danai.kou
Member
- Μηνύματα
- 9
- Likes
- 52
- Επόμενο Ταξίδι
- Κίνα
- Ταξίδι-Όνειρο
- Παπούα Νέα Γουινέα
Ο Υπερσιβηρικός… Ένα ταξίδι όνειρο από την παιδική μου ηλικία. Βλέπεις μου αρέσουν πολύ τα τρενά. Πριν από 8 περίπου χρόνια είχα υποσχεθεί ότι θα μαζέψω σύντομα λεφτά και θα το κάνω. Όμως ξέρεις πως είναι η ζωή... Οι προτεραιότητες άλλαζαν συνεχώς. Μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2015 που το πήραμε με τον άντρα μου οριστικά απόφαση και αρχίσαμε να μαζεύουμε χρήματα. Για την ακρίβεια αποφασίσαμε να φύγουμε από την Ελλάδα και να ταξιδέψουμε την Ασία για 1 χρόνο, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία!
Έτσι, όλο χαρά που ένα όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα, πέσαμε με τα μούτρα στην οργάνωση του πολυπόθητου ταξιδιού. Μιας και το budget μας ήταν πολύ συγκεκριμένο, όλα τα διαδικαστικά έγιναν από εμάς και χρειαστήκαμε περίπου 10 μήνες για να το οργανώσουμε έτσι όπως το είχαμε φανταστεί. Ξεκινήσαμε από τη Μόσχα και φτάσαμε ως το Ουλάν Μπατόρ σε 25 μέρες σταματώντας σε διάφορες πόλεις.
Βήμα 1ο: Βίζες
Για του κατόχους με ελληνικό διαβατήριο χρειάζεται βίζα και για τις τρεις χώρες (Ρωσία, Μογγολία, Κίνα). Για τη ρώσικη βίζα τα πράματα έχουν γίνει εύκολα. Μπαίνεις στο website του ρωσικού συμβουλίου στην Ελλάδα, συγκεντρώνεις αυτά που ζητούν, τους τα πας κ τα κανονίζουν όλα εκείνοι (μέχρι κ την πρόσκληση!).
Για τη Μογγόλικη βίζα είναι λίγο πιο περίπλοκο, αλλά όχι δύσκολο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρεσβεία ή προξενείο της Μογγολίας και η κοντινότερη πρεσβεία είναι στη γειτονική Βουλγαρία. Συμπληρώσαμε λοιπόν την αίτηση που χρειαζόταν, βγάλαμε απο μια φωτογραφία, εκτυπώσαμε το εισιτήριο εισόδου στη χώρα, την κράτηση ξενοδοχείου και τα στείλαμε με κούριερ στη διεύθυνση της πρεσβείας. Ευτυχώς απαντούν στα ημεηλ τους και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την επικοινωνία. Περάσαμε με έμβασμα τα χρήματα και σε 1 εβδομάδα είχαμε τα διαβατήρια στα χέρια μας.
Η κινέζικη βίζα είναι αρκετά μπελαλίδικη... Όχι γιατί ζητούν περίεργα πράματα, απλά κολλάνε στις λεπτομέρειες. Επίσης στη δική μας περίπτωση ήταν πολύ ακανόνιστα τα σχέδια μας για την Κίνα και λίγο δυσκολευτήκαμε να αποδείξουμε το πρόγραμμά μας εκεί. Όμως πήραμε στα χέρια μας κ την πολυπόθητη τελευταία βίζα για το ταξίδι!
Βήμα 2ο: Οι πόλεις που θα σταματήσουμε
Μιας και δε θέλαμε να περάσουμε μια εβδομάδα χωρίς σταματημό στο τρένο αλλά θέλαμε να γνωρίσουμε τη Ρωσική κουλτούρα και να δοκιμάσουμε τις νοστιμιές της χώρας και είχα όσο χρόνο θέλαμε αποφασίσαμε να κάνουμε αρκετές στάσεις.
Μόσχα
· Κόκκινη πλατεία, Μόσχα ·
Η Μόσχα ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ταξιδιού. Κοσμοπολίτικη, διαφορετική από γωνιά σε γωνιά, ζωντανή, γεμάτη, ζεστή, πολύχρωμη, μοσχομυριστή, η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης.
Τι να πρωτοπείς για την πρωτεύουσα, το Κρεμλίνο, το πάρκο Γκόρκι, οι εκκλησίες, η Κόκκινη πλατεία, όπου και να σταθείς στην πολή νιώθεις ότι είσαι κάπου αλλού. Οι γειτονιές της είναι τόσο διαφορετικές, ακόμα και ο κόσμος είναι διαφορετικός.
Στη Μόσχα μείναμε 3 μέρες και ήμασταν τυχεροί και γιατί όσο ήμασταν εκεί δεν είχε πάρα πολύ κόσμο και τεράστιες ουρές όπως περιμέναμε. Το κακό ήταν οτί επειδή ήμασταν εκεί Αύγουστο, πολλά μουσεία ήταν κλειστά όπως και πολλές πλατείες ήταν κλειστές λόγω έργων.
Καζάν
· Τζαμί Κολ Σαρίφ, Καζάν ·
Ω το Καζάν! Πρωτεύουσα του Ταταρστάν, η πόλη είναι περίπου 1.000 ετών και είναι τόσο όμορφη! Το Κρεμλίνο του Καζάν είναι Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO και είναι πραγματικά υπέροχο. Το Καζάν είναι το μεγαλύτερο κέντρο Μουσουλμανισμού στη Ρωσία.Τις εντυπώσεις κλέβει το μεγάλο γαλαζωπό τζαμί που βρίσκεται μέσα στο Κρεμλίνο το οποίο σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό μέχρι να μπεις μέσα, γιατί μέσα είναι ακόμα πιο όμορφο. Στο Καζάν μείναμε 3 μέρες αλλά 2 είναι αρκετές.
Εκατερινούπολη
· Σύνορα Ασίας- Ευρώπης, Αικατερινούπολη ·
Η Αικατερινούπολη ιδρύθηκε το 1723, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας και είναι γνωστή ως το μέρος όπου δολοφονήθηκε ο τελευταίος τσάρος, Νικόλαος ΙΙ και η οικογένειά του το 1918. Επίσης, λίγο έξω από την πόλη βρίσκονται τα σύνορα Ευρώπης-Ασίας όπου μπορείς κυριολεκτικά να σταθείς με το ένα πόδι σε Ευραπαϊκό έδαφος και με το άλλο σε Ασιατικό! Στην Αικατερινούπολη είναι σίγουρο ότι θα ερωτευτείς τα μικρά καφενεδάκια και θα φας νόστιμα με χαμηλό κόστος. Στην Αικατερινούπολη μείναμε 4 μέρες αλλά νομίζω ότι κι εκεί 2 είναι αρκετές.
Νέα Σιβηρία
· Πλατεία Λένιν, Νέα Σιβηρία ·
Η Νέα Σιβηρία ή Νοβοσιμπίρσκ, ιδρύθηκε το 1893 με σκοπό να δημιουρηθεί εκεί η μεγάλη γέφυρα του ποταμού Ομπ για τις ανάγκες του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου. Είναι η πρωτεύουσα της Σιβηρίας και η μεγαλύτερη πόλη της Ασιατικής Ρωσίας. Η πόλη φημίζεται για το φαγητό της, τη νυχτερινή και πολιτιστική ζωή που περιλαμβάνει όπερα, μπαλέτο, θέατρα, μουσεία και διάφορες στοές τέχνης. Από εκεί ταξιδέψαμε ως την πόλη του Μπαρναούλ. Στο Νοβοσιμπιρίσκ μείναμε 2 μέρες και άλλες 2 στο Μπαρναούλ όμως αν το κάναμε ξανά το ταξίδι θα κρατούσαμε μια εβδομάδα για να επισκεφτούμε τα βουνά Αλτάι.
Ιρκούτσκ
· Νησί Ολκχόν ·
Το Ιρκούτσκ αποτελεί πόλη-σταθμό για τη Λίμνη Βαϊκάλη, τη βαθύτερη λίμνη στον κόσμο. Από εκεί πήραμε το λεωφορείο και επισκεφτήκαμε το νησί Ολκχόν. Η χώρα του νησιού, το Κουζίρ, μας ταξίδεψε σε μια άλλη εποχή με χωμάτινους δρόμους, αμμόλοφους και αγελάδες να περπατούν αμέριμνες στους δρόμους. Το νησί είναι επίσης γνωστό για την ενέργεια του και τις πανέμορφες παραλίες του. Στο Ιρκούτσκ μείναμε 1 μέρα και στο νησί Ολκχόν 3 μέρες και από το νησί πήγαμε στην πόλη Σλιουντιάνκα όπου περάσαμε το βράδυ.
Ουλάν Ουντέ
· Κεντρική αγορά, Ουλάν Ουντέ ·
Το Ουλάν Ουντέ λοιπόν ήταν η ευχάριστη έκπληξη του ταξιδιού μας! Είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Μπουργιατία, κατοικείται από τη γνωστή φυλή των Μπουτιάτ και είναι το μεγαλύτερο κέντρο Βουδισμού στη Ρωσία. Η πόλη είναι γνωστή για το μεγαλύτερο γλυπτό κεφάλι του Λένιν στον κόσμο. Λίγο έξω από την πόλη υπάρχει το χωριό των Παλαιοπιστών, ένα χωριό διάσημο για τα χρώματά του που επισκεφτήκαμε με το λεωφορείο. Στο Ουλάν Ουντέ μείναμε 2 μέρες όμως καθόμασταν άνετα περισσότερο.
Ουλάν Μπατόρ
· Ουλάν Μπατόρ ·
Το Ουλάν Μπατόρ, πρωτεύουσα της Μογγολίας, μόλις 13 ώρες από το Ουλάν Ουντέ μας μάγεψε. Γνωστή ως η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου, με σύντομα θερμά καλοκαίρια και μακρείς πολύ ψυχρούς και ξηρούς χειμώνες. Σπίτια σοβιετιοκού στυλ διπλά στις παραδοσιακές Μογγόλικες σκηνές, γκερ ή γιούρτες. Στην πρωτεύουσα μένει το 1/3 του πληθυσμού της χώρας και είναι αρκετά πολύβουη και ζωντανή με επιλογές για όλα τα γούστα. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες έχουν την πόλη ως κέντρο για τις αποδράσεις τους στην έρημο Γκόμπι, στις φυλές των Καζάκων στη δυτικά της χώρας και στις φυλές των νομάδων στην κεντρική Μογγολία. Εμείς θα μείνουμε στη Μογγολία για 6 εβδομάδες, μέχρι τις 10/10/2017 δουλεύοντας σε ένα από τα πανεπιστήμια της πόλης.
Βήμα 3ο: Τα εισιτήρια
Όπως με όλα τα εισιτήρια, έτσι και με του Υπερσιβηρικού, τα κλείσαμε αρκετά νωρίτερα. Τα εισιτήρια είναι συνήθως διαθέσιμα 2 μήνες πριν την ημερομηνία αναχώρησης. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το www.rzd.ru το οποίο είναι πολύ εύχρηστο και έχει κάποια Αγγλικά. Επίσης, είχαμε σκεφτεί να αγοράσουμε κάποια εισιτήρια κατευθείαν από τον κισέ εισιτηρίων στον εκάστοτε σταθμό, αλλά πληροφορηθήκαμε και η συνεννόηση θα ήταν μια πρόκληση καθώς δύσκολα στη Ρωσία δε μιλούν Αγγλικά.
Τα περισσότερα τρένα έχουν 3 κατηγορίες θέσεων για να επιλέξεις: spalny vagon (πρώτη θέση), kupe (δεύτερη θέση) και platskartny (τρίτη θέση). Η Α’ θέση είναι μια καμπίνα με δυο μόνο κρεβάτια τα οποία βρίσκοντα στο ίδιο επίπεδο. Η Β’ θέση είναι μια καμπίνα με 2 κουκέτες, δηλαδή 4 κρεβάτια. Και στις δυο αυτές κατηγορίες υπάρχουν πόρτες που κλειδώνουν για περισσότερη ασφάλεια. Στη Γ’ θέση υπάρχουν ανοιχτού τύπου καμπίνες με 3 κουκέτες χωρίς πόρτες. Εμείς ταξιδέψαμε σε κουπέ με 2 κουκέτες και επιλέγαμε τη μια κουκέτα (ο ένας πάνω και ο άλλος κάτω).
Το τρένο
Όταν επιβιβαστήκαμε στο πρώτο μας τρένο από τη Μόσχα για Καζάν ενθουσιαστήκαμε! Μέχρι και κουτάκι πρωινού είχαν για τον κάθε επιβάτη. Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι όσο πιο βαθειά ταξιδεύεις στη Ρωσία, τόσο αλλάζουν τα τρένα. Σκέψου το όπως τα πλοία που πηγαίνουν στα γνωστά νησία κι αυτά της άγονης γραμμής.
Η μικρότερη διαδρομή μας διήρκησε 9 ώρες και η μεγαλύτερη 32. Στο ταξίδι μας μοιραστήκαμε τη καμπίνα με διάφορους ανθρώπους, από ένα νιόπαντρο ζευγάρι στην ηλικία μας μέχρι με ένα κύριο που για 12 ώρες δεν έβγαλε μιλιά.
Ω! Και πολύ, πολύ μα πολύ σημαντικό: οι ώρες στα εισιτηρία, τα ρολόγια στους σταθμούς και όλα τα δρομολόγια είναι σε ώρα Μόσχας. Στην Αικατερινούπολη αλλάξαμε για πρωτή φορά ζώνη ώρας και την πατήσαμε περιμένοντας 5 ώρες στον σταθμό του τρένου...
Τουαλέτες: Σε κάθε βαγόνι υπάρχουν δυο τουαλέτες, μια στην αρχή και μια στο τέλος του βαγονιού, τις οποίες κλειδώνουν πριν από κάθε στάση και για όσο παραμένει το τρένο στον σταθμό. Παρόλες τις ανυσηχίες μου, ήταν σχετικά καθαρές και πάντα εξοπλισμένες με χαρτί και κρεμοσάπουνο χεριών. Ως Έλληνες, είμαστε εκπαιδευμένοι από τις τουαλέτες των πλοίων μας.
Κρεβάτι: Εντάξει δεν είναι και το πιο βολικό κρέβατι, αλλά κοιμάσαι άνετα. Σε όλες τις θέσεις δίνουν καθαρά σεντόνια, μαξιλάρι, κουβέρτα καθώς και πετσέτα προσώπου.
Φαγητό, νερό και ηλεκτρονικά: Στα βαγόνια υπάρχει ένας βραστήρας με ζεστό νερό για το τσάι ή τον καφέ. Ο βραστήρας ήταν μια έκπληξη καθώς είναι παλιάς «τεχνολογίας» και δουλεύει με κάρβουνα! Αλήθεια! Στο τρένο υπάρχουν διάφορα τσιμπολογήματα όμως είναι λίγο τσιμπημένη η τιμή τους και πολύ περιορισμένη η ποικιλία τους. Εμείς πριν από κάθε ταξίδι πηγαίναμε στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ στο σταθμό και προμηθευόμασταν νερό, τσιμπολογήματα και έτοιμα νουντλς που χρειάζονται μόνο ζεστό νερό. Στους διαδρόμους του βαγονιού είχε πρίζες για να φορτίσουμε τις συσκευές μας και σε κάποια τρένα είχαν πρίζα και στις καμπίνες.
Last edited: