Τουρκία Κωνσταντινούπολη Updated

gt13

Member
Καλησπέρα. Γυρίσαμε από ένα καταπληκτικό γεμάτο 4ημερο στην Κωνσταντινούπολη.

Εν συντομία μερικα tips, προτάσεις κ σκέψεις , ειδικά για όσους θέλουν να κινηθούν πιο οικονομικά, όπως εμείς

1. Η πόλη έχει γίνει ακριβότερη από Ελλάδα. Τα μνημεία έχουν εισιτήρια 25-45€ το άτομο. Αγία Σοφία δεν μπαίνεις στο ισόγειο ακόμα κ αν θες να πληρώσεις. Μαζί με τούς Τούρκους στο μπουγιο (αυτοί επιτρέπεται να μπούν κ κάτω) δεν παίζει. Έχει 5-6 άτομα ασφάλεια που σού μιλάνε κ τσεκαρουν αν όντως είσαι ντόπιος. Δώσαμε 51€ κ μπήκαμε στο μπαλκόνι τελικά, δεν γινόταν αλλιώς...

2. Balkan Lokandesi. Τιμιότατο φαγητό σέ εστιατόριο -αλυσιδα - τύπου μαγειρείο με βιτρίνα, χοντρικά θα βγεί 30€ για μια οικογένεια, δοκιμάζοντας όμως ντόπιες γεύσεις σε μαγειρευτά. Πήγαμε 2 φορές κ άξιζε η εμπειρία

3. Μείναμε καρακιοι. Πολύ βολική τοποθεσία, κεντρική κ με κίνηση . Ειδικά για νεολαία τήν προτείνω. Βέβαια τά μαγαζιά με τά γλυκά εξωφρενικά ακριβά. Κ δεν μιλάω για gulluoglu πού είναι φεύγα

4. Χαμάμ παραδοσιακό (για άνδρες που πήγαμε κ έχω άποψη) με 18€. (650 λίρες+ πουρμπουάρ 50) . Buyuk hamam kasim pasa. Ιανουάριο μήνα βρήκαμε μόνο ακόμα ένα ντοπιο μέσα όταν πήγαμε 9 το βράδυ (10 κλείνει). Είναι στο Γαλατά 10 λεπτά κατηφόρα από Ιστικλάλ, κοντά στο γήπεδο της kasimpasa. Αυθεντική εμπειρία, με 60αρηδες παππούδες να μας τρίβουν, δεν φαίνεται καθόλου τουριστικό. Συνολική διάρκεια 40 λεπτά. Ζεσταμα στα μάρμαρα 15 λεπτά , απολεπιση 10 κ μετά 15 λεπτά σαπουνισμα, μασάζ, λούσιμο. Πολύ τίμια εμπειρία σέ σχέση με τά 50-90€ που ζητάνε τά υπόλοιπα . Μήν περιμένετε πολυτέλεια στο χώρο όμως

5. Αν θέλετε να δείτε μια πραγματική εικόνα τών τειχών, πηγαίνετε στην πύλη Belgrade. Μπορείς να ανέβεις στα τείχη σέ αυτό το επισκέψιμο σημείο κ είναι δωρεάν. Έχει κ 2 περίπτερα με μικρή έκθεση. Τα έχουν αναστηλώσει εδώ τά τείχη κ είναι πανέμορφα. Υπόψιν ότι δεν ανεβαίνεις στο ψηλότερο τείχος, αλλά στο μεσαίο. Αν θες να ανέβεις οπωσδήποτε στο ψηλότερο τείχος, τότε ωραίο σημείο είναι το παλάτι τού Πορφυρογέννητου (tekfur Sarai), κοντά στη μονή της χώρας. Έχει 8 ευρώ είσοδο, είναι κ μουσείο κ η θέα από πάνω από τα τείχη είναι όμορφη. Τό μουσείο δεν λέει κ πολλά

6. Στα στενά κάτω από την Ιστικλάλ προς το καρακιοι έχει μερικά πολύ πολύ όμορφα νεανικά μπαράκια. Ψαγμενη hipsterοφαση

7. Κρουαζιέρα Βόσπορο από εμινονου με 4€ το άτομο (150 λιρες). Όχι από την turiol, αλλά freelance καραβάκι. Τουλάχιστον έτσι είδα

8. Καλη επιλογή για να δεις την πόλη το εστιατόριο seven hills. Το φαγητό είναι ακριβό, αλλά μπορείς απλά να πιεις ένα τσαγακι κ να απολαύσεις τή μοναδική θέα με μόλις 9€ για 4 άτομα. Έχει γραφτεί κ αυτό εδώ μέσα σε πολλά ποστ

9. Αυτό που γίνεται με τά ρέστα κ τίς πληρωμές ειναι στα όρια τού ανέκδοτου. Προσπαθεί το 30% όσων παίρνουν τα χρήματα σου για οποιοδήποτε λόγο να σέ κλέψει. Χρεώνει παραπάνω το πάρκινγκ ενώ έχεις συμφωνήσει αλλά , δίνει λάθος τά ρέστα (πάντα σέ όφελος τούς), βάζει μεγαλύτερο ποσό στο pos για να πληρώσεις, σου βάζει τά μισά κάστανα στο δρόμο σέ σχέση με τά γραμμάρια που λέει ότι παίρνεις κτλ κτλ κτλ . Κ βέβαια όταν το επισημάνεις, κουνάνε το κεφάλι συγκαταβατικα σάν νά σού λέει, είσαι τουρίστας δεν γίνεται να μην προσπαθήσω να σέ κλέψω. Τραγικό

10.Ακομα κ έτσι, ανυπομονούμε να ξαναπάμε. Η πόλη είναι τόσο ξεχωριστή... Αύριο θα προσθέσω κ μερικές φωτογραφίες

gusboc

Member
'9. Αυτό που γίνεται με τά ρέστα κ τίς πληρωμές ειναι στα όρια τού ανέκδοτου. Προσπαθεί το 30% όσων παίρνουν τα χρήματα σου για οποιοδήποτε λόγο να σέ κλέψει. Χρεώνει παραπάνω το πάρκινγκ ενώ έχεις συμφωνήσει αλλά , δίνει λάθος τά ρέστα (πάντα σέ όφελος τούς), βάζει μεγαλύτερο ποσό στο pos για να πληρώσεις, σου βάζει τά μισά κάστανα στο δρόμο σέ σχέση με τά γραμμάρια που λέει ότι παίρνεις κτλ κτλ κτλ . Κ βέβαια όταν το επισημάνεις, κουνάνε το κεφάλι συγκαταβατικα σάν νά σού λέει, είσαι τουρίστας δεν γίνεται να μην προσπαθήσω να σέ κλέψω. Τραγικό'

Γι'αυτό που περιγράφεις παραπάνω, για τα πολύ ακριβά αξιοθέατα καθώς και για τη γενικότερη ακρίβεια, ξενέρωσα πολύ στο πρόσφατο 1ο ταξίδι μου στην Πόλη.
Ωραία η Πόλη, ωραία η ατμόσφαιρά της αλλά πρέπει να έχεις συνέχεια το νου σου να μη σε 'ρίξουν' οι ντόποιοι μαγαζάτορες (& ταξιτζήδες)... :(

thessaris

Member
'9. Αυτό που γίνεται με τά ρέστα κ τίς πληρωμές ειναι στα όρια τού ανέκδοτου. Προσπαθεί το 30% όσων παίρνουν τα χρήματα σου για οποιοδήποτε λόγο να σέ κλέψει. Χρεώνει παραπάνω το πάρκινγκ ενώ έχεις συμφωνήσει αλλά , δίνει λάθος τά ρέστα (πάντα σέ όφελος τούς), βάζει μεγαλύτερο ποσό στο pos για να πληρώσεις, σου βάζει τά μισά κάστανα στο δρόμο σέ σχέση με τά γραμμάρια που λέει ότι παίρνεις κτλ κτλ κτλ . Κ βέβαια όταν το επισημάνεις, κουνάνε το κεφάλι συγκαταβατικα σάν νά σού λέει, είσαι τουρίστας δεν γίνεται να μην προσπαθήσω να σέ κλέψω. Τραγικό'

Γι'αυτό που περιγράφεις παραπάνω, για τα πολύ ακριβά αξιοθέατα καθώς και για τη γενικότερη ακρίβεια, ξενέρωσα πολύ στο πρόσφατο 1ο ταξίδι μου στην Πόλη.
Ωραία η Πόλη, ωραία η ατμόσφαιρά της αλλά πρέπει να έχεις συνέχεια το νου σου να μη σε 'ρίξουν' οι ντόποιοι μαγαζάτορες (& ταξιτζήδες)... :(
Φαντάσου πόσο ξενερώνουμε όσοι έχουμε δει την Πόλη με τιμές -ειδικά στο φαγητό - μισές από την Ελλάδα. Τελευταία φορά στο Ciya πριν από κανά εικοσαήμερο 35 ευρώ το άτομο για 2 μερίδες από το μαγειρίο, δυο ορεκτικά, δυο αϊράνια κι ένα κατμέρ (γλυκό) στη μέση. Πριν από 5 χρόνια αυτό ήταν 20 ευρώ., πριν από 10 βαριά 15.

Πάντως το πανάκριβο φαγητό δεν περιορίζεται μόνο στα τουριστικά μέρη της Πόλης, ντουρούμ με κοκορέτσι (με ποσότητα κρέατος πολύ συγκρατημένη) σε προάστιο της ασιατικής πλευράς που δεν έχει δει ποτέ τουρίστα κόστισε 220 λίρες, σχεδόν 6 ευρώ!!. Για τη σύγκριση να πω ότι πίτα με κοκορέτσι (όχι ψιλοκομμένο βέβαια σαν το τούρκικο) που έχει εδώ στη Χαριλάου της Θεσσαλονίκης η "Κορυφή", δίνεις 4,80 €

tatooine

Member
Τελευταία φορά στο Ciya πριν από κανά εικοσαήμερο 35 ευρώ το άτομο για 2 μερίδες από το μαγειρίο, δυο ορεκτικά, δυο αϊράνια κι ένα κατμέρ (γλυκό) στη μέση. Πριν από 5 χρόνια αυτό ήταν 20 ευρώ., πριν από 10 βαριά 15.
Και πριν 30 δεν είχαμε γεννηθεί.
Απολαύστε την πόλη. Για όλους/ες έχει ο μπαχτσές.
fdf.png

Thalassaki

Member
Επόμενο Ταξίδι
........
Από το πρόσφατο ταξίδι μου στην Κωνσταντινούπολη θα συμφωνήσω στο ότι οι τιμές γενικά έχουν αυξηθεί πολύ στα πάντα αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τους τουρίστες.

Κάθε φορά που διαπίστωνα πως ακόμα και το φαγητό του δρόμου είναι πλέον ακριβό για τον Έλληνα τουρίστα που είχε "κακομαθει" να τρώει αρχοντικά με ελάχιστα χρήματα, σκεφτόμουν και τον Τούρκο πολίτη που με το μέσο εισόδημα δεν θα μπορούσε πλέον να ανταπεξέλθει στα βασικά του έξοδα .
Μάλιστα σε σχετική συζήτηση που είχα με τον νεαρό receptionist του καταλύματος μου ένα βράδυ που θέλησαμε να παραγγείλουμε στο δωμάτιο δύο durum το επιβεβαίωσα με πικρία.

Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον σύντομο μας διάλογο όταν κατέβηκα στην reception να ρωτήσω αν θα μπορούσε να μας παραγγείλει κάτι από την γύρω περιοχή και με ρώτησε από ποιο συγκεκριμένα θα ήθελα να παραγγείλω durum που είχαμε επιλέξει να φάμε.
Του απάντησα πως δεν γνωρίζω και του ζήτησα να διαλέξει αυτό που εκείνος προτιμά.
Η απάντηση του "δεν έχω ιδέα , δεν έχω δοκιμάσει πάνω από δύο χρόνια" ,με ξάφνιασε και αυθόρμητα τον ρώτησα με αφέλεια αν είναι vegetarian όπου και η δεύτερη απάντηση που έλαβα με πικρό μειδίαμα ήταν , " Όχι απλως είναι πλέον πολύ ακριβό για εμάς! Η μητέρα μου μαγειρεύει για οικογένεια 6 ατόμων με λιγότερα από όσα στοιχίζει σήμερα ένα durum!"

Αργότερα όταν περιηγήθηκα στις τοπικές αγορές και είδα με τα μάτια μου τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης μπόρεσα να δικαιολογήσω και την αύξηση των τιμών στους χώρους εστίασης καθώς και την μείωση παράλληλα της ποιότητας και της ποσότητας.
Και ναι συμφωνώ, πως στην Ελλάδα που το πίτογυρο πριν δύο χρόνια κόστιζε τα μισά είναι πλέον ακριβό και αρκετοί από εμάς μειώσαμε την κατανάλωση του αλλά σίγουρα ακόμα και ο χαμηλόμισθος δεν το έχει αποκλείσει εντελώς από την διατροφή του.

Το ζήτημα που αναφέρθηκε πιο πάνω με τα ρέστα δεν μου συνέβη ποτέ ίσως γιατί πλήρωνα περισσότερο με κάρτα. Ακόμα και στα ταξί που εδώ και χρόνια θεωρούνταν ένας τομέας που θέλει την προσοχή μας , δεν είχα κάποια δυσάρεστη εμπειρία . Πήρα ταξί από τον δρόμο αρκετές φορές για σύντομες διαδρομές και με το gps ανοιχτό στο κινητό για να τους δείξω που πάω, ούτε μια φορά δεν προσπάθησαν να με χρεώσουν παραπάνω. Ίσως να ήμουν τυχερή, ίσως τους ψαρωνε το ανοιχτό gps δεν ξέρω. Πάντως στο τελευταίο μου ταξίδι πριν 8 χρόνια είχα πολύ περισσότερα κρούσματα scamming από αυτήν την φορά.

Συνοψίζοντας για εμένα η Πόλη παραμένει μαγική και ένας ακριβότερος ,σε σχέση με το παρελθόν προορισμος ,αλλά ακόμα προσιτός με πολλές επιλογές για όλα τα βαλαντια!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.822
Μέλη
39.572
Νεότερο μέλος
Ioanna12

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom