Στην Κούβα η πείνα καταβροχθίζει τα υπολείμματα της επανάστασης

giorgos.th

New Member
Μηνύματα
3
Likes
11
Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος να κάνει αυτό που πρέπει.
Ειναι φτιαγμένος για να κάνει αυτό που θέλει.

Σε αυτό τον κυνικο αλλα διαχρονικά επαληθευμένο κανόνα υπακούουν οι υλικοπνευματικές διεκδικήσεις , ατομικές και συλλογικές, εκείνες που εκτείνονται πέραν των φυσικών βιοτικών αναγκών. Το φτωχός πλην τίμιος είναι μια αφαίρεση που βγάζει θετικό πρόσημο μόνο κατ΄εξαίρεση. Η ηθική οικοδόμηση κατά κανόνα ξεκινά εφόσον έχουν μπει τα θεμέλια των βιοτικών αναγκών και έχουν πέσει τα μπετά και το σκυρόδεμα των βασικών επιθυμιών. Κατ επέκταση ,ένα ηθικό οικοδόμημα όσο άρτιο και αν είναι καταλήγει στατικά ανεπαρκές όταν οι ανάγκες και οι επιθυμίες μένουν νηστικές.

Η επανάσταση δεν συντάσσεται με ρήματα σε εξακολουθητικούς χρόνους. Είναι μια φωτοβολίδα στο γκρίζο της ιστορίας. Υπό το φώς της οι άνθρωποι γουρλώνουν για λίγο τα μάτια τους αντικρίζοντας εκστασιασμένοι τη χθεσινή ουτοπία τόσο κοντά τους , που σχεδόν νομίζουν ότι μπορούν να την αγγίξουν. Αυτό το φώς έχει τη δύναμη να σε ζαλίσει και να σε πλανέψει.

Η Κουβα ,πιο πολύ από όλα, είναι ο κουβανικός λαός. Και το απόσταγμα του ταξιδιού που μόλις προχθές ολοκλήρωσα δεν ήταν - και πως θα περίμενα να είναι ! - το σπινθηροβόλο πνεύμα του Τσε και του Φιντέλ ( η λάμψη της φωτοβολιδας του 59 έχει απο καιρό σβήσει, η δε ανάμνησή της πνέει τα λοίσθια), αλλά ο πόνος και τα βάσανα ενός λαού που επί πάρα πολλά χρόνια δεν του επιτρέπεται “να θέλει”. Ενός λαού που σύρθηκε από την επαναστατική υπερηφάνεια στον μηδενιστικό υλισμο. Παρότι αυτό το κουτρουβάλιασμα έγινε και υπό την ισοπεδωτική ορμή της αρνητικής ιστορικής συγκυρίας, δεν έγινε χωρίς αντιστάσεις. Μέσα σε αυτή την πορεία ανακατευονται ,σε μια μάχη προαποφασισμένης έκβασης, απο τη μία όλες οι ανθρώπινες αρετές και από την άλλη, όλες οι εκφάνσεις της αδυναμίας του πνεύματος και της σάρκας.

Και αυτό είναι μεγαλοπρεπές από μόνο του.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.548
Likes
7.982
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
αυτο θελει πολυυυυυ κουβεντα... για την ωρα θα ειναι αρκετα ενδιαφερουσα η ιστορια σου που αγωνιωδως περιμενω .....
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.364
Μηνύματα
889.907
Μέλη
39.035
Νεότερο μέλος
skarapournos

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom