Konstantinoz
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Κουβα
- Ταξίδι-Όνειρο
- Εκουαδορ,περου
- 1) Αθηνα- Αβάνα Το ταξίδι
Έφθασε λοιπόν η 10η Δεκεμβρίου ημέρα που τόσο καιρό περιμενα να έρθει, εφτιαξα τα πράγματα μου 6 ώρες πριν φύγω για το αεροδρόμιο (όπως κάνω συνήθως, πιστεύω πως είναι το πιο βαρετό κομμάτι ενός ταξιδιού) εφτιαξα την βαλίτσα και το σακίδιο ώμου γεμίζοντας τα με υπερβολικά πολλά πράγματα, πράγμα που δεν πρόκειται να ξανακάνω σε μελλοντικό ταξιδι και έβαλα την μανα μου να με πάει στο αεροδρόμιο στις 2.30 το χαραμα (μόνο μια Ελληνίδα μάνα μπορεί να κάνει τέτοιο πράγμα). Φθάνω στο αεροδρόμιο και κατευθύνομαι στον γκισέ της κlm, ψάχνω ψάχνω άφαντος, το αεροδρόμιο ήταν λίγο φάση walking dead δεν έβλεπες άνθρωπο και άμα έβλεπες κανεναν κοιμόντουσαν σε καρέκλες πατώματα και ότι άλλο εβρισκαν, πάω στις πληροφορίες να ρωτήσω μου απαντάνε θα ανοίξει σε μια ώρα το γκισέ λέω από μέσα μου Ω ρε πουστη μου κάτσε και περίμενε 1 ώρα άυπνος παρέα με την βαλιτσα, πάω έξω να κάνω κανένα τσιγάρο και να πάρω μια τελευταία δόση πατρίδας. Άνοιξε λοιπόν το γκισέ δίνω το διαβατήριο και η κοπέλα είπε την μαγική φραση πάτε Αβάνα? Ναι απανταω μου λέει θα χρειαστώ την βίζα σας, παραδίδουμε βαλίτσες και κάπως έτσι το ταξίδι σε έναν άγνωστο προορισμό για τον οποίο έχω ακούσει τόσο πολλά πράγματα ξεκινάει.
Έφθασε η ώρα 6 και επιβιβαστηκα στο αεροπλάνο της klm με προορισμο το Άμστερνταμ , έκατσα στην θέση μου κέντρο και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ποο 19 ώρες πτήση μαζί με την αναμονή στο αμστερνταμ και άυπνος από εδώ θα φθάσω στην Αβάνα ζομπι. Ρίχνω ένα υπνακο καμία ωρίτσα και βλέπω δεξιά μου την κοπέλα που καθότανε δίπλα μου στο παράθυρο να διαβάζει ένα ταξιδιωτικό οδηγό της κουβας, δεν χάνω την ευκαιρία και την ρωτάω Κούβα πας εκείνη μου απαντάει ναι της λέω και εγω, συστηθηκαμε την λέγανε Μαρία ασχολιοτανε με φωτογραφία και θα πήγαινε Κούβα για αυτόν τον λογο. Προσγειωνομαστε Άμστερνταμ και ο διπλανός μου εκ αριστερων με ρωτάει Άμστερνταμ κατεβαίνεις η έχει και 2 πτήση του απανταω έχω και 2η πτήση μου λέει που αν επιτρέπεται του λέω αβανα, μου λέει και εγώ Αβάνα πηγαίνω, μια χαρά απανταω εγω όλη η τριάδα εδώ πάει Κούβα, γνωριστήκαμε μεταξύ μας και συνεννοηθήκαμε να μοιραστούμε το κόστος του ταξί από το αεροδρόμιο πράγμα που με απασχολούσε. Βγαίνουμε λοιπόν από το αεροπλάνο και μου ζητήθηκε το διαβατήριο λέω γιατι η Ελλάδα είναι χώρα Σένγκεν και δεν χρειάζεται να δείξω κατι, ναι το ξέρουμε μου απαντάνε αλλά λόγω του προσφυγικού σε όλες τις πτήσεις που φθάνουν από Ελλάδα ζητάμε διαβατηριο, αφού αισθάνθηκα λιγο σαν Ευρωπαίος πολίτης τριτης κατηγορίας έδωσα το διαβατήριο και περασα. Οι 4 ώρες στο schiphol πέρασαν μπορώ να πω γρήγορα λίγο τσιγάρο λίγο καφές λίγο το αεροδρόμιο που ήταν τεράστιο, χρειάστηκα 1 ώρα να περπατήσω μαζι με τον ελεγχο για να φθάσω στην πύλη της πτησης, φθάνω λοιπόν στην πύλη και βλέπω τα παιδιά από την πρώτη πτήση χαιρετηθηκαμε και αρχίσαμε να μιλάμε πιο πολλυ με τον κύριο Πέτρο 73 χρόνων συνταξιούχος ναυτικός και μεγάλος fun της κουβας αυτή θα ήταν η 27η φορά που θα πηγαινε η 1 ώρα που περιμένα να ανοίξει η πύλη μου μίλαγε όλο για την Κούβα για την ιατρική της τους Κουβανούς γιατρούς που έιναι οι καλύτεροι στον κόσμο για το ότι έχει πάει και ο ίδιος πόσες φορές σε κουβανέζικα νοσοκομεία και δεν του ζητήσανε Φράγκο για το τι είπε ο Μαραντόνα όταν πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο ( μετά το Θεό είναι ο Φιντέλ) μέχρι και το μπαλκόνι στο σπίτι του μου έδειξε.που έχει κουβανεζικη σημαία. Είχα κουραστεί με τόση Κούβα πριν ακόμα πατήσω το πόδι μου χαχα καλά μην μιλήσω τι έλεγε για τον τραμπ και το Κένεντι και για το μπολσοναρο φασισταρια τους ανέβαζε τομάρια τους κατέβαζε. Πάντως ήταν καλός ανθρωπος μου είπε ότι έχει βοηθήσει πολλυ κόσμο εκεί και οπότε πάει τους πηγαίνει δωρα ,το ότι ήταν καλός άνθρωπος φάνηκε στο ότι μου πρότεινε να μου δώσει 20 cuc για να μην περιμένω στην ουρά στο αεροδρόμιο, τον ευχαρίστησα και του έδωσα ένα 20 ευρώ.αρχησε η επιβίβαση μπήκα στο αεροπλάνο ευτυχώς είχα κλείσει θέση σε έξοδο κινδυνου για να μπορώ να απλωνομαι..Και το ταξίδι αρχησε 10 ώρες και 20 λεπτά μεχρι να φθάσουμε στο aeropuerto José Martí de la Habana.
Πετώντας πάνω από βερμουδες
Το φαγητό και στις δύο πτησεις ήταν μέτριο ως κακό οι αθεοφοβοι για 2ο γεύμα βγάλανε πίτσα με ρυζι. Φθανουμε στην Αβάνα 5.30 ώρα, κοίταω έξω από το παράθυρο βλέπω διάσπαρτα δύο τρεις φοίνικες λέω ήρθα στην Καραϊβική η κάπου αλλού, αποβιβάζομαι από το αεροπλάνο και κατευθύνομαι προς τον έλεγχο διαβατηρίων, το αεροδρόμιο της Αβάνας κατακόκκινο σε σημείο που μου θύμησε το καραισκακη χαχα λέω εδώ είναι να φέρουμε τον Τσουκαλά για διακοπές θα αγαπήσει την Κούβα με το που προσγειωθει. Περνάω λοιπόν το έλεγχο διαβατηρίων παίρνω την βαλίτσα που ειχε βγει και με περιμενε, βρίσκω τα παιδιά και κατευθηνομαστε προς το ταξι, να τη λοιπόν η Αβάνα η πρώτη εικόνα που είδαν τα μάτια μου ήταν ένα lada όπου από την εξάτμιση του βγαίνανε κάτι τεράστιοι καπνοι, επιβιβαζομαστε στο ταξί και αφήνουμε πίσω μας το κατά κόκκινο jose marti, στον δρόμο έβλεπε κανείς διάφορες ωραίες σακαρακες του 50 άλλες chevrolet άλλες ford αλλού έβλεπες lada γενικά η φάση ήταν λίγο Ελλάδα Λουτράκι 1950, ,μου άρεσε πολλυ όμως. Αφού το ταξί μπήκε στον αστικό ιστό της Αβάνας δεν γινόταν ο κόσμος που έκανε οτοστόπ στον δραμο να σε αφήσει απαρατήρητο, νατος και ο φωτισμένος πύργος της πλατείας της επανάστασης που φαινόταν το επάνω μέρος του μακριά από την λεωφόρο,μετά από κάμποση ωρα περασαμε στο πλάι από το φωταγωγημενο καπιτολιο ουαου αναφώνησα, έμεινα με το στόμα ανοικτο, ma che bello φθάσαμε και στο hotel sevilla που θα έμενα το οποίο ήταν δίπλα στο μουσείο της επαναστασης και στο μουσείο καλών τεχνών αλλα και σε πολλυ σκοτεινό σημειο, λέω στον ταξιτζή είναι κοντά στο κέντρο μου απαντάει πολλυ κοντά 5 λεπτά με τα πόδια μέχρι το parque central ευγενεστατος ο ταξιτζής μου έβγαλε τις βαλίτσες και με χαιρέτησε με χειραψια χαιρέτησα και τους υπόλοιπους Έλληνες συνταξιδιωτες και έφυγα, να το και το hotel sevilla
κατευθηνομαι στην reception για check in,
(Τους λέω έχω κάνει κράτηση στην σουίτα του Αλ Καπόνε χαxax και μετά ξύπνησα) μου δίνουν την κάρτα του δωματίου μου και δεν βλέπω την ώρα να πέσω στο κρεβάτι να ξαπλώσω για λίγο, φυσικά και όχι να κοιμηθω πρώτη νύχτα στην Αβάνα έστω και μετά από 1 μερα ταξιδι. Μετά από κανένα 15 λεπτό αφήνω το δωμάτιο και πάω στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου όπου μου είπαν ότι υπάρχει εστιατόριο με πανοραμική θέα της Αβάνας,φθάνω στον τελευταίο οροφο και αντικρίζω το καπιτολιο μπροστά μου, εννοείται πως κάθησα σε ένα από τα τραπέζια όπου κανείς καθομενος σε αυτά έβλεπε αυτό το αριστούργημα αρχιτεκτονικής (με λίγα λόγια πρώτο τραπέζι πιστα)
Παραγγέλνω να φάω και ξαφνικά ακούω φλαουτο βιολί κιθάρα και τραγούδι ήταν η μία μπάντα η οποία τραγούδαγε το quiero darte un beso προσπαθώ να ανεβάσω το βίντεο και δεν το ανεβάζει αφού τελείωσα με το φαγητό βγήκα έξω από το ξενοδοχείο και το πήρα ντουγρου όλο ευθεία όπως μου είπε ο ταξιτζής για να φθάσω στο parque central όπου για ακόμα μια φορά εντυπωσιαστηκα από τα γύρω κτήρια, το μάτι μου έπεσε πάνω στο hotel ingletera το πιο παλαιό ξενοδοχείο της Αβάνας,(χρονολογείται από το 1875, δεύτερο είναι το hotel sevilla το οποίο χτίστηκε το 1903, εάν δεν παινεψουμε το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει) όπου δίπλα από την εισοδο έπαιζε μία μπάντα μουσική ξεσηκώνοντας Κουβανους και τουρίστες οι οποιοι χόρευαν, επίσης είδα και ξυλοποδαρους να περπατανε, φεύγω από εκεί και φθάνω έξω από το el floritida το μπαρ όπου ο Χέμινγουεϊ κοπαναγε τα daquri φράουλα, ξαφνικά με σταματάει μια στον δρόμο και με αρχίζει στην πάρλα
Hi mi friend how are you doing where are you from μου λέει της απανταω grecia μου λέει γεια σου μαλακά τι κάνεις, της απανταω καλά είμαι μαλακά, ο αδερφός της δούλευε στην Θεσσαλονίκη, με τα πολλά μου λέει πάμε σε ένα μέρος που πάνε μόνο Κουβανοί στην αρχή ήμουν διστακτικός μετά από λίγο λέω άντε να πάω και άμα βρεθώ σε κανένα χαντάκι της Αβάνας βρέθηκα (α ρε τρέλα 5 ώρα Ελλάδος τα μεσανυχτα είχα κλείσει ένα 24 Ώρο από τότε που έφυγα από Ελλάδα και αναζητούσα τις πρωτες εμπειρίες μου στην αβανα) , κατευθύνθηκαμε προς τα κάτω πιάνοντας για λίγο τον εμπορικό δρόμο calle obispo και σε μια φάση στρίψαμε δεξιά με τα πολλά η τύπισσα με παιρναγε από κάτι θεοσκοτεινους δρομους όπου κανείς έβλεπε μόνο Κουβανούς και σε μια φάση μου λέει dont be affraid cuba is a very safe country, της απανταω ναι το έχω ακούσει, τόσο travelstories για Κούβα που έχω διαβάσει, μετά από 15 λεπτά περπατώντας μέσα στην σκοτεινια καταλήξαμε σε ένα bar όπου μπήκαμε μέσα εντωμεταξυ είχε 3 τραπέζια με κάτι Κουβανούς και τουρίστες ,καθίσαμε λοιπόν και παραγγελνουμε, εγω λεω mojito αυτή λέει όχι mojito πρώτη βραδιά στην Κούβα πρέπει να πιεις cuba libre ok cuba libre λεω for fidel's and che guevara's shake αρχίσαμε την πάρλα και μετά από λίγο της ζήτησα να χορέψουμε σάλσα (την οποία είχα αρχίσειΝα μαθαίνω 6 μήνες πριν το ταξίδι) τελειώνουμε τον χορό και μου λέει η προσπάθεια μετραει της λέω τόσο χάλια χορευω . Μετά από λίγο βγάζει από την τσάντα της δύο πούρα μου λέει θέλεις να δοκιμάσεις εγώ σαν καλό χαιβανι είπα ναι, μετά από λίγο μου λέει θέλεις να αγοράσεις μερικά, εκείνη την στιγμή σκέφτηκα ότι πρέπει να με γυρίσει πίσω στο φλοριντιτα αλλιώς δεν θα ήξερα που θα πήγαινα βραδιάτικα και θα κατέληγα να κοιμάμαι σε κανένα Παγκάκι στην Αβάνα . Της είπα ναι και μου λέει τα 12 κοστίζουν 35 pesos, μου φέρε λοιπόν αυτό
Το φυστίκοπακετο που βλέπετε στην φωτογραφία
Και μετά από λίγο της λέω είμαι πολλυ κουρασμένος θέλω να γυρίσω πίσω στο ξενοδοχείο να κοιμηθω,οκ μου λέει να πληρώσεις τα ποτα, καλά όχι ότι δεν είχα καταλάβει εξ αρχής ότι εγώ θα τα πληρωνα, ανοίγω το πορτοφόλι και τι να δω είχα μόνο 10 πέσος και ο λογαριασμος για τα 4 ποτά ήταν 15 ποο λέω από μέσα μου πόσο μαλακας είμαι και πήρα τα πούρα προτού ζητήσω τον λογαριασμό για τα ποτα, εντωμεταξυ αυτή ουτε καν που προσφέρθηκε να πληρώσει ένα από τα δύο ποτά της και μου λέει θα έρθω στο ξενοδοχειο σου να μου τα δωσεις, ενταξει εκείνη την ώρα ήθελα να της πω βάλε τα πούρα στον τέτοιο σου και βγαζε κλανοκαπνια, να μην τα πολλυλογω
έφθασα στο ξενοδοχείο πήρα τα 5 ευρώ της τα δίνω χωρις φυσικά εννοείται να της πω buenasnoches, και κάπως έτσι τελειώνει η πρώτη νύχτα στην Αβάνα
Last edited: