CakeNet
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- -
Κι εγώ χαμηλά βρίσκομαι στην λίστα...στα 7....
Κι εγώ κάπου στα μισά βρίσκομαι στη λίστα της UNESCO.
Με μια πρώτη ματιά βλέπω τουλάχιστον δύο μεγάλες έλλειψεις: Την Κνωσό και την αρχαία πόλη στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.
Βέβαια, δεν ξέρω και ποια είναι η αξία της λίστας αυτής. Ίσως είναι ένας παράγοντας αύξησης της επισκεψιμότητας κάποιων χώρων. Από εκεί και πέρα όμως; Δημιουργεί πχ κάποιες υποχρεώσεις συντήρησης και ανάδειξης;
Αν δεν κάνω λάθος οι υποψηφιότητες για ένταξη δεν μπαίνουν από την UNESCO αλλά από τη χώρα που ενδιαφέρεται. Και πρέπει να έχει πλήρη και τεκμηριωμένο φάκελο για την υποψηφιότητα ο οποίος να έχει προέλθει από συνεργασία της πολιτείας με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς. Πολλές φορές (υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες) παρ'ότι υπάρχει πρόθεση από την πολιτεία ή πρόταση από συγκεκριμένους φορείς για την υποψηφιότητα διάφορα συμφέροντα που θα χάσουν τα (συνήθως παράνομα) προνόμιά τους σαμποτάρουν μέσω της διαπλοκής τους με πολιτικά κυρίως πρόσωπα την υποψηφιότητα. Π.χ. στο ιστορικό κέντρο μιας παλιάς πόλης που θα μπεί στη λίστα οι όροι χρήσης κυρίως σε θέματα εστιάσης, κυκλοφορίας και διασκέδασης θα αλλάξουν και κάποιοι θα χάσουν πολλά.Ούτε και το 2009 θα συμπεριληφθεί κάποιο νέο ελληνικό site στη λίστα... Δεν υπάρχει καν υποψηφιότητα από την Ελλάδα:
UNESCO World Heritage Centre - World Heritage Committee to meet in Seville will review state of conservation of 178 sites and add new sites on List