Ελλάδα Σαμοθράκη (4ήμερο προ-διακοπών)

McElk

Member
Μηνύματα
1.055
Likes
1.710
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Έχω πάει 7–8 φορές Σαμοθράκη τα τελευταία 15 χρόνια συνήθως τέτοια εποχή.
Ιούνιο και Σεπτέμβριο το νησί είναι προορισμός κυρίως Σαββατοκύριακου για κατοίκους του Έβρου και κοντινούς Βαλκάνιους ενώ Ιούλιο και Αύγουστο υποδέχεται παραθεριστές για κανονικές διακοπές.

Το ξενοδοχείο NIKI - από τα λίγα αξιοπρεπή καταλύματα - είχε δωμάτια με πολύ καλές τιμές μεσοβδόμαδα και στις ταβέρνες έβρισκες ελεύθερα από τα καλύτερα τραπέζια και χωρίς κράτηση. Από σήμερα βέβαια (28/6) η κατάσταση θα αλλάξει καθώς μέτρησα 40 αυτοκίνητα να επιβιβάζονται στο πλοίο της Zante ferries για Αλεξανδρούπολη και κάπου τριπλάσια να αποβιβάζονται στην Καμαριώτισσα (το λιμάνι της Σαμοθράκης).

Το πιο ενδιαφέρον για μένα στο νησί είναι η πεζοπορία στο ρέμα του Φονιά (45 λεπτά ως την 1η βάθρα με χαλαρό περπάτημα, στάσεις για φωτογραφίες) Η διαδρομή είναι εύκολη – τα δύσκολα σημεία περιορίζονται στο 1/10.
Από εκεί και πέρα για τη 2η βάθρα (15 λεπτά) τα πράγματα είναι αντίστροφα όσον αφορά τη δυσκολία. Σκαρφάλωμα με βοήθεια συρματόσχοινου, ριζών και κλαδιών, έντονες κλίσεις με πετραδάκια που μπορεί να γλιστρήσεις σε επικίνδυνα σημεία κλπ. Το τοπίο όμως όταν φτάσεις θα σε αποζημιώσει.

Εξ ίσου καταπληκτικό τοπίο και στη σύντομη (εύκολη) διαδρομή (15 λεπτά) για την Γριά Βάθρα στα Θέρμα.
Η γενική συμβουλή που δίνουν οι ντόπιοι μετά τη 2η βάθρα του Φονιά και της Γριάς είναι: Όχι μόνοι, πάτε παρέα με κάποιον που έχει ξαναπάει και γνωρίζει το μέρος.

Ακτή Παχιά Άμμος. Μεγάλη παραλία που βαθαίνει απότομα με δυο μπαρ που έχουν καταλάβει με ομπρελοξαπλώστρες το 1/3 της ακτής – το υπόλοιπο ελεύθερο. (5 ευρώ ελαχ. κατ.) Κυρίως οικογένειες και Βαλκάνιοι.
Ταχύπλοο με τιμές 20-30 ευρώ μεταφέρει στις απρόσιτες από τη στεριά μικροσκοπικές παραλίες Κατάρτι και Βατός. (Συνεννόηση στο μπαρ Nikolas)
Προσοχή στο παρκάρισμα. Όχι σε απάτητο μέρος.
Η άμμος είναι όνομα και πράμα παχιά και πολύ εύκολα μπορεί να κολλήσει αμάξι εκτός αν είναι 4χ4. Έτυχε άλλη φορά να σπρώχνουμε 10 άτομα μία μερσεντές.
Επίσης το παρκάρισμα κάτω από δέντρα ενέχει τον κίνδυνο να σου κάνουν ζημιά κατσίκια που θα σκαρφαλώσουν για να φάνε τις φυλλωσιές.

Συνδιάζοντάς το με μπάνιο στην Παχιά Άμμο μπορεί να επισκεφθεί κανείς το εκκλησάκι της Παναγίας Κρημνιώτισσας και να γευματίσει στο ομώνυμο ταβερνάκι. Ο δρόμος έχει επιδιορθωθεί τελευταία - ιδανικό βέβαια το 4χ4 αλλά πάει και κανονικό αμάξι με λίγη προσοχή.

Ακτή στα Θέρμα - Saoki bar. Βοτσαλωτή παραλία – χρήσιμα τα παπουτσάκια θαλάσσης. (4 ευρώ ελαχ. καταν.) Κυρίως νεαρόκοσμος.

Ακτή Κήπος. Απέραντη παραλία - ερημική όταν πήγαμε (26/6). Άλλη φορά είχε εποχούμενη καντίνα με λίγες ομπρελοξαπλώστρες και γυμνιστές στην άκρη δεξιά – δεν ενοχλείται κανείς.

Ταβέρνα Καρυδιές. Σταθερή αξία. Κατσικάκι μαγειρευτό.

Ταβέρνα Βράχος. Κατσικάκι στη σούβλα (μισό κιλό κατσικάκι, χωριάτικη, ½ λευκό Λήμνου, ψωμί, νερό, κέρασμα στο τέλος: 35 ευρώ με το πουρμπουάρ)

Ψαροταβέρνα Ακρογιάλι. 70 € αλλά σκάσαμε! Έπρεπε να πάρουμε πολύ μικρότερο ψάρι.

Κατσικάκι επίσης φάγαμε και στο ταβερνάκι της Παναγίας Κρημνιώτισσας.

Μέχρι και … κατσικομακαρονάδα διάβασα σε κατάλογο ταβέρνας! Ήμαρτον!!

Μπαρ Μελτέμι στη Χώρα για ποτό. 8€ το απλό (ρούμι), 10 το κοκτέιλ (καϊπιρίνια). Θέα στο φωτισμένο κάστρο.

Άλλα must see που λένε και στο χωριό μου.

Αρχαιολογικός χώρος Παλαιόπολης με το μουσείο (που σήμερα 29/6 εγκαινιάζεται ανακαινισμένο), πύργος των Γκατελούζι, κάστρο στη Χώρα.

Ταβερνάκι «Αέτσα» στο στενό της Χώρας (δεν είχε ανοίξει ακόμη) με τσιπουρομεζέδες και ωραία μουσική.

Καφέ «Ο Πύργος» στη Χώρα για τους ρομαντικούς, καφενείο στα Θέρμα για τους … εναλλακτικούς!

Για τους γλυκατζήδες και δη τους λάτρεις των σιροπιαστών, κανταΐφι με το κιλό στο ζαχαροπλαστείο «Η Σαμοθράκη» στη Χώρα.

Αν θέλει κανείς απλώς να γνωρίσει το νησί και όχι τόσο για παραλίες, μπάνιο κλπ τρείς μέρες είναι αρκετές.

Προσεχώς θα ανεβούν και μερικές φωτο.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.160
Likes
46.082
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Ωραίος και συνοπτικός, με αναφορά σε όλα τα σημαντικά σημεία του νησιού, που μπορεί να δει κανείς και σε τρεις μέρες σε πρώτη φάση.
Η Σαμοθράκη είναι παράδεισος, απορώ τόσα χρόνια γιατί τη σνόμπαρα, μάλλον επειδή είναι σχετικά κοντά για τους Βορειοελλαδίτες. Σίγουρα πάντως θέλω να ξαναπάω, με παρέα όπως λες έχοντας στόχο τις βάθρες 3 & 4 αρχικά.
Το περπάτημα ως την πρώτη ήταν περίπατος και το έβγαλα σε 25 λεπτά, από κει και μετά δυσκολεύει λίγο το πράγμα, χωρίς να ναι κάτι εξωφρενικά δύσκολο ως τη δεύτερη βάθρα βέβαια, αρκεί να μη κάνεις το έγκλημα (όπως πολλοί) κι ανεβαίνεις με παντόφλες...
Για την ταβέρνα στις Καρυδιές τι να πω, τοπίο και φαγητό μ' έχουν στιγματίσει!
Περιμένουμε και τις εικόνες σου για περαιτέρω σχολιασμό. :)
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.361
Likes
4.347
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Καθώς προκειται να παω άμεσα, το θέμα ήρθε στην σωστή ώρα. :clap:
Ερώτηση: Στις δύο πεζοπορίες που ανέφερες (στη πρώτη βάθρα του Φονιά & στης Γριάς) τα μονοπάτια πως είναι; Είναι καθαρισμένα ή έχουν αγκάθια κλπ.; Αναρωτιέμαι αν είναι απαραίτητο το παντελόνι πεζοπορίας.
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.055
Likes
1.710
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Τα μονοπάτια είναι καθαρά και δεν υπάρχει βλάστηση με αγκάθια. Όλοι πάνε με βερμούδες.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.368
Μηνύματα
890.056
Μέλη
39.039
Νεότερο μέλος
vasilikigero

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom