silversurfer
Moderator
- Επόμενο Ταξίδι
- Ανδαλουσία
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γύρος Του Κόσμου
Tamerza - Mides - Piste Rommel - Mos Espa
Επόμενη στάση η όαση κ το φαράγγι Ταμερζά. Η απόσταση ήταν μικρή, γύρω στο 20λεπτο οπότε φτάσαμε σύντομα. Ο Χασάν μας προέτρεψε να κάνουμε μια μικρή «παρανομία» καθώς μπήκαμε σε ενα σημείο που θεωρητικά δεν επιτρεπόταν να παρκάρεις άλλα βέβαια είχε κ άλλα αυτοκίνητα τριγύρω, προφανώς αποτελούσε την καβάντζα των locals. Εκεί έχει ένα restaurant απο όπου ξεκινάνε τα μονοπάτια, ξανά χωρίς να είναι κ πολύ ευδιάκριτα για κάποιον που δεν ξέρει. Δηλαδή μόνοι μας δεν παίζει να πηγαίναμε απο εκεί που μας οδήγησε αυτός.
Αυτό το έκανε ωστε να μπούμε πρώτα στο φαράγγι κ να τελειώσουμε την πεζοπορία μας στο highlight σημείο της περιοχής απο όπου έβλεπες πανοραμικά την όαση. Νομίζω είναι απτα σημεία που μένεις με το στόμα ανοιχτό απο την ομορφιά, τόσο ώστε ξεχάσαμε να βγάλουμε κ φωτο για το Instagram, απαράδεκτοι !!!
Τελευταία στάση ήταν το φαράγγι Mides στα σύνορα με την Αλγερία (μας έδειξε κ τα σχετικά φυλάκια). Μέσα σε όλα τα κλασικά μισοτελειωμένα σπίτια (διότι ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα ολοκληρώσει κ τα αφήνει με εκτεθειμένα τα τούβλα) νασου κ ένα μονάχο όμορφο κ ωραία διακοσμημένο. Μια Ιταλίδα, μας είπε, το έχτισε για εξοχικό. Ερωτική μετανάστρια ? ρωτάω, όχι μου αποκρίνεται, της άρεσε τόσο πολυ το μέρος που έρχεται κάθε χρόνο εδώ. Ωραίο, δε λέω, το μέρος άλλα όχι κ να φτιάξω εξοχικό στη μέση του πουθενά (εκτός αν θέλω να κρυφτώ απο προσώπου γης).
Πολύ ωραίο κ το Mides, ωραίο κ το μονοπάτι μέσα στο φαράγγι άλλα κ έξω απο αυτό με τα χωριουδάκια κ την φοβερή διαδρομή μέχρι εκεί. Λίγο πήξαμε βέβαια απτα πολλά φαράγγια οπότε εδώ αφιερώσαμε λιγότερο χρόνο. Ήρθε η ώρα της επιστροφής η οποία δεν θα γινόταν απτον ίδιο δρόμο άλλα απτον Route de Rommel. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι φυσικά πιο μεγάλη άλλα πιστέψτε με, αξίζει με τα 1000.
Μας προσέφερε φοβερές εικόνες μέσα απο χωριά ενώ η θέα που έχει σε όλη την έρημο πανοραμικά είναι κάτι παραπάνω απο breathtaking. Νομίζω πιο πολύ ώρα ξοδέψαμε σε μια στάση που κάναμε σε ένα σημείο του δρόμου που έβλεπε «πιάτο» την έρημο παρά στο Mides. Το μάτι δεν χόρταινε ομορφιά.
Σε κάποια στιγμή ο Χασάν φωνάζει «σταμάτα» !!! Λίγο τα χρειάστηκα εγώ, τι παίζει λέω, είμασταν σε ενα σημείο όπου ο δρόμος είναι «κούρβα» κ μόλις είχαμε πάρει το ανηφορικό κομμάτι. Σταμάτα μου λέει κ βγάλε το χειρόφρενο, θα τσουλήσουμε πίσω του λέω διστακτικός εγώ, άκουσε με μου λεει κ όντως, σβήνω τη μηχανή κ βγάζω το χειρόφρενο. Αντι λοιπόν το αμάξι να κυλήσει προς τα πίσω στην κατηφόρα, άρχισε σιγά σιγά να τσουλάει την ανηφόρα !!! WTF κοιτούσαμε με το στόμα ανοιχτό. Μας εξήγησε λοιπόν ότι λόγω του πλούσιου σε minerals υπέδαφους, σε κάποια σημεία παρατηρείται αυτό το αλλόκοτο βαρυτικό φαινόμενο.
Στη συνέχεια της διαδρομής είδαμε κ διάφορα τζιπάκια γεμάτα με τουρίστες που όπως μας έλεγε ο Hasan το κάνουν ημερήσια εκδρομή από τα παραλιακά θέρετρα Μοναστίρ κ Χαμαμάτ !!! Μιλάμε για διαδρομή > 12 ώρες back n forth, πρέπει να ξεκινάνε στις 6 το πρωί κ να επιστρέφουν τα μεσάνυχτα σκοτωμένοι απτην ταλαιπωρία έχοντας κάνει τα πολύ πολύ βασικά. Εδώ εμείς κουραστήκαμε κ ξεκινήσαμε απο την Νέφτα. Anyway αποχαιρετίσαμε τον Χασάν στην Τσεμπίκα όντας πολυ ευχαριστημένοι απτην επιλογή μας να τον καβατζώσουμε για την ημέρα, κάτι που δεν θα σκεφτόμουν αν δεν είχα διαβάσει την ιστορία του travelbreak.
Επιστρέψαμε για μπανάκι κ λίγη ξεκούραση στο ξενοδοχείο μας όπου είχαμε κανονίσει απτο πρωί να μας ετοιμάσουν παραδοσιακό χαμάμ (το οποίο μάλιστα δεν το χρεώνανε έξτρα στον επισκέπτη !! ). Οπως είπα κ στο προηγούμενο κεφάλαιο, το ζεστό νερό ερχόταν απτο υπέδαφος κ η εμπειρία μετά απο τόση οδήγηση, απολαυστική. Παρόλ’αυτά, οι δραστηριότητες της ημέρας δεν είχαν τελειώσει.
Εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη σε διάρκεια ημέρα κ την συμβουλή του Χασάν για επίσκεψη λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, ξεκινήσαμε για το Mos Espa το οποίο ήταν μόλις 20 λεπτά απο εκεί που μέναμε κ αποτελεί ενα σημαντικό filming location του Star Wars. Να πω την αλήθεια, εγώ δεν είμαι φαν του συγκεκριμένου franchise, είδα πρώτη φορά τις ταινίες κατά τη διάρκεια της καραντίνας (όπου έβλεπα οτιδήποτε για να περάσει η ώρα).
Αντιλαμβάνομαι γιατί η πρώτη κ η δεύτερη ταινία δημιούργησαν τέτοιο χαμό οταν πρωτοπροβλήθηκαν (1977 + 1980) , η 3η όμως κ αυτές που βγήκαν στα early 00s ήταν τραγικές, ενω η προσπάθεια να επαναφέρουν τους παλιούς ήρωες (Χάρισον Φόρντ, Πριγκήπισα Λέια κ Skywalker) στα 70 τους σε μια προσπάθεια του Χόλυγουντ να ποντάρει/κονομήσει απο τη nostalgia είναι απλά pathetic (κ όχι μόνο στις συγκεκριμένες ταινίες, δλδ κάπου έλεος, φτιάξτε κάτι καινούριο ). Παρόλ'αυτά, ήθελα να επισκεφθώ το συγκεκριμένο filming location καθώς όπως κ να το κάνουμε, είναι ένα franchise που έγραψε ιστορία.
Anakins Home
Αν εξαιρέσουμε τους γνωστούς «πρήχτηδες» (να το πω κομψά) οι οποίοι θέλουν να σου πουλήσουν κινέζικα σουβενίρ κ να βγούν ντε κ καλά φωτό μαζί σου με μια δύσμοιρη καμήλα που πηγαινοφέρνουν, το όλο τοπίο όσο πλησιάζει το ηλιοβασίλεμα γίνεται μαγικό καθώς τα σκηνικά είναι κυριολεκτικά στη μέση της ερήμου με τις αμμοθίνες στο background. Το απολαύσαμε λοιπόν, ακόμα κ η Μ. η οποία το μόνο reference που έχει για το Star Wars είναι οι συνεχείς αναφορές στη σειρά Big Bang Theory την οποία βλέπαμε συνέχεια στην καραντίνα.
Στην επιστροφή έπιασε λίγο αέρας κ η άμμος «μπήκε» μέσα στο δρόμο σε πολλά σημεία άλλα είμασταν πολύ κοντά όπως είπα πιο πάνω. Γυρίσαμε την κατάλληλη ώρα για το δείπνο καθώς όλες αυτές οι δραστηριότητες της ημέρας έκαναν το στομάχι να γουργουρίζει (πόσα αμύγδαλα να φας πια). Άλλο ένα υπέροχο dinner στο ξενοδοχείο με θέα την έρημο κ την όαση by night κ γενικά θα θέλαμε να μείνουμε άλλη μια μέρα στην πολύ όμορφη αυτή περιοχή (όπως πχ κάποιοι Αμερικάνοι που γνωρίσαμε κ μένανε εκεί 5 μέρες) άλλα είπαμε, αυτή είναι η μοίρα του «ταξιδιώτη της μιας εβδομάδας».
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δεί κλικάροντας την διαδρομή εδώ
Last edited: