saudade
Member
- Μηνύματα
- 44
- Likes
- 376
Εισαγωγή
Από τη νότια Κρήτη όπως χαζεύεις το Λιβυκό πέλαγος, αν συνεχίσεις όσο πάει το μάτι σου προς τον Νότο μετά από περίπου 350 χιλιόμετρα -όσο απέχει και η Αθήνα προς το Βορρά- θα συναντήσεις τις σκονισμένες χώρες που κρύβουν καλά τα μυστικά τους ακόμα και σήμερα. Αν δεν φτάσεις στη Λιβύη, θα φτάσεις σίγουρα στην Αίγυπτο, τη χώρα της ερήμου που ποτίζεται από τον μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου, τον Νείλο. Είναι η χώρα που θα σε κάνει να μετανιώσεις που δεν δήλωσες στο μηχανογραφικό σου το Αρχαιολογικό κι εσύ θα αρκεστείς να το παίξεις χομπίστας εξερευνητής για λίγες ημέρες. Οι πυραμίδες της Γκίζας, το Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καϊρου, το Λουξορ και οι τάφοι των Βασιλέων, είναι must για οποιονδήποτε εξερευνητή αλλά πέρα από αυτά υπάρχει μια πληθώρα μνημείων όπως η Κοιλάδα των Ευγενών, η Κοιλάδα των Βασιλισσών και το χωριό των Εργατών στο οποίο οι εργάτες και οι καλλιτέχνες όταν δεν διακοσμούσαν τους τάφους των Φαραώ, έφτιαχναν και ζωγράφιζαν τους δικούς τους τάφους, στους οποίους θα δεις τοιχογραφίες με ζωηρά χρώματα άνω των 3000 ετών. Θα φτάσεις στα σύνορα με το Σουδάν για να δεις από κοντά έναν από τους πιο επιβλητικούς ναούς που έχεις δει ποτέ, τον οποίο παρήγγειλε ο Ραμσής Β΄ αφιερώνοντάς τον στον εαυτό του πρωτίστως και δευτερευόντως στη σύζυγό του Νεφερτάρι και λίγο στα παιδιά του, α ναι και στους θεούς. Αν έχεις ακόμα δυνάμεις και κάνεις χίλια χιλιόμετρα προς τα βόρεια στις εκβολές του Νείλου θα εξερευνήσεις την πλανεύτρα Αλεξάνδρεια και το ξεθωριασμένο ελληνικό στοιχείο της. Εμείς πήγαμε σε όλα αυτά κι άλλα πολλά και όταν λέω εμείς εννοώ η @zozac κι εγώ. Κάθε μέρα δίναμε σκληρές μάχες με τους ντόπιους σώμα με σώμα, χωρίς guide, για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτά τα μνημεία, προσπαθώντας να αποφύγουμε κάθε είδους πονηριά. Αυτή η ιστορία έχει κείμενα και φωτογραφίες από το ταξιδιωτικό ημερολόγιό της @zozac αλλά και το δικό μου, είναι μια σύμπραξη. Καλώς ήρθες λοιπόν σε άλλη μια ταξιδιωτική ιστορία για την Αίγυπτο που αρχίζει από την πρωτεύουσά της και όπως λένε οι ντόπιοι κάθε φορά που θα σε αντικρίζουν:
“Welcome to Cairo’’
![IMG_20241128_152104~2-1.jpg](https://www.travelstories.gr/community/data/attachment-files/2025/02/589517_339255d5b2e1ac1d752c2e2496ba4dfc.jpg)
Πρακτικά
Πριν ξεκινήσει η αφήγηση λίγα λόγια για τα πρακτικά. Το ταξίδι μας στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2024, διήρκησε 17-18 ημέρες και η διαδρομή ήταν η εξής: Κάιρο - Ασουάν (με επίσκεψη στο Αμπου Σιμπελ) - Λοuξορ - Κάιρο - Αλεξάνδρεια - Κάιρο. Η Αίγυπτος είναι πάρα πολύ οικονομική χώρα και σε συνδυασμό με το ότι κι εμείς ταξιδεύουμε low budget μας βγήκε αρκετά οικονομικά. Η αφετηρία μας ήταν το Ηράκλειο, οπότε κλείσαμε πτήσεις με ανταπόκριση μέσω Αθήνας στα 240 ευρώ το άτομο (flex ναύλος). Το ότι υπάρχει απευθείας πτήση Αθήνα Κάιρο είναι μεγάλη τύχη. Πήραμε δύο εσωτερικές πτήσεις στην Αίγυπτο, Κάιρο - Ασουαν 63 ευρω με Nile Air και Λουξορ - Κάιρο 35 ευρώ Εgypt Air.Για ξενοδοχεία αυτό που θέλαμε ήταν ιδιωτικό μπάνιο, να είναι κεντρικά και σχετικά καθαρά. Για 18 βράδια δώσαμε 147,5 ευρώ το άτομο. Στα εισιτήρια των μουσείων χαλάσαμε αρκετά χρήματα, για τους ξένους είναι τσιμπημένες τιμές αλλά αξίζουν, δώσαμε πάνω από 110 ευρώ το άτομο. Λοιπά έξοδα για μεταφορές, φαγητά και προσωπική χρήση περίπου 300-400 το άτομο. Άρα ένα ταξίδι 18 ημερών στην Αίγυπτο μας κόστισε λίγο λιγότερο από 1000 ευρώ το άτομο, τα πάντα όλα!