joys
Member
- Μηνύματα
- 50
- Likes
- 16
- Επόμενο Ταξίδι
- ????
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αυστραλία
Αρχές Αυγούστου και ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινάει για ένα μακρινό προορισμό.Σάμος το νησί του Πυθαγόρα.Το καράβι πλησιάζει το λιμάνι της πρωτεύουσας (Βαθυ).Μια αμφιθεατρική θέα της πόλης μας μαγεύει και μας πλησιάζει.Αποβιβαστήκαμε από το καράβι και ξεκινήσαμε...Διασχίσαμε τον παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης και αφήναμε πίσω μας τα παλιά νεοκλασικά κτήρια,την πλατεία Πυθαγόρα με το περίφημο λιοντάρι, το οποίο στήθηκε εκεί το 1930 στον εορτασμό των 100 χρόνων από την επανάσταση κατά των Τούρκων κατακτητών.
Ξεκινήσαμε με προορισμό ένα μικρό χωριό χτισμένο ψηλά στο βουνό ονόματι Βουρλιώτες.Το χωριό έχει πάρει το ονομά του απο τους πρώτους κατοίκους που ήρθαν απ’ τα Βουρλά της Μικράς Ασίας.Σε υψόμετρο 310μετρα και μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή φτάσαμε στην είσοδο του χωριού όπου συναντήσαμε μια πηγή και καθήσαμε να ξεκουραστούμε πίνοντας το κρύο γάργαρο νερό.Κάτω απο την παχιά σκιά των πλατάνων.Αφήσαμε το αυτοκίνητο και φτάσαμε στην πλατεία του χωριού όπου υπήρχαν μικρά παραδοσιακά καφενεία και ενα εστιατόριο.Διασχίσαμε την πλατεία και βρεθήκαμε μπροστά σε ενα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο το Γαλάζιο Πηγάδι.Απολαύσαμε παραδοσιακούς μεζέδες και δοκιμάσαμε το Σαμιώτικο κρασί.Ο ιδιοκτήτης ο Κυριος Χρήστος μας έδωσε όσες πληροφορίες χρειαζόμασταν και μας έλυσε όσες απορίες είχαμε.Ανηφορίσαμε απο την έξοδο του χωριού και πήραμε το δρόμο για το βουνό με προορισμό το μοναστήρι της Παναγιας της Βροντιανής.Αν και το μοναστήρι είχε υποστή ζημιές απο την καταστροφική πυρκαγιά του 1999 η θέα του ηταν απίστευτη.Το μοναστήρι με τα κελιά του και με την εκκλησία του ήταν πανέμορφα.Το βράδυ κατευθυνθήκαμε σε ενα παραλιακό χωριό το Κοκκάρι.Ενα απο τα πιο τουριστικά χωριά του νησιού.
Δεξιά & αριστερά ξενοδοχεία,πανσιον,μαγαζιά,σουβενιρ γέμιζαν το σκηνικό.Μουσική ακουγόνταν και κόσμος πηγαινοερχόταν στους δρόμους.Καθίσαμε στο γεφυρακι σε ενα μαγαζί και απολαύσαμε τα φρέσκα ψάρια μας. Μετά απο μια εξαντλητική μέρα πήγαμε στα δωματιά μας για να ξεκουραστούμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας.Η επόμενη μέρα ήταν γεμάτη.
Το πρωινό ήρθε και αφού ήπιαμε τον καφέ μας ξεκινήσαμε για την εκδρομή που είχαμε προγραματίσει για τους καταρράκτες του Καρλοβάσου.Δυτικά του Καρλοβάσου ,υπάρχει η υπέροχη παραλία Ποτάμι.Ακριβώς δίπλα από το κέντρο του κ. Χειμωνίτη αρχίζει ένα μονοπάτι. Λίγο πιο πάνω ο δρόμος διακλαδώνεται. Ο ένας οδηγεί στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης που κατασκευαστηκε το 11ο αιωνα και ειναι και το αρχαιοτερο του νησιου. Εκεί κοντά είναι και οι καταρράκτες.Ξεκινήσαμε μια διαδρομή ανάμεσα απο δέντρα και πυκνή βλάστηση να συναντήσουμε τους καταρρακτες.Φτάνοντας και θέλοντας να δροσιστούμε βγάλαμε τα ρούχα μας και με το μαγιό μας μπήκαμε μέσα στα κρύα νερά του ποταμού.Αρχίσαμε την άνοδο προς τους καταρράκτες.Το τοπίο ήταν μαγικό τα πλατάνια πανύψηλα, να επικρατεί σκια και μια δροσιά όπου την χρειαζόμασταν μετά απά μια τέτοια διαδρομή.Οταν ανεβήκαμε το πρώτο καταρράκτη με την βοήθεια ενος σχοινιού συνεχίσαμε για την άνοδο του δευτέρου.Καθίσαμε κάτω από τα νερά που επέφταν με ορμή για να δροσιστουμε.Είχαμε πια δροσιστεί για τα καλα και πονέσει από την πίεση των νερών του ποταμού.Έτσι αποφασίσαμε να βγούμε και να συνεχίσουμε απο το μονοπάτι.Ηταν μια απίστετη εμπειρία μέσα σε ένα τόσο μα τόσο φυσικό περιβάλλον οπου καθίσαμε αρκετή ώρα και χαζεύαμε τον κόσμο που έμπαινε μέσα στα παγωμένα νερά και ξεκίναγαν όπως και εμείς την άνοδο των καταρρακτων.
Στο δήμο Καρλοβάσου ανήκουν και τα Σεϊτάνια,προστατευόμενη περιοχή όπου βρίσκουν καταφύγιο η φώκιες MonachusMonachus.Τα καταγάλανα νερά και η παραλία σου θυμίζουν εξωτικές παραλίες με άγρια ομορφιά. Οι Σαμιώτες τα Σαϊτάνια τα ονομάζουν Σεϊτάνια, για να αλλάξουν τη σημασία της λέξεως αφού στην Τουρκική γλώσσα Σαϊτάνι σημαίνει Διάβολος!
Οι επόμενες μέρες ηταν αφιερωμένες στο νότιο τμήμα του νησιού από την πόλη της Σάμου.Πρώτη στάση στην παραλιακή κωμόπολη Πυθαγορείου.Στο Πυθαγόρειο υπάρχουν τμήματα και πολεμίστρες απ’ τα τείχη που προστάτευαν την πόλη, τα ερείπια των ανακτόρων του Πολυκράτη, τα Ρωμαϊκά λουτρά και πολλά άλλα ευρήματα και το σπουδαιότερο όλων το Ευπαλίνειο όρυγμα, του οποίου το μήκος ανέρχεται σε 1026 μέτρα και διαπερνά το βουνό. Σχεδιάστηκε απ’ τον Ευπαλίνο,με σκοπό την ύδρευση της πόλης, και η σπουδαιότητά του οφείλεται στο ότι άρχισαν να εργάζονται και απο τις δυο πλευρές και συναντήθηκαν στο μέσο με ελαχίστη διαφορά.Μεταξύ Πυθαγορείου και του Ευπαλίνειου, υπάρχει το αρχαίο θέατρο και πάνω απ’ αυτό το σπήλαιο της Σπηλιανής, στην είσοδο του οποίου υπάρχει εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με μερικά κελιά. Στο νοτιοδυτικό άκρο της κωμόπολης υπάρχει το κάστρο του Λυκούργου, που χτίστηκε το 1824, για την άμυνα της Σάμου κατά των Τούρκων και δίπλα η εκκλησία της Μεταμόρφωσης, που χτίστηκε την ίδια εποχή.Στη συνέχεια βρεθήκαμε στο κέντρο της κωμόπολης και στην παλιά μαρίνα του νησιού.Περπατήσαμε την προκυμαία και φτάσαμε στο άγαλμα του Πυθαγόρα.
Το Πυθαγόρειο Θεώρημα
«Εν τοις ορθογωνίοις τριγώνοις το από της την ορθήν γωνίαν υποτεινούσης πλευράς τετράγωνον ίσον εστί τοις από των την ορθήν γωνίαν περιεχουσών πλευρών τετραγώνοις».
Το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών.
Αφού βγάλαμε τις φωτογραφίες μας καθίσαμε να ξεκουραστούμε στις όμορφες καφετεριες που υπήρχαν κατά μήκος χαζεύοντας τα κότερα και τα σκάφη αναψυχής που ήταν το ένα δίπλα στο άλλο.
Επόμενος σταθμός ο ναός της Ήρας.Στα αρχαία χρόνια, ο ναός της Ήρας, το Ηραίον ήταν ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Τα ερείπια του ναού βρίσκονται κοντά στο σύγχρονο Ηραίον, το οποίο είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός.Αφού λοιπόν περάσαμε και απο το ναο κατευθυνθήκαμε για το παραθαλάσσιο χωριό Ηραίον, όπου απολαύσαμε για μια ακόμη φορά την τοπική κουζίνα με τους λαχταριστούς μεζέδες και το ωραίο τοπικό ούζο.
Στο ταξιδί μας προσπαθήσαμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εκδρομές.Το νησί είναι μεγάλο και χρειάζονται αρκετές μέρες για να εξερευνήσεις όλες του τις ομορφιές,και πολλές κόλλες χαρτί για να αποτυπωθεί η ομορφιά του.
Οι φυσικές ομορφιές του νησιού πάρα πολλές ,τα παραδοσιακά χωριουδάκια το ένα καλύτερο από το άλλο.Οι παραλίες με τα καταγάλανα κρυστάλινα νερά και το χοντρό βότσαλο επί των πλήστον σουπερ δροσιστηκές & μαγικές.Μετά από κάθε εκδρομή, μας ήταν απαραίτητη μια βουτιά σε αυτά τα νερά.Σχεδόν σε όλες υπήρχαν beachbar και ήταν οργανωμένες.Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιες παραλίες όπου μας άρεσαν και απολαύσαμε τα μπάνια μας. Κοντά στη πόλη της Σάμου η πλάζ Γάγκου και η παραλια Λιβαδακι. Στο Κοκκάρι η Τσαμαδού, τα Λεμονάκια και η Τσάμπου. Στο Καρλόβασι το Ποτάμι και το Μικρο & Μεγαλο Σεϊτάνι (Στην παραλία πάει και καΐκι από το λιμάνι Καρλοβάσου). Στο Μαραθόκαμπο τα Βοτσαλάκια, η Ψίλλη Άμμος. Στο Πυθαγόρειο το Ποτοκάκι και το Ηραίο. Στα νοτιοανατολικά του νησιού η Μυκάλη, η Ψίλη Άμμος και το Ποσειδώνιο.
Επισης στη Σάμο υπαρχουν πολλα Μοναστήρια και Εκκλησίες εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και βρίσκονται σε τοποθεσίες πραγματικά μαγευτικές. Μερικα απο τα πιο σημαντικά είναι:Στην περιοχή της πόλης Σάμου η "Ζωοδόχος Πηγή" και η "Αγία Ζώνη". Στη περιοχή Κοκκαρίου, κοντά στο χωριό Βουρλιώτες η "Παναγία Βροντιανή". Στη περιοχή Πυθαγορείου η "Μεγάλη Παναγία" κοντά στο χωριό Κουμαραδαίοι, ο "ΤίμιοςΣταυρός" Στη περιοχή Καρλοβασίου ο "Προφήτης Ηλίας" , ο΄"Άγιος Ιωάννης Θεολόγος" και ο Αρχαίος ναός η "Μεταμόρφωση του Σωτήρα" κοντά στο Ποτάμι. Ψηλα στον Κέρκη το Μοναστήρι του "Ευαγγελισμού".
Η Σάμος φημίζεται για το κρασί της και ιδιαίτερα για το “μοσχάτο” της .Στην πόλης της Σάμου υπάρχει και το οινοποιείο όπου μπορείς να προμηθευτείς το Σαμιώτικο κρασί. Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου - Μαλαγάρι
Το νησί έχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, αλλά και με τα Δωδεκάνησα, τη Χίο, Μυτιλήνη, Ικαρία, Φούρνους και την ελληνική Έφεσο που βρίσκεται στις μικρασιατικές ακτές. Στο αεροδρόμιο του νησιού, προσγειώνονται και απογειώνονται καθημερινά αεροπλάνα που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού,και εξωτερικου.
Τα ιπτάμενα δελφίνια συνδέουν καθημερινά τη Σάμο με τα νησιά Ικαρία, Φούρνους, Αγαθονήσι, Λειψούς, Κω, Ρόδο, Χίο, Μυτιλήνη, Πάτμο, Λέρο και Κάλυμνο. Επίσης υπάρχει ιπτάμενο δελφίνι που φτάνει μέχρι την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, ενώ μια φορά την εβδομάδα, υπάρχει μεγάλο οχηματαγωγό πλοίο που συνδέει τη Σάμο με τη Θεσσαλονίκη.
Ήταν ένα γεμάτο ταξίδι δέκα ημερών με πάρα πολλές εκδρομές σε μέρη όπου αξίζει να τα δεις και να τα γευτείς.Το πράσινο βρίσκετε παντού.Ξεκινάει απο την θάλασσα και φτάνει μέχρι τις κορυφές των βουνών.Το φαγητό και το κρασί ήταν τέλεια.Οι κάτοικοι του νησιού ήταν πολύ φιλικοί και μας βοηθούσαν να βρούμε μονοπάτια όπου μόνο αυτοί ήξεραν για να μεταφερθούμε απο το ένα χωριό στο άλλο ,μέσα από απίστευτες διαδρομές.Διασχίσαμε ελαιώνες,αμπελώνες και περνάγαμε μέσα από ρεματιές με μόνο σύντροφο το κελάηδημα των πουλιών.Ήταν ενα φοβερό ταξίδι σε ενα καταπράσινο νησί!!!
Ξεκινήσαμε με προορισμό ένα μικρό χωριό χτισμένο ψηλά στο βουνό ονόματι Βουρλιώτες.Το χωριό έχει πάρει το ονομά του απο τους πρώτους κατοίκους που ήρθαν απ’ τα Βουρλά της Μικράς Ασίας.Σε υψόμετρο 310μετρα και μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή φτάσαμε στην είσοδο του χωριού όπου συναντήσαμε μια πηγή και καθήσαμε να ξεκουραστούμε πίνοντας το κρύο γάργαρο νερό.Κάτω απο την παχιά σκιά των πλατάνων.Αφήσαμε το αυτοκίνητο και φτάσαμε στην πλατεία του χωριού όπου υπήρχαν μικρά παραδοσιακά καφενεία και ενα εστιατόριο.Διασχίσαμε την πλατεία και βρεθήκαμε μπροστά σε ενα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο το Γαλάζιο Πηγάδι.Απολαύσαμε παραδοσιακούς μεζέδες και δοκιμάσαμε το Σαμιώτικο κρασί.Ο ιδιοκτήτης ο Κυριος Χρήστος μας έδωσε όσες πληροφορίες χρειαζόμασταν και μας έλυσε όσες απορίες είχαμε.Ανηφορίσαμε απο την έξοδο του χωριού και πήραμε το δρόμο για το βουνό με προορισμό το μοναστήρι της Παναγιας της Βροντιανής.Αν και το μοναστήρι είχε υποστή ζημιές απο την καταστροφική πυρκαγιά του 1999 η θέα του ηταν απίστευτη.Το μοναστήρι με τα κελιά του και με την εκκλησία του ήταν πανέμορφα.Το βράδυ κατευθυνθήκαμε σε ενα παραλιακό χωριό το Κοκκάρι.Ενα απο τα πιο τουριστικά χωριά του νησιού.
Δεξιά & αριστερά ξενοδοχεία,πανσιον,μαγαζιά,σουβενιρ γέμιζαν το σκηνικό.Μουσική ακουγόνταν και κόσμος πηγαινοερχόταν στους δρόμους.Καθίσαμε στο γεφυρακι σε ενα μαγαζί και απολαύσαμε τα φρέσκα ψάρια μας. Μετά απο μια εξαντλητική μέρα πήγαμε στα δωματιά μας για να ξεκουραστούμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας.Η επόμενη μέρα ήταν γεμάτη.
Το πρωινό ήρθε και αφού ήπιαμε τον καφέ μας ξεκινήσαμε για την εκδρομή που είχαμε προγραματίσει για τους καταρράκτες του Καρλοβάσου.Δυτικά του Καρλοβάσου ,υπάρχει η υπέροχη παραλία Ποτάμι.Ακριβώς δίπλα από το κέντρο του κ. Χειμωνίτη αρχίζει ένα μονοπάτι. Λίγο πιο πάνω ο δρόμος διακλαδώνεται. Ο ένας οδηγεί στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης που κατασκευαστηκε το 11ο αιωνα και ειναι και το αρχαιοτερο του νησιου. Εκεί κοντά είναι και οι καταρράκτες.Ξεκινήσαμε μια διαδρομή ανάμεσα απο δέντρα και πυκνή βλάστηση να συναντήσουμε τους καταρρακτες.Φτάνοντας και θέλοντας να δροσιστούμε βγάλαμε τα ρούχα μας και με το μαγιό μας μπήκαμε μέσα στα κρύα νερά του ποταμού.Αρχίσαμε την άνοδο προς τους καταρράκτες.Το τοπίο ήταν μαγικό τα πλατάνια πανύψηλα, να επικρατεί σκια και μια δροσιά όπου την χρειαζόμασταν μετά απά μια τέτοια διαδρομή.Οταν ανεβήκαμε το πρώτο καταρράκτη με την βοήθεια ενος σχοινιού συνεχίσαμε για την άνοδο του δευτέρου.Καθίσαμε κάτω από τα νερά που επέφταν με ορμή για να δροσιστουμε.Είχαμε πια δροσιστεί για τα καλα και πονέσει από την πίεση των νερών του ποταμού.Έτσι αποφασίσαμε να βγούμε και να συνεχίσουμε απο το μονοπάτι.Ηταν μια απίστετη εμπειρία μέσα σε ένα τόσο μα τόσο φυσικό περιβάλλον οπου καθίσαμε αρκετή ώρα και χαζεύαμε τον κόσμο που έμπαινε μέσα στα παγωμένα νερά και ξεκίναγαν όπως και εμείς την άνοδο των καταρρακτων.
Στο δήμο Καρλοβάσου ανήκουν και τα Σεϊτάνια,προστατευόμενη περιοχή όπου βρίσκουν καταφύγιο η φώκιες MonachusMonachus.Τα καταγάλανα νερά και η παραλία σου θυμίζουν εξωτικές παραλίες με άγρια ομορφιά. Οι Σαμιώτες τα Σαϊτάνια τα ονομάζουν Σεϊτάνια, για να αλλάξουν τη σημασία της λέξεως αφού στην Τουρκική γλώσσα Σαϊτάνι σημαίνει Διάβολος!
Οι επόμενες μέρες ηταν αφιερωμένες στο νότιο τμήμα του νησιού από την πόλη της Σάμου.Πρώτη στάση στην παραλιακή κωμόπολη Πυθαγορείου.Στο Πυθαγόρειο υπάρχουν τμήματα και πολεμίστρες απ’ τα τείχη που προστάτευαν την πόλη, τα ερείπια των ανακτόρων του Πολυκράτη, τα Ρωμαϊκά λουτρά και πολλά άλλα ευρήματα και το σπουδαιότερο όλων το Ευπαλίνειο όρυγμα, του οποίου το μήκος ανέρχεται σε 1026 μέτρα και διαπερνά το βουνό. Σχεδιάστηκε απ’ τον Ευπαλίνο,με σκοπό την ύδρευση της πόλης, και η σπουδαιότητά του οφείλεται στο ότι άρχισαν να εργάζονται και απο τις δυο πλευρές και συναντήθηκαν στο μέσο με ελαχίστη διαφορά.Μεταξύ Πυθαγορείου και του Ευπαλίνειου, υπάρχει το αρχαίο θέατρο και πάνω απ’ αυτό το σπήλαιο της Σπηλιανής, στην είσοδο του οποίου υπάρχει εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με μερικά κελιά. Στο νοτιοδυτικό άκρο της κωμόπολης υπάρχει το κάστρο του Λυκούργου, που χτίστηκε το 1824, για την άμυνα της Σάμου κατά των Τούρκων και δίπλα η εκκλησία της Μεταμόρφωσης, που χτίστηκε την ίδια εποχή.Στη συνέχεια βρεθήκαμε στο κέντρο της κωμόπολης και στην παλιά μαρίνα του νησιού.Περπατήσαμε την προκυμαία και φτάσαμε στο άγαλμα του Πυθαγόρα.
Το Πυθαγόρειο Θεώρημα
«Εν τοις ορθογωνίοις τριγώνοις το από της την ορθήν γωνίαν υποτεινούσης πλευράς τετράγωνον ίσον εστί τοις από των την ορθήν γωνίαν περιεχουσών πλευρών τετραγώνοις».
Το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών.
Αφού βγάλαμε τις φωτογραφίες μας καθίσαμε να ξεκουραστούμε στις όμορφες καφετεριες που υπήρχαν κατά μήκος χαζεύοντας τα κότερα και τα σκάφη αναψυχής που ήταν το ένα δίπλα στο άλλο.
Επόμενος σταθμός ο ναός της Ήρας.Στα αρχαία χρόνια, ο ναός της Ήρας, το Ηραίον ήταν ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Τα ερείπια του ναού βρίσκονται κοντά στο σύγχρονο Ηραίον, το οποίο είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός.Αφού λοιπόν περάσαμε και απο το ναο κατευθυνθήκαμε για το παραθαλάσσιο χωριό Ηραίον, όπου απολαύσαμε για μια ακόμη φορά την τοπική κουζίνα με τους λαχταριστούς μεζέδες και το ωραίο τοπικό ούζο.
Στο ταξιδί μας προσπαθήσαμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εκδρομές.Το νησί είναι μεγάλο και χρειάζονται αρκετές μέρες για να εξερευνήσεις όλες του τις ομορφιές,και πολλές κόλλες χαρτί για να αποτυπωθεί η ομορφιά του.
Οι φυσικές ομορφιές του νησιού πάρα πολλές ,τα παραδοσιακά χωριουδάκια το ένα καλύτερο από το άλλο.Οι παραλίες με τα καταγάλανα κρυστάλινα νερά και το χοντρό βότσαλο επί των πλήστον σουπερ δροσιστηκές & μαγικές.Μετά από κάθε εκδρομή, μας ήταν απαραίτητη μια βουτιά σε αυτά τα νερά.Σχεδόν σε όλες υπήρχαν beachbar και ήταν οργανωμένες.Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιες παραλίες όπου μας άρεσαν και απολαύσαμε τα μπάνια μας. Κοντά στη πόλη της Σάμου η πλάζ Γάγκου και η παραλια Λιβαδακι. Στο Κοκκάρι η Τσαμαδού, τα Λεμονάκια και η Τσάμπου. Στο Καρλόβασι το Ποτάμι και το Μικρο & Μεγαλο Σεϊτάνι (Στην παραλία πάει και καΐκι από το λιμάνι Καρλοβάσου). Στο Μαραθόκαμπο τα Βοτσαλάκια, η Ψίλλη Άμμος. Στο Πυθαγόρειο το Ποτοκάκι και το Ηραίο. Στα νοτιοανατολικά του νησιού η Μυκάλη, η Ψίλη Άμμος και το Ποσειδώνιο.
Επισης στη Σάμο υπαρχουν πολλα Μοναστήρια και Εκκλησίες εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και βρίσκονται σε τοποθεσίες πραγματικά μαγευτικές. Μερικα απο τα πιο σημαντικά είναι:Στην περιοχή της πόλης Σάμου η "Ζωοδόχος Πηγή" και η "Αγία Ζώνη". Στη περιοχή Κοκκαρίου, κοντά στο χωριό Βουρλιώτες η "Παναγία Βροντιανή". Στη περιοχή Πυθαγορείου η "Μεγάλη Παναγία" κοντά στο χωριό Κουμαραδαίοι, ο "ΤίμιοςΣταυρός" Στη περιοχή Καρλοβασίου ο "Προφήτης Ηλίας" , ο΄"Άγιος Ιωάννης Θεολόγος" και ο Αρχαίος ναός η "Μεταμόρφωση του Σωτήρα" κοντά στο Ποτάμι. Ψηλα στον Κέρκη το Μοναστήρι του "Ευαγγελισμού".
Η Σάμος φημίζεται για το κρασί της και ιδιαίτερα για το “μοσχάτο” της .Στην πόλης της Σάμου υπάρχει και το οινοποιείο όπου μπορείς να προμηθευτείς το Σαμιώτικο κρασί. Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου - Μαλαγάρι
Το νησί έχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, αλλά και με τα Δωδεκάνησα, τη Χίο, Μυτιλήνη, Ικαρία, Φούρνους και την ελληνική Έφεσο που βρίσκεται στις μικρασιατικές ακτές. Στο αεροδρόμιο του νησιού, προσγειώνονται και απογειώνονται καθημερινά αεροπλάνα που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού,και εξωτερικου.
Τα ιπτάμενα δελφίνια συνδέουν καθημερινά τη Σάμο με τα νησιά Ικαρία, Φούρνους, Αγαθονήσι, Λειψούς, Κω, Ρόδο, Χίο, Μυτιλήνη, Πάτμο, Λέρο και Κάλυμνο. Επίσης υπάρχει ιπτάμενο δελφίνι που φτάνει μέχρι την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, ενώ μια φορά την εβδομάδα, υπάρχει μεγάλο οχηματαγωγό πλοίο που συνδέει τη Σάμο με τη Θεσσαλονίκη.
Ήταν ένα γεμάτο ταξίδι δέκα ημερών με πάρα πολλές εκδρομές σε μέρη όπου αξίζει να τα δεις και να τα γευτείς.Το πράσινο βρίσκετε παντού.Ξεκινάει απο την θάλασσα και φτάνει μέχρι τις κορυφές των βουνών.Το φαγητό και το κρασί ήταν τέλεια.Οι κάτοικοι του νησιού ήταν πολύ φιλικοί και μας βοηθούσαν να βρούμε μονοπάτια όπου μόνο αυτοί ήξεραν για να μεταφερθούμε απο το ένα χωριό στο άλλο ,μέσα από απίστευτες διαδρομές.Διασχίσαμε ελαιώνες,αμπελώνες και περνάγαμε μέσα από ρεματιές με μόνο σύντροφο το κελάηδημα των πουλιών.Ήταν ενα φοβερό ταξίδι σε ενα καταπράσινο νησί!!!
Attachments
-
89 KB Προβολές: 1.330
Last edited by a moderator: