• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Μπορούν τελικά ονειροπόλοι&ταξιδιώτες να αλλάξουν λίγο τούτο τον κόσμο;

Gina Bal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Στα μεγαλύτερα ανθρώπινα μειονεκτήματα συγκαταλέγω την κακομοιριά και την μιζέρια. Απεχθάνομαι αυτούς που ζουν και εναποθέτουν την μοίρα τους στην τύχη, που δεν την κυνηγάνε, οπου έχουν αμφίβολους στόχους και ποταπά όνειρα. Βεβαια, είναι παράλογο να χαρακτηρίζω εγώ ποταπά τα όνειρα κάποιου! Ωστόσο, το κάνω γιατί μ’αρέσει να ζω και να απολαμβάνω, και χαίρομαι που είμαι σε έναν (ιστο)τόπο που μπορώ να το μοιραστώ αυτό. Ας τολμήσουμε όλοι και, αγνοώντας την αθλιότητα της εθνικής πραγμάτικοτητας, να μην μείνουμε κι εμεις στάσιμοι.. να αναπνεύσουμε εκείνον τον αέρα που προσφέρει ζωντάνια στις δικές μας σκέψεις-βλέψεις-οάσεις!

Δοκιμάστε γεύσεις και μπαχαρικά, χρώματα κι αρώματα, πολύχρωμα υφάσματα βγαλμένα από την Ανατολή. Κατασκευάστε εμπειρίες και εικόνες αξέχαστες. Αγγίξτε ότι βλέπετε, σηκώστε την κάθε πέτρα, πιάστε κουβέντα με έναν αργόσχολο περαστικό, ενεργοποιήστε την κάθε σας αίσθηση (ακόμη κι εκεινες της αθωώτητας και της αγνότητας που θάψατε στην παιδική σας ηλικία-είναι οι πολυτιμότερες), βιώστε στο έπακρο και αναπτύξτε όλα σας τα συναισθήματα.

Μα πάνω απ’όλα αγαπήστε και αφήστε να σας αγαπήσουν, να σας ερωτευτούν. Ερωτευείτε κι εσείς, προκαλέστε, νιώστε την επιβεβαιώση ή και την απόρριψη, με την ανδρεναλίνη να να ανεβοκαιτεβαίνει, νιώστε την άγνοια και την αβεβαιότητα ώστε να ξεγελάστε τον εαυτό σας που νομίζει ότι τα ξέρει όλα.

Κι οσο θα μαγευέστε στις πορείες σας, να δημιούργειτε όνειρα και ιδέες!Αυτες μας πάνε μπροστά τελικά. Ονειροπόλοι και οραματιστές, οι φέροντες της αλλαγής και της δημιουργίας! Φτιάξτε όνειρα από ζάχαρη και καραμέλα αλλά και ειρηνη …Είναι τελικά θέμα διαφοροποιήσης για να μην μοιάσουμε σε κανένα ανθρωπάκι που τσαλαπατά τις ελπίδες μας…Ναι, το ξέρω δεν θα αλλάξουμε εμεις τον κόσμο. Μα, βαρέθηκα να το ακούω από μικρή. Ισως αν δεν αλλάξω τον κόσμο εγω ή εσύ, να αλλάξω εμένα και να ξεφύγω από όλη αύτη την κακομοιριά και την μιζέρια.

tita

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
πολύ ωραίο το κείμενό σου. Θα διαφωνήσω μόνο στο τέλος του.
Κι όμως, μπορούμε κι εγώ κι εσυ και ο καθενας μας να αλλάξουμε τον κόσμο. Διότι κάνοντας μικρά καθημερινά σωστά/καλά πράγματα, αλλάζουμε και το περιβάλλον μας. Δυστυχώς δεν συνειδητοποιούμε πόσο μπορεί να επηρεάσουμε με τα πολύ μικρά πράγματα τους άλλους.
Το βλέπω ομως και στον εαυτό μου. Γενικώς πίστευα ότι δεν επηρεάζομαι πλέον στις συνηθειές μου και στον τρόπο μου από άλλους. Λάθος. Τους τελευταίους μήνες, η καθημερινότητα των Ολλανδών άλλαξε κι εμένα. Και όχι επειδή ως ξένη έπρεπε να μπω στη νοοτροπία τους. ΌΧΙ!
Επειδή βλέποντας καθημερινά την παιδεία σε κάποια θέματα, γίνεται άθελά σου και δικιά σου παιδεία. Σε διάφορους τομείς. Περιβαλλον, διατροφή, συμπεριφορά, διασκέδαση...
Βλέποντας τώρα από έξω κάποιες συμπεριφορές στην Ελλάδα, δικαιολογώ πολλά πράγματα. Διότι ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, πιστευει αυτόματα ότι αυτό είναι το φυσιολογικό.
Θα σου φέρω 2 παραδείγματα:
1. Ελλάδα: στην Ελλάδα αν έχεις δικιο, έχουμε μάθει ότι πρεπει να το δειχνεις με φωνές, με βρισιές και με τσαμπουκά. Έτσι κάνουν όλοι, έτσι κερδίζουν το δίκιο τους, και έτσι χωρις να το θέλεις, το κάνεις και εσύ. Όταν διαφωνούμε, υψώνουμε τον τόνο της φωνής μας, ασυναίσθητα. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το φυσιολογικό.
2. Ελβετία: διάβασα σε ένα blog μιας Ελληνιδας που ζει στην Ελβετία, για ένα άρθρο στο οποίο προβληματίζονται οι Ελβετοί για την αύξηση του ποσοστού των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο με το αυτοκίνητο των γονιών τους. Θεωρούν ότι μαθαίνουν στην άνεση από μικρά και αυτό εχει επιδράσεις στη φυσική και ψυχική υγεία των παιδιών. Και προσπαθούν να βρουν λύσεις λέει!

Καταλήγοντας, να επισημάνω ότι οι γονεις και οι καθηγητές/δάσκαλοι ειναι αυτοι που μπορουν να αλλαξουν ολοκληρη την κοινωνια, και καλο θα ηταν να το λαμβανουν σοβαρα υποψη τους αυτο, και παντα να σκεφτονται οτι ό,τι και να πουν, 1 παιδι να παρει τη φραση τους, ο κοσμος μπορει να αλλαξει. Ειτε προς το καλο ειτε προς το κακο. Για αυτο και φέρουν/φερουμε τεραστια ευθυνη. Και βαζω και τον εαυτο μου μεσα, διοτι καποιο διαστημα που δουλεψα και ως καθηγητρια, καταλαβα ποσο πολυ επηρεαζουμε τα παιδια, και ειναι τρομακτικο αυτο!

Ελπιζω να μη βγηκα πολυ εκτος θεματος....:cool:
Θέλω να πιστευω ότι όχι. Διότι ταξιδεύοντας, παρατηρώντας άλλες συμπεριφορές, παίρνουμε τα θετικά τους και τα υιοθετούμε σε εμάς, στις οικογενειές μας, στα παιδια μας, στους μαθητες μας, στους φιλους μας. Και έτσι γινεται η αλλαγή.
Για αυτό και τα παιδιά μου θέλω να μεγαλώσουν στο εξωτερικό. Για να πάρουν τα ερεθισματα που πρεπει κατά την προσωπική μου άποψη και να θεωρούν φυσιολογικό το καλό και όχι την εκμετάλλευση, την καλοπέραση, τον τραμπουκισμο, τις φωνες, τις βρισιες, τις κακες συνηθειες, τη βρωμια, και όλα τα άλλα καλά της χώρας μας:roll:

Gina Bal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα! Μέσα από αυτά που έγραψα εδώ ήθελα να καταλήξω. Σε 3 μήνες φεύγω και εγώ μόνιμα για εξωτερικό και γενικά έχω αλλάξει τρόπο σκέψεις και συμπεριφοράς μέσα από τα ταξίδια μου και φίλους που έχω έξω.
Καλώς ή κακώς η χώρα μας δεν διαθέτει τίποτα από όσα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας, έστω και τις καθημερινές,ενώ επιπροσθέτως κινδυνεύει η ασφάλεια μας ολοένα και περισσότερο. Μας έκαναν να νιώθουμε αηδία και ντροπή.
Χαίρομαι που απάντησες στο ερώτημα μου γιατί κι εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να θέλουμε να αλλάξουμε κάτι έστω και μικρό. Εξάλλου φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι...πότε θα έρθει εκείνη η Άγια μέρα της αλλαγής βέβαια δεν ξέρω. Έως τότε θέλω τουλάχιστον να είμαι εγώ και η οικογένεια μου ασφαλής και ευτυχισμένη.

tita

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
θα πω κατι που ισως ακουστει κάπως.
Αλλά αυτο πιστευω πραγματικα. Για να αλλαξει ο Ελληνας υπαρχουν 2 λυσεις:
1. Να μεταναστευσουν ολοι στο εξωτερικο και να μαθουν ΠΑΙΔΕΙΑ. Αλλα αυτο δεν ξερω ποσο θα πιασει, γιατι παντα υπαρχει ο Ελληναρας μεσα μας που θεωρει οτι εμεις ειμαστε οι καλυτεροι και οι ξενοι ειναι οι ξενερωτοι.
2. Να ισοπεδωθουν τα παντα στην Ελλαδα και να χτιστουν ολα απο την αρχή. ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Εδαφος, δαση, ανθρωποι, νοοτροπιες, συνηθειες...τα-πα-ντα
απο το πιο μικρο εως το πιο μεγαλο. Κοιταξτε τη γη μας, τη χωρα μας: ολοι λενε ποσο ομορφη ειναι. Πώς όμως την κάναμε; στο βωμο του κερδους την καναμε ασχημουτσικη. Πλεον δεν πιστευω αυτο που λενε "σαν την Ελλαδα δεν υπαρχει". Το μονο που εμεινε στην Ελλαδα να με τραβαει εμενα προσωπικα πισω δεν ειναι ουτε οι ανθρωποι ούτε ηγη της. Ειναι το φως του ήλιου. Μονο αυτο δεν καταστρεψαμε ακομα, τουλαχιστον σε καποια μερη που ακομα μπορεις να το δεις και να το απολαυσεις. Α ναι..και ισως και η θάλασσα. Οι καποιες λιγες καλες παραλιες. Τιποτα άλλο. Για εμένα θέλει χτισιμο ξανα απο την αρχή η Ελλαδιτσα μας. Με νεες βάσεις, σε ολους τους τομεις.

tita

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
συγγνωμη, δεν ρωτησα, αν βεβαια επιτρεπεις.
Για πού με το καλό; Σου ευχομαι ολοψυχα να βρεις ενα υπεροχο μέλλον εκει που θας πας! Καλή αρχή!

Gina Bal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Μίλησα για ταξιδευτές και ονειροπόλους. Ανθρώπους με οράματα και υπάρχουν πολλοί απο αυτούς ευτυχώς για να σώσουν ότι απέμεινε. Ας μην μεταβούμε σε τόσο απολυταρχικές βλέψεις, υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά των πραγμάτων. Ισως γίνομαι ρομαντική και να με καθηλώνει πνευματικά και ουσιαστικά ο ρομαντισμός μου. Δεν αγαπώ πια την Ελλάδα όμως αλλά οτι απέμεινε απο ανθρωπιά σ'αυτά τα εδάφη, λίγους στενούς φίλους και την οικογένεια μου. Ολα τα άλλα τα αναπληρώνω καθ'οδόν(καθότι ταξιδεύτρια) , όπως τον ήλιο και την θάλασσα. Μα για αυτούς που θεωρώ αναγκαίους αναπόσπαστους θα ήθελα να μην καταστραφεί κι άλλο αυτή η χώρα...

Gina Bal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ελεύθερα!!!Λονδίνο θα πάω σίγουρα για 2-3 χρόνια και μετά σκέφτομαι για Αμερική...Θα δείξει!!!Και με την Ευρώπη συμβιβάζομαι!

tita

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
υπέροχα! καλή επιτυχία λοιπόν σε ό,τι κάνεις!

Gina Bal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Να'σαι καλά γλυκιά μου!! Εύχομαι κι εσένα οτι καλύτερο και να απολαμβάνεις μόνο τα καλύτερα!!!
Καλή επιστροφή στην Ελλάδα !

turms

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
δυστυχως οπως τα λετε ειναι...συμφωνω...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.402
Νεότερο μέλος
Nefeli Iakovou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom