• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Παιδιά χωρίς μυωπία σε λίγα χρόνια

Panagiota^

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ιράν, Εκουαδόρ, Τανζανία
Παιδιά χωρίς μυωπία σε λίγα χρόνια
14/09/2010 - 08:36

Εντοπίστηκε το γονίδιο που προκαλεί την πάθηση

Με ένα «θαυματουργό» κολλύριο θα γιατρεύεται σε λίγα χρόνια η μυωπία.
Επιστήμονες εντόπισαν το... θολό γονίδιο που προκαλεί την πάθηση αυτή και ευελπιστούν ότι σε μια δεκαετία κανένα παιδί δεν θα χρειάζεται να φοράει γυαλιά.
Oι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η μυωπία έχει γονιδιακό υπόβαθρο. Μάλιστα είχαν διαπιστώσει ότι ένα παιδί του οποίου και οι δύο γονείς είναι μύωπες έχει επταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσει μυωπία στη διάρκεια της σχολικής του ηλικίας συγκριτικά με άλλο παιδί του οποίου οι γονείς διαθέτουν φυσιολογική όραση. Παράλληλα όμως θεωρούσαν ότι και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως οι πολλές ώρες δουλειάς σε κλειστό εργασιακό χώρο και η έλλειψη υπαίθριων δραστηριοτήτων, μπορεί να επιδρούν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη της μυωπίας. Τα ακριβή αίτια της πάθησης, ωστόσο, παρέμεναν άγνωστα.
Θεωρώντας λοιπόν ότι η δράση ή η υπολειτουργία κάποιου γονιδίου προκαλεί την εμφάνιση της μυωπίας, μια ομάδα από επιστήμονες διαφόρων χωρών προσπάθησε να ξετυλίξει τον μίτο της Αριάδνης συγκρίνοντας το γονιδιακό υλικό χιλιάδων ανθρώπων. Με επικεφαλής τους διδάκτορες Πίρο Χίζι και Κρις Χάμοντ απο το Τμήμα Γενετικής Επιδημιολογίας του Κings College του Λονδίνου, ανέλυσαν και συνέκριναν το DΝΑ τουλάχιστον 4.000 βρετανών πολιτών που ήταν δίδυμοι και 13.000 πολιτών απο την Ολλανδία, την Αυστραλία και τη Βρετανία επίσης.
Απο την έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Νature Genetics», προέκυψε ότι το γονίδιο με την ονομασία RΑSGRF1 φαίνεται πως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση του ανθρώπου καθώς και στη μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο για να γίνει η επεξεργασία τους. Οπως διαπίστωσαν, όταν αυτό το γονίδιο δεν λειτουργεί σωστά, ο βολβός του ματιού μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο απο το φυσιολογικό όριο και έτσι τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά. Μάλιστα όπως ανέφερε ο δρ. Κρις Χάμοντ, «οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη μυωπία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης τους καθώς υπάρχει περίπτωση ο αμφιβληστροειδής χιτώνας να αποκολληθεί εντελώς απο το πίσω μέρος του ματιού».

Η συνέχεια του άρθρου εδώ: Παιδιά χωρίς μυωπία σε λίγα χρόνια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: TA NEA, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Last edited by a moderator:

afroditi

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου
Μάλιστα όπως ανέφερε ο δρ. Κρις Χάμοντ, «οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη μυωπία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης τους καθώς υπάρχει περίπτωση ο αμφιβληστροειδής χιτώνας να αποκολληθεί εντελώς απο το πίσω μέρος του ματιού».
:shock: παναγία μου. όταν λέμε μεγάλη μυωπία πόσους βαθμούς εννοούμε??
εγώ έχω αισίως 4.75 και νομίζω ανεβαίνει κ άλλο παρ' όλο που είμαι 26..
οι γονείς μου και ο αδερφός μου βλέπουν τέλεια, εγώ από που πήρα?:rolleyes:

interted

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ε δεν πρέπει να ανησυχεις πολύ, αυτό αφορά κυρίως άτομα με πάνω από 5 βαθμούς και βάλε. Σε κάθε περίπτωση να ρωτήσεις τον οφθαλμίατρο σου.

maria30

Member
Επόμενο Ταξίδι
??????
:shock: παναγία μου. όταν λέμε μεγάλη μυωπία πόσους βαθμούς εννοούμε??
εγώ έχω αισίως 4.75 και νομίζω ανεβαίνει κ άλλο παρ' όλο που είμαι 26..
οι γονείς μου και ο αδερφός μου βλέπουν τέλεια, εγώ από που πήρα?:rolleyes:
Μην σκοτίζεσαι καθόλου εγώ είχα στο δεξί μάτι 15 και 6 στο αριστερό, οι γονείς μου και τα αδέρφια μου τίποτα. Έκανα επέμβαση, πλήρωσα 3000 ευρώ και μηδένισα , δεν το πίστευα ότι θα βλέπω χωρίς φακούς μιας και είχα συνηθίσει να τους φοράω από 12 χρονών.

Pandora

Member
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο Παναγιώτα ! Μακάρι να υπάρξουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα !
Σ΄ευχαριστούμε για την ενημέρωση :)

KLEOPATRA

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Κατσε τωρα για να καταλαβω.Αυτο το κολλυριο θα εφαρμοζεται στα παιδια η και σε μας τους "γεροντες" που εχουμε μια παγιωμενη μυωπια?

afroditi

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου
Μην σκοτίζεσαι καθόλου εγώ είχα στο δεξί μάτι 15 και 6 στο αριστερό, οι γονείς μου και τα αδέρφια μου τίποτα. Έκανα επέμβαση, πλήρωσα 3000 ευρώ και μηδένισα , δεν το πίστευα ότι θα βλέπω χωρίς φακούς μιας και είχα συνηθίσει να τους φοράω από 12 χρονών.
15? τώρα αναθάρρησα! βασικά κ εγώ σκέφτομαι να πάω να κάνω λέιζερ απλά δεν το έχω πάρει απόφαση ακόμα! άσε που πιστεύω ότι ακόμα κ αν κάνω την επέμβαση κάθε πρωί θα πηγαίνω αυτόματα στο μπάνιο για να βάλω φακούς:D
μακάρι πάντως να έχει αποτέλεσμα η έρευνα στο μέλλον

eva kas

Member
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
λετε η ερευνα να αφορα και εμας που αισθανομαστε παιδια?????
ναι!!!!!!!!τελεια τοτε!!!!οντως ο μεγαλος βαθμος μυωπιας δεν ειναι το 5 αλλα πανω απο το 13-14 οπου βασικα εχει θεμα οτι μπορει να τυφλωθεις αλλα τα τελευταια χρονια λογω της επεμβασης με λειζερ κανεις γιατρος δεν αφηνει τον ασθενη του να εχει τοση μυωπια.
η τιμη της επεμβασης εχει πεσει λιγο,τωρα ειναι γυρω στα 1800 ευρω οποτε εχει γινει πιο ευκολο σε περισσοτερο κοσμο,προσπαθουν επεισης να την κανουν να μπορουν να πηγαινουν ολοι οι ασφαλισμενοι του ΙΚΑ αλλα ποτε θα γινει αυτο.......ζησε μαη μου να φας τριφυλλι.

Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Κατσε τωρα για να καταλαβω.Αυτο το κολλυριο θα εφαρμοζεται στα παιδια η και σε μας τους "γεροντες" που εχουμε μια παγιωμενη μυωπια?

Εμείς καλή μου θα περιμένουμε την πρεσβυωπία. :cool:

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Εγω περιμενω το δυο σε ενα: και τη μυωπια μου και τη πρεσβυωπια μου...Φιλεναδες, αμα βγει κατι ενημερωστε με ....

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα