Ιταλία Στα Καφέ της Ιταλίας

wanderer

New Member
Μηνύματα
3
Likes
3
Η αρχαία αυτή ιστορία που θα αφηγηθώ, αφορά σε μία χώρα πολύ σημαντική για την αρχαία ιστορία, την Ιταλία. Βέβαια Ιταλία με τη σημερινή έννοια έγινε πριν 150 χρόνια, τα οποία γιορτάζει φέτος αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.Αποκαλώ αυτή μου την ιστορία αρχαία γιατί έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε που συνέβη.

Πήγα στην Ιταλία με πλοίο και μετά συνεχίσαμε με λεωφορείο. Όλοι οι συνταξιδιώτες μας ήταν ξευγάρια και οικογένειες, οπότε οι δύο άνδρες μόνοι του γκρουπ σχηματίσαμε μία παρέα. Οι πόλεις της Ιταλίας που πήγαμε είχαν πάρα πολλά να δει κανείς αλλά εμείς καταλήξαμε να πηγαίνουμε μονίμως στα καφέ και να τρώμε παγωτό!

Η παραμονή στα καφέ μας έδωσε την αφορμή να κάνουμε συγκριτικές παρατηρήσεις. Το καφέ Φλοριάν στην Βενετία είχε το ακριβότερο παγωτό και ζωντανή ορχήστρα. Εκεί στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, που δεν ήταν γεμάτη νερό αναπολήσαμε την εποχή της δόξας της Βενετικής Δημοκρατίας, που μόνο δημοκρατική δεν ήταν αλλά και αναλογιστήκαμε, ότι ο Δόγης ήταν αυτός που καθοδήγησε την 4η σταυροφορία στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, σημερινού Ιστανμπούλ(μεσολάβησε και δεύτερη άλωση ως γνωστόν).

Στη Φλωρεντία, στο καφέ Τζίλι, το παγωτό ήταν λίγο φθηνότερο από τη Βενετία και ο συνταξιδιώτης φαντασιώθηκε τον εαυτό του ως Ιταλό αριστοκράτη για να προσγειωθούμε αμφότεροι όταν αναζητώντας ένα εστιατόριο, οι ντόπιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων φαγητών, μας έδιναν παραπλανητικές πληροφορίες δικαιώνοντας την απαισιόδοξη άποψη του συμπατριώτη τους Μακιαβέλλι για τους ανθρώπους.

Στη Ρώμη τέλος, στο καφέ Γκρέκο που συναντήσαμε άλλους Έλληνες, το παγωτό ήταν φθηνότερο από τη Βενετία και τη Φλωρεντία, πιστοποιώντας ότι όσο νοτιότερα πηγαίνει κανείς στην Ιταλία, τόσο φτωχότεροι είναι οι άνθρωποι, άρα και οι τιμές κατεβαίνουν. Εκεί σκεφτήκαμε την δόξα της Ρώμης, η οποία επιζεί μάλλον προβληματικά κρίνοντας από τους ταλαίπωρους τύπους οι οποίοι ντυμένοι μονομάχοι και λεγεωνάριοι προσπαθούν να πείσουν τους τουρίστες να φωτογραφηθούν μαζί τους για πέντε δεκάρες, συγγνώμη ευρώ....

Κάποιος μπορεί να νομίσει ότι πέρασα άσχημα στην Ιταλία με αυτά που γράφω. Δεν θα ήταν αλήθεια, πέρασα πολύ ωραία, απλώς τα λέω έτσι για να μην καταλήξω υπερβολικός.;)
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.870
Likes
2.265
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Να και μια διαφορετικη οπτικη-προσεγγιση της Ιταλιας.
Γραψε μας ομως λιγα περισσοτερα.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.036
Likes
12.187
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
... Εκεί σκεφτήκαμε την δόξα της Ρώμης, η οποία επιζεί μάλλον προβληματικά κρίνοντας από τους ταλαίπωρους τύπους οι οποίοι ντυμένοι μονομάχοι και λεγεωνάριοι προσπαθούν να πείσουν τους τουρίστες να φωτογραφηθούν μαζί τους για πέντε δεκάρες, συγγνώμη ευρώ....

Κάποιος μπορεί να νομίσει ότι πέρασα άσχημα στην Ιταλία με αυτά που γράφω. Δεν θα ήταν αλήθεια, πέρασα πολύ ωραία, απλώς τα λέω έτσι για να μην καταλήξω υπερβολικός.;)
Πριν ανοιξω το τοπικ και διαβαζοντας τον τιτλο και μονο λεω απο μεσα μου: " Τωρα αν ειναι παλι κανενας π@π@ρας και αρχιζει τι ωραια που ειναι τα καφε στη Ρωμη και ο καλυτερος καπουτσινο του κοσμου, εσπρεσο μονο 90 λεπτα και αψογη εξυπηρετηση και τα συναφη, που λενε οι κολλημενοι Ιταλοφιλοι κι οσοι δεν εχουν ταξιδεψει σε αλλη χωρα του κοσμου, θα τον αρχισω κι ας με πει αγενη."

Ευτυχως εγραψες μια ιστορια, που τουλαχιστον για το κομματι που παραθετω και για το οποιο μπορω να μιλησω (αφου μονο στη Ρωμη εχω παει), με βρισκει 100% συμφωνο.

Και δεν τα λεω αυτα ετσι για πω ενα καλο λογο για την ιστορια σου. Ειναι γνωστη η αποψη μου για την "αιωνια" και τους "αιωνιους".
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.273
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Eυχαριστούμε για την ιστορία! Βέβαια ο φίλος wanderer αναφέρει συγκεκριμένα cafe στην κάθε πόλη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το καθένα από αυτά είναι αντιπροσωπευτικό της καφε-κουλτούρας του κάθε μέρους!
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.036
Likes
12.187
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ε, καλα. Ταξιδι πηγε ο ανθρωπος, δεν εκανε ερευνα για τα καφε στην Ιταλια. Το καφε Γκρεκο παντως διαφημιζεται ως το ιστορικοτερο στη Ρωμη. Αρα εχει κατι και απο την καφε- κουλτουρα της πολης, δεν μπορει.
Και εν παση περιπτωσει, ο wanderer δεν εγραψε κατι κακο για τα καφε, αλλα για την Ιταλια και το λαο της που παρακμαζουν μερα με την ημερα.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.707
Άσχετο, το καφέ Γκρέκο τι ώρες λειτουργίας έχει? δυο φορές βρέθηκα εκεί και ήτανε κλειστό.
 

wanderer

New Member
Μηνύματα
3
Likes
3
ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Τα καφέ που πήγα ήταν ωραία, γιατί ήταν και από τα πιο γνωστά της κάθε πόλης. Από την άλλη έκανα κάποιες παρατηρήσεις για τον περίγυρο, που δεν είναι απόλυτες αλήθειες αλλά σύντομες εντυπώσεις. Αναφορικά με το καφέ Γκρέκο δεν συγκρατώ ώρες λειτουργίας οι οποίες πιθανόν να έχουν και αλλάξει γιατί όπως είπα και στην αρχή η ιστορία μου είναι λίγο αρχαία.
 
Μηνύματα
2.509
Likes
3.269
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Το καφέ Γκρέκο είναι όντως ακριβό και υπερτιμημένο,τελευταία φορά που είχα πάει περίπου 1μιση χρόνο πρίν ο καφές κόστιζε 7 ευρώ!!(το έχω σχολιάσει κι εγώ στην σχετική ιστορία που είχα γράψει).Αξίζει μόνο να πάει κανείς να το δεί για την...ιστορία του,να το περιεργαστεί να δεί τους πίνακες ,τις γκραβούρες και μετά ας πάει αλλού να πιεί τον καφέ του,η τιμή αυτή ΔΕΝ είναι αντιπροσωπευτική για τα καφέ της Ρώμης,βρίσκεις στη μισή τιμή σε πολλά άλλα μαγαζιά και με καλύτερο περιβάλλον..
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Οσες φορες ειχα παει στο καφε Γκρεκο γινοταν το αδιαχωρητο πατεις με πατωσε και ειχε παρα πολυ φασαρια, ολοι μιλουσαν σε πολλα ντεσιμπελ πανω απο το κανονικο για να ακουστουν, με συνεπεια να ειναι τοσο δυσαρεστη η κατασταση που να μην περιμενω να αδειασει καποιο τραπεζι για να βρω να κατσω. Ηταν εντελως δυσαρεστα, αν και το καφενειο αυτο καθεαυτο ειναι πανεμορφο. Ειναι θυμα της φημης του.
Απο την αλλη το καφε Φλοριαν επειδη εχει τραπεζακια εξω (οπου το εξω ειναι αυτη η υπεροχη πλατεια) και ορχηστρα ειναι το κατι αλλο. Δεν χορταινα να πηγαινω και να ξαναπηγαινω. Αλλα και το εσωτερικο του, μια και οι περισσοτεροι καθονται εξω, ειναι βιωσιμο και ειναι οντως εντυπωσιακο.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.466
Likes
9.427
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Εκεί σκεφτήκαμε την δόξα της Ρώμης, η οποία επιζεί μάλλον προβληματικά κρίνοντας από τους ταλαίπωρους τύπους οι οποίοι ντυμένοι μονομάχοι και λεγεωνάριοι προσπαθούν να πείσουν τους τουρίστες να φωτογραφηθούν μαζί τους για πέντε δεκάρες, συγγνώμη ευρώ....

τα λέω έτσι για να μην καταλήξω υπερβολικός.
το συμπέρασμα αυτό το έβγαλες από τους τύπους στο Κολοσσαίο? το σκέφτηκες πριν το γράψεις αυτό? "επιζεί προβληματικά"...στα όρια της κατάρρευσης...κατέληξες υπερβολικός..
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.535
Μηνύματα
899.454
Μέλη
39.253
Νεότερο μέλος
chemist1975

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom