• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Πασχαλινές παραδόσεις του κόσμου

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη




Με την έναρξη της Εβδομάδας των Παθών, γίνεται και η καθιερωμένη αναβίωση στις Φιλιππίνες, όπου φέτος έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν πάνω από 20 άνδρες


Περισσότεροι από 20 αναμένεται ότι θα είναι εφέτος οι άνδρες οι οποίοι θα σταυρωθούν τη Μεγάλη Παρασκευή σε μία πόλη των νότιων Φιλιππίνων αφού προηγουμένως θα έχουν μαστιγωθεί, στην τακτική πλέον ετήσια αναβίωση των παθών του Ιησού Χριστού.
Δεκάδες χιλιάδες πιστοί αλλά και τουρίστες έχουν ήδη κατακλύσει την πόλη Σαν Φερνάντο στην επαρχία Παμπάνια, 75 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλας για να παρακολουθήσουν την κορύφωση των πασχαλιάτικων εορτασμών στην χώρα, όπου οι καθολικοί αποτελούν το 85% του πληθυσμού.

Οι σταυρώσεις λαμβάνουν χώρα σε τρία χωριά κοντά στο Σαν Φερμάντο. Το κύριο γεγονός συμβαίνει στο χωριό Σαν Πέδρο Κουτούδ, όπου περίπου δώδεκα άνδρες έχουν ήδη υπογράψει την αίτηση για τη σταύρωση.

Άλλοι οκτώ υπέγραψαν την ανάλογη δήλωση στο χωριό Σάντα Λουτσία και τέσσερις στο τρίτο χωριό, το Σαν Χουάν.

Δεκάδες άνδρες με κουκούλα στο κεφάλι και ξυπόλυτοι περπατούν στους δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας, χτυπώντας τις πλάτες τους με βέργες από μπαμπού στις οποίες έχουν προσαρτηθεί σχοινιά ή με μαστίγια πάνω στα οποία υπάρχουν σπασμένα γυαλιά ως ένδειξη μετάνοιας για τις αμαρτίες τους ενώ συγχρόνως προσεύχονται στο Θεό.

Ένας από αυτούς που θα σταυρωθούν στο Σαν Χουάν, ο 38χρονος οικοδόμος Ρολάντο Μπαουτίστα, πατέρας πέντε παιδιών, σταυρώθηκε πρώτη φορά το 2004 αλλά σταμάτησε δύο χρόνια αργότερα όταν μετανάστευσε για δουλειά στη Σαουδική Αραβία. Επέστρεψε στην γενέτειρα του τον επόμενο χρόνο, αφού έχασε τη δουλειά του στο εξωτερικό και εφέτος θα επαναλάβει τη σταύρωση.

«Το κάνω για την οικογένεια μου, ώστε να μην αρρωστήσει κανένας και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, οι καιροί είναι δύσκολοι με την κρίση και ελπίζω ότι με αυτή τη θυσία, η κρίση θα τελειώσει», είπε ο Μπαουτίστα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι τον ταράζει η ιδέα ότι θα του καρφώσουν καρφιά στα χέρια και πάλι.

«Αλλά γνωρίζω ότι από την στιγμή που το αποδέχομαι ως θυσία, ο πόνος θα περάσει, δεν θα υπάρξει πόνος ξανά», προσέθεσε.

Οι «Χριστοί» των Φιλιππίνων θα κουβαλήσουν πρώτα ένα ξύλινο σταυρό σε μία πορεία προς έναν δύσβατο λόφο, όπου λαμβάνουν χώρα οι σταυρώσεις.

Στο σταυρό θα τους καρφώσουν στις παλάμες και στα πόδια καρφιά μήκους 13 έως 15 εκατοστών βουτηγμένα σε αλκοόλ και στη συνέχεια οι σταυροί θα σηκωθούν σε κάθετη θέση για τουλάχιστον πέντε λεπτά κάτω από καυτό ήλιο.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία επισήμως εμφανίζεται δυσαρεστημένη αλλά κάνει ελάχιστη προσπάθεια να αποθαρρύνει τις αιματηρές πλην εξαιρετικά δημοφιλείς τελετές

Οι ξένοι συμμετείχαν στις σταυρώσεις αλλά απαγορεύτηκαν μετά το 1997 όταν οι τοπικοί αξιωματούχοι έμαθαν ότι ένας Ιάπωνας που είχε σταυρωθεί τον προηγούμενο χρόνο ήταν στην πραγματικότητα ένας ηθοποιός η σταύρωση του οποίου καταγράφηκε σε κρυφή κάμερα για μία σκηνή σε μία ιαπωνική βιντεοταινία πορνογραφικού περιεχομένου.

Ο εορτασμός του Πάσχα αποτελεί μείζον θρησκευτικό γεγονός στις Φιλιππίνες, όπου το μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης εβδομάδας είναι αργίες έτσι ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι της χώρας να επισκεφθούν τα χωριά τους ενώ δημόσιες υπηρεσίες, και εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά.

Πηγη Εθνος
 
Last edited by a moderator:

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.151
Likes
10.970


Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανικού ημερολογίου και οι παραδόσεις που το συνοδεύουν διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή.

Στη Φινλανδία για παράδειγμα, το έθιμο θέλει τα παιδιά να «ζητιανεύουν» στους δρόμους και σαν να ήταν απόκριες, βάφουν τα πρόσωπά τους μαύρα με φούμο και φοράνε κασκόλ σαν τουρμπάνια στο κεφάλι.
Σε άλλες περιοχές της Φινλανδίας, οι άνθρωποι ανάβουν μεγάλες φωτιές το Μεγάλο Σάββατο για να διώξουν μακριά τις κακές «μάγισσες» που πετάνε πάνω από τα σπίτια κάθε Μεγάλη Παρασκευή και Κυριακή του Πάσχα.

Στην Πολωνία, το έθιμο θέλει κάθε σπίτι να φτιάχνει το παραδοσιακό ψωμί του Πάσχα, στην παρασκευή του οποίου δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει ο άντρας του σπιτιού, γιατί, αν το κάνει, τότε θα «γκριζάρει» το μουστάκι του και το ζυμάρι του ψωμιού δε θα «φουσκώσει».
Επίσης, τη Δευτέρα του Πάσχα, οι Πολωνοί συνηθίζουν να πετάνε νερό ο ένας στον άλλο, τηρώντας την τοπική παράδοση «Σμίνγκους-Ντίνγκους».

Στην πόλη Haux της Γαλλίας παρασκευάζεται κάθε Δευτέρα του Πάσχα μια τεραστίων διαστάσεων ομελέτα από περίπου 4.500 αυγά, η οποία πρέπει να είναι αρκετή για να χορτάσουν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Οι Λετονοί διατηρούν το παραδοσιακό και στην Ελλάδα σπάσιμο των βαμμένων αυγών με το κάθε τραπέζι να «ανακηρύσσει» ένα νικητή με το πιο «ανθεκτικό» αυγό.

Ένα ασυνήθιστο έθιμο έχουν οι κάτοικοι του Χάνγκερφορντ της Μ. Βρετανίας. Τη δεύτερη Τρίτη μετά το Πάσχα, είθισται ο νεοεκλεγείς χωροφύλακας της πόλης να βγαίνει στους δρόμους και φυσώντας μέσα από ένα κέρας σαν να ήταν καραμούζα, καλεί όλους τους άντρες στο Δημαρχείο.
Εκεί, «εκλέγονται» δύο άτομα, τα οποία κρατάνε ένα μεγάλο μεταλλικό στύλο στην κορυφή του οποίου ισορροπούν ένα πορτοκάλι δεμένο σε λουλούδια που κρέμονται με κορδέλες. Βγαίνουν μετά στους δρόμους της πόλης και προσφέρουν στις γυναίκες από ένα πορτοκάλι σε αντάλλαγμα για ένα τους φιλί.
 

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
Κι άλλα πασχαλινά έθιμα:

Κουνελάκια πασχαλινά

Το πασχαλινό κουνελάκι ήταν λαγός.
Για τους Σάξονες ο λαγός ήταν το έμβλημα της θεάς Eastre,
την οποία τιμούσαν την άνοιξη.
Από αυτήν προέρχεται η λέξη Easter, που σημαίνει Πάσχα στα αγγλικά.
Για τους Κέλτες και τους Σκανδιναβούς ο λαγός αποτελούσε το σύμβολο
της θεάς της μητρότητας και της ανοιξιάτικης γονιμότητας.
Το παραδοσιακό κουνελάκι που φέρνει αβγά στα παιδιά είναι γερμανικής προελεύσεως. Μια φτωχή γυναίκα, ανίκανη να προσφέρει γλυκίσματα στα παιδιά της,
τα στέλνει στον κήπο όπου έχει κρύψει αβγά.
Τα παιδιά βρίσκουν ένα κουνέλι και θα αποφασίσουν ότι αυτό το ζωάκι
τους έφερε τα πασχαλινά αβγά που είχε νωρίτερα διακοσμήσει η μητέρα τους.
Στην Αυστρία προσφέρουν σοκολατένιους κόκορες.
Στη Σουηδία, σοκολατένιους κούκους.
Στη Βεστφαλία, σοκολατένιες αλεπούδες.
Στη Γαλλία σοκολατένιες καμπάνες, ενώ
στη Μεγάλη Βρετανία σοκολατένια κουνέλια.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/05/2002, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Όσοι έχουν πάει στην Πράγα το Πάσχα (η μισή ελλάδα δηλαδή :haha:) έχει δει τα στολισμένα με κορδέλες δέντρα και τα ζωγραφιστά αυγά!!
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.290
Χτες στη στοκχολμη,μερα του πασχα,ειχε μια υπεροχη μερα και επισκεφτηκα το υπαιθριο μουσειο skansen, ειχε πολλες οικογενειες Σουηδων,αλλες κανανε πικ νικ,αλλες barbecue.
Τα κοριτσακια φοραγανε ενα μαντηλι στο κεφαλι,ειχανε βαψει τα μαγουλα τους κοκκινα και ειχανε κανει μαυρες βουλες.
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.151
Likes
10.970
δεν είναι ακριβώς έθιμο, αλλά.....

Τεράστια πασχαλινά αβγά σε πλατείες!
Δεκατέσσερα, τεραστίων διαστάσεων, πασχαλινά αυγά, ύψους 2 μέτρων, διαμέτρου 1,5 μέτρου και 120 κιλών το κάθε ένα, θα εκτεθούν σε πλατείες 13 πόλεων της Κροατίας με στόχο την προώθηση των πολιτιστικών παραδόσεων της χώρας και την ενίσχυση του τουρισμού, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Τα αυγά που είναι ζωγραφισμένα στο χέρι, εκτός της «επίσκεψης» που θα πραγματοποιήσουν στις κροατικές πόλεις, μεταξύ των οποίων, το Ντουμπρόβνικ, η Κοπρίβνιτσα και το Βάζαρντιν, θα εκτεθούν και σε άλλες πόλεις ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων, η Μπαρτσελόνα, το Μπιλμπάο και το Κλάγκενφουρτ. Εξάλλου, τα αυγά «ταξίδεψαν», την περασμένη εβδομάδα, στη Βουδαπέστη και τη Νέα Υόρκη.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωποι του οργανισμού τουρισμού του Ζάγκρεμπ και της περιφέρειας Κοπρίβνιτσα - Κρίζεβτσι επισήμαναν, μεταξύ άλλων, πως τα 14 αυγά που φιλοτέχνησαν Κροάτες καλλιτέχνες περιέχουν υλικά που τα καθιστούν ανθεκτικά σε κάθε καιρικό φαινόμενο.
Ο πρόεδρος του οργανισμού τουρισμού της πόλης του Ζάγκρεμπ, κ. 'Ιβο Γέλουσιτς, δήλωσε ότι τα αυγά είναι το καλωσόρισμα των επισκεπτών που θα επιλέξουν τουριστικούς προορισμούς της Κροατίας για την περίοδο των εορτών του Πάσχα, αλλά, ταυτόχρονα και «μήνυμα» σε όσους είναι… αναποφάσιστοι, να επιλέξουν την Κροατία για να περάσουν τις πασχαλινές διακοπές τους στη βαλκανική αυτή χώρα.
Τα δεκατέσσερα, τεραστίων διαστάσεων, πασχαλινά αυγά αποτελούν «τμήμα» του σχετικού project που υλοποιούν οι τουριστικοί οργανισμοί με τίτλο «Αυγά από την Καρδιά».

Πηγή: Travel Times
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.177
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom