• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ρίχνουν τις τιμές οι ξενοδόχοι υπό την πίεση των tour operators

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Περιπτώσεις «ξεπουλήματος» δωματίων διαπιστώνονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας στους ξένους tour operators παρά τις συστάσεις των τουριστικών, ξενοδοχειακών φορέων και κατά τόπους Ενώσεων Ξενοδόχων της χώρας για στοχευμένες εκπτώσεις, προσφορές και μειώσεις τιμών. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη περίπτωση ξενοδόχου στη Ρόδο, ο οποίος κατόπιν έντονων πιέσεων από τους tour operators και μπροστά στον κίνδυνο να μείνει άδεια η μονάδα του το καλοκαίρι, λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ενέδωσε προσφέροντας τα δωμάτια του all inclusive με τιμή 11 ευρώ ανά διανυκτέρευση το άτομο. Η τιμή μεμονωμένου πελάτη ανά διανυκτέρευση το άτομο στο εν λόγω ξενοδοχείο εκτιμάται σε 75 ευρώ.
Eπίσης, στον διαδικτυακό τόπο www.Τuifly.com της ΤUI, κολοσσού της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, μεταξύ 10 χωρών όπου αναφέρεται λίστα τουριστικών προορισμών ανά χώρα, η Ελλάδα προσφέρει τη φθηνότερη επιλογή για διαμονή σε ξενοδοχειακό κατάλυμα. Στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη, οι τιμές ξεκινούν από 14 ευρώ το άτομο, στην Τουρκία οι τιμές ξεκινούν από 17 ευρώ, στην Ιταλία από 26 ευρώ και στην Ισπανία από 21 ευρώ κ.ο.κ.
Χαμηλές τιμές έχουν διαμορφωθεί και στον κλάδο των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων με τον μέσο όρο των συμβολαίων για εγγυημένες συμβάσεις 160-180 ημερών να προβλέπουν την καταβολή από τους tour operators στους ιδιοκτήτες μεταξύ 10 και 15 ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση.
Mπροστά στον κίνδυνο να γενικευτούν τα φαινόμενα κατάρρευσης των τιμών, το επόμενο διάστημα, τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων συνιστούν ψυχραιμία και όχι πανικό στους ξενοδόχους. Πρόσφατα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Νίκος Αγγελόπουλος είχε επισημάνει ότι «σε ακραίες περιπτώσεις οι μειωμένες τιμές δεν επιτρέπουν σε κάποιες επιχειρήσεις να καλύψουν στοιχειωδώς το κόστος τους και οδηγούνται σε κατάρρευση». Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, τονίζοντας ότι από τον Μάιο οι προσφορές -που θα πάρουν τη σκυτάλη από τα early bookings- με τη λογική της ενίσχυσης των κρατήσεων τελευταίας στιγμής δεν πρέπει να ξεπεράσουν σε ποσοστό μειώσεων το 20%. Ηδη, η περίοδος των early bookings κατόπιν αιτήματος των tour operators από καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου. Οι ξενοδόχοι κατά τη διάρκεια των early bookings προχώρησαν σε εκπτώσεις τιμών μεταξύ 15% - 20% και προσφορές όπως για παράδειγμα τη δωρεάν διαμονή των παιδιών, αναβαθμίσεις δωματίων κ.ά. Πέρυσι, η περίοδος των early bookings είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι καλά γνωρίζοντες τους κανόνες λειτουργίας της παγκόσμιας επιχειρηματικής τουριστικής αγοράς αγωνιούν, ήδη, για τις τιμές στα συμβόλαια που θα συμφωνήσουν τη σεζόν του 2010 οι εκπρόσωποι των ξένων tour operators με τους Ελληνες ξενοδόχους. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επικαλέσθηκε Εκτελεστικό Διευθυντή ξένης αλυσίδας ξενοδοχείων, ο οποίος ανέφερε ότι «οι επιχειρηματίες του τουρισμού που μειώνουν διαρκώς τις τιμές τους δεν αντιλαμβάνονται ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρις ότου οι τιμές φθάσουν και πάλι στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση». Οι tour operators επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν τη ρευστή κατάσταση στον τουρισμό λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης ζητούν από τους ξενοδόχους να υπογράψουν από τώρα συμβόλαια για τη σεζόν του 2010 με μειώσεις τιμών σε ποσοστό 10% επί των φετινών τιμών των συμβολαίων. Αυτό για όποιον ξενοδόχο υποκύψει στις πιέσεις σημαίνει ότι με το καλημέρα της επόμενης χρονιάς θα βρεθεί -λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των φετινών προσφορών και εκπτώσεων στα early bookings- με μειωμένες τιμές έως και 30% επί των φετινών συμβολαίων. Η σύσταση της ΠΟΞ είναι να μην προχωρήσουν ακόμη σε υπογραφή συμβολαίων για τη σεζόν του 2010, υπενθυμίζοντας ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία θα υποστούν, φέτος, κάμψη στον κύκλο εργασιών τους κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Του Σταθη Kουσουνη

Πηγή Καθημερινή, 26 Απριλίου 2009

ioanna.gkan

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
Μαλιστα... οψομεθα. Αν και για τουε Ελληνες εχω παντα επιφυλαξεις!

Καλημερα ρε ερσυ, απο τις 6 το πρωι για την ενημερωση μας? Thanks!

ioanna.gkan

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
Και για του λογου το αληθες

Με… το τουφέκι έψαχναν τους τουρίστες το Πάσχα ξενοδόχοι και επιχειρηματίες στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, που άλλες χρονιές έσφυζαν από ζωή και το χρήμα έρρεε ζεστό στις τσέπες τους.
Κρήτη, Κυκλάδες και Ιόνιο έζησαν εφιαλτικές μέρες, καθώς η τουριστική κίνηση παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών. Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτέλεσε η Κέρκυρα που εξαιτίας των εθίμων, που διατηρεί αλώβητα στο πέρασμα του χρόνου, είχε και φέτος το Πάσχα κλεισμένα τα περισσότερα καταλύματα και δωμάτια των ξενοδοχείων.
Γιατί όμως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας υπέστη τόσο βαρύ πλήγμα; Όπως καταμαρτυρούν οι ειδικοί του κλάδου, ο βασικότερος λόγος ήταν ότι εν μέσω κρίσης, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες όχι μόνο δε μείωσαν τις τιμές των καταλυμάτων και των προσφερομένων υπηρεσιών, αλλά αντιθέτως ορισμένοι επιχείρησαν να βγάλουν τα «σπασμένα» των τελευταίων μηνών, βάζοντας «καπέλο» στις τιμές.
Αποτέλεσμα, ξένοι και Έλληνες τουρίστες, που παραδοσιακά είναι η αιχμή του δόρατος των πασχαλινών διακοπών, να γυρίσουν την πλάτη στα «in» νησιά και να επιλέξουν την οικονομικότερη κατά το δυνατόν λύση για τις άγιες ημέρες.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σπύρος Γκίνης, αναλύει στη zougla.gr την αιτία που η τουριστική κίνηση του Πάσχα παρουσίασε καταστροφική πτώση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του καλοκαιριού.
Όπως θα τον ακούσετε να λέει, αν οι ξενοδόχοι δε ρίξουν τις τιμές, οι ξένοι τουρίστες δε θα επισκεφτούν τη χώρα μας.
Ο κ. Σπύρος Γκίνης
Δεν είναι όμως μόνο οι τιμές των καταλυμάτων που αποθαρρύνουν τους τουρίστες από τo να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, είναι και οι «ληστρικές» -όπως τις χαρακτηρίζει- τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που προσφέρουν οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες.

«All inclusive» πακέτα και στους Έλληνες. Αυτό προτείνει ο κ. Σπύρος Γκίνης στους ξενοδόχους, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο. Είναι κωμικοτραγικό οι υπάλληλοι ξενοδοχείου να προσφέρουν δωρεάν παγωτό σε όλα τα παιδάκια, εκτός από τα Ελληνόπουλα, γιατί οι γονείς τους δεν έχουν κλείσει πακέτο με πλήρη διατροφή.

Τώρα θα πρέπει κράτος και τράπεζες να δώσουν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τονίζει ο κ. Γκίνης.
Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τη γείτονα Τουρκία, που ήδη έχει αρχίσει να «βομβαρδίζει» με διαφημιστικά μηνύματα τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες, ακόμη και ελληνικά περιοδικά για οικονομικές διακοπές στις… δαντελωτές παραλίες της Μικράς Ασίας.

Ο κ. Γκίνης αναφέρεται και στο ρόλο της Τουριστικής Αστυνομίας που θα πρέπει να αναβαθμιστεί, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία, να βοηθήσει έμπρακτα στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και να αντιμετωπίσει το λεγόμενο «χουλιγκανοτουρισμό».

Κακές υπηρεσίες στον τουρισμό δεν προσφέρουν μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και ορισμένοι ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων σε προορισμούς όπως η Αράχωβα και το Πήλιο που διαθέτουν τα δωμάτια σε υπερκοστολογημένες τιμές. Όσο για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, εκεί ο τολμηρός επισκέπτης πληρώνει «τον κούκο αηδόνι», καθώς για λίγες ώρες ανάπαυλας από τη σκληρή καθημερινότητα, χρειάζεται ένα μηνιάτικο μόνο για τη διαμονή και διατροφή του. Όσο για διασκέδαση… ούτε λόγος.
Λύσεις υπάρχουν και είναι εφαρμόσιμες. Θα πρέπει όμως να ληφθούν άμεσα, ώστε ο εγχώριος τουρισμός να επανακτήσει τη θέση που του αρμόζει

zougla.gr

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Μαλιστα... οψομεθα. Αν και για τουε Ελληνες εχω παντα επιφυλαξεις!

Καλημερα ρε ερσυ, απο τις 6 το πρωι για την ενημερωση μας? Thanks!
Ξενύχτησα το Σαββατόβραδο και πριν πάω να ρίξω τους ύπνους μου....

trapper

Member
Πάρα πολύ ανησυχητικό το άρθρο. Φυσικά πιστεύω ότι είναι πραγματικότητα όσα αναφέρει.

Καλά θα είναι όλοι, αλλά ιδαίτερα τα μέλη του travelstories να υποστηρίξουν τον τουρισμό της Ελλάδας. Οχι μόνο με την δική τους παρουσία, αλλά ακριβώς επειδή έρχονται σε επαφή με πολλούς άλλους λαούς, να ενημρώνουν για τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας σαν τουριστικό προορισμό. Είναι κατι που εγώ το έχω κάνει και βρήκα ανταπόκριση αλλά και ενεργό ενδιαφέρον, δηλαδή θέλανε να έχουν λεπτομέρειες για τους τουριστικούς προορισμούς.

Από το κείμενο των posts παρουσιάζεται και αντίφαση:
Περιπτώσεις «ξεπουλήματος» δωματίων διαπιστώνονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας....κίνδυνο να γενικευτούν τα φαινόμενα κατάρρευσης των τιμών
και:
όχι μόνο δε μείωσαν τις τιμές των καταλυμάτων και των προσφερομένων υπηρεσιών, αλλά αντιθέτως ορισμένοι επιχείρησαν να βγάλουν τα «σπασμένα» των τελευταίων μηνών, βάζοντας «καπέλο» στις τιμές.
Η κατάρρευση των τιμών εδώ:
Πρωτομαγιά με ?5 στην Ελλάδα

thanosth

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Καλά θα είναι όλοι, αλλά ιδαίτερα τα μέλη του travelstories να υποστηρίξουν τον τουρισμό της Ελλάδας. Οχι μόνο με την δική τους παρουσία, αλλά ακριβώς επειδή έρχονται σε επαφή με πολλούς άλλους λαούς, να ενημρώνουν για τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας σαν τουριστικό προορισμό. .

ξερεις φιλε κάτι φίλε τράπερ?
εδω στην Βιέννη νιωθω πολύ παραξενα αν ειναι καλό αυτό [που λες να το πράξω η όχι...
γιατι εχω την αισθηση οτι αν το πράξω θα τους κοροιδεψω...
οι τουριστικές μας υπηρεσίες συγκρινόμενες με εδώ νομίζω οτι απλά δεν συγκρίνονται.
ναι να τους πω να ερθουν στην Θεσσαλονίκη.
Θα περάσουν καλά; η θα νιώσουν σα να πήγαν στην Μπανανία; θα εγραφα Αφρική,,, αλλά νομίζω οτι θα προσβάλλω την χώρα που μπορεί να μην εχουν τουρισμό, εχουν ομως αξιοπρέπεια, κατι που απο εμας εχει πλεον εκλείψει...
Για αυτό και έχουμ μείνει στην εποχή δυστυχώς της τουρκοκρατίας...
Οταν εμεις χτιζαμε παρθενώνες αυτοι εδώ τρωγανε βελανιδια δεν λενε ορισμένοι;
και οταν αυτοι χτίζανε παλάτια εμείς ειμασταν σκλαβωμένοι!
Και 150 χρόνια μετά:
αυτοί εχουν προχωρήσει 200 χρόνια και εμείς ειμαστε ακόμη δυστυχώς στο 1821!

συγνώμη για τις αρνητικές σκέψεις κυριακάτικα, αλλά καλό ειναι να ξέρουμε που ειμαστε και που πάμε η δεν μπορούμε η μάλλον δεν θέλουμε να πάμε μιας και ειμαστε τόσο κοντόφθαλμοι!

madman

Banned
Επόμενο Ταξίδι
Ανδρος{ΠΣΚ}
Ταξίδι-Όνειρο
Σιβηρία,Ανταρτική,Σαχάρα.
α} Φίλε Θάνο δεν ξέρω τι γίνεται με σένα,αλλά εγώ παλαιότερα καλούσα φιλαράκια απο την Αμερική και πάντα όταν ερχόντουσαν εδώ περνάγανε εξαιρετικότατα.Ακόμη και κάποιους Γερμανούς{και όχι μόνο} που γνωρίζω έχουν εκφραστεί με καλά λόγια για την πατρίδα μας.Βέβαια υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις.Αν θέλεις να περάσει κάποιος ξένος καλύτερα τι πιο απλό απλό απο τα να τον συμβουλευσεις πως να αποφύγεις τις κακοτοπίες.

β}Δυστυχώς η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού στη παρούσα φάση συνεχίζει να ατονεί.Βέβαια δεν πιστευω να υπάρχει κάποιος σοβαρός που να υποστηρίζει οτι οι Ελληνες που ταξιδευουν στη χώρα μας με το μπλα μπλα θα βελτιώσουν την δυναμική της τουριστικής μας βιομηχανία.Πολύ σύνθετος ο προβληματισμός για να αναληθεί εδώ.

Τέλος οι χαρακτηρισμοί που ανάφερε ο Θάνος το λιγότερο θα τους χαρακτηρίσω ατυχείς.Είμαι σίγουρος οτι το μετάνιωσε.Αλλά να περνά ευχάριστα εκεί που βρίσκεται.:D

GTS

Member
Με αυτά που λέμε και γράφουμε θα αρχίσουμε να νιώθουμε ενοχές....δε μου λέτε, χρωστάμε κάτι σε όλους αυτούς που έχουν τα υπερεκτιμημένα δωμάτιά τους "απούλητα" ή δε ξέρω κι εγώ τι? Χρωστάμε άραγε κάτι σε κάποιον, ώστε να αφήσουμε τον οβολό μας κάπου στην ελλαδίτσα μας?

Δεν έχω καταλάβει που χωράνε τα "πρέπει" στη περίπτωση αυτή....πρέπει δηλ. άνθρωποι που δουλεύουν 11 μήνες το χρόνο να τα σκάνε χοντρά σε αμφιβόλου ποιότητας προϊόν, όντας κορόιδα εις υγείαν αυτών που εργάζονται 4 μήνες το χρόνο και μετά αράζουν μεγαλοπρεπώς? Αφήστε, το παραμύθι με την ελλαδίτσα δεν έχει δράκο στο φόρουμ αυτό. Ας βελτιώσουν αυτό που προσφέρουν, ας το τιμολογήσουν σωστά και θα είμαι από τους πρώτους που θα σπεύσουν....ως τότε, εγώ προσωπικά δε "πρέπει" να στηρίξω και να χρησοπληρώσω κανέναν...

Εγώ πάντως ενημερώνω τους φίλους και γνωστούς για τα πλεονεκτήματα άλλων προορισμών, όπου σταθώ και μπορώ....

thanosth

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
ειμαστε πανάκριβοι::(
αλλο να πληρώνω 70Ε στον νεο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονικης
και αλλο να πληρώνω 70Ε στην Ράμπλα η στο Στέφανςπλατς!

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Έχεις εν πολλοίς δίκιο σε αυτά που λες. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι, μακάρι να ήταν μόνο αυτοί. Το θέμα είναι οτι κοντά σε αυτούς απασχολούνται και ένα σωρό άλλοι άνθρωποι, ρεσεψιονιστ, μάγειροι, λογιστές, ταξιδιωτικά γραφεία κλπ. Αν δεν έρθουν οι αναμενόμενοι τουρίστες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση άνθρωποι, οι οποίοι στο μέτρο τους δούλεψαν, κουράστηκαν και παρήγαγαν έργο και εξ αιτίας συνθηκών που οι ίδιοι δεν ορίζουν και δεν ευθύνονται θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Αυτούς τους λυπάμαι και δε θα ήθελα να βρεθούν σε δύσκολη θέση εξ αιτίας σφαλμάτων άλλων.

thanosth

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Έχεις εν πολλοίς δίκιο σε αυτά που λες. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι, μακάρι να ήταν μόνο αυτοί. Το θέμα είναι οτι κοντά σε αυτούς απασχολούνται και ένα σωρό άλλοι άνθρωποι, ρεσεψιονιστ, μάγειροι, λογιστές, ταξιδιωτικά γραφεία κλπ. Αν δεν έρθουν οι αναμενόμενοι τουρίστες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση άνθρωποι, οι οποίοι στο μέτρο τους δούλεψαν, κουράστηκαν και παρήγαγαν έργο και εξ αιτίας συνθηκών που οι ίδιοι δεν ορίζουν και δεν ευθύνονται θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Αυτούς τους λυπάμαι και δε θα ήθελα να βρεθούν σε δύσκολη θέση εξ αιτίας σφαλμάτων άλλων.
εγω αναρωτιεμαι ολοι αυτοί οι επαγγελματίες του τουριστικού χωρου ενδιαφέρονται πραγματικά να μοιάσουν τους αντιστοιχους ευρωπαίους τουλάχιστον συναδέλφους τους;
εννοώ σε οργάνωση, σε ευγένεια, σε ποιότητα, σε επαγγελματισμό, σε ευσυνηδεισία, σε, σε σε...!
πολύ αμφιβάλλω!
γιατί δεν εχει δημιουργηθεί η παραμικρή άμιλλα τόσα χρόνια;
στα λόγια ναι εχουμε τον τουρισμό ως βαρια βιομηχανία,
στην πράξη δυστυχώς ΟΧΙ.
:mad:

trapper

Member
ειμαστε πανάκριβοι::(
αλλο να πληρώνω 70Ε στον νεο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονικης
και αλλο να πληρώνω 70Ε στην Ράμπλα η στο Στέφανςπλατς!
Εχεις δίκιο σ αυτό.

Αλλά..
Δυστυχώς η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού στη παρούσα φάση συνεχίζει να ατονεί...Πολύ σύνθετος ο προβληματισμός για να αναληθεί εδώ.
Ολοι αγανακτούμε όταν κάνουμε σύγκριση με άλλες χώρες στις τιμές των Ελληνικών υπηρεσιών/προιόντων. Οπότε... ο madman έχει δίκιο.

Αναλογισθήκατε ποτέ γιατί όμως να συμβαίνει αυτό; Αν μου πείτε τα υπερκέρδη των ξενοδόχων, .....το είδατε αυτό:
Η κατάρρευση των τιμών εδώ:
Πρωτομαγιά με ?5 στην Ελλάδα

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie