας προορισμος που μου εκλεινε από καιρο το ματι!
Οσο ο καιρος πλησιαζε η ανυπομονησια μας μεγαλωνε… Περασα πολλα βραδια αναζητωντας ξενοδοχειο και κάθε λογης πληροφορια που θα μπορουσε να μας φανει χρησιμη!
Δεκα μερες πριν φυγουμε, πηγαμε στο προξενειο για να βγαλουμε την visa, σε 5 πεντε εργασιμες μερες την ειχαμε κολλημενη στα διαβατηρια μας! Όλα ηταν πλεον ετοιμα και η μεγαλη μερα ξημερωσε …
Μετα από έναν ολιγοωρο βραδινο υπνο , με τις βαλιτσες μας ανα χειρας και δυο χαμογελα κολλημενα στις αγουροξυπνημενες φατσουλες μας ξεκινησαμε για το Ελευθεριος Βενιζελος με τον μονιμο οδηγο μας, τον μπαμπα! Εχοντας ηδη κανει on-line check in από την προηγουμενη μερα ειχαμε μονο να αφησουμε τις βαλιτσες , κι όμως μονο γι΄αυτό χρειαστηκε να περιμενουμε 20 ολοκληρα λεπτα σε μια τεραστια ουρα μπροστα στα counter της Aegean.
Η πτηση μας εφυγε στην ωρα της, στις 09:00 ειχαμε ηδη αφησει την Αθηνα κατω από τα πυκνα συννεφα που την σκεπαζαν. Περιπου 3 ωρες αργοτερα η αγαπημενη ανακοινωση ηχουσε από τα μεγαφωνα : «Η διαδικασια προσγειωσης εχει ηδη ξεκινησει , σε περιπου 15 λεπτα θα ειμαστε το αεροδρομιο Domodedovo της Μοσχας και η θερμοκρασια εδαφους είναι 1 βαθμος Κελσιου».
Domodedovo airport
Ο ελεγχος διαβατηριων και η παραλαβη των αποσκευων εγιναν σχετικα γρηγορα και ετσι κατευθυνθηκαμε προς την αποβαθρα του Aeroexpress που με 320 ρουβλια σε 45’ θα μας μετεφερε στο σταθμο Paveletskaya του metro. Oι εικονες μεσα από το παραθυρο του τρενου κάθε άλλο παρα εντυπωσιακες ηταν, παρακμιακες συνοικιες και θεορατες πολυκατοικιες-κουτια συνεθεταν ένα μελαγχολικο σκηνικο αλλης εποχης.
Η ωρα ηταν σχεδον 17:00 όταν φτασαμε στο ξενοδοχειο μας.Καναμε check-in και φυγαμε αμεσως για την πρωτη μας εξορμηση.Πριν από αυτό όμως καναμε μια σταση σε ένα Kartoshka γεμισαμε δυο αχνιστες πατατες με δυο σαλτσες της επιλογης μας και εναντι 280 ρουβλιων ικανοποιησαμε προσωρινα το στομαχι μας που γουργουριζε από ωρα!
Πατατουλες με γεμιση !
Ετσι ξεκινησαμε το tour που ειχαμε προγραμματισει να κανουμε σε καποιους σταθμους του μετρο. Το μετρο της Μοσχας κατασκευαστηκε το 1935 ως μερος του σχεδιου που θα μετετρεπε τη Μοσχα σε παγκοσμια πρωτευουσα του Κουμουνισμου. Σημερα εχει 182 σταθμους, 12 γραμμες και εξυπηρετει περιπου 7.000.000 επιβατες, ενώ λειτουργει από τις 05:30 ως τη 01:00.
Επισκεφθηκαμε τους παρακατω σταθμους και μειναμε εντυπωσιασμενοι από την μεγαλοπρεπεια των περισσοτερων εξ’αυτων.
Novoslobodskaya (1952) : Διασημος για τα βιτρω του, τα οποια εχουν φιλοτεχνηθει από Λετονους καλλιτεχνες.
Kievskaya (1954) : Kατασκευαστηκε για να επισφραφισει τη φιλια Ρωσιας-Ουκρανιας. Είναι διακοσμημενος με κιονες που από πανω τους εχουν ψηφιδωτα με εικονες από την Ουκρανικη ζωη.
Μayakovskaya (1938) : Eνας από τους ομορφοτερους σταθμους μετρο παγκοσμιως με 35 υπεροχα ψηφιδωτα στην οροφη του.
Taganskaya (1950) : Εχει πυλωνες από λευκο μαρμαρο κατά μηκος των αποβαθρων και καθενας από αυτους απεικονιζει από έναν ηρωα σε γαλαζιο φοντο.
Prospekt Mira (1958) : Mεταλικα γεισα και σχεδια πανω σε λευκους μαρμαρινους πυλωνες.
Ploshchad Revolutsii (1938): O αγαπημενος σταθμος του Stalin,διακοσμημενος με 80 μπρουτζινα αγαλματα Σοβιετικων. Εδώ καποιοι φοιτητες τριβουν τις μυτες τους για να εχουν επιτυχια στις εξετασεις!
Komsomolskaya (1952):Σε μπαροκ στυλ με εντονο κουμμουνιστικο στοιχειο.
Μετα απ’αυτή την περιηγηση μας βγηκαμε επιτελους στην επιφανεια. Αρχικα αντικρίσαμε το πισω μερος του κατακοκκινου State Historical Museum και μπροστα του το αγαλμα του Στρατηγου Ζhukov πανω στο αλογο του.
State Historical Museum και το αγαλμα του Στρατηγου Ζhukov
Λιγο πιο περα ο θολος του σταθμου Οkhotny Ryad απεικονιζε την μιση υδρογειο.
Θολος του σταθμου Οkhotny Ryad
Περνωντας την Resurrection gate βρεθηκαμε επιτελους στην επιβλητικη Κοκκινη πλατεια. Ο καθεδρικος του Αγιου Βασιλειου εστεκε στο βαθος με τους χρωματιστους τρουλους , στα δεξια μας τα τειχη του Κρεμλινου και το μαυσωλειο του Λενιν ενώ αριστερα μας το εμπορικο κεντρο GUM εκανε σιγουρα τα κοκκαλακια του να τριζουν. Λιγο πιο διπλα ο πολυχρωμος καθεδρικος του Kazan εξισου εντυπωσιακος με όλα τα υπολοιπα!
Resurrection gate
St Basil's cathedral
Lenin's mausoleum
GUM
Kazan Cathedral
Ο φακος της φωτογραφικης μας δεν σταματουσε στιγμη να αποτυπωνει τα χρωματα και τις υπεροχες εικονες γυρω μας.
Συνεχισαμε τη βολτα μας προχωροντας μεσα από τους Alexander gardens φτανοντας ως τον πεζοδρομο Arbat, που ηταν γεματος καφε καταστηματα με σουβενιρ και εστιατορια, και ο κοσμος που περπατουσε εκει ηταν αρκετος. Η ωρα ειχε παει 22:00 και ετσι μπηκαμε σε ένα Cafe My-My, γνωστη ρωσικη αλυσιδα φθηνου φαγητου με σημα την αγελαδα. Το φαγητο σε σχεση με την τιμη ηταν ικανοποιητικο και η μπυρα που ηπιαμε μας ζαλισε οσο επρεπε για να παρουμε το δρομο της επιστροφης για το δωματιο.
Χαζευοντας τα φωτακια από τον 26ο οροφο του ξενοδοχειου που ηταν το δωματιο μας, ο Μορφεας μας πηρε γλυκα στην αγκαλια του...
Διαμονη
Mειναμε στο Izmailovo Gamma hotel, διαλεξαμε bussiness room, προς 80 ευρω την βραδια περιπου. Μειναμε ευχαριστημενοι, το δωματιο ηταν αρκετα μεγαλο και ζεστο οπως και το μπανιο. Ηταν 3 λεπτα απο το μετρο Partizanskaya (μπλε γραμμη) και σε 15 λεπτα ημασταν στην Κοκκινη πλατεια. Η περιοχη εχει καποια μαγαζια, μια υπαιθρια αγορα αναμνηστικων και 4-5 ακομα μεγαλα ξενοδοχεια. Προτεινεται ανεπιφυλακτα μιας και δυστυχως τα ξενοδοχεια στο κεντρο ειναι πανακριβα. Αν το κλεισετε να ξερετε οτι χρεωνει τη visa support. (Ευχαριστω πολυ το μελος vlassis που το προτεινε)!
Φυσικα και δεν ξυπνησαμε την ωρα που χτυπησε το ξυπνητηρι , κατι η κουραση κατι το κρυο που μας περιμενε εξω , πηραμε παραταση σχεδον 2 ωρων. Κατά τις 11:30 λοιπον , ντυμενοι με τα ισοθερμικα μας και τις ζεστες μας μποτουλες φυγαμε για πρωινο. Τα Le pain quotidien ηταν μια αριστη λυση, αλλα πλεον σερβιραν μεσημεριανο, δεν πτοηθηκαμε καθολου ηπιαμε τα καφεδακια μας, χτυπησαμε και από ένα κρουασαν φρεσκοτατο και φυγαμε για την επομενη μας σταση.
Μetro Arbatskaya
Σειρα ειχε το Novodevichy convent , παιρνοντας την κοκκινη γραμμη του μετρο απο το σταθμο Biblioteka Lenina κατεβηκαμε στη σταση Sportivnaya, η περιοχη δεν εμοιαζε καθολου τουριστικη, αντιθετως ηταν τοσο μα τοσο ησυχη, περπατησαμε περιπου 10 λεπτα και βρεθηκαμε στην εισοδο της μονης , εναντι μολις 100 ρουβλιων ο καθενας (φοιτητικο) και 150 για να τραβηξουμε φωτογραφιες περασαμε την μεγαλη πυλη που οδηγουσε στο εσωτερικο.
Biblioteka Lenina και μπροστα το αγαλμα του Τοστογιεφσκι
Παρκο εξω απο την Μονη Novodevichy
Η Μονή Novodevihcy ιδρύθηκε το 1524 από τον τσάρο Βασιλειο Γ’ για να γιορτασει την κατακτηση του Σμολένσκ το 1514. Δεν επροκειτο μονο για θρησκευτικό ίδρυμα, αλλά για ένα φρούριο, είναι αλλωστε εμφανές από τη στρατηγική θέση και το ισχυρό τείχος με 12 πύργους μάχης. Μέχρι τον 20ο αιώνα, το μοναστήρι ηταν το νότιο άκρο της Μόσχας.Διπλα στη μονη υπαρχει και μια ομορφη λιμνη που κατά τους χειμερινους μηνες παγωνει.
Gate church of the Transiguration
Cathedral of the Virgin of the Smolensk και στο βαθος Bell tower
Το πιο παλιο κτιριο σ αυτο το συγκροτημα, χτιστηκε το 1524. Το εικονοστασι, οι τοιχογραφιες και οι τρουλοι χρονολογουνται απο τον 17ο αιωνα
(δεν επισκεφθηκαμε το εσωτερικο του γιατι ειναι επισκεψιμο μονο τους θερινους μηνες)
Εικονες απο το εσωτερικο των κτισματων της μονης
Gate church of the Intercession (στο βαθος)
Δεν ειναι γνωστο το ποιος το σχεδιασε αλλα πιστευεται οτι κατασκευαστηκε το δευτερο μισο του 17ου αιωνα.
Church of the Assumption
Η εκκλησια αυτη κατασκευαστηκε τη δεκαετια του 1680 με εντολες της Τσαρινας Σοφιας.
Η λιμνουλα στο πλαι της Μονης
Βγαινοντας από το χωρο της Μονης κατευθυνθηκαμε προς το κοιμητηριο Novodevichy, ιστορικό νεκροταφείο της Μόσχας, όπου έχουν την τελευταία κατοικία τους διάσημες προσωπικότητες της ρωσικής διανόησης, τέχνης και πολιτικής. Aρχισε να λειτουργεί το 1898, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν εφικτό να γίνονται πλέον ταφές μέσα στο εκκλησιαστικό συγκρότημα της Μονής Νοβοντέβιτσι. Η έκταση του νεκροταφείου είναι 75.000 τ. μ., όπου έχουν ταφεί πάνω από 26.000 άτομα. Ένας από τους πρώτους διάσημους που θάφτηκαν εκεί ήταν ο Άντον Τσέχοφ, τον Απρίλιο του 2007 θάφτηκε εκεί και ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπορίς Γιέλτσιν.
Eισοδος του κοιμητηριου
Novodevichy cemetery
Grigory Fedotov-Ποδοσφαιριστης
Ήταν πλεον περασμενες 15:00 όταν τελειωσαμε την περιηγηση μας στο ομορφο αυτό κομματι. Συνεχισαμε περνωντας και παλι το μετρο ως την σταση Kropotkinskaya για να να επισκεφτουμε τον Καθεδρικο ναο του Σωτηρος Χριστου. Eχει υψος 105 μετρα και είναι η ψηλοτερη ορθοδοξη εκκλησια στον κοσμο.Είναι ο καθεδρικός ναός του Πατριάρχη της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας. Ο Ναός χτίστηκε προς τιμήν του ρωσικού στρατού, που είχε νικήσει τους Γάλλους στις 25 Δεκεμβρίου του 1812. Η ανέγερση του ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου του 1817, αλλά το 1826 οι εργασίες διακόπηκαν λόγω των προβλημάτων, σχετικών με τη λανθασμένη επιλογή του σημειου, όπου έπρεπε να χτιστεί. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1839 έβαλαν τα θεμέλια του νέου Ναού στην ακτή του ποταμού Μόσχα. Χτιζόταν σχεδόν για 44 χρόνια.Στις 5 Δεκεμβρίου του 1931 κατεδαφίστηκε με τον πιο βαρβαρικό τρόπο, και στη θέση του κατασκευαστηκε μια πισινα!Η αναστήλωση του Ναού ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου του 1995 και στις 19 Αυγούστου του 2000 ο Πατριάρχης Πάσας Ρωσίας Αλέξιος Β’ έκανε το Μέγα Αγιασμό του Ναού του Σωτήρα. δεν επισκεφθηκαμε το εσωτερικο του γιατι οι ουρες ηταν απαγορευτικες και ετσι αρκεστηκαμε στη φωτογραφηση του εξωτερικου.
Christ the Savior Cathedral
Κατηφορησαμε προς τις οχθες του ποταμού Μόσχοβα -παραποταμος του Βολγα-, μια υπεροχη γεφυρα και στο βαθος οι πυργοι του Κρεμλινου σε συνδυασμο είναι το πρωτο πραγμα που αντικρυσαμε, προχωρησαμε από την αντιθετη πλευρα και βρεθηκαμε μπροστα στο επιβλητικο μνημειο του Mεγαλου Πετρου το οποιο κατασκευαστηκε το 1997 για το εορτασμο των 300 χρονων του Ρωσικου ναυτικου. Προκειται για το 8ο ψηλοτερο αγαλμα στο κοσμο, οι κριτικες που εχει λαβει κατά καιρους είναι διολου κολακευτικες!
Κτιριο στις οχθες του ποταμου
Peter the great statue
Το κρυο ηταν αρκετα τσουχτερο πλεον μιας και ο ηλιος ειχε δυσει από ωρα, ετσι ανηφορησαμε και παλι προς την πλατεια οπου καναμε και μια σταση για πιροσκι, βλεποντας ολους τους Ρωσους που σταματουσαν σε μια συγκεκριμενη καντινα, ετσι δοκιμασαμε και μεις και το αποτελεσμα μας απόζημιωσε!
Ένα καφεδακι για να ζεσταθει λιγο το κοκκαλακι μας και να ξεκουραστουμε ηταν πλεον απαραιτητο, οι οδηγιες της Ευαγγελιας ελεγαν Gogol Mogol όμως δυστυχως ένα χαρτι στην πορτα μας ενημερωσε ότι εκλεισε από τις 17:00, ετσι καταληξαμε στο καφε Shokoladnitsa, και λιγο αργοτερα γευτηκαμε από ένα γλυκακι συνοδεια καφε και καταστρωσαμε το προγραμμα των επομενων ωρων.
Gogol mogol cafe (με το χαρτακι στην πορτα)
Η καντινα με τα υπεροχα πιροσκι!
Σειρα ειχε λοιπον το εμπορικο κεντρο GUM μιας και οι βολτες μας ηταν καλυτερο να συνεχιστουν σε κλειστους χωρους λογω καιρου! Το φημισμενο «Παγκοσμιο Κρατικο Κατατημα» καταλαμβανει μια ολοκληρη πλευρα της Κοκκινης πλατειας, χτιστηκε στα τελη του 19ου αιωνα στο σημειο που υπηρχαν εμπορικοι παγκοι από τον 15ο αιωνα. Αποτελειται από τρια παραλληλα κτισματα και είναι επενδυμενο με μαρμαρο ενώ η οροφη του είναι κατασκευασμενη από γυαλι.Εχει περιπου 200 καταστηματα και εστιατορια. Η διακοσμηση του αυτή την εποχη ηταν ακρως Χριστουγεννιατικη. Εμεις επικεντρωθηκαμε κυριως στο καταστημα Gastronome № 1, ένα τεραστιο καταστημα γεματο με κάθε λογης τροφιμα και ποτα από κάθε γωνια του κοσμου, τακτοποιημενα σε ομορφα ραφια και βιτρινες.
Στο εσωτερικο του GUM
Gastronom No 1
Ειχε πια νυχτωσει και για τα καλα και ανηφορησαμε την οδο Nikolotskaya αριστερα του GUM, κατά μηκος της οποιας συναντησαμε το πανεμορφο γαλαζιο τυπογραφειο της Αγιας Συνοδου καθως και το περασμα Tretiakov, ένα δρομακι με καταστηματα γνωστων οικων μοδας. Αν και η θερμοκρασια φλερταρε με νουμερα κατω από το μηδεν, συνεχισαμε ευχαριστα την βολτα μας ως την πλατεια Λουμπιανκα, οπου καθισαμε για φαγητο.
Tυπογραφειο της Αγιας Συνοδου
Tretiakovskii proiezd
Η μερα μας ηταν ακρως γεματη και εντυπωσιακη,ετσι κοιμηθηκαμε ευχαριστημενοι ξεροντας πως αυριο η Μοσχα θα μας αποκαλυπτε ακομα περισσοτερες ομορφιες της!
Ποιος θα παει στην Μοσχα και δεν θα επισκεφθει το Κρεμλινο; Κανεις! Αυτο θα καναμε λοιπον και μεις... Ξυπνησαμε με μικρη καθυστερηση από το προγραμματισμενο και ξεκινησαμε για τον απαραιτητο καφε! Αποδειχθηκε όμως μια μικρη περιπετεια! Οι σημειωσεις μου ελεγαν χαρτης D κουκιδουλα 6! Περπαταγαμε και περπαταγαμε και περπαταγαμε αλλα φουρνος γιοκ! Ετσι λοιπον για να μην καταληξουμε ένα χασουμε την μιση μερα μας, ψαχνοντας για το πρωινο , καταληξαμε στο Gastronom No1 (GUM) και τσiμπησαμε από δυο πιροσκακια και ένα χυμουλη και ηρθαμε στα ισια μας… Για την ιστορια αναφερω ότι φουρνος στο σημειο που ψαχναμε δεν υπηρξε ποτε αφου ειχα σημειωσει λαθος αριθμουλη!
Ψαχνοντας τον φουρνο...
Hotel Metropol
Εισοδος στην Κοκκινη πλατεια
Kαπελα για το κρυο...
Το μαυσωλειο του Λενιν το χασαμε για λιγα μολις λεπτα, ετσι μεταφεραμε την επισκεψη μας σ' αυτό για την Κυριακη και περνωντας μεσα από τους Alexander gardens σταθηκαμε μποστα στο μνημειο του Αγνωστου στρατιωτη. Δυο φρουροι εστεκαν αριστερα και δεξια, (καμια σχεση με τα ακουνητα περηφανα τσολιαδακια μας) και αναμεσα τους μια φλογα που βγαινει μεσα από ένα πεντακτινο αστερι και φωτιζει την επιγραφη : ’’Το ονομα σας αγνωστο, η πραξη σας αθανατη’’. Το μνημειο αυτό είναι αφιερωμενο στους στρατιωτες που εχασαν τη ζωη τους κατά τη διαρκεια του Β’ παγκοσμιου πολεμου. Λιγο πιο δεξια, υπαρχουν 33 μαρμαρινα μνημεια με τα ονοματα των πολεων στις οποιες εγιναν μαχες.
Alexander gardens
Alexander gardens
Μνημειο Αγνωστου στρατιωτη
Πολεις που εγιναν μαχες
Συνεχισαμε την βολτα μας αγοραζοντας εισιτηρια για την εισοδο μας στο εσωτερικο του Κρεμλινου. Το εκδοτηριο βρισκεται λιγο πριν τον Kutafya tower (το μεγαλο κοκκινο αστερι που φαινεται από την Κοκκινη πλατεια). Εισιτηρια για τους καθεδρικους υπαρχουν καθολη τη διαρκεια της ημερας (εκτός Πέμπτης, από τις 9:30 έως τις 16:30), όμως η εισοδος στο State Armoury επιτρεπεται μονο συγκεκριμενες ωρες (10:00, 12:00, 14:30, 16:30) και ο αριθμος των εισιτηριων είναι αρκετα περιορισμενος.
Το Κρεμλίνο (Кремль) είναι η Ρωσική λέξη για το "φρούριο", ή το "κάστρο" και αναφέρεται σε οποιοδήποτε μείζον οχυρωμένο κεντρικό σύμπλεγμα στις ιστορικές ρωσικές πόλεις. Περιλαμβανει 4 παλατια, 4 καθεδρικους (Αρχαγγέλου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εκκλησία της Αγίας Ζώνης) και περιβαλλεται από ψηλα τουβλινα τειχη και 20 πυργους.
Το Μάρτιο του 1918, όταν η Κυβέρνηση της Σοβιετικής Δημοκρατίας μεταφέρθηκε από την Πετρούπολη στη Μόσχα, η Μόσχα έγινε πρωτεύουσα του κράτους, ενώ το Κρεμλίνο η έδρα και η κατοικία των Αρχών. Στις μέρες μας λειτουργεί ως επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας, τόπος συναντήσεων και διπλωματικών διαβουλεύσεων.
Ρωσική παροιμία
«Πάνω απ’ τη Μόσχα υπάρχει το Κρεμλίνο, πάνω από το Κρεμλίνο υπάρχει μόνο ο ουρανός».
Χαρτης του Κρεμλινου
(Πατηστε μεγεθυνση για να φανει καλυτερα)
Cathedral of the Assumption
(Κοιμήσεως της Θεοτόκου)
Απο τις αρχες του 14ου αιωνα, ηταν η πιο σημαντικη εκκλησια της Μοσχας, σ' αυτη λαμβαναν χωρα οι στεψεις των βασιλιαδων, και θαβονταν οι μητροπολιτες και Πατριαρχες της Ορθοδοξης εκκλησιας.
Πορτα στο Ναο Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Aυτη η υπεροχη τοξωτη πυλη, διακοσμημενη με τοιχογραφιες του 17ου αιωνα , χρησιμοποιουνταν για τις βασιλικες πομπες.
(δεν σας γελουν τα ματια σας ειναι πειραγμενη για να αφαιρεσω την αφεντια μου απο την μεση)
Cathedral of the Annunciation
(Ευαγγελισμού της Θεοτόκου)
Kανονι
Ιvan the Great Bell tower
Το οκταγωνικο καμπαναριο εγινε υπο τον Μπορις Γκοντουνοβ το 1508 και ειναι το ψηλοτερο της Ρωσιας (81 μετρα). Η εκκλησια που φαινεται διπλα προστεθηκε το 1542 και εχει 21 καμπανες.
The Tsar Bell
H μεγαλυτερη καμπανα στον κοσμο με βαρος 200 τονους!
Το State Historical Museum ηταν η επομενη μας σταση. Ιδρυθηκε το 1872 στη θεση που βρισκοταν το κεντρικο Φαρμακειο. Το κτιριο που στεγαζεται είναι ακρως εντυπωσιακο εξωτερικα σε μπαροκ στυλ με εντονο κοκκινο χρωμα. Περιλαμβανει εκθεματα από προιστορικες φυλες που ζουσαν στην σημερινη Ρωσια μεχρι συγχρονα. Σημαντικα εκθεματα του είναι: μια βαρκα που βρεθηκε σε ανασκαφες στον Βολγα, χρυσα αντικειμενα απο τους Σκυθες, αυτοκρατορικες αμαξες αλλα και χειρογραφα του 6ου αιωνα. Ενώ εχει και νομισματικη συλλογη 1.7 εκατομυριων κομματιων!
Εντυπωση μου εκανε οτι δεν προτεινεται επισκεψη απο τους οδηγους που ειχαμε μαζι μας, νομιζω ομως και χωρις να ειμαι μεγαλη φαν του ειδους οτι την αξιζει ακομη και για να δει κανεις απλα τους εσωτερικους χωρους του οικηματος.
State Historical Museum
Εικονες μεσα απο το Ιστορικο Μουσειο
Συνεχισαμε περπατωντας κατά μηκος της Nikolskaya Ulitsa, και καναμε μια σταση σε ένα υπεροχο γωνιακο καφε.
Cup and Cake Cafe
Τοσο ομορφο οσο φαινεται
(Φωτογραφια απο το internet)
Το χιονι ειχε σχεδον σταματησει και ετσι το απογευμα ακολουθωντας τις οδηγιες του οδηγου μας (Χαρτοπολεις) βρεθηκαμε στη σταση μετρο ’’Kurskaya” και περπατησαμε ως το καταστημα ’’Αromatnyi mir’’ γνωστης αλυσιδας καταστηματων με ποτα, οπου αγορασαμε μερικες ρωσσικες βοτκες για τις κρυες βραδιες της Αθηνας και όχι μονο. Συνεχισαμε χαζευοντας την περιοχη ενώ λιγο αργοτερα πηραμε ξανα το μετρο και βρεθηκαμε μπροστα στο θεορατο Υπουργειο εξωτερικων στην αρχη του πεζοδρομου Arbat. Το κτιριο αυτό είναι μια από τις επτα αδελφες του Σταλιν, επτα κτιρια-μεγαθηρια που μοιαζουν μεταξυ τους.
Υπουργειο Εξωτερικων
Ανηφοριζοντας τον πεζοδρομο χαζεψαμε στα διαφορα καταστηματα με σουβενιρ, όμως τα ποδια μας πλεον ειχαν αρχισει να διαμαρτυρονται εντονα, σχεδον δεν τα νιωθαμε, ετσι αποφασισαμε να κατευθυνθουμε προς το πλησιεστερο Taras Bulba, ένα Ουκρανικο εστιατοριο με αρκετα υποκαταστηματα στην Μοσχα. Η διακοσμηση του αρκετα φορτωμενη με διαφορα αντικειμενα στους τοιχους και οι σερβιτοροι ντυμενοι με παραδοσιακες ουκρανικες φορεσιες, η ατμοσφαιρα πολύ ζεστη… Ο καταλογος ηταν εκτενεστατος και ετσι δυσκολευτηκαμε αρκετα να καταληξουμε στα πιατα που θα παραγγειλουμε, ότι πηραμε παντως ηταν πολύ καλο, προτεινεται ανεπιφυλακτα, αφου και οι τιμες του ηταν εξαιρετικες…
Τaras Bulba restaurant
(η τελευταια φωτο ειναι απο το site του μαγαζιου)
Τη βραδια αυτή εκλεισε ένα αστειο περιστατικο όταν εκατσαν στο απεναντι τραπεζι μας ένας Ιταλος και ενας Γαλλος, οι οποιοι αρχισαν να μας ρωτουν δειλα δειλα στα Αγγλικα τι ηταν το κάθε πιατο που ειχαμε μπροστα μας, φυσικα τους απαντουσαμε γελωντας, λιγη ωρα αργοτερα όμως μας ξαφνιασαν ζητωντας μας να παραγγειλουμε για εκεινους, ξεραθηκαμε στα γελια, όμως προσφερθηκαμε να τους βοηθησουμε, λιγο αργοτερα το μυστηριο για αυτή την κινηση τους λυθηκε, μας ειχαν περασει για Ρωσους και πιστευαν οτι ημασταν συχνοι πελατες του μαγαζιου!!! Όταν καταλαβαν το λαθος τους, ειπαν: «Μα βεβαια επρεπε να το ειχαμε καταλαβει , αυτοι οι δυο είναι γελαστοι πώς να είναι Ρωσοι», δυστυχως μαλλον συμφωνω μαζι τους…
Ο υπνος μας πηρε πιο γρηγορα από κάθε άλλη βραδια, επρεπε να φορτισουμε τις μπαταριες μας καλα για την τελευταια μας μερα στην Μοσχα, ειχαμε αρκετες εκκρεμοτητες…
Ενας εκτυφλωτικος ηλιος γεμισε το δωματιο μας φως γυρω στις 09:30 και μας ξυπνησε γλυκα, για την τελευταια μας μερα στη Μοσχα. Ολη η μερα αν και ηλιολουστη όμως ηταν η πιο κρυα από ολες τις προηγουμενες αφου το θερμομετρο αγγιζε τους -5.
Θεα απο το δωματιο
Ξεκινησαμε τη μερα μας με την υπαιθρια αγορα αναμνηστικων του Izmailovo, που ηταν ακριβως διπλα στο ξενοδοχειο μας. Μερικες κιτς κατασκευες αναπαραστασεις του Κρεμλινου και ξυλινα σπιτακια συνεθεταν το σκηνικο. Παντου πολυχρωμες μπαμπουσκες ποικιλων μεγεθων, μεγαλα ξυλινα αυγα, σκακια, γουνινα καπελα και κασκολ και φαντεζι μαντηλια. Οι τιμες λιγο χαμηλοτερες από ότι στο κεντρο. Αξιζει να το επισκεφθει καποιος νομιζω αν μενει σε καποιο από τα ξενοδοχεια της περιοχης και εχει λιγο διαθεσιμο χρονο.
Izmailovo market
Λιγο αργοτερα όπως κάθε μερα το μετρο μας μετεφερε στο κεντρο. Ξεκινησαμε περιμενοντας σε μια μικρη ουρα ευτυχως για να μπουμε στο Μαυσωλειο του Λενιν. Η εισοδος είναι δωρεαν, το μονο που χρειαστηκε ηταν να αφησουμε μηχανες και κινητα σε ένα διπλανο κτιριο. Η αληθεια είναι πως δεν ηταν καμια φοβερη εμπειρια αλλα δεν χρειαστει να περιμενετε μεγαλες ουρες ,καντε το!
Το Μαυσωλειο του Λενιν
(Οι δυο μικρες φωτογραφιες ειναι απο το Ιντερνετ σε πολυ μικρη αναλυση, για να παρετε μια ιδεα)
Μερικες φωτογραφιες απο την Κοκκινη πλατεια...
Πανοραμικη αποψη της Κοκκινης πλατειας
State Historical Museum
(To ξαναβαζω γιατι μου αρεσουν τα χρωματα αυτης της φωτογραφιας)
Eμπορικο κεντρο GUM και η Χριστουγεννιατικη αγορα που κατασκευαζεται
Κilometre zero
To σημειο οπου ξεκινουν να μετρουν ολες οι αποστασεις απο τη Ρωσικη πρωτευουσα. Καποιοι εριχναν και κερματα, δεν καταλαβαμε γιατι...
Από την πρωτη βραδια που βρεθηκαμε στην Κοκκινη πλατεια τα ματια μας καρφωθηκαν πανω του, ηταν ερωτας με την πρωτη ματια, ο Αγιος Βασιλειος ηταν η επομενη μας σταση.
Saint Basil's cathedral
Με πυργους από κοκκινα τουβλα και τρουλους που θυμιζουν κρεμμυδι (στην πραγματικοτητα αναπαριστουν φλογα κεριου) είναι ισως το πιο συμβολικο κτιριο της Ρωσιας. Το 1552 ο Ιβαν ο Τρομερος ανεθεσε την κατασκευη του για να γιορτασει την κατακτηση του Καζαν. Ο ναος εχει συνολικα 9 παρεκκλησια, τα 8 από αυτά συμβολιζουν από μια μαχη στο Καζαν, ενώ το ενατο προστεθηκε για τον ταφο του Βασιλειου του Ευλογημενου στον οποιο οφειλει και το ονομα του ο Ναος. Εχει γλιτωσει 2 φορες από ολικη καταστροφη. Η μια ηταν όταν ο Ναπολεων κατεκτησε τη Μοσχα και τον εζωσε με εκρηκτικα τα οποια ευτυχως λογω βροχης δεν εκαναν τη δουλεια τους , και η δευτερη όταν ο Σταλιν θελησε να τον βγαλει από την μεση γιατι εμποδιζε τις στρατιωτικες παρελασεις, ευτυχως τον απετρεψαν.
Εναντι μικρου αντιτιμου και 150 RUB για τις φωτογραφιες βρεθηκαμε στο εσωτερικο του πολυχρωμου ναου, στο οποιο βρηκαμε και λιγη ζεστασια γιατι ηταν μια μερα δυσκολη. Δεν μπορω να πω ότι το εσωτερικο του είναι το ιδιο εντυπωσιακο με το εξωτερικο του είναι ομως αξιολογο.
Εικονες απο το εσωτερικο του Αγιου Βασιλειου
Απο το παραθυρο του Αγιου Βασιλειου...
Μετα από ένα μικρο διαλειμματακι για μεσημεριανο συνεχισαμε την βολτα μας περνωντας εξω από το Bolshoi theater. Ιδρυθηκε το 1776, και φιλοξενει παραστασεις μπαλετου και οπερας. Το κεντρικό κτίριο του θεάτρου, ξαναχτίστηκε και ανακαινίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, είναι ένα ορόσημο της Μόσχας και ολοκληρης της Ρωσίας. Το σημερινό κτίριο χτίστηκε το 1824 για να αντικαταστήσει το Petrovka Θέατρο, το οποίο είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το 1805. Προσφατα ανακαινιστηκε πληρως η κεντρικη σκηνη του και πλεον εκτος από παραστασεις μπορει κανεις να θαυμασει το εσωτερικο του και με οργανωμενες ξεναγησεις. Εμεις ειχαμε κλεισει δυο εισιτηρια για τη Νεα Σκηνη στο εξωφρενικο ποσο των 3,5 ευρω, δεν τα χρησιμοποιησαμε όμως και ετσι δεν εχω αποψη για το εσωτερικο.
Bolshoi Theater
Karl Marx
"Пролетарии всех стран, соединяйтесь!"
"Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθειτε..."
Γυρω στις 16:00, περασαμε το κατωφλι της εισοδου του Gulag museum και βρεθηκαμε μπροστα στην αναπαρασταση ενός στρατωνα της εποχης εκεινης.Το μικρο αυτό μουσειο είναι ένα μνημειο για τους περιπου 20.000.000 πολιτες που φυλακιστηκαν η εκτελεστηκαν για πολιτικα αδικηματα κατά τη Σοβιετικη εποχη. Στην κυρια εκθεση του υπαρχουν πινακες που αναπαριστουν στιγμες από τη ζωη στα στρατοπεδα συγκεντρωσης, αρθρα εφημεριδων και φωτογραφιες, καθως επισης και προσωπικα αντικειμενα συνοδευομενα από τις ιστοριες-μαρτυριες καποιων θυματων και έναν τεραστιο χαρτη που δειχνει τη θεση των 500 στρατοπεδων συγκεντρωσης σ’ολοκληρη τη Ρωσια και τον αριθμο των θυματων σε καθενα από αυτά.
Εισοδος του Gulag museum
Ανεβαινοντας στο μουσειο...
Xαρτης με στοιχεια για τα θυματα ανα περιοχη
(Πατηστε μεγεθυνση για λεπτομερειες)
Μαρτυριες απο θυματα η συγγενεις τους
(Υπαρχουν ταμπελακια στα Αγγλικα, πατηστε για μεγεθυνση)
(Αριστερα) Ο Σταλιν ζωγραφισμενος με μικρες νεκροκεφαλες
(Δεξια) Εντυπα της εποχης
Τελειωνοντας, πηραμε το μετρο και περιηγηθηκαμε στην περιοχη Kitay-gorod.
Γνωστα καταστηματα με ρωσικες επιγραφες
Tο καθιερωμενο απογευματινο καφεδακι μας το ηπιαμε στο Wolkonsky Cafe διαλεγοντας και από ένα γλυκακι από τη κολασμενη βιτρινα του. Αν αποφασισετε να πατε να εχετε υπομονη γιατι δεν θα βρειτε ευκολα τραπεζακι.
Λιγο αργοτερα περπατησαμε για οσο ακομα αντεχαμε στην ομορφη και ζωντανη αυτή περιοχη. Το κρυο όμως γινοταν ολο και πιο τσουχτερο και σε συνδιασμο με την κουραση μας δεν μας εμεναν και πολλες επιλογες για τα συνεχεια. Τις τελευταιες μας μπυρες τις απολαυσαμε σε μια ρωσικη μπυραρια Kruzhka κοντα στο ξενοδοχειο μας.
Οι τελευταιες μας δυναμεις εξαντληθηκαν στο πακεταρισμα των ρουχων μας.
Cпокойной ночи Mосква…
Από το προηγουμενο βραδυ ειχαμε τσεκαρει τα δρομολογια του Aeroexpress, στοχος ηταν το τρενο των 12:00. Το χασαμε πανηγυρικα αφου για πρωτη φορα –τις μερες που ημασταν εκει- στο μετρο γινοταν το αδιαχωρητο. Η ωρα περασε γρηγορα στην αιθουσα αναμονης κοιτωντας τις φωτογραφιες μας. Τα 45’ της διαδρομης ως το αεροδρομιο δεν τα θυμαται κανεις από τους δυο μας, τα περασαμε κοιμησμενοι!
Το check-in εγινε με συνοπτικες διαδικασιες , ο ελεγχος διαβατηριων τυπικος και συντομος. Λιγο πιο περα στο σωματικο ελεγχο, βρεθηκαμε ξυπολητοι με τα υπαρχοντα μας στο καλαθι και μετα με τα χερια ψηλα να μας σκαναρουν. Συνεχισαμε χωρις απροοπτα χαζευοντας λιγο στα duty free.
“Boarding completed” χωρις καθυστερησεις αφου και οι 30 σχεδον επιβατες ηταν συνεπεις. Πριν καθισω όμως στη θεση μου, εκανα μια σταση δυο θεσεις μπροστα από τη δικη μου,θα εσκαγα αν δεν ρωτουσα τον συμπαθητικο τυπο με τα γυαλακια που ειχα σταμπαρει από την πτηση της Πεμπτης : ‘’Μηπως γραφεις στο travelstories;’’. εκεινος αποκριθηκε με ένα χαμογελο ‘’εσυ εισαι η Ελεναρα…;’’. Η πτηση μας περασε συζητωντας με το γνωστο τραβελστοριτη και την γλυκια συνοδο του τις περιπετειες που ειχαμε αμφοτεροι στη ρωσικη πρωτευουσα, τρωγοντας τα παραβρασμενα μακαρονια της Aegean και βλεποντας “Mr Popper’s penguins”…
Προσγειωθηκαμε στην Αθηνα on time… Eνα υπεροχο ταξιδι εφτασε στο τελος του… Παμε για αλλα τωρα…
- Για τη visa:
Τζαβέλλα 5, Χαλάνδρι, 210-6728849, 210-6742949
1. Μια εγχρωμη φωτογραφια
2. Visa support documents
3. Aσφαλιση από το διπλανο κτιριο
4. Το διαβατηριο σας
5. 35 ευρω
Σε πεντε εργασιμες μερες την παραλαμβανετε στο διαβατηριο σας! Αν την χρειαζεστε πιο γρηγορα, πληρωνετε κατι παραπανω!
- Αν θελετε Visa support documents και δεν τα δινει δωρεαν το ξενοδοχειο βγαλτε τα από δω: GetRussian | Russian visas, trains and travel guide.
- Συνναλαγμα μην κανετε για κανενα λογο από την Αθηνα. Τραβατε κανονικα από ΑΤΜ με μια μικρη προμηθεια (αναλογα την τραπεζα). Η άλλη λυση είναι τα ανταλλακτηρια τα οποια δεν παιρνουν συνηθως προμηθεια και δινουν πολύ καλη ισοτιμια.
- Ο γρηγοροτερος τροπος να φτασετε από το αεροδρομιο στο κεντρο είναι το τρενακι Aeroexpress που σε 45’ θα σας αφησει στη σταση Paveletskaya της καφε κυκλικης γραμμης.
- Το εισιτηριο των 10 διαδρομων στο μετρο κοστιζει 265 RUB. Ζητηστε το από την υπαλληλο δειχνοντας με τα δαχτυλα σας!
- Μεχρι να φυγει ο ενας συρμος του μετρο, εχει ερθει ο επομενος!
- Αν χρειαζεται να προλαβετε κατι όταν χρησιμοποειτε το μετρο, προβλεψτε μικρες καθυστερησεις στις σκαλες σε ωρες αιχμης.
- Η Μοσχα δεν είναι ακριβη, είναι ΚΑΙ ακριβη. Μπορειτε ανετα να κανετε το ταξιδακι σας χωρις να χαλασετε μια περιουσια, υπαρχουν πολλα εστιατορια και καφε με τιμες Αθηνας η και λιγο χαμηλοτερες με αξιοπρεπεστατες υπηρεσιες!
- Το ακριβοτερο μπουκαλακι νερο το πληρωσαμε 45 RUB.
- Το street food είναι απολαυση.
- Οι αποστασεις είναι πολύ μεγαλες, ετοιμαστειτε για μπολικο περπατημα!
- Αν δεν εχετε να διαθεσετε πολλα για διαμονη , επιλεξτε ένα ξενοδοχειο λιγο πιο εξω από το κεντρο με σταση μετρο κοντα του, θα εξοικονομησετε αρκετα χρηματα!
- Μην ανησυχειτε αν δεν ξερετε Ρωσικα, πριν πατε προπονηθειτε λιγο με το κυριλλικο αλφαβητο και επιστρατευστε τη νοηματικη θα τα βγαλετε περα μια χαρα.
- Αν θελετε να δειτε παρασταση στο Bolshoi, κλειστε από πολύ νωρις εισιτηρια για να πετυχετε καλες τιμες.
- Οι ανδρες δεν μ αρεσαν πολύ , ο συνταξιδιωτης μου όμως δεν μπορει να πει το ιδιο και για τις γυναικες …
- Ο Νοεμβρης που διαλεξαμε να επισκεφθουμε την πολη , δεν μας δημιουργησε ιδιαιτερα προβληματα από απόψη κρυου, ωστοσο η ανοιξη η το καλοκαιρι είναι καλυτερα από την αποψη ότι οι μερες είναι μεγαλυτερες.
- Να προμηθευτειτε τον οδηγο Χαρτοπολεις, θα σας λυσει πραγματικα τα χερια!
- Το Top10 ΜΟΣΧΑ είναι επαρκες, για περισσοτερες λεπτομεριες προτιμηστε τον DK-Οδηγοι του κοσμου.
Ένα μεγαλο ευχαριστω στην Ευαγγελια που μου ελυσε από την πιο σημαντικη μεχρι και την πιο χαζη μου απορια, και σ’οσους με βοηθησατε…
Και άλλο ένα μεγαλο ευχαριστω στον giorgio16 που με αντεχει, με παει ταξιδακια και ελεγχει τα κειμενα πριν τα ποσταρω…
Βαλτε τη Μοσχα στα πλανα σας, αξιζει!
Η μουσικη παραδοσιακη...
Attachments
-
310,3 KB Προβολές: 154
Last edited by a moderator: