• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Οικολογία

coco

Member
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
Θεωρω εξαιρετικα γελοιο να μενεις σε 800 τμ,να κυκλοφορεις με τη τζιπαρα,η να τρως μιση αγελαδα στην καθισια σου,ενα χωραφι λαχανικα κι ενα οπωρονα φρουτα και να καμαρωνεις που πεταξες το πλαστικο μπουκαλακι στο σωστο καδο...

paefstra

Member
Screenshot_20190419-164146_Drive.jpg
Βαζω εδω τον απολογισμο του Δημου Αθηναιων απο το προγραμμα ανακυκλωσης για το 2017. Απο τοσους καδους συγκεντρωσης, επι 365 μερες τον χρονο, τοσα απορριμματοφορα και εργατικα χερια, μονο 3 και κατι τονοι πλαστικων καταφεραν να ανακυκλωθουν, δηλαδη 10 κιλα τη μερα περιπου (υποψιαζομαι οτι τα μισα κιλα ηταν οι κατεστραμμενοι καδοι ανακυκλωσης, που τους αναφερει κιολας ).
Αν βαλει καποιος κατω και υπολογισει το κοστος και τους ρυπους για τη συγκεντρωση, μεταφορα και επεξεργασια, το οφελος ειναι αμελητεο.

Last edited:

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Θεωρω εξαιρετικα γελοιο να μενεις σε 800 τμ,να κυκλοφορεις με τη τζιπαρα,η να τρως μιση αγελαδα στην καθισια σου,ενα χωραφι λαχανικα κι ενα οπωρονα φρουτα και να καμαρωνεις που πεταξες το πλαστικο μπουκαλακι στο σωστο καδο...
Ναι αλλά όταν πετάς το πλαστικό μπουκαλάκι στο σωστό κάδο αποκτάς αυτόματα το ηθικό πλεονέκτημα, βοηθάς στη διάσωση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της ανθρωπότητας, συντελείς στην παγκόσμια ειρήνη και συναδέλφωση των λαών και αφήνεις μια παρακαταθήκη για τους ανθρώπους τους μέλλοντος. Κανείς δε θα θυμάται το πόση ενέργεια ξόδεψες για να ζεις πλουσιοπάροχα, όλοι θα θυμούνται πόση ενέργεια γλίτωσες πετώντας τα πλαστικά μπουκαλάκια στο σωστό κάδο.

viktoria

Member
Ξαφνικά μας πειράζει το αεροπλάνο!!!!Ποιους;;;;Τους Σουηδούς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αυτοί που είναι 4 στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη!!!!
https://www.cnn.gr/news/perivallon/story/139007/deite-posi-pyriniki-energeia-paragei-i-ee
Ας κλείσουν πρώτα τα εργοστάσια που έχουν πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να σταματήσουν
να κουνάνε το δάχτυλο!
:clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap:Ολοι οι Βορειοι γιναν βασιλικοτεροι του βασιλεως τρομαρα τους!το οτι βιαζουν τη γη για να βγαλουν πετρελαιο κλπ περνα στο ντουκου αλλα ¨ειναι πολλα τα λεφτα Αρη"

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Για να καταλαβω, οι συσκευασίες που έχουν από πίσω το σήμα του ανακυκλώσιμου στην πραγματικότητα δεν ανακυκλώνονται; Αντιστοίχως οι οδηγίες που δίνονται στους πολίτες για το ποιές συσκευασίες ανακυκλώνονται και ποιές οχι είναι ψευδεις; Υπάρχουν πηγές για αυτό; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε σαν καταναλωτές βάσει νόμου αν λαμβάνει χώρα τετοια παραπληροφορηση από επίσημους φορείς;

Δεν έχω πολύ χρόνο, μ΄ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα ισχύει αυτό:

recycling.png

Τα 1 και 5 μπορούν να ανακυκλωθούν, τα υπόλοιπα όχι. Το σύμβολο με τα βέλη γύρω απ΄τον αριθμό δε σημαίνει ότι ανακυκλώνονται, αλλά κάτι άλλο που δε θυμάμαι τώρα. Κλασσικές κουτοπονηριές των εταιρειών και δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι αφού οι ιδιοκτήτες πολυεθνικών αποφασιζούν. Γενικά αν ακούμε κάποια χώρα ή εταιρεία να λέει ότι ανακυκλώνει διψήφιο αριθμό σε ποσοστό πλαστικών θα πρεπει τουλάχιστον να προβληματιζόμαστε.

underwater

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
@underwater θα με ενδιεφερε να δω τι λεει ενας τετοιος οδηγος απο επισημο φορεα για την Αθηνα. Αν μπορεις βαλτον εδω και θα σου πω αν λεει βλακειες, απο οσο ξερω τουλαχιστον.
Λοιπόν βρήκα λίγο στο πόδι τα εξής:
Από Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης αυτό και αυτό.
Από το Δήμο μου αυτό.

Νομίζω ότι καταλαβαίνεις και η ίδια ότι το προφίλ ατόμου που περιγράφεις δεν αποτελεί το μέσο όρο.
Κι επίσης κάτι που ποτέ δεν μπόρεσα να κατανοήσω είναι η νοοτροπία του "με τόσα που δε λειτουργούν καλά σε αυτόν τον τόπο, σε τι θα ωφελήσει το να ασχοληθούμε με το χ, ψ ένα;". Όλα ωφελούν, κάθε μικρή ή μεγαλύτερη αλλαγή. Και ειδικά η μείωση πλαστικού, το οποίο σε μεγάλο βαθμό καταλήγει στη θάλασσα με πολύ άσχημες συνέπειες.

(Φυσικά στους κάδους δεν πετάμε μόνο πλαστικό, αλλά και γυάλινες ή χάρτινες συσκευασίες, οι οποίες έχουν και εκείνες σημαντικό μερίδιο στα οικιακά απορρίματα)

Νομίζω ότι σε μεγαλό βαθμό η απίστευτη επιθετικότητα και ειρωνία προς όσους αποφασίζουν να κάνουν μια αλλαγή υποκινούμενοι από κάποιου είδους "ηθική" είναι η αίσθηση αμφισβήτησης που δημιουργείται στους υπολοίπους για το δικό τους αξιακό σύστημα. Δηλ. θα έπρεπε να αγοράζουμε όλοι τα πάντα σε πλαστική συσκευασία, να διανύουμε με το αμάξι ακόμα και 500 μέτρα απόσταση, να τρώμε καθημερινά κρέας ή να καπνίζουμε σε κλειστούς δημόσιους χώρους για να μη θεωρούμαστε δήθεν και new age χιπστεράδες;

underwater

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Δεν έχω πολύ χρόνο, μ΄ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα ισχύει αυτό:

View attachment 269503

Τα 1 και 5 μπορούν να ανακυκλωθούν, τα υπόλοιπα όχι. Το σύμβολο με τα βέλη γύρω απ΄τον αριθμό δε σημαίνει ότι ανακυκλώνονται, αλλά κάτι άλλο που δε θυμάμαι τώρα. Κλασσικές κουτοπονηριές των εταιρειών και δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι αφού οι ιδιοκτήτες πολυεθνικών αποφασιζούν. Γενικά αν ακούμε κάποια χώρα ή εταιρεία να λέει ότι ανακυκλώνει διψήφιο αριθμό σε ποσοστό πλαστικών θα πρεπει τουλάχιστον να προβληματιζόμαστε.
Τα διαβάζω με ενδιαφέρον αυτά, αν θες δες και τα links που παρέθεσα εγώ. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στους Έλληνες πολίτες τα 2 πχ θεωρούνται ανακυκλώσιμα. :(

paefstra

Member
Screenshot_20190419-184412_Samsung Internet.jpg
Διαβασα τι λεει ο δημος Χαλανδριου. Δυστυχως αν εχει εστω και ιχνος απο λιπη δεν ανακυκλωνεται το πλαστικο. Και λεει οτι δεχεται συσκευασιες απο γιαουρτια, βουτυρα κλπ. Αν ειναι δυνατον. Δεν φανταζομαι να τα περνανε ελεγχο αν ειναι καλοπλυμενα πρωτα. Και πολλα αλλα που δεν ανακυκλωνονται. Το δουλεμα παει συννεφο, κοινως.

Last edited:

underwater

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Βανα, διαβασα τι λεει ο δημος Χαλανδριου. Δυστυχως αν εχει εστω και ιχνος απο λιπη δεν ανακυκλωνεται το πλαστικο. Και λεει οτι δεχεται συσκευασιες απο γιαουρτια, βουτυρα κλπ. Αν ειναι δυνατον. Δεν φανταζομαι να τα περνανε ελεγχο αν ειναι καλοπλυμενα πρωτα. Το δουλεμα παει συννεφο, κοινως.
Ρε συ χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω μου φαίνεται πολύ τραβηγμένο να μην τα τσεκαρουν. Και στενάχωρο. Από εκεί και πέρα το γιαουρτι φευγει εξαιρετικά ευκολα, σε αντίθεση με το βουτυρο.

paefstra

Member
Ρε συ χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω μου φαίνεται πολύ τραβηγμένο να μην τα τσεκαρουν. Και στενάχωρο. Από εκεί και πέρα το γιαουρτι φευγει εξαιρετικά ευκολα, σε αντίθεση με το βουτυρο.
Τα συγχαρητηρια μου στον υπαλληλο του Δημου που δοκιμαζει αν ειναι καλοπλυμενη καθε συσκευασια βουτυρου και τυριου :haha:.
Ο Δημος Αθηναιων παντως ειναι ξεκαθαρος: ανακυκλωνει 10 κιλα πλαστικο τη μερα, δηλαδη μονο τους σπασμενους καδους, οποτε τουλαχιστον ξερουμε πως οπου και να πεταξουμε το πλαστικο μας, καταληγει στη χωματερη.

Ntt

Member
Θεωρώ αυτά τα οικολογικά πολύ δήθεν, ο πλανήτης θα κάνει τον κύκλο του , όπως όλα κάνουν τον κύκλο τους.
Το αν πιστεύει κάποιος ότι εγώ σαν Χ θα αλλάξω τον κόσμο πετώντας κουτάκια στην ανακύκλωση, είναι τουλάχιστον αστείο.
Εδώ θα πεταχτεί (σχεδόν πάντα) κάποιος και θα πει "Μα αν το κάναμε όλοι" .
Πολύ ουτοπικό σενάριο δεν θα το κάνουμε ποτέ όλοι.
Είμαι σίγουρος ότι ο δισεκατομμυριούχος που παίρνει το ιδιωτικό του jet επιβαρύνει πολύ περισσότερο το περιβάλλον από το να πετάω εγώ κάθε μέρα 1 κουτάκι στην ανακύκλωση. Και αμφιβάλω και αν μέσα στο jet ανακυκλώνει τα κουτάκια του :p .

Η οικολογία και γενικά όλοι όσοι προωθούν αυτές τις δήθεν ιδέες , είναι γενικά βολεμένοι, χωρίς προβλήματα. Απλά δεν έχουν σε τι να σπαταλήσουν τον χρόνο τους και την προσωπική τους ενέργεια. Αν κάποιος πραγματικά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο, ας δει πως μπορεί να μειώσει τις ανισότητες.

Μόνο αν είχα όλα μου τα προβλήματα λυμένα και δεν είχα τι να κάνω, θα αφιέρωνα χρόνο στο να κάνω την ζωή μου πιο οικολογική. Κατά τα άλλα ποτέ δεν θα έκοβα κάτι που με διευκολύνει (π.χ. πτήσεις με αεροπλάνο) αν δεν επηρέαζε την υγεία μου ή την τσέπη μου.

Το μοναδικό που κάνω είναι αν έχει 2 κάδους (ένα ανακύκλωσης και έναν όχι) να πετάξω το κουτάκι στον κάδο ανακύκλωσης. Σιγά μην βάλω το κουτάκι στην τσέπη μου για να περιμένω να βρω κάδο ανακύκλωσης.

Επίσης ειρωνεία είναι ότι ενώ στην Ελβετία η ανακύκλωση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα (εδώ πέφτουν πρόστιμα αν αφήσεις τα σκουπίδια όπως να ναι, θέλει συγκεκριμένο τύπο σακούλας, επίσης σου ανοίγουν τα σκουπίδια και ψάχνουν π.χ. αποδείξεις από προϊόντα να δουν ποιος τα άφησε για τα πρόστιμα) βλέπεις αυτοκίνητα πολλών κυβικών.

Last edited:

paefstra

Member
Ρε συ χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω μου φαίνεται πολύ τραβηγμένο να μην τα τσεκαρουν. Και στενάχωρο.
Χρειαζεται γερο στομαχι να αντεξεις τον τροπο που λειτουργουν σημερα τα πραγματα στην Ελλαδα. Η ερευνα που ανεφερα γινεται σε συνεργασια με τον τοπικο Δημο και ευρωπαικο Ινστιντουτο περιβαλλοντος. Θα καταθεσουμε τις προτασεις, θα κανουμε μια φιεστα, θα μπουν σε ενα συρταρι η θα πεταχτουν στα σκουπιδια , θα παρω το τσεκ να παω νησια Φεροε που εχω σκασει με τις φωτο του @taver και ολοι θα υποκρινομαστε οτι καναμε κατι χρησιμο.

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.652
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα