panlek30
Member
Δεν πρόκειται να γράψω κάποια ιστορία. Λίγο πολύ είναι όλα γνωστά και υπάρχουν ήδη πάρα πολλές ιστορίες στο φόρουμ. Θέλω ωστόσο να γράψω μερικές σκόρπιες εντυπώσεις από μια αγαπημένη πόλη, που τουλάχιστον στα δικά μου μάτια άλλαξε πολύ από την τελευταία μου επίσκεψη πριν από περίπου 1 δεκαετία και όχι με θετικό πρόσημο.
Πότε δεν ήταν για μένα μια ερωτική και ιδιαίτερα ρομαντική πόλη, όσο και να πλασάρεται ως τέτοια. Το μέγεθος της και η βρωμιά της ποτέ δεν μου ενέπνεε ρομαντισμό. Είναι μια μεγαλούπολη με τις όμορφες και τις άσχημες γωνιές της.
Ας ξεκινήσω με τα αρνητικά γιατί θέλω να κλείσω με τα όμορφα :
1. Το Παρίσι λοιπόν στην τελευταία μου επίσκεψη μου φάνηκε ανυπόφορα τουριστικό. Απελπιστικές ουρές ΠΑΝΤΟΥ. Οκ Ιούνιος αλλά κάπου όπα.
2. Το μετρό άθλιο. Οκ πάντα ήταν παλιό και μύριζε κατρουλίλα αλλά δεν υπάρχει καμιά συντήρηση. Αφημένο στην τύχη του. Απο τη μία εξυπηρετεί απο την άλλη οι κυλιόμενες είναι είδος προς εξαφάνιση. Αναγκάζεσαι να ανεβοκατεβαίνεις 2-3 υπόγεια με τις σκάλες. Ακόμα και στους μετρημένους σταθμούς που υπάρχουν κυλιόμενες δεν λειτουργούν πάντα. Καλά, αν έχεις και βαλίτσες άστο. Το λεωφορείο θεωρώ ότι εξυπηρετεί καλύτερα. Στο αεροδρόμιο είχαν μπλοκάρει τα περάσματα των εισιτηρίων στην έξοδο του μετρό και δεν ήταν κάνεις υπάλληλος να μας ανοίξει να περάσουμε. 10 λεπτά εγκλωβισμένοι στην αποβάθρα.
3. Οι Γάλλοι με το κυάλι. Μου φάνηκε οτι το Παρίσι έχει γεμίσει μετανάστες. Παριζιάνους νομίζω είδαμε μόνο στο St. Germain/Luxembourg και στην περιοχή της Opera. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι θέμα ρατσισμού. Περιγράφω την ατμόσφαιρα της πόλης.
4. Αρκετοί άστεγοι και περίεργοι τύποι σχεδόν παντού πλέον και όχι μόνο στις αναμενόμενες περιοχές. Καλά για το St. Denis δεν το συζητώ. Γκέτο. Έτυχε να πάμε για να φάμε στο Julien και αισθανθήκαμε αρκετά άβολα.
5. Πολλά ποντίκια ειδικά γύρω από το ποτάμι. Ναι, το Παρίσι είχε πάντα ποντίκια αλλά μιλάμε για αποικίες. Θεωρώ οτι η πόλη έχει σημαντικό πρόβλημα και ίσως πρέπει να δει την κατάσταση πιο σοβαρά.
6. Όπως είπα ποτέ δεν τη θεωρούσα ρομαντική πόλη όμως την θεωρούσα αριστοκρατική και κλασάτη. Ναι οκ, τα κτίρια στη θέση τους είναι. Όμως η ατμόσφαιρα που αποπνέει μια πόλη, δεν έχει να κάνει μόνο με την αρχιτεκτονική. Το Παρίσι δεν είναι όπως ήταν και δυστυχώς έχω αναμνήσεις πως ηταν πριν 10 και 18 χρόνια από την πρώτη μου επίσκεψη και αυτό με λυπεί. Το βράδυ σαφώς όλα ομορφαίνουν αλλά υπο το φως του ήλιου φαίνεται η αλήθεια.
7. Ακρίβεια παντού σε όλα. Αλλά μάλλον αυτό είναι γενικό φαινόμενο.
Ας πάμε στα θετικά τώρα :
1. Είναι η πόλη που απολαμβάνω το φαγητό καλύτερα από παντού. Ακόμα και σε έναν απλό φούρνο βρίσκεις να φας εξαιρετικά πράγματα. Είμαι γλυκατζής και το Παρίσι είναι ο ίδιος ο παράδεισος για μένα.
2. Πότε δεν θα βαρεθώ να κάνω βόλτες στις όχθες του Σηκουάνα ή ακόμα και με το υπερτουριστικό Bateaux Mouches το σουροπο-βράδυ. Μαγεία. Μια μπύρα, καλή βραδιά και άραγμα στις όχθες. Δεν θες κάτι άλλο.
3. Λατρεύω να κάθομαι με τις ώρες στις καρέκλες του κήπου (Λουξεμβούργου) και να σαπίζω.
4. Να πίνω καφέ σε κάποιο κομψό cafe του st. germain και να βλέπω τον κοσμο να πηγαινοέρχεται.
5. Να πηγαίνω για φαγητό στο αγαπημένο μου Polidor.
6. Να πηγαίνω (κάθε φορά) στην Disneyland.
7. Ειδα πολυ μεγαλη βελτιωση στο θεμα της γλωσσας κ της επικοινωνιας. Ειναι σχεδον ολοι προθυμοι να βοηθησουν και να μιλησουν αγγλικα. Φαινεται οτι οι νεες γενιες αλλαξαν σταση σε αυτο το κομματι.
Έχοντας επισκεφθεί πλέον το Παρίσι και καλοκαίρι και χειμώνα, παρά το απίστευτο κρύο που έχω φάει το χειμώνα, το προτιμώ. Η πόλη είναι πιο ανθρώπινη. Λιγότερη δυσωδία, λιγότερος κόσμος, καλύτερες τιμές.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όχι, δεν θα σταματήσω να πηγαίνω γιατί όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί για να θέλω να επιστρέφω. Επίσης έχοντας πλέον παιδάκι, έχω έναν λόγο παραπάνω λόγω της Disneyland. Όμως σίγουρα το Παρισάκι άλλαξε και φοβάμαι ότι θα αλλάξει κ άλλο....
Εις το επανιδείν λοιπόν!
Υγ. Θα με ενδιάφερε ιδιαιτέρως η γνώμη όσων μένουν εκεί αρκετά χρόνια ή το έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές με απόσταση ετών. Δεν θέλω να είμαι απόλυτος. Κατέγραψα απλά την δική μου ματιά και πολύ θα ήθελα να δω πως μπορεί να βλέπει την πόλη ένα τρίτο μάτι.
Last edited: