• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ο καφές προστατεύει από την κατάθλιψη

chrisbd

Member
Οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αν και παραμένει άγνωστο που ακριβώς οφείλεται η προστατευτική δράση του καφέ, οι ερευνητές εκτιμούν πως το κλειδί πρέπει να είναι η καφεΐνη, καθώς ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο.
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», προέρχονται από μελέτη σε περισσότερες από 50.000 νοσηλεύτριες από τις ΗΠΑ.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ παρακολούθησαν επί μία δεκαετία τις γυναίκες αυτές, ζητώντας τους σε τακτά χρονικά διαστήματα να καταγράφουν την κατανάλωση καφέ.
Λίγο περισσότερες από 2.600 γυναίκες ανέπτυξαν κατάθλιψη στη διάρκεια της δεκαετίας. Οι περισσότερες έπιναν σπανίως έως καθόλου καφέ.
Σε σύγκριση με όσες έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη την εβδομάδα ή λιγότερο, όσες έπιναν δύο ή τρία την ημέρα είχαν κατά 15% λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης, ενώ όσες έπιναν τέσσερις ή περισσότερους καφέδες την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την καθημερινή κατανάλωση καφέ με μειωμένα ποσοστά αυτοκτονιών και οι ερευνητές του Χάρβαρντ εικάζουν πως τόσο αυτά τα ευρήματα, όσο και τα δικά τους οφείλονται στο ότι η καφεΐνη διεγείρει τα αισθήματα της ευεξίας και της ενεργητικότητας.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως όσοι είναι κακοδιάθετοι αποφεύγουν τον καφέ, για να μην ενταθούν οι διαταραχές ύπνου που κατά κανόνα έχουν και οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από την διεγερτική δράση της καφεΐνης.
Η πολλή καφεΐνη εξάλλου μπορεί να αυξήσει και τα συμπτώματα άγχους.
Περί καφεΐνης
Αν και δεν υπάρχουν συστάσεις για την ποσότητα της καφεΐνης που μπορεί κανείς με ασφάλεια να καταναλώνει καθημερινά, στις εγκύους συνιστάται να περιορίζεται η κατανάλωσή της σε λιγότερα από 200 mg την ημέρα.
Η ενημερωτική ιστοσελίδα του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHSChoices) αναφέρει τις εξής περιεκτικότητες ροφημάτων και τροφίμων σε καφεΐνη:
* Ένα φλιτζάνι στιγμιαίος καφές: 100 mg
* Ένα φλιτζάνια καφές φίλτρου: 140 mg
* Ένα φλιτζάνι τσάι: 75 mg
* Ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου κόλα: 40 mg
* Μία μπάρα των 50 γρ. σοκολάτας γάλακτος: περίπου 25 mg

ΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ+ΖΩΗ - Ο καφές προστατεύει από την κατάθλιψη

Last edited by a moderator:

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Ναναι καλά!!!!!
πίνω τόσο καφέ που σε λίγο θα τον κάνω και ενδοφλεβια!!:D

Alexandraaa

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή-Κούβα
Ρενάτα μαζί σου και εγώ στον αγώνα να αυξήσουμε την πώληση καφέ στην Ελλάδα...

XRISTOS71

Member
Και τι μας νοιάζει τι καλό κάνει στις γυναίκες .......

για τους άνδρες γράφει τίποτα η να ψάξουμε για άλλο αντικαταθλιπτικό ????

chrisbd

Member
Ενδιαφερόμαστε για τις γυναίκες του φόρουμ και όχι μόνο...μη μας πάθουν κατάθλιψη ..Αλήθεια ποσους και τι είδους καφέδες πίνετε κάθε μέρα ...

Δύο ελληνικούς κουπάτους ενίοτε καπουτσίνο και φρεντουτσίνο πιο σπάνια..

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Και τι μας νοιάζει τι καλό κάνει στις γυναίκες ....... για τους άνδρες γράφει τίποτα η να ψάξουμε για άλλο αντικαταθλιπτικό ????
Tι λες για μια hologram TV στις 100+ ίντσες;

canf

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Ισπανίας
ωραια νεα:)

κανα 2 φλυτζανια γαλλικο μεσο ορο την ημερα

και κανα εσπρεσακι /καπουτσινακι που κ που τα απογευματα

XRISTOS71

Member
Tι λες για μια hologram TV στις 100+ ίντσες;

καλό !!!!!!!!!! 100 + ιντσες ???? :rolleyes:
έχω το καλό αλλά δεν λέμε ποτέ όχι στο καλύτερο ;)

απλά σκεφτομαι οτι πρέπει να αλλάξω σπίτι για να μπορω΄να βλέπω χωρίς να κινδυνευω να πάθω στραβισμό και 2ο σκεφτομαι πως θα δείχνει το animal planet και το national Wild και δεν θα φοβούνται οι μικρές μήπως έχουμε αληθινά λιοντάρια μεσα στο σπίτι :haha::haha::haha:

ΥΓ. σου εκανε εντύπωση τελικά η 46'' έτσι ?????
Στην επόμενη γιορτή του travelstories να κληρώσουμε μια 46'' Παναγιώτη ........

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
ΥΓ. σου εκανε εντύπωση τελικά η 46'' έτσι ?????
Στην επόμενη γιορτή του travelstories να κληρώσουμε μια 46'' Παναγιώτη........
Ποτέ δεν λέω όχι στη τεχνολογία.Στη τηλεόραση το μέγεθος μετράει! Σκέψου να βλέπεις τα βίντεο και τις φωτό από τα ταξίδια σε μια 46άρα...άλλη χάρη. Προβληματίζομαι όμως πόσο σικε πρέπει να είναι η κλήρωση για να τη κερδίσω εγώ... Έχω βέβαια κάτι κατά νου για να αποκτήσω μια 46άρα (εκβιασμό με φωτό και τοιαύτα :D) αλλά πρέπει να ξεπεράσω τις ηθικές μου αναστολές :roll:

XRISTOS71

Member
ξεπέρασε τες !!!!!!!!!!!!!!!ξεπέρασε τες !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
εγω να φύγω ΄μακρυά και εσυ δείξε οτι θές μετά

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
ξεπέρασε τες !!!!!!!!!!!!!!!ξεπέρασε τες !!!!!!!!!!!!!!!!!!! εγω να φύγω ΄μακρυά και εσυ δείξε οτι θές μετά
:haha::haha::haha::haha::haha::haha: φέυγοντας άφησέ μου στο σπίτι τη 46άρα παρακαλώ

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.652
Μέλη
39.402
Νεότερο μέλος
Nefeli Iakovou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom