Dorotija
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Να είναι η Κρακοβία?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Yemen
Πρωί στο γραφείο και όπως κάθε μέρα, με το που φτάνω ανοίγω πρώτα το Outlook και στη συνεχεία το Mozilla για να αρμενίσω στον ηλεκτρονικό τύπο και να διαβάσω τα διεθνή νέα. Κάποια στιγμή, το μάτι μου πέφτει στην παρακάτω είδηση: «Μεγάλα συλλαλητήρια στη Λετονία με αφορμή την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα» Ευθύς στέλνω mail στη Ramona: «Βλέπω έχετε αναταραχές εκεί απάνω…» «Ε, ναι, μου απαντά. Προσπαθούμε να γίνουμε Ευρώπη..βλέπεις όμως, δεν τα καταφέρνουμε και τόσο καλά. Αλλά μην ανησυχείς, δεν απογοητευόμαστε εύκολα εμείς εδώ στη Ρίγα.»
Ρίγα.
Δυο συλλαβές μονάχα και το μυαλό εγκαταλείπει το γραφείο και φεύγει, καλπάζει, πετάει, φτάνει μέχρι τις ακτές της Βαλτικής, σέρνεται στα πλακόστρωτα στενά της Παλιάς Πόλης, βουτάει στον ποταμό Daugava, σκαρφαλώνει στα δέντρα της Sigulda και ξαπλώνει στις παραλίες της Jurmala… Ρίγα, η πρωτεύουσα της Λετονίας, η μεσαία από τις χώρες της Βαλτικής. Ρίγα, στο μεταίχμιο δυο κόσμων, με ένα σοσιαλιστικό παρελθόν, ένα δυτικό μέλλον, κι ένα παρόν που ακόμα το ψάχνει. Προς το παρόν, αναδεικνύει τις ομορφιές της, κρύβει τις ασχήμιες της όπως-όπως κάτω από το χαλί και παίρνει το πιο ναζιάρικο ύφος της, για να προσελκύσει τον όμορφο νέο που ακούει στο όνομα: Τουρισμός.
Εν αρχή ην… η Air Baltic
Το πώς έτυχε το ταξίδι στη Ρίγα, πόσο δούλεψα και πόσο πάλεψα για να το πραγματοποιήσω τελικά, ανήκουν σε μιαν άλλη ιστορία. Το ζήτημα είναι ότι, ένα γλυκό απόγευμα του περσινού Οκτώβρη στεκόμουν με την ταυτοτητούλα μου στο χέρι μπροστά στο check in της Air Baltic, έκπληκτη ακούγοντας την χαμογελαστή υπάλληλο να με καλεί στο γκισέ της business! Και να την λοιπόν, η αφεντιά μου στρογγυλοκαθισμένη στο πρώτο πρώτο κάθισμα του αεροπλάνου, με μια κουρτίνα να με διαχωρίζει από τους υπόλοιπους, τα πόδια απλωμένα βολικά στο χώρο μπροστά και ένα φιλέτο κοτόπουλο να περιμένει στο πιάτο, βαθέως σκεπτόμενη με ποιο από τα -δυο!- λευκά κρασιά που μου πρότεινε ο ξανθούλης, κούκλος αλλά ξενέρωτος Λετονός αεροσυνοδός θα ήταν καλύτερο να το συνοδεύσω… Αργότερα θα μάθαινα πως η δική μου εμπειρία στην AirBaltic, ουδεμία σχέση είχε με τις business των άλλων μεγάλων εταιρειών, αλλά για κάποιον του budget μου, που πετάει με low cost και κυκλοφορεί με λεωφορεία (για να μην πω με τα πόδια), ακόμα και αυτό φάνηκε η υπέρτατη πολυτέλεια! Τρεις ωρες και ένα τεταρτο αργότερα, προσγειωνόμουν στη λετονική πρωτεύουσα..
Η Ρίγα είχε φορέσει από νωρίς τα χειμωνιάτικα της, και μόλις βγήκα από το αεροπλάνο το κρύο μου έδειξε τα δόντια του για τα καλά. Έτρεξα να χωθώ στο, κάπως απόκεντρο, ξενοδοχείο μου, ενώ έξω είχε ήδη αρχίσει η βροχή… ήταν το Elefant hotel Elefant Hotel - The Elefant Hotel Riga is a first class design hotel, with restaurant, bar, meeting and conference facilities. - English, ένα business hotel πολύ προσεγμένο, καλαίσθητο, μοντέρνο και άνετο, αλλά κάπως ψυχρό όπως μου φαίνονται πάντα αυτού του είδους τα ξενοδοχεία, με το ίντερνετ σε κάθε χώρο να τρέχει σαν παλαβό, αλλά με όλα τα δωμάτια πανομοιότυπα. Πριν κοιμηθώ, άνοιξα διάπλατα τις κουρτίνες για να ρουφήξω τις πρώτες εικόνες της πόλης- τα τεράστια, άχαρα κτήρια από κόκκινο τούβλο, χτισμένα στη σειρά ως εκεί που φτάνει το μάτι, πολύ απείχαν από τις πανέμορφες γραφικές εικόνες που χάζευα με τις ώρες στο ίντερνετ όταν κατάστρωνα το πρόγραμμα του ταξιδιού. «Τι μυστικά μου κρύβεις;» ρώτησα την πόλη πριν τραβήξω τις κουρτίνες, μα εκείνη δεν μου αποκρίθηκε…