andeli
Member
- Μηνύματα
- 26
- Likes
- 32
- Επόμενο Ταξίδι
- Οδικώς Σιβηρία - Κίνα
- Ταξίδι-Όνειρο
- Πάρκο Darien Gap Παναμάς
ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ - ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ (APUGLIA – PUGLIA)
Η διαδρομή ΑΘΗΝΑ - Πάτρα (πλοίο) Μπάρι - RuvodiPuglia - Barletta - Andria - Castel del monte - Gravina in Puglia - Altamura - Matera - Metaponto - Taranto - Paliagianello - Castellaneta - Martina Franca - Alberobello - Bari (πλοίο) - Πάτρα - Αθήνα.
Συνολικά 460 χλμ + τα χλμ Αθήνα – Πάτρα - Αθήνα…. το Super Fast IVαφήνει πίσω του το λιμάνι της Πάτρας. Στα αριστερά φαίνεται η νέα κρεμαστή γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου ενώ από την άλλη πλευρά ένα θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα βυθιζόταν στα νερά του Ιονίου πελάγους. Οι ώρες περνούν η παρέα μου είναι στο selfserviceτου πλοίου και μελετάει προσεκτικά τον χάρτη για την επόμενη ημέρα που το πλοίο θα φτάσει στο Μπάρι. (15 ½ ώρες).
Έφτασε το πρωινό ο καιρός είναι καλός με μια ελαφρά συννεφιά – ιδανική για να ταξιδέψουμε –
BARI – Μπάρι
INFO: Το Μπάρι είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιφέρειας. Η αρχαία ελληνική ονομασία είναι ΒΑΡΙΟΝ. Ο πληθυσμός είναι 331.848 κατ. Το υψόμετρο είναι 5 μ. από την θάλασσα, ο τηλ. Κωδικός είναι 080, ο ταχ. Κώδικας 70100. Οι οδικές αποστάσεις Μπάρι -> Νάπολι 267 χλμ Μπάρι -> Λέτσε 153 χλμ
Το Μπάρι είναι η βιομηχανική και εμπορική πρωτεύουσα του Νότου.
Η αξιόλογη εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην πόλη επιβραβεύτηκε το 1930 με την οικοδόμηση του κτηριακού συγκροτήματος της Φιέρα ντελ Λεβάντε (FieradelLevante)= Έκθεση της Ανατολής – που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακών διαστάσεων κτηριακό συγκρότημα που γίνονται εμπορικές εκθέσεις και εκδηλώσεις που σχετίζονται με την οικονομική ζωή του τόπου.
Μια πρώτη επιτυχής προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πόλης είχε ήδη ξεκινήσει το 1813 από το Γάλλο βασιλιά και σύζυγο της αδελφής του Ναπολέοντα, Ιωακείμ Μυρά ο οποίος έδωσε εντολή για το σχεδιασμό της «καινούργιας πόλης» με φαρδείς και ευθείς δρόμους με συμμετρικά οικοδομικά τετράγωνα και κατασκευή όμορφων μεγάρων.
Η «λεβαντίνικη» ψυχή των κατοίκων της περιοχής επιβιώνει στη γραφική περιοχή του λιμανιού και της παλιάς πόλης την οποία θα πρέπει να επισκεφθούμε οπωσδήποτε. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε το πορτοφόλι ή την τσάντα μας αλλά κι την ασφάλεια της μοτοσικλέτας μας από τους ντόπιους κλέφτες.
ΜΠΑΡΙ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το ΑΡΤ (κέντρο πληροφοριών για τουρίστες) βρίσκεται στην PiazzaAldoMoro 33/Α τηλ. 5242244, γραφεία ανοιχτά από τη Δευτέρα έως το Σάββατο από τις 08.30 έως τις 14.00 και τα απογεύματα από τις 16.00 έως τις 20.00 μόνο την Τρίτη & Πέμπτη.
Βρίσκεται κοντά στα τρένα βγαίνοντας από τον σταθμό στην δεξιά πλευρά και στρίβοντας τον 1ο δρόμο αριστερά.
ΜΠΑΡΙ - ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Αστυνομία (Polizia) τηλ. 113 με υπηρεσία για ξένους πολίτες στην οδό G. Murat 4 και τηλ. 5291111 Καθώς και Carabinieriτηλ. 112 οδική βοήθεια ACIViaSerena 26 τηλ. 116 πρώτες βοήθειες ProntoSoccorsoτηλ. 5242389.
ΜΠΑΡΙ, Αξιοθέατα
Τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης τα συναντάμε στην παλιά πόλη (CittaVecchia = Τσιτά Βέκια) χτισμένη σε ένα ακρωτήριο ανάμεσα στο παλιό και το σύγχρονο λιμάνι, στην παλιά πόλη μπαίνουμε από το μεσαιωνικό σουηβικό κάστρο CastelloSvevo (Καστέλο Σβέβο) που χτίστηκε αρχικά από τον Φρειδερίκο Βʼ (1235) και αναστηλώθηκε αργότερα από τους Ισπανούς (16ος αιώνας). Η γραφική παλιά πόλη προσελκύει πολλούς επισκέπτες με τα στενάκια και τις εκκλησίες της. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ο λιτός καθεδρικός ναός (CattedralediBari) του 12-13ου αι. με τις αρμονικές γραμμές, ο οποίος αντικατέστησε ένα βυζαντινό ναό που είχε καταστρέψει (μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της πόλης) ο Νορμανδός ηγεμόνας Γουλιέλμος ο Μοχθηρός (GuglielmoilMalo) ύστερα από λαϊκή εξέγερση.
Ο μεγάλος ρόδακας της πρόσοψης είναι διακοσμημένος με πέτρινα τερατάκια και φανταστικά ζώα. Στο εσωτερικό του ναού βλέπουμε τον άμβωνα του 12ου αιώνα και μια βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της οδηγήτριας (μέσα στην κρύπτη). Σε μικρή απόσταση από την μητρόπολη συναντούμε το δεύτερο αριστούργημα ρομανική τεχνοτροπίας στην πόλη, την βασιλική του Αγίου Νικολάου (BasilicadiSanNicola) κατασκευασμένη την περίοδο 1089-1197. οι επιδράσεις της βυζαντινής, νορμανδικής, λομβαρδικής & συριακής αρχιτεκτονικής ενσωματώνονται σε έναν καινούργιο ολοκληρωμένο ρυθμό τον ρομανικό που θα συναντήσουμε σε κάθε γωνιά της επαρχίας.
Οι εκκλησίες του Μπάρι είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτής της τεχνοτροπίας. Στην αριστερή πλευρά του ναού διακρίνεται μια πύλη με τα πέτρινα ανάγλυφα δυο λεόντων. Η κεντρική πύλη είναι υπέροχα διακοσμημένη με μονομάχους, ελέφαντες και δυο ταύρους που στηρίζουν τις διακοσμητικές στήλες. Αψίδες και κίονες μας οδηγού στο πρεσβυτέριο (το ιερό) όπου βρίσκεται το όμορφα διακοσμημένο κιβώριο (το ημιθόλιο πάνω από την Αγία Τράπεζα) και ο επισκοπικός θρόνος Κάτεντρα ντελ Βέσκοβο Ελία (CattedradelVescovoElia).
Η κρύπτη στηρίζεται σε 26 κίονες με ρομαντικά και βυζαντινά κιονόκρανα. Στη δεξιά αψίδα θα παρατηρήσουμε το βυζαντινό τρίπτυχο ενός αγιογράφου από τα Χανιά της Κρήτης (AndreaRicodaCandia). Στα δεξιά του τριπτύχου βλέπουμε την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Στους εξώστες, στο μουσείο της βασιλικής, παρουσιάζονται οι πλούσιοι θησαυροί της.
Άλλες βυζαντινές εκκλησίες είναι η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου (ChiesadiSanGregorio) και της Παναγίας του Λαού (Σάντα Μαρία ντελ Πόπολο = SantaMariadelPopolo). Έξω από την παλιά πόλη, η λεωφόρος Καβούρ (CorsoCavour) γεμάτη βιτρίνες, απλώνεται κατά μήκος της «πόλης του Μυρά» (Μπόργκο Μουρατιάνο = BorgoMurattiano) της συνοικίας που έχτισε ο γαμπρός του Ναπολέοντα στις αρχές του 19ου αιώνα, κατά την περίοδο της σύντομης βασιλείας του.
Αριστερά θα δούμε την πρόσοψη του θεάτρου Πετρουτσέλι (TeatroPetruzzelli) που υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά της Ιταλίας έως την καταστροφική πυρκαγιά του 1991. εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης του κτηρίου. Στρίβοντας δεξιά στην οδό Βία Μπεατίλο (ViaBeatillo) καταλήγουμε στο αρχαιολογικό μουσείο (MuseoArcheologicodiBari) που στεγάζεται προσωρινά μέχρι την ανέγερση νέου κτηρίου στο κεντρικό μέγαρο του Πανεπιστημίου.
Ανάμεσα στα 30.000 εκθέματα ξεχωρίζουν η πλούσια συλλογή αρχαίων αγγείων ελληνικής και τοπικής παραγωγής και τα ευρήματα που προέρχονται από την πόλη Canosa (Κανύσιον, 3ος αιώνας π.Χ.) και ένας μπρούτζινος Εκηβόλος (με βέλη) Απόλλωνας (Απόλο Σαετάντε = ApolloSaettante) του 5ου αι. π.Χ.
Έξω από την πόλη στα δυτικά προάστια βρίσκεται το υπέρκομψο καινούργιο στάδιο της πόλης το StadioSanNicolaέργο του αρχιτέκτονα RenzoPiano.
Molfeta - Μολφέτα
Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι του Μπάρι (25 χλμ) υψώνεται ο καθεδρικός ναός της πόλης στην παλιά πόλη δεν είναι τίποτε άλλο από μια γραφική συστοιχία σπιτιών και μικρών εκκλησιών πάνω στο μικρό ακρωτήρι που προεξέχει στην Αδριατική θάλασσα. Για τις συντρόφους σας υπάρχει ένα μεγάλο καλό εμπορικό κέντρο για να κάνουν shoppingtherapy.
Από την Μολφέτα κατευθυνόμαστε Νότια στον επαρχιακό δρόμο SP 112 και μετά από 17 χλμ συναντάμε την πόλη RuvoDiPuglia.
RUVODIPUGLIA – Ρούβο ντι Πούλια
Πληθυσμός 25.675 κατ. - Υψόμετρο 256 μ. Τηλ. Κωδικός 080 - Οδικές Αποστάσεις 36 χλμ από το Μπάρι, 22 χλμ από την Άντρια. Πληροφορίες. Η ProLocoδιαθέτει γραφεία στην οδό ViaVittorioVeneto 48 Τηλ. 3615419. Οδική πρόσβαση. Βγαίνουμε στην έξοδο Molfetta-Trani (Α14 Bologna – Taranto).
Μεγάλη γεωργική κωμόπολη στους πρόποδες των λόφων Μούρτζε υπήρξε στην αρχαιότητα κέντρο παραγωγής και εμπορίου ειδών κεραμικής τέχνης. Στην πλατεία Μπόβιο (PiazzaBovio) το εθνικό μουσείο Ιάτα (MuseoNazionaleJatta) ανοιχτό καθημερινά ώρες 08.30 – 13.30 και 14.30 – 19.30 το Σάββατο, μας θυμίζει μέχρι που έφτασε το μεγαλείο της κεραμικής τέχνης στο Ρούβο από τον 5ο έως τον 3ο αι. π.Χ. με τα 1.700 αρχαία αγγεία Απουλιανή και ελληνικής κατασκευής που βρίσκονται στις προθήκες του.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης είναι η Κατεντράλε (Cattedralle) μια εκκλησία του 13ου αι. σε καθαρότατο ρομανικό ρυθμό όπου η αυστηρότητα της πρόσοψης μετριάζεται από τα ανοίγματα των τριών πυλών (η κεντρική είναι διακοσμημένη με δυο πέτρινα λιοντάρια που στηρίζουν λεπτές κολόνες οι οποίες αντί κιονόκρανων στολίζονται με ανάγλυφους φτερωτούς γρύπες) καθώς και από ένα κομψό ρόδακα.
Φεύγοντας από το RuvoDiPuglia κατευθυνόμαστε ΒΔ στον επαρχιακό δρόμο SP2, SP 23, SP 85, SS16BIS με κατεύθυνση την πόλη Μπαρλετα.
Barletta – Μπαρλέτα
Πληθυσμός 92.000 κατ. Υψόμετρο 15 μ.
Τηλ. Κωδικός 0883 Οδικές Αποστάσεις 55 χλμ από το Μπάρι, 11 χλμ από την Άντρια Πληροφορίες. Η ΑΡΤ έχει τα γραφεία της στην λεωφόρο CorsoGaribaldi 206 τηλ. 3331331
Οδική πρόσβαση. Βγαίνουμε στην έξοδο Andia-Barletta (Α14 Bologna – Taranto)
Η πόλη Μπαρλέτα υπήρξε κέντρο για την επιβίβαση των προσκυνητών που ταξίδευαν προς τους Αγίους Τόπους, οι οποίοι πριν τον απόπλου συγκεντρώνονταν στον Ναό του Πανάγιου Τάφου (ChiessadelSantoSepolcro = Κιέζα ντελ Σάντο Σεπόλκρο).
Αριστερά της εκκλησίας υψώνεται το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του Κολοσσού (Colosso) ύψους 5 μ. βυζαντινό έργο του 4ου αι. μ.Χ. που εικονίζει μάλλον τον αυτοκράτορα Ονόριο και μεταφέρθηκε στην Μπαρλέτα κατά τον 12ο ή τον 13ο αι. από την Κωνσταντινούπολη. Λίγο πιο πέρα από την εκκλησία του Πανάγιου Τάφου, η λεωφόρος Γκαριμπάλντι (CorsoGaribaldi) στενεύει και ο δρόμος μας οδηγεί στον όμορφο καθεδρικό ναό του 12ου αι. (Duomo) στον οποίο βλέπουμε την συνύπαρξη του ρομανικού, του γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα (ChiessadiSantʼ Andrea). Προσέξτε τα γλυπτά της πύλης που φιλοτέχνησε ο Δαλματός καλλιτέχνης SimeonRaguseus (13ο αι.)
Εκεί βρίσκεται και η πλατεία Ντισφίντα (piazzadellaDisfida) οπού βλέπει η περίφημη ιστορική ταβέρνα της πρόκλησης (cantinadellaDisfida) στην οποία έγινε προσπάθεια να ξαναζωντανέψει η ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής με όπλα και αντικείμενα του 1500. Στην αντίθετη πλευρά ξεκινώντας από το Duomo θα συναντήσουμε το κάστρο (Castello) έργο της σουηβικής περιόδου που αναστηλώθηκε και άλλαξε ριζικά την εποχή των Αραγωνέζων.
Από εδώ και με κατεύθυνση νότια σε 15 χλμ συναντάμε την πόλη Άντρια.
Andria – Άντρια
Πληθυσμός 94.500 κατ. Υψόμετρο 428 μ. Τηλ. Κωδικός 088
Οδικές Αποστάσεις 56 χλμ από το Μπάρι, 11 χλμ από την Μπαρλέτα
Πληροφορίες. Η ΑΡΤ έχει τα γραφεία της στο Μπάρι τηλ. 080 5242361 www.pugliaturismo.comΟδική πρόσβαση. Βγαίνουμε στην έξοδο Andia-Barletta (Α14 Bologna – Taranto)
Ο Φρειδερίκος Βʼ είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην Άντρια η οποία πήρε το όνομα της από τον μυθικό Αδρία και σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές κωμοπόλεις της Ιταλίας. Ανάμεσα στα μνημεία είναι και η εκκλησία του Αγίου Αυγουστίνου (ChiessaSantʼ Agostino) με την όμορφη πύλη του 14ου αι. περίτεχνα φτιαγμένη σύμφωνα με τα βυζαντινά πρότυπα.
Από εδώ και με κατεύθυνση νότια σε 17 χλμ συναντάμε το Κάστελ ντελ Μόντε.
CASTELDELMONTE – Κάστελ Ντελ Μόντε (Μεσαιωνικό Κάστρο)
Το μεσαιωνικό κάστρο συγκροτούν οκτώ οκτάγωνοι πύργοι στην κάθε γωνία ενός διώροφου οκταγωνικού κτίσματος από ασβεστόλιθο με οκτώ αίθουσες στον πρώτο όροφο και άλλες οκτώ στον δεύτερο. Ακόμα, μια οκτάγωνη κρήνη διακοσμούσε το κάστρο αλλά καταστράφηκε σε κάποια από τις λεηλασίες και τις επιδρομές που το Κάστελ ντελ Μόντε γνώρισε κατά την διάρκεια των αιώνων. Οι πηγές αναφέρουν ότι ο ίδιος ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Βʼ σχεδίασε το οχυρό.
Το Κάστελ ντελ Μόντε (ανοικτό από το Μάιο – Σεπτέμβριο, Τρίτη με Παρασκευή 08.30 – 19.00 και 09.00 – 19.00 το Σάββατο. Κυριακή & αργίες 08.30 – 14.00) χτίστηκε σύμφωνα με τα γοτθικά πρότυπα μέσα σε μια 10ετια (1240-1250) στο κέντρο ενός ερημικού τοπίου στους πρόποδες των λόφων Μούρτζε, όπου η ελάχιστη βλάστηση ξανθαίνει και ξεραίνεται κάτω από το δυνατό ήλιο της Απουλίας.
Ο αυτοκράτορας το χρησιμοποίησε ως χώρο διαμονής κατά την διάρκεια της εποχής του κυνηγιού. Το Κάστελ ντελ Μόντε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Φρειδερίκου Βʼ μετατράπηκε σε μια άθλια γιγαντιαία φυλακή. Το Κάστελ ντελ Μόντε βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ ΝΔ του Τράνι και 50 χλμ Δ του Μπάρι.
GravinainPuglia – Γκραβίνα ιν Πούλια
(αρχ. Ονομ. ΣΙΔΙΟΝ)
Πληθυσμός 41.200 κατ.
Υψόμετρο 350 μ.
Τηλ. Κωδικός 080
Οδικές Αποστάσεις 57 χλμ από το Μπάρι, 24 χλμ από τη Ματέρα.
Πληροφορίες. Επικοινωνήστε με την ΑΡΤ στο Μπάρι τηλ. 080 5242361. www.pugliaturismo.com
Οδικήπρόσβαση. ΒγαίνουμεστηνέξοδοGioia del Colle (Α14 Bologna – Taranto).
Γκραβίνα (Gravina) στη διάλεκτο της Απουλίας, σημαίνει χαράδρα.
Η γραφικότατη πόλη, με την καλαίσθητη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της κρέμεται στο χείλος ενός φαραγγιού που κόβει την ανάσα. Το κυριότερο αξιοθέατο είναι ο νορμανδικός καθεδρικός ναός (χτισμένος σε ψηλή τοποθεσία) η προσοχή του οποίου είναι έργο Δαλματών τεχνιτών του 15ου αι. δεσπόζει στην πόλη.
Αν βρεθείτε στην Γκραβίνα Κυριακή πρωί σας συνιστώ να ζητήσετε τα κλειδιά από τον φύλακα της εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου (ChiessadiSanFrancesco). Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας (ChiessadiSantaSofia) όπου φυλάσσεται ο τάφος της Άντζελα καστριώτα Σκαντερμπέργκ (AngelaCastriotaScanderberg), 1518.
Στο μουσείο της πόλης (MuseoPomariciSantomasi) ανοιχτό καθημερινά εκτός Σαββάτου – Κυριακής και αργιών, ώρες 09.00 – 13.00 και 16.00 – 19.00 συναντάτε αρχαιολογικά ευρήματα του 4ου αι. π.Χ. καθώς και βυζαντινές αγιογραφίες από την εκκλησία Σαν Βίτο Βέκιο (SanVitoVecchio).
Η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ (SanMichele) που λειτούργησε αρχικά ως καθεδρικός ναός της πόλης είναι στην ουσία μια ανασκαμμένη σπηλιά χωρισμένη σε πέντε κλιτή.
Altamura – Αλταμούρα
Πληθυσμός 64.000 κατ. Υψομ. 467 μ. Τηλ. Κωδ. 080, Ταχ. Κωδ. 70022. Οδικές αποστάσεις 45 χλμ από το Μπάρι, 17 χλμ από τη Ματέρα.
Η ProLoco βρίσκεται στην πλατεία PiazzaRepubblica 11, τηλ. 3143930 Οδική πρόσβαση. Βγαίνουμε στην έξοδο GioiadelColle (A14 Bologna – Taranto).
Στην Altamura θα συναντήσαμε αυτό που είναι κοινό στο νότο. Την ζωή στις πλατείες, την βουή του κόσμου, τους πλανόδιους πωλητές, τις γειτονιές στις παλιές πόλεις με τα στενά δρομάκια και τις μπουγάδες να κρέμονται από τα μπαλκόνια και τις γιαγιάδες να κάθονται στα κατώφλια των σπιτιών.
Το ελληνικό στοιχείο έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ιστορία της πόλης.
Ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Βʼ, κάλεσε Έλληνες, μαζί με Λατίνους και Εβραίους για να την εποικίσουν εκ νέου, όταν καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Σαρακηνούς και οι κάτοικοι της σκοτώθηκαν. Μέχρι τον 17ο αιώνα γινόταν ελληνική λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Ελλήνων (SanNicolodeiGreci).
Ο καθεδρικός ναός της πόλης (Cattedralle) κτίστηκε μετά από επιθυμία του Φρειδερίκου Βʼ το 1232. η πύλη με τα λιοντάρια και ο ρόδακας του 14ου αι. μαζί με ένα σύμπλεγμα αψίδων στην πρόσοψη του ναού αποτελούν εξαιρετικά έργα τέχνης.
Επτά χλμ βορείως της πόλης βρίσκεται το περίφημο Πούλο ντι Αλταμούρα (PulodiAltamura) κατοικημένο από την προϊστορική εποχή (με 90 μ. βάθος και 500 μ. διάμετρο).
«Πούλι» ονομάζονται τα βάραθρα της απουλιανής γης, που συγκεντρώνουν τα νερά της βροχής.
Matera - Ματέρα
Πληθυσμός 56.900 κατ.
Υψόμετρο 401 μ.
Τηλ. Κωδικός 0835
Οδικές Αποστάσεις 60 χλμ από το Μπάρι, 76 χλμ από τον Τάραντα.
Πληροφορίες. Η ΑΡΤ βρίσκεται στην οδό ViaDeVitiDeMarco 9 τηλ. 333541. τα γραφεία είναι ανοιχτά 09.00 – 13.00 από Δευτέρα – Σάββατο και 16.00 – 18.30 Δευτέρα και Πέμπτη. Υπάρχουν επίσης γραφεία πληροφοριών και στις οδούς ViaMadonnadelleVirto, ViaLucanaκαι στην πλατεία PiazzaMatteotti.
Οδική πρόσβαση. Βγαίνουμε στην έξοδο Mottola - Castellaneta (Α14 Bologna – Taranto).
Επόμενη στάση Matera. Βορειοδυτικά του Τάραντα. Βαθιές χαράδρες διασχίζουν την περιοχή, που ήταν παλιά τόπος απομόνωσης και εξορίας.
Τον 9ο αιώνα οι βυζαντινοί έχτισαν εδώ ένα οχυρό και γέμισαν τον τόπο εκκλησιές λαξευμένες στον βράχο. Σταδιακά στα κοιλώματα δημιουργήθηκαν συμπαγείς συνοικίες τα sassi και μια ολόκληρη πόλη αναπτύχθηκε.
Μια πόλη σκαμμένη μέσα στην πέτρα. Στις παρυφές απλώνεται η νεότερη πόλη. Με μοντέρνους δρόμους και πλατείες που θύμιζαν De Chirico.
Ας περιπλανηθούμε λίγο στη πόλη ως το μεσημέρι. Τέλος ίσως τυπώσουμε σε μια τυπική ιταλική τρατορία, σκοτεινή όπως όλα τα καλά μαγαζιά. Με ένα καλό vino rosso και μια ποικιλία πιάτων θα βγούμε ευτυχείς στον ήλιο.
Η πυξίδα έδειχνε νότο και έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο. Ευτυχώς οι δρόμοι, όπως παντού στην Ιταλία ήταν άψογοι και η οδήγηση με γρήγορους, αλλά χαλαρούς ρυθμούς στην εξοχή, ήταν το καλύτερο αντίδοτο στην καλοκαιρινή ραστώνη.
Πέρα από τα καινούργια προάστια τα οποία χτιστήκαν προκειμένου να στεγάσουν τους παλιούς ενοίκους των Σασι – η λέξη σημαίνει χαλίκια - (βλ. σχτ. άρθρο πιο κάτω) η γοητεία της πόλης οφείλεται ουσιαστικά στα λαβυρινθώδη στενά σοκάκια και στα γραφικά σπίτια που είναι σκαμμένα στους βράχους στο παλιό τμήμα της πόλης.
Τα Σάσι (Sassi) τρωγλοδυτικές συνοικίες μέσα στις οποίες συνυπάρχουν σπηλιές όπου ζούσαν οι κάτοικοι της πόλης μαζί με τα ζώα τους και υπόγειες βυζαντινές εκκλησίες, αποτελούσαν παλαιότερα «εθνική ντροπή» για την Ιταλία. Τρία ειδικά νομοθετικά διατάγματα που ψηφίστηκαν το 1952, το 1958 και ο 1967 είχαν ως αποτέλεσμα την εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους της. Ύστερα από 30 χρόνια οι παλιές συνοικίες της ντροπής αποτελούν πλέον ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Νότιας Ιταλίας. Οι άθλιες και υγρές αυτές σπηλιές, μετατράπηκαν σε πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια, μερικά των οποίων στεγάζουν γραφεία και εργασιακούς χώρους για αρχιτέκτονες και διανοουμένους.
Υπʼ οψιν η Ματέρα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου (από την 7η χιλιετία π.Χ). Από το 1993 η αρχαία πόλη προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Εδώ έγιναν τα γυρίσματα από τις ταινίες «Κατά Ματθαίον» του Παζολινι και τα «Πάθη» του Μελ Γκίμπσον …
Φτάνοντας στη Ματέρα από τον σταθμό του τρένου και την οδό Ρώμης (ViaRoma) αντικρίζουμε την καινούργια πόλη. Πρώτα συναντάμε την πλατεία Βιτόριο Βένετο (PiazzaVittorioVeneto) οπού βρίσκεται το Διοικητήριο και τα Δικαστήρια (PalazzodiGiustizia) καθώς και τα 3 όμορφα μικρά παρεκκλήσια.
Η οδός Βία ντελ Κόρσο (ViadelCorso) οδηγεί σε μια πλατεία που ορθώνεται η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (ChiesadiSanFrancesco) όπου φυλάσσεται ένα πολύτιμο πολύπτυχο έργο του καλλιτέχνη Μπαστιάνι (L. Bastiani) 16ος αι. διασχίζοντας μετά την πλατεία Πιάτσα Σεντίλε (PiazzaSedile) καταλήγετε μέσω της οδού Μητροπόλεως (ViaDuomo) στη μητρόπολη της Ματέρα (Duomo) μια πανέμορφη εκκλησία του 13ου αι. σε ρυθμό καθαρά ρομανικό που αποδεικνύει την επίδραση απουλιανών προτύπων. Στο εσωτερικό της (αριστερά, στο ύψος του πρώτου βωμού) βρίσκεται και το παρεκκλήσι της Παναγίας της Κωνσταντινούπολης (CappeliadiSantaMariadiCostantinopoli) με μια βυζαντινή τοιχογραφία που απεικονίζει την Παναγία (Μαντόνα ντέλα Μπρούνα – MadonnadelaBruna).
Από την πλατεία της Μητρόπολης μπορείτε να έχετε μια πρώτη άποψη των Σάσι (φαίνεται από εδώ το λεγόμενο Σάσο Μπαριζάνο, SassoBarisano) και των κυλινδρικών πύργων του κάστρου. Επιστρέφοντας στην πορεία σας και περνώντας πάλι από την οδό Μητροπόλεως και την Πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου, βγαίνετε (αριστερά) στην οδό Βία Ρίντολα (ViaRidola) όπου η παλιά μονή της Αγίας Κιάρα (SantaChiara) στεγάζει το Εθνικό Μουσείο της πόλης (MuseoNazionaleRidola) ανοιχτά καθημερινά 09.00 – 19.00.
Αφήνοντας πίσω την οδό Ρίντολα φτάνουμε στην πλατεία Πάσκολι (PiazzaPascoli) με εκπληκτική θέα στο λεγόμενο Σάσο Καβεόζο (SassoCaveoso) ακολουθούμε για λίγο την οδό Καζαλνουόβα (ViaCasalnuovo) και στρίβοντας αριστερά κατεβαίνουμε προς την παλιά πόλη και την πανοραμική οδό των Σάσι (StradaPanoramicadeiSassi) των παλιών τρωγλοδυτικών κατοικιών της πόλης.
Η πρώτη από τις δυο χαράδρες που κατεβαίνουν προς το ρήγμα λέγεται Σάσο Καβεόζο (SassoCaveoso) από τη λατινική λέξη cavea που σημαίνει σπηλιά. Στα δεξιά της βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Πέτρου των Σπηλαίων (SanPietroCaveoso) και δίπλα της πάνω από ένα μικρό οικισμό αποτελούμενο από παλιά σπίτια, ορθώνεται ο βράχος Μόντε Ερόνε (MonteErroneή Montirone). Σφηνωμένο στο βράχο βρίσκεται ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία (SantaMariadʼ Idris) σκαμμένο εξ ολοκλήρου μέσα στην πέτρα με ωραίες τοιχογραφίες του 14ου και 16ου αι. και από πάνω πολύ κοντά σε αυτό άλλο ένα εκκλησάκι με ακόμη παλιότερες βυζαντινές τοιχογραφίες.
Λίγο πιο πέρα βρίσκεται και το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Αρετής (MonasterodellaMadonnadellaVirtu). Ο πανοραμικός δρόμος συνεχίζει περνώντας παραπλεύρως του πέτρινου αντερείσματος πάνω στο οποίο υψώνεται η μητρόπολη και καταλήγει στο Σάσο Μπαριζάνο (SassoBarisano) τη δεύτερη από τις δυο μεγάλες χαράδρες της πόλης.
Στη συνέχεια περνά δεξιά από την εκκλησία του Αγίου Αυγουστίνου (Chiessadiʼ Santʼ Agostino) και οδηγεί ανηφορίζοντας στην οδο Τσεζάρεα (ViaCesarea). Εδώ βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου (ChiesettadiSanPietroBarisano), το οποίο είναι εν μέρει σκαμμένο στο βράχο. Ακολουθώντας την οδό του Αγίου Βλασίου (ViaSanBiagio) με την εκκλησία του Αγίου Ρόκκου (ChiessadiSanRocco) καταλήγετε στην όμορφη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (ChiessadiSanGiovanniBattista) του 1233 μέσω μια πύλης λεπτότατα διακοσμημένης σε ρομανικό ρυθμό.
Στα περίχωρα της Ματέρα βρίσκεται το Πάρκο Ντέλε Κιέζε Ρουπέστρι (ParcoDelleChieseRupestri) ή «Πάρκο των Υπογείων εκκλησιών» που μαζί με την εκκλησία της Παναγίας του Περιστεριού (ChiessadiSantaMariadellaColomba) ή πιο απλά LaPalomba (Λα Παλόμπα), βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 χλμ από την Ματέρα στο δρόμο προς την Απουλιανή πόλη Λατέρτσα (Laterza). Το πάρκο είναι στην ουσία ένα συγκρότημα βυζαντινών εκκλησιών διακοσμημένων με πολύτιμες τοιχογραφίες το οποίο χρονολογείται από τον 7ο έως τον 13ο αιώνα.
Σάσι (η πρώην) ντροπή της χώρας.
Τα τρωγλοδυτικά Σάσι (Sassi) φιλοξενούσαν μέχρι πριν λίγες δεκαετίες περισσότερους από 20.000 κατοίκους οι οποίοι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες και μοιράζονταν συνήθως την νοσηρή ατμόσφαιρα μιας σπηλιάς μαζί με τα πολλά παιδιά και τα ζώα τους. Οι περισσότεροι από αυτούς μετακόμισαν στις καινούργιες ακαλαίσθητες αλλά ασύγκριτα πιο άνετες πολυκατοικίες της Άνω Πόλης (CittaAlta). Για αρκετά χρόνια τα Σάσι έμειναν εγκαταλελειμμένες συνοικίες. Τα τελευταία χρόνια σιγά σιγά άρχισαν αν αναπαλαιώνονται και να αξιοποιούνται.
Metaponto – Μεταπόντο (αρχ. Ελλην ονομ. ΜΕΤΑΠΟΝΤΙΟΝ)
Πληροφορίες. Η APT βρίσκεται στην Ματέρα (0835 333541).
Οδική πρόσβαση. Βγαίνουμε στην έξοδο Potenza (RaccordoPotenza) Της εθνικής οδού Α3 Napoli – ReggioCalabria.
Το Μεταπόντιον, η πόλη «μετά τον πόντο», πέρα από την θάλασσα δηλαδή ιδρύθηκε περίπου στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. από Έλληνες αποίκους που ξεκίνησαν από την Πύλο (Ελλάδα).
Οι ανασκαφές της αρχαίας πολιτείας στον αρχαιολογικό χώρο που πηρέ την ονομασία του από το Λύκιο Απόλλωνα (ParcodiApolloLicio) εκτελούνται λίγο έξω από τη σύγχρονη κωμόπολη (πινακίδες δείχνουν το δρόμο).
Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια του Ναού του Απόλλωνα ή Ναού Α (TempioA), το θέατρο που ήταν συγχρόνως και ο χώρος της εκκλησίας του Δήμου, ο Ναός της ʽΗρας ή Ναός Β (TempioB) ο ναός της Αθηνάς ή Ναός C (TempioC) καθώς και τα θεμέλια ενός τέταρτου ναού Ιωνικού ρυθμού (TempioD).
Taranto – Tάραντο (αρχ. Ελλ. Ονομ. ΤΑΡΑΣ)
Πληθυσμός 208.215 κατ.
Υψόμετρο 15 μ.
Τηλ. Κωδικός 099
Οδικές Αποστάσεις 95 χλμ από το Μπάρι, 88 χλμ από το Λέτσε.
Πληροφορίες. Η HAPT είναι στην λεωφόρο CorsoUmbertoI, 113 τηλ. 4532392, [email protected], www.pugliaturismo.comτα γραφεία είναι ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 09.00 – 13.00 & 17.00 – 19.00 και το Σάββατο από 09.00 έως το μεσημέρι.
Οδική πρόσβαση. Βγαίνουμε στην έξοδο FineTronco (Α14 Bologna – Taranto).
Βασικό μνημείο της πόλης στην καρδιά του παλιού Τάραντα είναι ο καθεδρικός ναός (Duomo) κτίσμα του 11ου αι. σε ρυθμό βασιλικής στο οποίο έγιναν πολλές επιδιορθωτικές παρεμβάσεις που άλλαξαν τελείως την όψη του από την ισπανική περίοδο. Από τον καθεδρικό ναό επί της οδού ViadelDuomo κατευθυνόμαστε προς την Περιστρεφόμενη Γέφυρα (PonteGirevole) και καταλήγουμε στο κάστρο του Αγίου Αγγέλου (CastelSantʼ Angelo) αραγωνέζικης αρχιτεκτονικής.
