• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Μνημείο της φύσης ο Πλάτανος στο Κράσι

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Μνημείο της φύσης με Προεδρικό Διάταγμα ο πλάτανος στο Κράσι​

awww.patris.gr_img_images_1283862945.jpg
Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Μνημείο της φύσης κηρύχθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στο Κράσι, του Δήμου Χερσονήσου, που εκτιμάται ότι είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης! Το γιγαντιαίο πλατάνι, η ηλικία του οποίου εκτιμάται ότι είναι άνω των 2.000 χρόνων, έχει περίμετρο στον κορμό του 24 μέτρα, και σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, για να αγκαλιαστεί χρειάζονται 15 άνδρες…

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Μαλίων είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια ένα μεγάλο αγώνα προκειμένου το σπουδαίο αυτό δέντρο να κηρυχθεί μνημείο της φύσης, όχι μόνο για να προστατευθεί, αλλά και για να αναγνωριστεί η ιστορικότητα του. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε ένας πλήρης φάκελος στοιχείων, που τεκμηριώνουν το γεγονός ότι το συγκεκριμένο δέντρο αποτελεί μνημείο της φύσης, ένα χαρακτηρισμό, που δύσκολα δίδεται, καθώς προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές. Έτσι μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή που πέρασε πολλά στάδια αξιολόγησης, τελικά ο δήμος πέτυχε το στόχο του, καθώς με Προεδρικό Διάταγμα ανακοινώθηκε ότι ο πλάτανος στο Κράσι είναι μνημείο της φύσης.

Η είδηση του χαρακτηρισμού του πλατάνου ως μνημείου της φύσης έγινε δεκτή με ικανοποίηση και ενθουσιασμό τόσο από τους κατοίκους του οικισμού Κράσι όσο και από το Δήμο Χερσονήσου, που είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει το στόχο αυτό. Οι κάτοικοι περιγράφουν με υπερηφάνεια ότι στη σκιά που τόσο απλόχερα χαρίζει στους περαστικούς εδώ και χρόνια το πανέμορφο πλατάνι, έγραφε και διάβαζε κατά το παρελθόν ο Νίκος Καζαντζάκης και η παρέα του, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, όπως ο Μ. Αυγέρης και ο Κ. Βάρναλης, όπως επίσης και η οικογένεια Αλεξίου που καταγόταν από το Κράσι. Ο πρώην δήμαρχος Μαλίων Κώστας Λαγουδάκης που είχε ξεκινήσει τον αγώνα προκειμένου να διασφαλίσει το χαρακτηρισμό του πλατάνου ως μνημείου της φύσης, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται πλέον δικαιωμένος. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» , «τα αγαθά κτώνται με σταθερή προσήλωση στο στόχο. Μετά από αδιάλειπτη προσπάθεια τεσσάρων χρόνων (2007-2011) επιτέλους με το Π.Δ. που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 247/29-9-2011 χαρακτηρίστηκε ο αιωνόβιος πλάτανος στο Κράσι, ο πλάτανος του Ν. Καζαντζάκη , των Αλεξίου, του Βάρναλη και του Αυγέρη, ως μνημείο φύσης και καθορίζεται η ζώνη προστασία του.

Η λειτουργία του πνευματικού ιδρύματος «Ελλη Αλεξίου», η φιλοξενία στο Σπίτι της Λογοτεχνίας σε συνεργασία με το ΕΚΕΜΕΛ διεθνών επαγγελματιών συγγραφέων και μεταφραστών, η κήρυξη του πλατάνου σε μνημείο φύσης και η άρρηκτη σύζευξη του με τις θολωτές βρύσες που έχουν κηρυχθεί από το 2001 προστατευόμενο μνημείο, και η αισθητική αναβάθμιση με εκτεταμένες παρεμβάσεις του δήμου τα τελευταία χρόνια, καθιστούν το Κράσι, ζωντανή κοιτίδα πολιτισμού, με διαδραστικό ρόλο, που αποκτά άλλες ελπιδοφόρες διαστάσεις σε μια περίοδο κατάπτωσης, εξαθλίωσης, φτώχειας και στέρησης. Τα φώτα του πολιτισμού λάμπουν πάντα και χρειάζονται τη στήριξη μας».

Απόλυτα ικανοποιημένος από την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αισθάνεται και ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο οποίος, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, συνέχισε την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχος του, προκειμένου το ιστορικό δέντρο στο Κράσι να αποκτήσει τον τίτλο του μνημείου της φύσης, που, όπως υπογραμμίζει, δίδεται μόνο μέσα από αυστηρούς ελέγχους, υψηλές προδιαγραφές και προϋποθέσεις. Ο ίδιος από την πρώτη μέρα της θητείας του στο δήμο, ανέλαβε να συνεχίσει την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχος του, ενώ ο φάκελος του αιτήματος είχε κολλήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με άλλους φακέλους αντίστοιχων αιτημάτων και από άλλες περιοχές της χώρας. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί τέσσερις φορές το υπουργείο Περιβάλλοντος συνοδευόμενος με τη βουλευτή Μαρία Σκραφνάκη, προκειμένου να τελεσφορήσει η προσπάθεια που τελικά είχε θετική έκβαση. Ο ίδιος σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής, που διαθέτει ένα σημαντικό πόλο τουριστικής έλξης. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τοπίου, που παραπέμπει σε αλπικό ευρωπαϊκό τοπίο, αποτελεί ένα θαυμάσιο προορισμό και για τους ντόπιους αλλά και για όσους βρεθούν στην Κρήτη, που θα μπορούν να θαυμάσουν από κοντά το σπουδαίο φυσικό περιβάλλον της.

'Πατρίς' 20/10/2011
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.217
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom