• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Οι Πύργοι των Ρολογιών μετρούν τους αιώνες στη Β. Ελλάδα

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.967
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία

Ο αναστηλωμένος Πύργος Ρολογιού στην πόλη των Γρεβενών. Πρωτοχτίστηκε το 1776, γκρεμίστηκε το 1820 από τους Τούρκους που εκστράτευσαν εναντίον του Αλή Πασά, λίγα χρόνια αργότερα ξαναχτίστηκε από το Νουρή Πασά, απόγονο των αρχικών κτητόρων και πήρε τη σημερινή μορφή του ως ρολογιού το 1906, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ/ΑΠΕ-ΜΠΕ Οι Πύργοι των Ρολογιών μετρούν τους αιώνες στη Β. Ελλάδα

Στέκουν ακίνητοι και μετρούν τους αιώνες. Οι Πύργοι των Ρολογιών αποτελούν ορόσημο για αρκετές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας "ζωή" στην καθημερινότητα των πολιτών. "Κουβαλούν" παλιές μνήμες, είναι συνδετικοί κρίκοι του χθες με το σήμερα και -συνήθως- σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών.
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξής τους, αρκετοί δήμοι προχωρούν σε έργα αναστήλωσης. Ο πιο παλιός Πύργος Ρολογιού, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά στα Βαλκάνια, βρίσκεται στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας.
Χτίστηκε το 1753 από τον Sherif Ahmad, απόγονο του Γαζή Εβρενός. Η επιλογή της θέσης του έγινε με στρατιωτικά κριτήρια, καθώς στόχος ήταν ο έλεγχος της εμπορικής κίνησης που γινόταν, διαμέσου της πόλης, με όλη την Κεντρική Μακεδονία. Χτισμένος από λίθους και πλίνθους, με ύψος 14μ. είναι περίοπτος.
Έχει σχήμα τετράγωνο και χωρίζεται σε τρία μέρη: τη βάση, τον κορμό και τη στέγη. Ο μικρός ξύλινος πυργίσκος, με την οξυκόρυφη κωνική στέγη, που προστάτευε την καμπάνα και δήλωνε τις ώρες, δεν σώζεται.
Στο εσωτερικό του πύργου θα πρέπει να ήταν αναρτημένος ο πρωτόγονος μηχανισμός του ρολογιού, που κουρδιζόταν με σχοινιά, αντί να έχει μεταλλικό ελατήριο. Η φυσιογνωμία του πύργου δεν αλλοιώθηκε, καθώς δεν δέχθηκε ιδιαίτερες επεμβάσεις. Ωστόσο, υπέστη κάποιες ζημιές κατά τη διάρκεια της Κατοχής και ιδιαίτερα στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, παραμονή της ομαδικής εκτέλεσης των κατοίκων των Γιαννιτσών. Τις ζημιές αυτές επιδιορθώνει τώρα ο δήμος.
«Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, ώστε το μνημείο να αποκτήσει μεγαλύτερη αίγλη», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αρχαιολόγος, Μαρία Τριανταφυλλίδου.
Οι εργασίες αναστήλωσης ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στα Γρεβενά, με τη δημοτική αρχή να επιδεικνύει με υπερηφάνεια το νέο Πύργο Ρολογιού της πόλης. «Επαναφέραμε το ρολόι στην αρχική του μορφή. Είναι ξεχωριστό και έντονα δεμένο με τους Γρεβενιώτες. Το περιφρουρούμε, το αγαπάμε και το αγκαλιάζουμε γιατί σηματοδοτεί την ιστορία της περιοχής», τόνισε ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Νούτσος.
Το ρολόι, που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, αναπαλαιώθηκε από τον δήμο Γρεβενών προκειμένου να αναδειχτούν τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. "Δημοτικόν Ωρολόιον ή Ωρολόιον της Πόλης" αναγράφουν συχνά οι παλιές αποφάσεις του Δήμου Γρεβενών.
Πρωτοχτίστηκε το 1776, γκρεμίστηκε το 1820 από τους Τούρκους που εκστράτευσαν εναντίον του Αλή Πασά, λίγα χρόνια αργότερα ξαναχτίστηκε από το Νουρή Πασά, απόγονο των αρχικών κτητόρων και πήρε τη σημερινή μορφή του ως ρολογιού το 1906.
Το ρολόι αυτό, "μάρτυρας" όλων των ιστορικών εξελίξεων της πόλης των Γρεβενών, εδώ και καιρό κοσμεί το λογότυπο του Δήμου.
Αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας αποτελούν και τα ρολόγια που βρίσκονται στις πόλεις της Έδεσσας, της Νάουσας, της Κοζάνης και της Ξάνθης. Οι δείκτες τους να συνεχίζουν να κινούνται υπενθυμίζοντας στους κατοίκους πως ο χρόνος «ρέει».
Στη Βέροια, όμως, όπου η πιο χαρακτηριστική πλατεία της έχει το όνομα πλατεία Ωρολογίου, ο Πύργος με το Ρολόι, από τον οποίο και πήρε το όνομά της η πλατεία, δεν σώζεται πλέον.
ana-mpa.gr
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.750
Μηνύματα
911.109
Μέλη
39.490
Νεότερο μέλος
ElenaCcc

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom