• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Οι Έλληνες αγοράζουν με μανία εξοχικά στην Τουρκία

sezar7

Member
Στην Ελλάδα πωλήσεις εξοχικών δεν γινονται ούτε για δείγμα λόγω της κρίσης όμως τηυν ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι Έλληνες που αγοράζουν σπίτια στη γειτονική χώρα και ιδίως στις περιοχές της Αττάλειας και στην Αλικαρνασσό.

Κατά την τουρκική υπηρεσία κτηματογράφησης την τελευταία τετραετία οι Έλληνες έχουν αποκτήσει 9.954 παραθεριστικές κατοικίες και βρίσκονται στην τρίτη θέση, μετά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς.

Σύμφωνα με τον Capital, Οι Έλληνες δεν στρέφονται στην Τουρκία μόνο λόγω των χαμηλότερων τιμών, αλλά κατά βάση επειδή στη γειτονική χώρα τα εξοχικά βρίσκονται σε ολοκληρωμένα οικιστικά συγκροτήματα, που διαθέτουν πολυάριθμες παρεχόμενες υπηρεσίες, έως και ελικοδρόμια.

Η Αττάλεια και η Αλικαρνασσός ξεχωρίζουν καθώς και οι δύο πόλεις διαθέτουν αεροδρόμια και καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα ελληνικά παράλια.

Σήμερα στο κέντρο του τουριστικού θέρετρου της Αλικαρνασσού πολυτελής βίλα πλήρως επιπλωμένη, τριών υπνοδωματίων, που απέχει μόλις μισό χιλιόμετρο από τη θάλασσα, πωλείται προς 127 χιλιάδες ευρώ. Στην Αττάλεια, βίλα με πανοραμική θέα στη θάλασσα και ιδιωτική πισίνα πωλείται περίπου προς 470 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τη τουρκική νομοθεσία οι Έλληνες, οι Ισραηλινοί και οι Σύριοι υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς για την αγορά ακινήτων.

Οι μη Τούρκοι αγοραστές δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν περισσότερα από 25 στρέμματα ενώ η πώληση κατοικιών κάτω των 150 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιώτες δεν υπόκειται σε ΦΠΑ.
NewsIt.gr: Οι Έλληνες αγοράζουν με μανία εξοχικά στην Τουρκία

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Να αγοράσουν και τα πατρικά, όσοι τάφησαν

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Σύμφωνα με τη τουρκική νομοθεσία οι Έλληνες, οι Ισραηλινοί και οι Σύριοι υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς για την αγορά ακινήτων.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=71681&catid=3
Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε ποιοί είναι αυτοί οι αυστηροί περιορισμοί

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ισως αυτο που αναφερει ηδη ο sezar 7:
"Οι μη Τούρκοι αγοραστές δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν περισσότερα από 25 στρέμματα"

sezar7

Member
«Η απουσία ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό και η μη ξεκάθαρη οριοθέτηση των χρήσεων γης στον παράκτιο χώρο δεν επιτρέπουν τη δημιουργία οργανωμένων συγκροτημάτων κατοικίας στην Ελλάδα, όπως αυτά που διαθέτει η Τουρκία», σημειώνει ο Αντώνης Κολλάρος, εντεταλμένος σύμβουλος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου. Η χρησικτησία αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους αγοραστές τουριστικών ακινήτων στη χώρα μας.

«Οι Έλληνες δεν στρέφονται στην Τουρκία μόνο λόγω των χαμηλότερων τιμών, αλλά κατά βάση επειδή στη γειτονική χώρα τα εξοχικά βρίσκονται σε ολοκληρωμένα οικιστικά συγκροτήματα, που διαθέτουν πολυάριθμες παρεχόμενες υπηρεσίες, έως και ελικοδρόμια», εξηγεί Έλληνας κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης βρίσκονται η Αττάλεια (Αλάνια) και η Αλικαρνασσός (Μποντρούμ), δύο πόλεις που διαθέτουν αεροδρόμια και πολύ καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα ελληνικά παράλια. Σήμερα στο κέντρο του τουριστικού θέρετρου της Αλικαρνασσού πολυτελής βίλα πλήρως επιπλωμένη, τριών υπνοδωματίων, που απέχει μόλις μισό χιλιόμετρο από τη θάλασσα, πωλείται προς 127 χιλιάδες ευρώ. Στην Αττάλεια, βίλα με πανοραμική θέα στη θάλασσα και ιδιωτική πισίνα πωλείται περίπου προς 470 χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, πόσο εύκολο είναι ένας Έλληνας να αποκτήσει σπίτι στην Τουρκία;

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της γειτονικής χώρας, η αγορά ακίνητης περιουσίας είτε σε παράκτια είτε σε παραμεθόρια περιοχή αποτελεί «απαγορευμένο καρπό» για τους Έλληνες. Οι Έλληνες, οι Ισραηλινοί και οι Σύριοι υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, ανήκοντας στις «ειδικές κατηγορίες» αγοραστών.

Οι μη Τούρκοι αγοραστές δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν περισσότερα από 25 στρέμματα, ενώ το υπουργικό συμβούλιο της χώρας καθορίζει το είδος των περιοχών στρατηγικής, περιβαλλοντικής ή πολιτισμικής σημασίας που τα ξένα νομικά και φυσικά πρόσωπα δεν μπορούν να αγοράσουν.

Όσον αφορά το συνολικό κόστος αγοραπωλησίας ακινήτου στην Τουρκία, είναι της τάξης του 9% επί της αξίας, ενώ η πώληση κατοικιών κάτω των 150 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιώτες δεν υπόκειται σε ΦΠΑ.

Ενδελεχής έρευνα

awww.capital.gr_images_article_pics_20110402_kef__eksoxikaTurkey_1.jpg

Όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες που γνωρίζουν το τουρκικό real estate, είναι απαραίτητο η αγοραπωλησία να πραγματοποιείται με Έλληνα δικηγόρο, καθώς οι «παγίδες» δεν λείπουν. Ο αριθμός των παραμεσιτών, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, είναι μεγάλος, ενώ απαιτείται ενδελεχής έρευνα των τίτλων ιδιοκτησίας που στην τουρκική γλώσσα αποκαλούνται «tapu».

Τα tapu μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ως υποθήκη για την έκδοση στεγαστικού, ενώ, όχι σπάνια, οι φερόμενοι ως πωλητές, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που προσκομίζει ο υποψήφιος αγοραστής -στο πλαίσιο ελέγχου της ταυτότητάς του από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας-, παίρνουν δάνειο!

Στην περίπτωση αυτή οι «ενδιαφερόμενοι» μπορούν να χάσουν πολύ εύκολα την ιδιοκτησία του σπιτιού που υποτίθεται ότι αγόρασαν, αφού, σε περίπτωση καθυστέρησης αποπληρωμής των δόσεων, η τράπεζα προχωρά στην κατάσχεσή του.

sezar7

Member
Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της γειτονικής χώρας, η αγορά ακίνητης περιουσίας είτε σε παράκτια είτε σε παραμεθόρια περιοχή αποτελεί «απαγορευμένο καρπό» για τους Έλληνες. Οι Έλληνες, οι Ισραηλινοί και οι Σύριοι υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, ανήκοντας στις «ειδικές κατηγορίες» αγοραστών.

Οι μη Τούρκοι αγοραστές δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν περισσότερα από 25 στρέμματα, ενώ το υπουργικό συμβούλιο της χώρας καθορίζει το είδος των περιοχών στρατηγικής, περιβαλλοντικής ή πολιτισμικής σημασίας που τα ξένα νομικά και φυσικά πρόσωπα δεν μπορούν να αγοράσουν.

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Ισως αυτο που αναφερει ηδη ο sezar 7:
"Οι μη Τούρκοι αγοραστές δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν περισσότερα από 25 στρέμματα"
Νομίζω ότι αυτό αφορά όλους τους αλλοδαπούς. Πιθανά ο περιορισμός σε Έλληνες, Σύριους και Ισραηλινούς να έχει να κάνει με "άλλους" λόγους, απλά το άρθρο δεν τους αναλύει (πιθανά να έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς).
Αν αγόρασε κανείς καμμιά τέτοια βίλα ας μας πει :roll:

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της γειτονικής χώρας, η αγορά ακίνητης περιουσίας είτε σε παράκτια είτε σε παραμεθόρια περιοχή αποτελεί «απαγορευμένο καρπό» για τους Έλληνες.
Τότε πώς αγόρασαν συμπατριώτες μας; Ίσως οι περιορισμοί να αφορούν περιοχές που γειτνιάζουν με τα ελληνοτουρκικά σύνορα

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Εχοντας διασχισει οδικα τα παραλια της Τουρκιας απο το Τσανακαλε μεχρι την Ατταλεια, δυο φορες κιολας, εχω να πω οτι τα φθηνα σπιτια των 100.000 ευρω ειναι επιεικως απολυτως αθλια, το χειροτερο συγκροτημα με μεζονετες της Χαλκιδικης ειναι παλατι μπροστα τους, τοσο κατασκευαστικα, οσο και σε σχεση με την πυκνοτητα του κτισιματος (και ας μη μιλησουμε για τις παραλιες της Χαλκιδικης σε σχεση με τις παραλιες της Τουρκιας που βρεχεται απο το Αιγαιο, καμια σχεση: οι Τουρκοι θα ζηλευαν τρελα τον Πλαταμωνα. Οι παραλιες της ειναι πολυ λιγες για το υπερ-κτισιμο που εχει γινει και δε μπορουν να καλυψουν τον τοσο κοσμο).
Τωρα για τα αλλα σπιτια των 450.000 ευρω-μα τετοια βρισκει κανεις και εδω και σε εξαιρετικες περιοχες και οχι σε συγκροτηματα στα οποια ειναι κτισμενα εκατο σπιτια εντελως ομοιομορφα.
Για τις παραλιες επι της Μεσογειου δεν εχω αποψη.

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Εχοντας διασχισει οδικα τα παραλια της Τουρκιας απο το Τσανακαλε μεχρι την Ατταλεια, δυο φορες κιολας, εχω να πω οτι τα φθηνα σπιτια των 100.000 ευρω ειναι επιεικως απολυτως αθλια, το χειροτερο συγκροτημα με μεζονετες της Χαλκιδικης ειναι παλατι μπροστα τους, τοσο κατασκευαστικα, οσο και σε σχεση με την πυκνοτητα του κτισιματος (και ας μη μιλησουμε για τις παραλιες της Χαλκιδικης σε σχεση με τις παραλιες της Τουρκιας που βρεχεται απο το Αιγαιο, καμια σχεση: οι Τουρκοι θα ζηλευαν τρελα τον Πλαταμωνα. Οι παραλιες της ειναι πολυ λιγες για το υπερ-κτισιμο που εχει γινει και δε μπορουν να καλυψουν τον τοσο κοσμο).
Τωρα για τα αλλα σπιτια των 450.000 ευρω-μα τετοια βρισκει κανεις και εδω και σε εξαιρετικες περιοχες και οχι σε συγκροτηματα στα οποια ειναι κτισμενα εκατο σπιτια εντελως ομοιομορφα.
Για τις παραλιες επι της Μεσογειου δεν εχω αποψη.
Συμφωνώ απόλυτα.
Με τίποτα δεν θα έδινα 125.000 για να αγοράσω ένα σπίτι πνιγμένο σε χιλιάδες άλλα σπίτια και να βλέπω τη θάλασσα με το κιάλι.
Τα τατίλ κογιού - χωριά διακοπών - της Τουρκίας είναι ποραγματικά καρκινώματα που βιάζουν το φυσικό τοπίο και εξαπλώνονται παντού.
Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί οι γείτονες πληρώνουν για να κάνουν διακοπές σε αστικές συνθήκες, με πολυκοσμία, θόρυβο, κακές παραλίες και κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Το άρθρο πάντως, μου φαίνεται μούφα και ίσως και κατευθυνόμενο, για να προσελκύσει έλληνες.
Ειδικά σήμερα με την κρίση, ο αλλοδαπός ή ο έλληνας που ενδιαφέρεται, μπορεί να βρει εξοχικές κατοικίες σε πολύ καλές τιμές και σε ποιότητα 10 φορές ανώτερη από τα αντίστοιχα εξοχικά σπίτια της Τουρκίας.
Δηλαδή να πληρώσεις 200.000 ( τόσο κάνουν οι αξιοπρεπείς μεζονέτες στο Κας, στο Καλκάν, στη Φινικέ και στο Κεμέρ) και να οδηγείς 15 λεπτά για να βρεθείς σε μια παραλία πήχτρα, λυπάμαι αλλά δεν θα πάρω - και ούτε κάποιος σώφρων έλληνας θα πάρει επίσης.
Το να πάρεις εξοχικό στο Κουσάντασι, στο Αλτινκούμ ή στο Μπόντρουμ, το θεωρώ την απόλυτη αποτυχημένη κτηματομεσιτική κίνηση.
Έχω μια επιφύλαξη αναφορικά με το άρθρο, ίσως για έλληνες που αγοράζουν σπίτια στην Ίμβρο, στον Κιρκιντζέ, ή στο Λιβίσι - αυτά τα μέρη αξίζουν όντως.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Τα τατίλ κογιού - χωριά διακοπών - της Τουρκίας είναι ποραγματικά καρκινώματα που βιάζουν το φυσικό τοπίο και εξαπλώνονται παντού. .
Ετσι ειναι. Και εχοντας δει την τρελα αυτη τρεμει το φυλλοκαρδι μου μπροστα σε αυτα τα οργανωμενα παραθεριστικα χωρια που σχεδιαζουν να φτιαξουν και στην Ελλαδα.

http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_01/04/2011_437714

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί οι γείτονες πληρώνουν για να κάνουν διακοπές σε αστικές συνθήκες, με πολυκοσμία, θόρυβο, κακές παραλίες και κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Το άρθρο πάντως, μου φαίνεται μούφα και ίσως και κατευθυνόμενο, για να προσελκύσει έλληνες.

«Οι Έλληνες δεν στρέφονται στην Τουρκία μόνο λόγω των χαμηλότερων τιμών, αλλά κατά βάση επειδή στη γειτονική χώρα τα εξοχικά βρίσκονται σε ολοκληρωμένα οικιστικά συγκροτήματα, που διαθέτουν πολυάριθμες παρεχόμενες υπηρεσίες, έως και ελικοδρόμια», εξηγεί Έλληνας κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Ψιλοαπελπισμένη διαφήμιση μου κάνει το άρθρο... από Έλληνα κτηματομεσίτη που έχει να πουλήσει από πρόπερσι.

Πάντως λέει και μια αλήθεια: κι εγώ ήθελα να αγοράσω εξοχικό στην Ελλάδα αλλά δεν έβρισκα ελικοδρόμιο ρε παιδί μου... Πού θα το παρκάρω το οχταθέσιο, πάλι στην Τανάγρα; Είναι πολύ μπανάλ, δεν μπορώ...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom