kalspiros
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- remaining UK
- Ταξίδι-Όνειρο
- yeah, whatever...
Δεν είδα μπόλικα πράγματα για την Κοπεγχάγη στο forum και είπα να γράψω κι εγώ. Δεν θα είμαι όμως ιστορίας αλλά μόνο πινέζας, χάρτης, περιγραφές. Ok? Μπράβο. Να πω επίσης ότι δε θα ποστάρω κατευθείαν φωτογραφίες. Θα αφήσω τον γραπτό και στη συνέχεια θα δούμε μια από το καθ’ ένα (ας δουλέψει λίγο κι η φαντασία).
Ιδρύω τέλος τον κάτωθι μετρητή:
Να το επισκεφτώ;
(1) μη χάσετε το χρόνο σας
(2) τι να πω, εμένα δε μου πε και τίποτα αλλά αναγνωρίζω το κάποιο ενδιαφέρον του
(3) να πάτε, καλούτσικο είναι, όχι να τρελαίνεσαι αλλά αξίζει
(4) ανυπερθέτως! (το οποίο βέβαια μπορεί να μεταφραστεί και ως: «αφού ήρθατε που ήρθατε και κάτι πρέπει να δείτε, έ αυτό βάλτε το στην κορυφή της λίστας, χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό»)
- Planetarium
Όπως όλη η χώρα, επίπεδες καταστάσεις κι εδώ, λίμνες που μάλλον είναι reservoirs και πεζόδρομοι ολόγυρα για να τρέχουν οι ντόπιοι. Το δε Planetarium δεν το επισκέφτηκα αλλά τουλάχιστον για τη γύρω περιοχή - (1)
- Radhus
Η πλατεία του δημαρχείου. Το κέντρο της πόλης άρα θα πάτε έτσι κι αλλιώς. Γίνονται έργα για την καινούρια γραμμή μετρό άρα η όλη εικόνα είναι λίγο χάλια. – (2)
- Ny Carlsburg Glyptotek
Το γράφω μόνο και μόνο για να επιστήσω την προσοχή. Συγκαταλέγεται στα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης αλλά ήμουν πολύ κομμάτια για να κάνω ΚΑΙ αυτό.
- Nationalmuseet
Τα ίδια με το από πάνω
- Slotsholmen
Τούτο δω ήταν ο λόγος που έχασα τα από πάνω. Εδώ υπάρχει πολύ ψωμί και πολλά πράγματα να κάνετε και να δείτε. Το κοινοβούλιο το επισκέπτεσαι μόνο με group και αν σας ενδιαφέρει θα πρέπει να αναζητήσετε πότε μπαίνουν τα αγγλόφωνα tour. (στην περίπτωσή μου, στη 13:00 το μεσημέρι ενώ στις 14:00 έμπαινε το Δανόφωνο). Απέναντι από το κοινοβούλιο υπάρχουν τα ερείπια των θεμελίων του ανακτόρου που στέκει εδώ. Ως φρούριο αρχικά καταστράφηκε αρκετές φορές. Ως παλάτι στη συνέχεια, κάηκε δύο. Απομεινάρια από τους πρώτους χρόνους του, βρίσκονται στα θεμέλια του τωρινού. Στην ουσία την ιστορία του θα διαβάσεις γιατί κατά τ’ άλλα δε βλέπεις τίποτα περισσότερο από ντουβάρια και πέτρες. Και όλα αυτά σε ένα υγρό, σκοτεινό και κλειστοφοβικό υπόγειο (αρκετά εκτενές βέβαια). (2)
Επίσης απέναντι βρίσκονται και τα σαλέ της Βασίλισσας. Οι χώροι είναι εντυπωσιακοί αλλά τι να τα κάνεις αν έχεις δει τους Ρώσους… Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης μνείας είναι οι καρτουνίστικες ταπετσαρίες στον χώρο υποδοχής. Με τα έντονά τους χρώματα, περιγράφουν όλη την ιστορία της χώρας αλλά και κομμάτια από την διεθνή. Η ξενάγηση είναι της υπομονής καθώς στην κάθε από τις περίπου 20 ταπετσαρίες, αράζεις κανά τέταρτο (αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι διαρκεί 5 ώρες… βρε λες; Τι να πω, μετά την δεύτερη, την έκανα με ελαφρά). Επίσης υπάρχουν διαφάνειες που επεξηγούν την κάθε μορφή και το κάθε σύμβολο σε κάθε έναν από αυτούς τους χρωματικούς λαβύρινθους. Από κει και πέρα, διάφορα δωμάτια αμφιλεγόμενης χλιδής (μα το θεό, τα ξύλινα πατώματα στο σπίτι της γιαγιάς μου, δεν έχουν τόσα σκασίματα ούτε τρίζουν κατ’ εκείνον τον τρόπο) με πολλά καλούδια να προσδίνουν ένα κάποιο κύρος. (4)
Απέναντι ξανά από αυτούς τους χώρους και δίπλα στο κοινοβούλιο, βρίσκονται οι βασιλικοί στάβλοι, το μόνο κτίριο που έχει επιζήσει μετά τις όσες καταστροφές βρήκαν τα υπόλοιπα κτίρια. Μούφα. 5 άλογα, 10 άμαξες και τέλος. (1)
- Vor Frelser Kirk
Καλά εκείνο το ξύλινο organ πάνω από την οροφή που στέκεται (και καλά) σε δύο ελέφαντες, είναι υπερθέαμα! Μόνο γι’ αυτό αξίζει επίσκεψη! Ά επίσης ο πύργος της εκκλησίας είναι πολύ ιδιόμορφος και, όταν ανοίξει τις πύλες του στο κοινό τον Μάρτη του 13 μετά τις πρόσφατες ανακαινίσεις, θα προσφέρει όμορφη θέα στην πόλη. (4)
- Christiana
(4) (ίσως θα έπρεπε να μη σας ενημερώσω και να μη σας προετοιμάσω.. αλλά τι λέω; ) Ένας μικρός πεζόδρομος κάθετα σε κεντρικό δρόμο. Τίποτα ιδιαίτερο γύρω μας. Τίποτα. Στον πεζόδρομο λοιπόν δεσπόζει μια ξύλινη πινακίδα με τοτέμ για κολώνες: “Christiana”. Μμάστα… περνάς, την κοιτάς από πίσω: “You are now entering the EU” (συνεχίζεται… σαφώς)