spor_os
Administrator
- Μηνύματα
- 1.951
- Likes
- 618
Μία βδομάδα μας χωρίζει μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 και καλό θα είναι για όσους ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο Πεκίνο να διαβάσουν ορισμένες χρήσιμες οδηγίες, ώστε να είναι έτοιμοι για κάθε περίσταση που μπορεί να προκύψει. Η Gazzetta dello Sport δημοσιεύει καθημερινά στην ιστοσελίδα της ορισμένα χρηστικά πράγματα που αφορούν την Κίνα και που θα πρέπει να γνωρίζουν οι επίδοξοι ταξιδιώτες...
Ονόματα: Οι Κινέζοι παραδοσιακά προτάσσουν το επίθετο ενός ατόμου και στη συνέχεια αναφέρουν το όνομα. Για παράδειγμα, ο περίφημος ολυμπιονίκης εμποδιστής ονομάζεται Λιου και όχι Ζιάνγκ, όπως είναι περισσότερο γνωστός στη Δύση.
Πρόσωπα: Πόσες φορές έχουμε πει ότι "όλοι οι Κινέζοι είναι ίδιοι;". Ε, λοιπόν, μάθετε ότι την ίδια σκέψη έχουν και οι Κινέζοι για τους Δυτικούς και μάλιστα μας χαρακτηρίζουν "μυταράδες". Ο λόγος είναι ότι στο προφίλ ενός Δυτικού εξέχει η μύτη, ενώ γενετικά η μύτη των Κινέζων είναι πιο κοντή.
Φανάρια: Εάν ανάψει κόκκινο φανάρι και είστε πεζός, προσέξτε πολύ. Το κόκκινο σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα στρίβουν δεξιά και όχι ότι σταματούν και ως εκ τούτου κινδυνεύετε να βρεθείτε προ… εκπλήξεων. Επιπλέον, δεν υπάρχει πράσινο για τους πεζούς, αλλά χρόνος στον οποίο μπορούν να περάσουν απέναντι. Η κίνηση, πάντως, παραμένει ίδια όπως σε όλες τις μεγαλουπόλεις. Ισως και χειρότερη...
Δίπλωμα: Εφόσον δεν μπορείτε να αποχωριστείτε έστω και για λίγο το τιμόνι και θέλετε να οδηγήσετε στο Πεκίνο, θα πρέπει πρώτα από όλα να έχετε διεθνές δίπλωμα οδήγησης και στη συνέχεια να περάσετε με επιτυχία ένα μικρό τεστ. Ο εγχώριος ΚΟΚ δεν είναι πολύ διαφορετικός, τα σήματα δεν θα σας μπερδέψουν ιδιαιτέρως, αλλά γι’ αυτό που θέλουν να σας προετοιμάσουν οι αρμόδιοι με το εν λόγω τεστ είναι η κακή οδική συμπεριφορά των Κινέζων, που οδηγούν απότομα και με πολλή ένταση.
Γεύμα σε πακέτο: Οταν βρεθείτε σε ένα εστιατόριο και ετοιμάζεστε να φύγετε, μην παραξενευτείτε εάν ο σερβιτόρος σας ρωτήσει εάν θα πάρετε μαζί σας το υπόλοιπο του γεύματος που έχετε αφήσει. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική στην Κίνα και προκύπτει από δύο λόγους: πρώτον επειδή το... πληρώσατε, δεύτερο λόγω του σεβασμού που δείχνουν οι κάτοικοι σε τέτοια θέματα, γνωρίζοντας καλά στο παρελθόν από πείνα.
Ζεστό νερό: Η φιλοξενία σε ένα κινέζικο σπίτι συνεπάγεται και προσφορά ζεστού νερού, για οποιαδήποτε εποχή και να μιλάμε. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το ζεστό νερό κάνει καλό στην υγεία και στο πνεύμα και κατά συνέπεια το προσφέρουν για καλό.
"Αδερφέ μου": Η γνωστή "πολιτική του ενός παιδιού" στην Κίνα που επιτρέπει την απόκτηση μόνο ενός παιδιού στις αστικές περιοχές (δύο σε αγροτικές εφόσον το πρώτο είναι κορίτσι) ουσιαστικά εξαλείφει τη λέξη "αδερφός" στη χώρα των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Η νομοθεσία βρίσκεται σε ισχύ από το 1979, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να ακούσετε νεαρούς Κινέζους να αποκαλούν κάποιον άλλον "αδερφέ μου". Αυτό δεν συμβαίνει λόγω κάποιας οικογενειακής παρανομίας, αλλά λόγω... μοναξιάς, αφού δεν πρόκειται για αδέρφια, αλλά για ξαδέρφια που πλέον αποκαλούνται μεταξύ τους "αδέρφια" για να νιώθουν καλύτερα.
Διαζύγια σε χρόνο ρεκόρ: Ταξιδεύετε στην Κίνα με την σύζυγό σας. Στην οποία δεν πολυαρέσει αυτό το ταξίδι. Και τσακώνεται συνέχεια. Εσείς δεν αντέχετε τη γκρίνια της. Ούτε αυτή εσάς. Ποια η λύση, εάν δεν θέλετε να επιστρέψετε και να χάσετε τη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων; Το... διαζύγιο. Οσο παρατραβηγμένο και να σας φαίνεται, πάντως, σας πληροφορούμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ή έκδοση διαζυγίου στην Κίνα είναι υπόθεση μισής ώρας. Η διαδικασία είναι απλή: πηγαίνετε στο Υπουργείο Εσωτερικών και για αιτία διαζυγίου αρκεί να πείτε "δεν αγαπιόμαστε πλέον". Εξάλλου, υπάρχει πιο βασική αιτία χωρισμού;
Κώστας Μπράτσος
πηγή: cosmo.gr