06 Ιουλίου 2019
Ενώ τρώμε πρωινό στο ξενοδοχείο στην Μπολόνια και λίγο πριν πάμε να πάρουμε το τρένο για την Φερράρα, αποφασίζεται μικρή αλλαγή σχεδίων (τα έλεγα εγώ!). Σαν να μας φάνηκε λίγο να μην κάνουμε και διανυκτέρευση στην Φερράρα, επομένως κλείνουμε δωμάτιο, παίρνουμε και μια αλλαξιά ρούχα και είμαστε πανέτοιμοι!
Η Φερράρα, όχι μόνο δικαίωσε την ξαφνική αλλαγή σχεδίων, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες. Η επιμονή μου έπιασε τόπο!
Στο εντυπωσιακό Castello Estense.
Παρά τους 36 βαθμούς γυρνάμε όσο αντέχουμε περισσότερο την πόλη και πηγαίνουμε και στο Palazzo dei Diamanti - είχε και κάποια δροσιά εκεί.!
Λίγες βόλτες ακόμα βόλτες στα υπέροχα λιθόστρωτα στενά πριν πάμε στην καταπληκτική Osteria La Compagnia.
Το βράδυ τα στενά είναι ακόμα πιο όμορφα.
Προτείνω ανεπιφύλακτα την Φερράρα σε όποιον βρεθεί στην περιοχή της Emilia Romagna. Την αγαπήσαμε όλοι - και κυρίως όσοι θεωρούσαν στην αρχή περιττή την διανυκτέρευση.
07 Ιουλίου 2019
Ξυπνάμε νωρίς, τρώμε πρωινό και επιστροφή (με τρένο φυσικά!) στην Μπολόνια, την οποία έχουμε δει ελάχιστα. Φρεσκαριζόμαστε και ξεχυνόμαστε στους δρόμους.
Έριξε κάτι ψιχάλες και ανησυχήσαμε λίγο.
Γρήγορα όμως ο ήλιος επανεμφανίστηκε - μαζί με την ζέστη.
Ίσως στο πιο διάσημο σημείο της Μπολόνια.
Άφησα τους άλλους να ανέβουν στον πύργο Ασινέλι με δικαιολογία το τσακισμένο μου γόνατο και πήγα στο δικό μου πιο αγαπημένο σημείο της πόλης, τη Via Santo Stefano (ήπια και ένα lambrusco).
Στο μεταξύ με βρήκαν και οι υπόλοιποι ενθουσιασμένοι και γυρίσαμε λίγο ακόμη.
Κάπου εκεί ξαναχωρίζουν οι δρόμοι μας, αφού εγώ πηγαίνω στο Ιστορικό Μουσείο της Μπολόνια και οι υπόλοιποι χαλαρώνουν σε ένα καφέ.
Το μουσείο πολύ το χάρηκα και στη συνέχεια κατευθύνομαι στο πολυφωτογραφημένο κανάλι της Μπολόνια.
Δεν χάνω ευκαιρία κι εγώ.
Πηγαίνουμε για φαγητό στο Sfoglia Rina, λίγη ξεκούραση και φρεσκάρισμα και ξαναβγαίνουμε για το τελευταίο aperritivo (ε και ένα παγωτάκι στο καταπληκτικό Cremeria La Vecchia Stalla!).