Λίγο πριν φτάσετε στους κυλινδρικούς πύργους αυτού του κάστρου σταματήστε για να παρατηρήσετε από κοντά τους δωρικούς κίονες του Ιερού του Ποσειδώνα (TempiodiNettuno).
Πέρα από την γέφυρα στην πλατεία Γκαριμπάλντι (καινούργια πόλη) βρίσκεται η ιστορική έδρα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (MuseoArcheologicoNazionale). Δ/νση: CorsoVittorioEmanuelleII, Τηλ. 4581715 από τις 08.30 – 19.30.
Palagianello - Παλατζιανέλο
Στα περίχωρα και σε απόσταση 10 χλμ ΝΔ της Καστελανέτα μπορούμε να επισκεφθούμε αρκετές υπόγειες κρύπτες με βυζαντινές αγιογραφίες του 12ου – 14ου αι. και ένα όμορφο πευκόδασος. (για ξενάγηση τηλ. 8494514 ή κατόπιν αίτησης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη). Εδώ υπάρχει και το κάστρο του Παλατζιανέλο.
Castellaneta – Καστελανέτα
Πληθυσμός 17.860 κατ.
Υψόμετρο 245 μ.
Τηλ. Κωδικός 099
Οδικές Αποστάσεις 37 χλμ από τον Τάραντα, 38 χλμ από την Ματέρα.
Πληροφορίες. ΑΡΤ Θα βρείτε στον Τάραντα, τηλ. 4532392
Οδική πρόσβαση. Βγαίνουμε στην έξοδο Mottola - Castellaneta (Α14 Bologna – Taranto).
Στη γραφική αυτή πόλη χτισμένη στο χείλος ενός γκρεμού (Gravina) γεννήθηκε το 1895 ο διάσημος ηθοποιός RodolfoValentino αξεπέραστο σύμβολο της ανδρικής γοητείας. Στο άξιο τέκνο της η πόλη έχει αφιερώσει ένα μουσείο που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον (Museo “RodolfoValentino”) στην οδό ViaMunicipio (ανοιχτό μετά από αίτηση 16.30 – 19.30, κλειστό Πέμπτη & Παρασκευή) ένα μνημείο και μια λεωφόρο.
MartinaFranca – Μαρτίνα Φράνκα
Αυτή η εξαιρετικά όμορφη πόλη χτίστηκε στην κορυφή του όρους του Αγίου Μαρτίνου (MonteSanMartino) από Ταραντινούς, οι οποίοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις επιδρομές των Σαρακηνών. Ο χαρακτηρισμός Φράνκα (Franca σημαίνει αφορολόγητη) συνδέεται με την φορολογική ατέλεια που ο Φίλιππος της Ανδεγαυίας (13ος – 14ος αι.) πρίγκιπας του Τάραντα, παραχωρούσε σε όσους πήγαιναν να εγκατασταθούν στην νέα πόλη.
Η καλαίσθητη αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στην πόλη Μαρτίνα είναι μπαρόκ. Στο αρκετά μεγάλο ιστορικό κέντρο της πόλης θα συναντήσουμε πολλά μνημεία και αξιοθέατα όπως το ανάκτορο του δούκα (PalazzoDucale) στην πλατεία της Ρώμης (piazzaRoma), που χτίστηκε από την οικογένεια των Καράτσιολο και διαθέτει περίπου 300 δωμάτια διακοσμημένα με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Η εκκλησία του Κάρμηλου (ChiesadelCarmine) και η εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου (SanMartino) είναι χαρακτηριστικά όμορφα δείγματα μπαρόκ αρχιτεκτονικής.
Όμως όλη η ομορφιά της πόλης είναι όταν περιπλανηθείτε για λίγη ώρα με την φωτογραφική σας μηχανή άσκοπα στα στενά της μπαρόκ συνοικίας ή απλά αν διασχίσετε την κύρια οδική αρτηρία της παλιάς πόλης την οδό Βία Καβούρ (ViaCavour). Στους δρόμους του ιστορικού κέντρου μπορείτε να θαυμάσετε τις ανάγλυφες ξύλινες πόρτες και τα εκπληκτικά μπαλκόνια από σφηρίλατο σίδηρο.
Alberobello - Αλμπερομπέλο
Στην περιοχή της Απουλίας η λέξη trulli(τρούλοι) δεν σημαίνει ότι στην ελληνική γλώσσα. Η λέξη προέρχεται από την λατινική turrula (μικρός πύργος) και αναφέρεται σε μεσαιωνικές πέτρινες κατασκευές με στρογγυλή περίμετρο και κάτασπρο χρώμα οι οποίες σκεπάζονται από μια λίθινη κωνική στέγη σε γκρι απόχρωση. Μυστηριώδη σύμβολα ειδωλολατρικής και χρονικής προέλευσης ζωγραφισμένα με ασβέστη (καρδιά μέσα σε τρίγωνο, ηλιακός δίσκος, φεγγάρι, αγκυλωτός σταυρός …) προστατεύουν τα σπίτια τα χωράφια και τους ανθρώπους από τις δυνάμεις του … κακού. Το ιστορικό κέντρο της πόλης Alberobelloβρίσκεται στην λίστα των μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ παρ΄ ότι η τουριστική εκμετάλλευση είναι υπερβολική παρόλα αυτά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Νότια Ιταλία.
Συνεχίζουμε την πορεία μας με τελικό προορισμό το Bari από όπου θα πάρουμε το καράβι για την Πάτρα.
ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διεθνής κωδικός Ιταλίας 0039
Κλήση για Ελλάδα 0030
Τα παρακάτω τηλέφωνα καλούνται χωρίς την πρόθεση κωδικών.
- Καραμπινιέροι (Carabinieri) 112 (μαύρη στολή με κόκκινες λωρίδες)
- Αστυνομία (Polizia) 113 (μπλε & γκρι στολή)
- Πρώτες Βοήθειες (ProntoSoccorso) 118
Σε όλη την χώρα, το τηλέφωνο για να καλέσετε ασθενοφόρο είναι το 118. σχεδόν όλα τα ιταλικά νοσοκομεία διαθέτουν μονάδες πρώτων βοηθειών. Η διαχείριση του εθνικού συστήματος υγείας ανήκει στις μονάδες U.S.L. (Τοπικές μονάδες υγείας) και στις A.S.L. (Τοπικές επιχειρήσεις υγείας) και οργανώνεται σε επαρχιακή βάση. Οι Έλληνες ως πολίτες της Ε.Ε. δικαιούνται δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για έκτακτες περιπτώσεις εφ όσον έχουν στην κατοχή τους την κάρτα Ε 111.
- Προξενείο Νεάπολης - Δ/νση:VialeA. Gramsci 5, 80122 Napoli, Τηλ. (0039081) 7611075, 7611243
- Πρεσβεία στην Ελλάδα, Σέκερη 2, 10674 Κολωνάκι Αθήνα τηλ. 2103617260, 3617263 Email: [email protected], http://www.italianembassy.gr
- Προξενείο Αθηνών Μαιάνδρου 19, 11528 Αθήνα Τηλ.2107249117, 7240514
- Προξενείο Πάτρας (επίτιμο) Π.Π.Γερμανού 63, 26225 Πάτρα Τηλ. 2610 620900
- Τοπική ώρα (μια ώρα πίσω σε σχέση με την Ελλάδα)
SUPERFASTFERRIES
Πάτρα – Οθωνος Αμαλίας 12 Πάτρα τηλ. 2610 622500
Μπάρι – CorsoA. DdeTullio 6, Bari τηλ. +390805211416
BLUESTARFERRIES
ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Ο Ιταλικός κώδικας κυκλοφορίας δε διαφέρει ουσιαστικά από τον Ελληνικό, αλλά οι αστυνομικοί έλεγχοι είναι πολύ συχνότεροι από ότι στην Ελλάδα και υπάρχουν πολύ περισσότερα ραντάρ στους δρόμους ιδιαίτερα στις εθνικές οδούς και στις εισόδους των κατοικημένων περιοχών. Όσον αφορά τα όρια ταχύτητας υπάρχουν διάφορες διακυμάνσεις ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος.
- 130 χλμ/ώρα σε εθνική οδό (autostrata)
- 90 χλμ/ώρα σε κανονικό δρόμο για οχήματα άνω των 1099 κυβικών και για μοτοσικλέτες άνω των 349 κυβικών.
- 110 χλμ/ώρα σε εθνική οδό
- 70 χλμ/ώρα σε κανονικό δρόμο
- 50 χλμ/ώρα μέσα σε κατοικημένες περιοχές
Οδική Βοήθεια
Στην Ιταλία η οδική βοήθεια προσφέρεται από το AutomobileClubItaliano (A.C.I.) τηλ. 116 το αντίστοιχο της Ελληνική Ε.Λ.Π.Α. Στις εθνικές οδούς υπάρχουν ειδικά τηλέφωνα που επιτρέπουν τις κλήσεις για οδική βοήθεια με την αντίστοιχη χρέωση φυσικά.
Καύσιμα
Στην Ιταλία τα περισσότερα πρατήρια καυσίμων ανήκουν στις Ιταλικές εταιρείες AGIP & I.P. Η βενζίνη είναι παντού πολύ ακριβή στην Ιταλία, είτε είναι κανονική (Benzina) είτε αμόλυβδη (SensaPiombo).
Ιταλία: κόστος τροχαίων παραβάσεων
i Στα βενζινάδικα που βρίσκονται στους αυτοκινητοδρόμους και γράφουν “PuntiBlu” μπορείτε νʼ αγοράσετε με έκπτωση κουπόνια για τα διόδια. Επίσης βρίσκετε κουπόνια στο AutomobileClubItaly, (116
Ένας άλλος τρόπος πληρωμής διοδίων είναι η Viacard, η οποία κοστίζει, αλλά δεν λήγει. Με άλλα λόγια τη χρησιμοποιείτε στον γυρισμό, ή ακόμη και τον επόμενο χρόνο. Στην νότια Ιταλία δεν θα το χρειαστείτε γατί δεν υπάρχουν διόδια εκτός εξαιρέσεων. Πληροφορίες ACI:( 39 6 49981. Το ποσοστό αλκοόλ που επιτρέπεται να ανιχνευθεί είναι 0,8% mg. Πάνω από αυτό το ποσοστό σε περίπτωση ατυχήματος το πρόστιμο φτάνει τα 821 . Η παραβίαση του ορίου ταχύτητας ανεβαίνει κλιμακωτά κάθε 20 χλμ. Τα πρώτα 20 κοστίζουν 88 . Το κόκκινο κοστίζει 102 . Η διπλή διαχωριστική 44 . Το παράνομο παρκάρισμα 29 .
Τα φώτα πρέπει να είναι ανοικτά την ημέρα.
i Αν δείτε πινακίδα με ένδειξη “ZonaRimozione” μην παρκάρετε ποτέ γιατί το πιθανότερο είναι ο γερανός να σας πάρει την μοτοσικλέτα.
κάτω ο χάρτης της διαδρομής μας.
Κείμενο & Φωτογραφίες Αντωνόπουλος Ηλίας – Αντέλι, [email protected]
Ταξιδιωτικός αρθογράφος – Φωτογράφος – Μοτο περιηγητής
ANDELI (R) BikeTravelerGlobeRiders™ - © March 2006
Συνταξιδιώτες Μαρία & Βασίλης Δροσόπουλος Transalp 650, Δεδότση Νατάσσα BMWF650
σχετικές φωτογραφίες στην σελίδα http://www.enduro.gr/index.cfm?Action=Gallery&id=134
σχετικές φωτογραφίες στην σελίδα http://www.enduro.gr/index.cfm?Action=Gallery&id=134
Βιβλιογραφία
- Travel Guides by Roberto Aprile South Italy Magna Grecia © 2003
- Lonely Planet South Italy & Sicily © 2005
- Microsoft Auto route Express 2006
- Άγγελος ΣινάνηςΠανευρωπαϊκός Οδηγός 0-300
Last edited by a moderator: