varsa
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- far away
εξαιρετικός Δημο μια φορά ακόμη...περιμένουμε συνέχεια και απο φωτο...
Ευχαριστώ Έρση!Εξαιρετικα ενδιαφερουσα και η σημερινη αφηγηση σου. Πρεπει να κανατε ενα εκπληκτικο οδοιπορικο. Μπραβο.
Να προσθεσω οτι ιστορικα τα πιο προοδευτικα σωματα της τουρκικης και παλαιοτερα της οθωμανικης αυτοκρατοριας ειναι οι αλεβιτες. Στη Σεβαστεια στις 2 Ιουλιου του 1993 εξαγριωμενος οχλος φονταμεταλιστων εβαλε φωτια σε ενα ξενοδοχειο οπου συνεδριαζαν διανοουμενοι αλεβιτες και στην πυρκαγια που ξεσπασε βρηκαν τον θανατο 33 αλεβιτες συνεδροι:
Turkey remembers Mad
Μερικες επιπλεον πληροφοριες:
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=10.07.2008,id=56324928
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=28373
Μεγαλο μερος του πληθυσμου των Αλβανων, της νοτιας κυριως Αλβανιας, ειναι επισης Μπετακσι.
Εξαιρετικες, Δημο μου, ειναι και οι φωτογραφιες σου.
Βρε ΕΡΣΗ είσαι σωστή εγκυκλοπαίδεια! Χαίρομαι να διαβάζω τα ποστς σου!!!Η πεθερα μου ηταν απο την ελληνικη μειονοτητα της Κορυτσας και μεταξυ των ιστοριων που μου διηγοταν για την προπολεμικη Αλβανια (τι χαζη που ημουν και δεν την κατεγραφα, οσα μου διηγοταν ειχαν εξαιρετικο ενδιαφερον) μου διηγοταν επισης οτι προπολεμικα οι Αλβανοι μουσουλμανοι της περιοχης, οι οποιοι ηταν μπεταχτσι (τοτε ακουσα για πρωτη φορα αυτον τον ορο) ειχαν εντελως ευρωπαικο προσανατολισμο. Ασκουσαν την μονογαμια και ηθελαν οι γυναικες τους να ντυνονται ευρωπαικα και να εχουν σχεσεις με χριστιανες. Η πεθερα μου τους θεωρουσε σαν πιο light εκδοχη των μουσουλμανων κα τους εκτιμουσε περισσοτερο ως κοσμοπολιτες. Απο τοτε με ενδιεφερε πολυ η ιστορια των αιρετικων η αν θελεις μη ορθοδοξων τασεων της ισλαμικης θρησκειας. Μου φαινοταν μια πολυ πιο ενδιαφερουσα παραλαγη απο το mainstream.
Σε εναν αλλο οδηγο για την Τουρκια που αγορασα επι τοπου και ο οποιος ειναι γραμμενος απο εναν τουρκο υπηκοο αρμενιο στην καταγωγη και τη συζυγο του η οποια ειναι τουρκαλα και ειχε αναφορες πολυ ενδιαφερουσες στις μειονοτητες της τουρκιας, αναφεροταν οτι σε σχεση με τους αλεβιτες ειναι πολυ πιο σημαντικο ποιο δογμα κανεις ασκει, παρα απο ποια εθνικοτητα προερχεται. Για παραδειγμα ποιο ευκολα παντρευοταν ενα ζευγαρι που ο ενας η η μια ειναι τουρκος και ο αλλος η η αλλη κουρδος αρκει να ειναι και οι δυο αλεβιτες παρα ενας η μια σουνιτης με εναν η μια αλεβιτη, ακομα και αν ειναι και οι δυο τουρκοι η κουρδοι.
Περιμενω την πολυ ενδιαφερουσα συνεχεια...
Ευχαριστώ Ζωή!Την προσοχη μου στην ιστορια τραβηξε το Pammukale αρχικα , αλλα ολο το αρθρο ειναι εξαιρετικο και η θεα απο το αεροστατο καταπληκτικη! Μπραβο Δημο!